Ç-138 Tahdit Kodu
Ç-138 tahdit kodu veya bir diğer deyişle INAD yolcu kodu, üzerinde ülkeye giriş yasağı bulunan yabancı kişinin, buna rağmen Türkiye’ye giriş yapmaya çalışması halinde konulan tahdit kodudur. Yabancının ülkeye girişinin yeniden sağlanması için kodun kaldırılması gerekmektedir. Ç-138 tahdit kodunun kaldırılabileceği hukuki imkanlar aşağıda açıklanmaktadır.
İçindekiler
Ç-138 Tahdit Kodu Nedir?
Ç-138 tahdit kodu ya da bir diğer ifadesiyle INAD yolcu kodu, hakkında giriş yasağı tesis edilmiş bulunan yabancı kişinin, yasağa rağmen Türkiye’ye giriş yapmaya çalıştığı tespit edildiğinde siciline işlenen koddur.
Söz konusu ülkeye giriş yasağı Türk konsolosluklarından veyahut İçişleri Bakanlığına yapılacak başvuru ile sorgulanabilecektir. Yapılan bu sorgulama neticesinde, yabancı kişi hakkında tahdit kodunun ve sınır dışı edilme kararının bulunup bulunmadığı hususu belirlenmiş olur.
Ç-138 Tahdit Kodu Neden Konulur?
Ç-138 tahdit kodu, kendisi hakkında Türkiye’ye giriş yasağı bulunan yabancının, hakkında giriş yasağı bulunmasına rağmen ülkeye girmeye çalışmasının tespit edilmesi sonrasında yabancının ülkeye girişini 5 yıl boyunca engellemek amacıyla konulur.
Bu şekilde hakkında Ç-138 tahdit kodu tesis edilen yabancı kişi, tahdit kodunu kaldırmak istiyorsa, hukuki yollara başvurmalıdır. Aksi halde, tahdit kodu sicilinde bulunmaya devam edecektir. Yazının devamında Ç-138 tahdit kodunun nasıl kaldırılacağı hususu ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Yabancının yasa dışı yollarla ülkeye yeniden girmesi halinde tesis edilen idari kodlar başkadır. Uygulamada, bu kodlar sıklıkla birbiri ile karıştırılmaktadır.
Ç-138 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?
Ç-138 tahdit kodu, Göç İdaresi Başkanlığına tahdit kodunun kaldırılması istemiyle itiraz başvurusu yapılması veya idare mahkemesinde iptal davası açılması ile kaldırılır. Öncelikle Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edilmesi ve itirazın reddedilmesi durumunda da, ret işlemine karşı iptal davası açma hakkı saklıdır.
Ç-138 tahdit kodunun kaldırılması için yapılacak olan hukuki işlemlerin son derece titizlikle yürütülmesi gerekmektedir. Zira, tahdit kodunun kaldırılmaması durumunda, yabancı kişi için Türkiye’ye giriş yasağı devam etmektedir. Dolayısıyla, özellikle usul hukuku alanına giren işlemlerin sağlıklı şekilde yürütülmesi ve dava sürecinin doğru şekilde yönetilebilmesi için alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.
İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma
Yetkili makama itiraz, tahdit kodunun kaldırılması için başvurulabilecek hukuki imkanlardan biridir. Başvuru, tahdit kodunun tebliği yahut öğrenilmesini izleyen günden itibaren 60 gün içinde, gerekçeli bir dilekçe ile yapılmaktadır. İtirazın yapılacağı idari makam, Göç İdaresi Başkanlığıdır. İptal davası açabilmek için yetkili makama itirazda bulunmak zorunlu değildir.
Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edilirse ve itiraz haklı bulunursa bu durumda yabancı kişi üzerine konulan tahdit kodu kaldırılacaktır. Yapılan itiraz reddedilirse, ret kararının tebliğini veya idarenin 30 günlük cevap verme süresinin bitimini, izleyen günden itibaren, kalan sürede iptal davası açılacaktır.
Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edilmeden, doğrudan iptal davası açılacak olursa, bu dava, yabancı kişi üzerine tahdit kodunun konulmasını izleyen günden itibaren 60 gün içerisinde açılmalıdır. Bu halde, yani doğrudan iptal davası açıldığında, sonradan Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edilmesi mümkün değildir.
İptal Davası ile Tahdit Kodu Kaldırma
Yetkili makama yapılan itirazın reddedilmesi, cevap verilmemesi, belirsiz cevap verilmesi hallerinde ve doğrudan iptal davası açılabilir. Dava, Göç İdaresi Başkanlığına karşı açılmaktadır. Davanın reddedilmesi halinde, istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru imkanı bulunmaktadır.
İptal davasının açılabileceği süre hesaplanırken yetkili makama itiraz süresine dikkat etmek gerekmektedir. Tahdit kodunun öğrenilmesinden, itirazın yapıldığı güne kadar olan süre, 60 günlük idari dava açma süresi içinde sayılır. İdarenin cevap süresinde, 60 günlük dava açma süresi durur.
Örneğin, tahdit kodunun öğrenilmesini izleyen 15. gün idareye itirazda bulunulmuş olsun. İdarenin ret cevabını yahut 30 günlük cevap süresinin dolmasını izleyen gün, iptal davası açabilmek için 45 gün kalmış olacaktır.
Ç-138 tahdit koduna ilişkin iptal davasının açılmış olması, idari işlemleri kendiliğinden durdurmamaktadır. Dava dilekçesinde, yürütmenin durdurulmasının mahkemeden talep edilmesi gerekmektedir. Talebin mahkeme tarafından kabul edilmesi halinde, tahdit koduna ilişkin idari işlemlerin yapılması dava sonuçlanıncaya kadar askıya alınır.
Tüm tahdit kodu türleri ve kodun iptali davasına ilişkin tüm detaylara, “yabancı tahdit kodları ve kodun kaldırılması davası” başlıklı makalemizi inceleyerek ulaşabilirsiniz.
Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması
Ç-138 tahdit kodu konulan yabancı, kendisi hakkında tesis edilen yasak süresi boyunca Türkiye’ye giremez. Ancak tahdit kodu kalkmasa dahi, yabancı kişi meşruhatlı vize alarak Türkiye’ye girebilecektir. Meşruhatlı vize başvuruları, yabancının bulunduğu ülkedeki Türk dış temsilciliklerine yapılan başvuru sonucu alınmaktadır.
Meşruhatlı vizenin alınabileceği özel durumlar, başvuru prosedürü, gerekli belgeler, masraflar ve uygulamaya yönelik diğer pek çok konu hakkındaki detaylı bilgi “meşruhatlı vize” başlıklı makalede yer almaktadır.
Sınır Dışı kararına Karşı İptal Davası
Sınır dışı kararına karşı iptal davası, sınır dışı edilme kararına karşı hukuki bir müdahale sürecini ifade eder ve tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin iptal davasından ayrılır. Eğer bir bireyin sınır dışı edilme kararı alınmışsa ve aynı zamanda tahdit kodu uygulanıyorsa, bu durumda sadece tahdit kodunun iptali için değil aynı zamanda deport kararının iptali için bir hukuki süreç başlatılmalıdır.
Deport kararının iptali davası, söz konusu kararın yabancıya tebliğ edildiği tarihten itibaren 7 gün içinde açılması gereken bir davadır. Ancak, idare, sınır dışı işlemlerine bu 7 günlük sürenin tamamlanmasını beklemeden başlayabilir. Başka bir deyişle, yabancının Türkiye’de kalma hakkını korumak için iptal davasının en kısa sürede açılması gerekmektedir, çünkü deport işlemi bu süre zarfında gerçekleştirilebilir. Bu nedenle, yabancının Türkiye’de kalmaya devam etmesi için hızlı bir hukuki müdahale gerekmektedir.
İdare mahkemesinin sınır dışı kararının iptaline ilişkin verdiği karar kesindir. Ancak, eğer bir ret kararı verilmişse, yabancı Anayasa Mahkemesine tedbir talepli bireysel başvuruda bulunma hakkına sahiptir.
Deport kararının iptali davası sırasında, dava kendiliğinden yürütmenin durmasına neden olur. Başka bir deyişle, davayı açtığınızda, yabancının sınır dışı edilmesine yönelik işlemler askıya alınır. Bu durum, dava sonuçlanana kadar yabancının Türkiye’de kalmasına olanak tanır.
Sınır dışı kararına karşı açılacak olan iptal davası hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
İdari Gözetim Kararına İtiraz
Sınır dışı davası süreci halen devam ederken, geri gönderme merkezinde bulunmak istemeyen yabancılar, idari gözetim kararına karşı hukuki bir itirazda bulunmak mecburiyetindedir. Sınır dışı davasının başlaması, yabancının serbest bırakılmasını otomatik olarak gerektirmez. İdari gözetim kararına karşı yapılacak itiraz, sınır dışı kararını veren valiliğin bağlı olduğu sulh ceza hakimliği nezdinde gerçekleştirilmelidir.
Yabancı, maksimum 6 ay süreyle geri gönderme merkezinde idari gözetim altında tutulabilir. Elzem koşulların yerine getirilmesi hâlinde, bu süre bir defa sınırlı bir şekilde 6 ay daha uzatılabilir. İfade edilen sürelerin sona ermesine rağmen yabancının hala geri gönderme merkezinde tutulması, hukuka aykırı bir hal oluşturur. Bu durumda da idari gözetim kararına karşı hukuki bir itirazda bulunma gerekliliği ortaya çıkar.
İdari gözetim kararına itiraz konusunun tüm ayrıntılarıyla incelendiği “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz” isimli makalemizi inceleyerek konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?
Ç-138 tahdit kodunun kaldırılması, ilk itiraz başvurusunda ortalama 1-3 ay aralığında sürmektedir. Yapılan ilk itiraza karşı ret kararı verilirse ve idare mahkemesinde iptal davası açılırsa Ç-114 tahdit kodunun kaldırılması ortalama 1 yıl sürecektir.
Bu sürelerin mahkemelerin iş yoğunluğuna, yabancı kişinin yapacağı itiraz veya iptal davası için yapılması gereken işlemleri sağlıklı yürütülüp yürütülmemesine göre değişebileceği unutulmamalıdır. Bununla birlikte, tahdit kodu ve giriş yasağının kaldırılması davasının reddedilmesi halinde, istinaf ve temyiz yollarına başvurulması da süreci uzatmaktadır.
Tahdit Kodu Kaldırma Dava Masrafları
Ç-138 tahdit kodu kaldırma dava masrafları, 2023 yılı itibariyle ortalama 4000 TL’dir. Bu ücrete; davaya ilişkin olarak ortaya çıkan harç ve masraflar, teminat ücreti ve posta giderleri gibi masraflar dahil olacaktır. Ancak söz konusu ücretin 2023 yılı için geçerli olduğu, yapılacak işlemler için belirlenen ücretlerin her yıl tekrardan revize edildiği unutulmamalıdır.
Yeni Dava Açılış Posta Masrafı | 420,00 TL |
Yeni Dava (Yürütmeyi Durdurma İstemli) | 588,00 TL |
Başvuru Harcı | 179,90 TL |
Karar Harcı | 179,90 TL |
Yürütmeyi Durdurma Harcı | 296,40 TL |
Delil Tespit Harcı | 296,40 TL |
Temyiz Yoluna Başvuru Harcı | 886,80 TL |
Ç-138 Tahdit Kodunun İptali Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme
Ankara idare mahkemeleri, Ç-138 tahdit kodunun iptali davasındaki yetkili ve görevli mahkemelerdir. Söz konusu tahdit koduna dayanılarak verilen sınır dışı kararının iptaline ilişkin davada yetkili ve görevli mahkeme, deport kararını veren valiliğin bulunduğu yer idare mahkemeleridir.
Sonuç
Mevzubahis tahdit kodunun kaldırılması için başvurulacak hukuki imkanlar, içerisinde pek çok usuli iş ve eylem barındırmaktadır. Ayrıca, bu işlemlerle birlikte sürecin en önemli unsuru olan dilekçe yazılması aşamasında da, somut durum, hukuki gerekçelendirme ve argüman tespiti son derece önemlidir. Anılan sebeplerden ötürü, sürecin en başından itibaren alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması en faydalı yol olacaktır.