G-82 Tahdit Kodu

G-82 Tahdit Kodu

G-82 tahdit kodu, yabancıların Türkiye’ye girişlerini engelleyen kodlardandır. Yabancıların milli güvenlik kurallarına uyma noktasında gerekli dikkati ve özeni göstermemeleri sebebiyle de konulmaktadır. Türkiye’de bulunan ve adına g-82 tahdit kodu düzenlenen yabancılar ise geri gönderme merkezine sevk edilmekte ve sınır dışı edilmektedir. Tahdit kodunun ve sınır dışı kararının iptali için hukuki yollara başvurmak gerekir.

G-82 Tahdit Kodu Nedir?

G-82 tahdit kodu, milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunduğu tespit edilen yabancılar hakkında düzenlenen idari koddur. G güvenlik kodları arasında sayılmaktadır

Milli güvenlik aleyhine faaliyet kavramı oldukça geniş ve soyut bir kavram olduğundan, kodun düzenlenmesinde idareye geniş takdir yetkisi verilmiştir Ancak, kural olarak tahdit kodunun konulabilmesi için somut delil bulunmalıdır. Hiçbir somut dayanak olmaksızın G-82 tahdit kodu verilmesi hukuka aykırıdır ve dava yolu ile kaldırılabilir.

G-82 Tahdit Kodu Neden Konulur?

G-82 tahdit kodu; milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunduğu yönünde şüphe bulunan yabancıların, Türkiye’ye girişine izin verilmemesi amacıyla konulur. Aynı şekilde, yabancı Türkiye’de vize, vize muafiyeti ya da oturma izni ile bulunmakta ise sınır dışı edilmesi için konulur.

Örneğin, yabancı kişinin terör örgütü faaliyetine katılmış olması, bu hususta şüphenin olması, yabancının kara para aklanmasına ilişkin faaliyette bulunacağına ilişkin kuvvetli şüphenin bulunması vb. durumlarında ciddi emare, şüphe veya istihbaratın bulunması halinde G-82 tahdit kodu konulabilmektedir.

G-82 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?

G-82 tahdit kodu, bu tahdit kodunu düzenleyen idari makama itiraz ederek ya da tahdit kodunun iptali davası açılarak kaldırılır. G-82 tahdit kodu ile verilen sınır dışı kararının kaldırılması için ise ayrıca, deport kararının iptali davasının açılması gerekir.

G-82 tahdit kodunun kaldırılması talebiyle başvurulacak tüm hukuki yollarda, somut gerekçelere dayanan bir savunma yapılması gerekir. Tahdit kodunun hukuken hangi durumlarda konulabileceği, somut olayın bu şartları taşımadığı açıkça ortaya konulmalıdır. Bu noktada, alanında uzman bir avukattan hukuki destek alınması oldukça önemlidir.

G-82 Tahdit Kodu

İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma

G-82 tahdit kodunun kaldırılması için başvurulacak hukuki yollardan biri, idari makama itirazda bulunmaktır. Bu kapsamda başvuru yapılacak kurum Göç İdaresi Başkanlığıdır. İtiraz, yabancının tahdit kodunu öğrendiği yahut tahdit kodunun yabancıya tebliğ edildiği günü izleyen 60 gün içinde yapılabilmektedir.

Başkanlığa başvuru usulü zorunlu bir yol değildir. Dolayısıyla yabancılar, Göç İdaresi Başkanlığına başvuru yapmadan 60 günlük dava açma süresi içerisinde doğrudan idare mahkemelerinde iptal davası açabilir. Bununla birlikte, yetkili makamın başvuruyu reddetmesi yahut 30 gün içinde cevap vermemesi halinde de iptal davası açılabilir.

Tahdit Kodunun Kaldırılmasına İlişkin İptal Davası

G-82 tahdit kodunun kaldırılması için başvurulabilecek bir diğer hukuki imkan, idare mahkemesinde iptal davası açmaktır. Dava, Göç İdaresi Başkanlığına karşı açılmaktadır. Davanın açılabileceği süre, idari dava açma süresi olan 60 gündür. Davanın reddi halinde istinaf ve temyiz yoluna başvurulabilir.

Başkanlığa yapılan itiraz başvurusu dava açma süresini durdurmaktadır. Diğer bir ifade ile, başkanlığın itiraz başvurusunu değerlendirme süresi 60 gün içinde sayılmaz. Ancak, yabancının tahdit kodunu öğrenmesinden, itiraz başvurusuna kadar geçen süre 60 günden düşülür.

Örneğin, g-82 tahdit kodu konulan yabancı, 60 günlük dava açma süresinin 10. gününde Başkanlığa başvurmuş olsun. Başkanlığın cevap süresinin dolduğu yahut ret cevabının tebliğ edildiği izleyen günden itibaren 50 gün içinde iptal davası açılmaktadır.

G-82 tahdit kodunun kaldırılması davasının açılması, idari işlemleri kendiliğinden durdurmamaktadır. İcranın durması için ayrıca yürütmenin durdurulması talebinde bulunmak gerekir. Talep, dilekçeyle mahkemeye sunulur. Kanuni şartların sağlanması halinde, talep mahkemece kabul edilebilir. Böylelikle, tahdit koduna ilişkin idari işlemler, dava sonuçlanıncaya kadar durdurulur.

Tahdit kodlarına ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı ve idare tarafından düzenlenen tüm tahdit kodlarının incelendiği “yabancı tahdit kodları ve kodun kaldırılması yazımızı inceleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması

Meşruhatlı vize ile tahdit kodunun kaldırılması mümkün değildir. Meşruhatlı vize yalnızca bazı durumlarda, giriş yasağına rağmen ülkeye girebilme imkanı verir. G-82 tahdit kodu, milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunan kişilere yönelik bir kod olduğundan, uygulamada G-82 tahdit kodu bulunan kişilere meşruhatlı vize verilmemektedir. Ancak başvuru yolu açıktır

Meşruhatlı vizenin verildiği durumlar, başvuru koşulları, gerekli belgeler gibi konuya ilişkin açıklamalar, “meşruhatlı vize nedir, nasıl alınır” başlıklı makalede açıklanmaktadır.

Sınır Dışı Kararına Karşı İptal Davası

Yabancının G-82 kodu ile sınır dışı edilmesine karşı iptal davası açılabilir. Mahkemenin bu konuda vermiş olduğu karar kesindir. Bununla birlikte, davanın reddedilmesi halinde yabancı, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapabilir.

Deport kararının iptaline ilişkin davanın açılabileceği süre, deport kararının yabancıya tebliğ edildiği günden itibaren 7 gündür. 7 günlük süre içinde idari işlemler durmamaktadır. Diğer bir ifade ile, bu süre içerisinde yabancı sınır dışı edilebilmektedir. Dolayısıyla, yabancının Türkiye’de kalmaya devam edebilmesi için iptal davasının en kısa sürede açılması gerekmektedir.

Sınır dışı (deport) kararına karşı açılacak iptal davası hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl iptal edilir?” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Mahkemeye başvuran kişi, sınır dışı etme kararını veren makama da başvurusunu bildirir. Deport kararının iptali davaları yaklaşık olarak 4-6 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Yabancı, idari gözetim kararına itiraz etmezse bu süre boyunca geri gönderme merkezlerinde tutulacaktır.

İdari Gözetim Kararına İtiraz

İdari gözetim kararına karşı itiraz, sulh ceza hakimliğine yapılmaktadır. Bu itiraz üzerine sulh ceza hakiminin vermiş olduğu karar kesindir. Yabancının itirazının kabul edilmesi halinde deport kararının iptali davası sürerken yabancı özgür olabilecektir.

İdari gözetim kararı en fazla 6 ay için verilebilmektedir. Bu süre en çok 6 ay daha uzatılmaktadır. Belirtilen süreler dolmasına rağmen salıverilmeyen yabancı da idari gözetim kararına itiraz edebilir.

İdari gözetim kararına itiraz başvurusu için yapılacak başvuru hakkında yazılan “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz” isimli makalemizi inceleyerebilirsiniz.

G-82 Tahdit Kodu

Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?

Tahdit kodunun kaldırılması davası, yaklaşık olarak 1 yıl sürmektedir. Bu 1 yıllık sürenin ise davalı idarenin tutumuna göre değişebilmektedir. Ayrıca davacı yabancının dilekçesinde eksiklik bulunması veya davayı iyi bir şekilde takip edememesi halinde sürecin uzaması da mümkündür.

Tahdit Kodu Kaldırma Dava Harç ve Masrafları

G-82 tahdit kodunu kaldırmak için yaklaşık 4.000 TL tutarındaki çeşitli harç ve masraf kalemlerinin ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca bu harç ve masraflar her yıl yeniden değerleme oranına göre değişmektedir. 10.07.2023 tarihinden itibaren iptal davalarının harç ve masrafları aşağıda tablo halinde belirtilmiştir.

İDARE MAHKEMELERİNDE DAVA AÇILIRKEN PEŞİN ALINAN POSTA GİDERLERİ
Yeni Dava Açılış Posta Masrafı,580,00 TL,
Duruşma İstemli Yeni Dava,696,00 TL,
Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava,812,00 TL,
Duruşma ve Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava,928,00 TL,
İDARE MAHKEMESİ HARÇLARI
Başvuru Harcı,269,85 TL,
Karar Harcı,269,85 TL,
Yürütmeyi Durdurma Harcı,444,60 TL,
Delil Tespiti Harcı,444,60 TL,
Suret Harcı,13,95 TL x Sayfa Sayısı,
Vekalet Harcı,38,40 TL,
Keşif Harcı,1.912,35 TL.
ANAYASA MAHKEMESİ BİREYSEL BAŞVURU HARCI,2.220,60 TL.

Tahdit Kodu Kaldırmada Görevli ve Yetkili Mahkeme

G-82 Tahdit kodunun kaldırmada görevli ve yetkili mahkeme, Ankara idare mahkemeleridir. Deport kararlarının iptali davasında görevli ve yetkili mahkeme, kararı veren idari kurumun bulunduğu yer idare mahkemeleridir.

Sonuç

G-82 tahdit kodu, yabancıların milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunabileceği yönünde şüphe duyulan yabancılara verilmektedir. Bununla birlikte, bu kişilerin Türkiye’ye girişine izin verilmemekte, Türkiye’de bulunmaları halinde de sınır dışı edilmektedir. Ülkeye girişin yeniden sağlanması için hukuki yollara başvurmak gerekir. Bu hususta, yabancılar avukatından hukuki destek almak oldukça faydalı olacaktır.

Telefonla Sor