G-89 Tahdit Kodu
G-89 tahdit kodu; yabancılara, Türkiye’ye süresiz giriş yasağı getirmek yahut Türkiye’deki yabancıyı deport etmek amacıyla tesis edilen idari kodlardan biridir. G-89 tahdit kodu düzenlenen yabancının Türkiye’ye girebilmesi için kodun kaldırılmasına ilişkin iptal davası açılması gerekmektedir. Deport edilecek yabancıların ise ayrıca deport kararına karşı iptal davası açması gerekir.
İçindekiler
G-89 Tahdit Kodu Nedir?
G-89 tahdit kodu, yabancı terörist savaşçı olduğu yönünde şüphe duyulan yabancılara konulan tahdit kodudur. Hakkında G-89 tahdit kodu tesis edilen yabancıların Türkiye’ye girişi süresiz yasaklanır. G-89 tahdit kodu, diğer tahdit kodları gibi, yabancının en kısa sürede deport edilmesine sebep olur. Bununla birlikte, yabancı kişinin geçerli vize, vize muafiyet veya ikamet izinleri de iptal edilmektedir.
G-89 Tahdit Kodu Neden Konulur?
G-89 tahdit kodu; çatışma bölgelerine geçecek yabancıların Türkiye’ye giriş yapmalarını ve Türkiye’yi güzergah olarak kullanmalarını önlemek amacıyla konulur. Bu amaçla, yabancı hakkında Türkiye’ye giriş yasağı yahut sınır dışı kararı alınır.
Bazı hallerde, herhangi bir terör örgütü ile ilişkisi olmasa bile yabancı hakkında g-89 kodunun tesis edildiği görülmektedir. Aynı şekilde, kodun düzenlenmesine gerekçe oluşturacak somut deliller de aranmamaktadır. Bu durumda, g-89 kodunun kaldırılması için gerekli hukuki yollara başvurmak gerekir.
G-89 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?
G-89 tahdit kodu, tahdit kodunu tesis eden idareye itirazda bulunarak ya da tahdit kodunun iptali davası açarak kaldırılır.
Başvurulacak tüm hukuki yollarda, idari dava açma süresine ve usule ilişkin hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Aynı şekilde, kodunun kaldırılmasına ilişkin hukuki gerekçenin açıkça ortaya konulması oldukça önemlidir. Aksi halde, tahdit kodunun kaldırılması talebi reddedilmektedir.
Bu itibarla, alanında uzman bir yabancılar avukatından hukuki danışmanlık almak fayda sağlayacaktır.
İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma
İdareye itiraz başvurusu, kodu düzenleyen yetkili makama, gerekçeli dilekçe ile yapılır. G-89 tahdit kodunun kaldırılması için itiraz edilecek yetkili makam, Göç İdaresi Genel Başkanlığıdır. İtiraz, tahdit kodunun tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde yetkili makama sunulmak zorundadır.
İdareye itiraz, iptal davası açısından zorunlu bir yol değildir. Göç İdaresi Başkanlığına başvuru yapmadan, 60 günlük dava açma süresi içerisinde doğrudan idare mahkemesinde iptal davası açılabilir. Aynı şekilde başkanlık, 30 gün içerisinde itiraza cevap vermezse, sürenin bitimini izleyen günden itibaren; itiraz başvurusunu reddederse yahut belirsiz cevap verirse, cevabın tebliğini izleyen günden itibaren iptal davası açılabilir.
Tahdit Kodunun Kaldırılmasına İlişkin İptal Davası
G-89 tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin iptal davası başvurulabilecek hukuki yoldur. İptal davası, idare mahkemelerinde, Göç İdaresi Genel Başkanlığına karşı açılmaktadır. Açılan davada, tahdit kodunun hukuka aykırı şekilde konulduğunun, hukuki gerekçelerle ispatı gerekmektedir.
İptal davasının açılabileceği sürenin doğru tespiti oldukça önemlidir. Tahdit kodunun yabancıya tebliğ edildiği günü izleyen günden, yetkili makama itirazın yapıldığı güne kadar geçen süre, 60 günlük idari dava açma süresi içinde sayılır. Ancak, yetkili makamın itirazı inceleme süresi hesaba katılmaz.
Örneğin, tahdit kodunun yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 10. günde yetkili makama itirazda bulunulmuş olsun. Yetkili makamın itiraza ilişkin cevabının tebliğini izleyen gün yahut 30 günlük cevap süresinin dolduğu günü izleyen günden itibaren 50 günlük dava açma süresi kalmış olur.
Yürütmenin durdurulması talebinin, G-89 tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin iptal davasında ileri sürülmesi mümkündür. Talep, dava dilekçesinde mahkemenin takdirine sunulmaktadır. Mahkeme, yürütmenin durdurulmasının gerekli olduğu kanısına varırsa talebi onaylar. Bunun sonucunda, tahdit koduna ilişkin idari işlemler dava sonuçlanıncaya kadar durdurulur.
Tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin iptal davasıyla deport kararına ilişkin iptal davası birbirinden farklı davalardır. Yabancı adına düzenlenen tahdit kodu kaldırılsa dahi sınır dışı işlemleri devam edecektir. Dolayısıyla, hakkında tahdit kodu düzenlen yabancının Türkiye’de kalmaya devam etmesi için ayrıca deport (sınır dışı) kararına karşı iptal davası açması gerekmektedir.
Tahdit kodlarına ilişkin ayrıntılı anlatıldığı ve tüm tahdit kodlarının incelendiği “yabancı tahdit kodları ve kodun kaldırılması” yazımızı inceleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması
Meşruhatlı vize yoluyla G-89 tahdit kodunun kaldırılması yahut ülkeye girişin sağlanması mümkün değildir. Milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunduğundan şüphe edilen kişilere meşruhatlı vize verilmemektedir. Ancak başvuru yolu açıktır.
Meşruhatlı vizenin verildiği durumlar, başvuru koşulları, gerekli belgeler gibi konuya ilişkin açıklamalar, “meşruhatlı vize nedir, nasıl alınır” başlıklı makalede açıklanmaktadır.
Sınır Dışı Kararına Karşı İptal Davası
G-89 tahdit kodu ile sınır dışı kararına karşı iptal davası açılabilir. İptal davasının açılabileceği süre, deport kararının tebliğinden itibaren 7 gündür. Deport kararının iptali davasının reddi halinde ise Anayasa Mahkemesine tedbir talepli bireysel başvuruda bulunmak mümkündür.
Uygulamada idare, yabancının sınır dışı edilmesine ilişkin idari işlemlerde, bu 7 günlük dava açma süresinin dolmasını dahi beklememektedir. Dolayısıyla yabancının, sınır dışı kararının tebliği ile derhal sınır dışı edilmesi gündeme gelmektedir.
Deport kararının iptali, yaklaşık 4-6 ay içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Konuya ilişkin detaylı bilgi “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır” başlıklı makalede açıklanmaktadır.
Yabancı, deport kararının verilmesi sonucu geri gönderme merkezine götürüldüğü takdirde, idari gözetim altına alınmaktadır. Yabancının bu süre zarfında idari gözetim altında tutulmaması için ayrıca idari gözetim kararına itiraz edilmesi gerekir.
İdari Gözetim Kararına İtiraz
İdari gözetim kararına itiraz, sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezlerine yerleştirilen yabancıların başvurabileceği bir hukuki yoldur.
İdari gözetim kararına itiraz, sulh ceza hakimliğine yapılmaktadır. Sulh ceza hakiminin konu hakkında verdiği karar kesindir. İdari gözetim kararı en fazla 6 ay için verilebilmekte ve en çok 6 ay daha uzatılmaktadır.
Geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz yazımızda detaylar mevcuttur.
Yukarıda belirtildiği üzere, idari gözetim kararına itiraz, deport kararının iptali davasından farklıdır. Her iki hususta da idari usul hukukuna özgü çeşitli süreler ve yollar bulunmaktadır.
Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?
Tahdit kodunun kaldırılması davası, yaklaşık olarak 1 sene sürmektedir. Bu 1 senelik süre ayrıca davalı idarenin tutumuna göre de değişmesi mümkündür. Ayrıca davacı yabancının dilekçesinde eksiklik bulunması veya davayı iyi bir şekilde takip etmemesi halinde de dava süresinin uzaması söz konusu olabilecektedir.
Tahdit Kodunun Kaldırılması Dava Harç ve Masrafları
G-89 tahdit kodunun kaldırılması dava harç ve masrafları yaklaşık olarak 4.000 Türk Lirası’dır. Ayrıca, harç ve masraflar her yıl yeniden değerleme oranına göre değişmektedir. 10.07.2023 tarihinden itibaren geçerli olan, iptal davası harç ve masrafları aşağıda tablo halinde belirtilmiştir.
İDARE MAHKEMELERİNDE DAVA AÇILIRKEN PEŞİN ALINAN POSTA GİDERLERİ |
Yeni Dava Açılış Posta Masrafı, | 580,00 TL, |
Duruşma İstemli Yeni Dava, | 696,00 TL, |
Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava, | 812,00 TL, |
Duruşma ve Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava, | 928,00 TL, |
İDARE MAHKEMESİ HARÇLARI |
Başvuru Harcı, | 269,85 TL, |
Karar Harcı, | 269,85 TL, |
Yürütmeyi Durdurma Harcı, | 444,60 TL, |
Delil Tespiti Harcı, | 444,60 TL, |
Suret Harcı, | 13,95 TL x Sayfa Sayısı, |
Vekalet Harcı, | 38,40 TL, |
Keşif Harcı, | 1.912,35 TL. |
ANAYASA MAHKEMESİ BİREYSEL BAŞVURU HARCI, | 2.220,60 TL. |
Tahdit Kodu Kaldırmada Görevli ve Yetkili Mahkeme
G-89 tahdit kodu kaldırmada görevli ve yetkili mahkeme, Ankara idare mahkemeleridir. Yabancı adına düzenlenen sınır dışı kararına karşı açılacak davada görevli ve yetkili mahkeme ise, deport kararını veren idari makamın bulunduğu yer idare mahkemeleridir.
Sonuç
G-89 tahdit kodu, yabancıların terör örgütü savaşçısı olabileceği yönünde şüphe duyulması halinde idarece verilmektedir. Dolayısıyla bu yabancıların Türkiye’ye girişine izin verilmemekte, Türkiye’de bulunmaları halinde de yabancılar deport edilmektedir. Ayrıca terör bağlantısı bulunmamakla birlikte g-89 tahdit kodu tesis edilen yabancıların, bu idari yaptırımlara uğramamaları ve çeşitli mağduriyet yaşamamaları için yabancılar avukatından hukuki destek almaları oldukça faydalı olacaktır.