Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi örneği

Bilirkişi Raporuna İtiraz Dilekçesi Örneği

Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi örneği ile bilirkişi raporuna itiraz talebinde bulunulabilir. Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi örneği doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler hem dilekçenin içerisinde yer alan talimatlarda hem de aşağıda yer alan dikkat edilmesi gerekenler başlığında belirtilmiştir.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi alarak dilekçeyi daha doğru yazmak için “bilirkişi raporuna itiraz” yazımızı okuyabilirsiniz.

Bilirkişi Raporuna İtiraz Dilekçesi Örneği

Aşağıdaki bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi örneğinin bir taslak niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Her olayın kendi özgü koşulları dikkate alınarak özel bir dilekçe hazırlanmalıdır. Ayrıca usul hukuku kurallarına dikkat edilmelidir. Usul hukukunda hatalar yapılması durumunda haklı olsanız bile talebiniz ret ile sonuçlanacaktır. Bundan dolayı hukuki destek alınması tavsiye edilir.

Dilekçe Örneği-1

Esas No:…/…

…………… NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE

DAVACI:  İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

VEKİLİ:  İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası

(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)

DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

KONU: …/…/… tarihli bilirkişi raporuna itiraz ve yeni bilirkişi raporu talebinden ibarettir. 

AÇIKLAMALAR:

  1. …/… esas numaralı dava dosyasındaki mahkeme kararı uyarınca yerinde yapılan keşif sonucunda, bilirkişi heyetinden alınan rapor ve ek rapor hüküm kurmaya uygun değil, çelişkilidir ve hukuka aykırıdır. Şu nedenlerle itiraz ediyoruz:
  1. Bilirkişi heyeti, Kamulaştırma Kanunu’na aykırı şekilde oluşturulmuştur. Özellikle, orman mühendisi olan bilirkişi emekli olup, tarafından bağımsız bir şekilde rapor vermesi uygun değildir. Ayrıca, kamulaştırma değerleme uzmanı sadece keşifte bulunmuş ve dosyaya değerlendirme raporu sunmamıştır. Bilirkişi heyeti, dava konusu taşınmazda kamulaştırma dışında bir alanda değerlendirme yaparak yetkisini aşmıştır, bu ise hukuki bir değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. Ayrıca, orman yüksek mühendisi tarafından hazırlanan raporda belirtilen orman niteliği ile ilgili davalı idare tarafından yapılan açıklama arasında çelişki bulunmaktadır.

(Yukarıdaki iki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)

  1. Kamulaştırma yapmaya yetkili olan devlet, kamu tüzel kişileri veya kamu kurumları, hukuka uygun bir kamulaştırma işlemi yapmaksızın mülkiyet hakkını ihlal edemez. Fiili olarak ağaç dikme veya tel çekme gibi hareketlerle kamulaştırmasız el atma eylemi gerçekleştirileceğini içeren davalı idareye ait belgelerle ortaya konmuştur. Mülkiyet hakkı, Anayasa ve AİHS tarafından koruma altına alınmıştır ve kamu yararı dışında sınırlandırılamaz.
  1. Dava konusu taşınmazda kamulaştırmasız el atma olgusu açıktır, çünkü müvekkil 27 yıldır söz konusu el atılan kısımda mülkiyet hakkına dayalı olarak tasarruf edememektedir.
  1. Kamulaştırmasız el atma olayı sabit olan dava konusu uyuşmazlıkta, Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre bağımsız ve tarafsız bir bilirkişi heyetinin mahallinde keşif yapması ve yeni bir bilirkişi raporu alınması talep edilmektedir.
  1. Dava konusu kamulaştırmasız el atılan kısım orman niteliğindedir ve Maliye Hazinesi adına tapuya kaydedilmiştir. Kamulaştırmaya yetkili davalı idarenin yanında Maliye Hazinesi de dava kapsamına alınmalıdır. Maliye Hazinesi’nin dava sürecine dahil edilmesi talep edilmektedir.
  1. Bu nedenlerle, bilirkişi raporuna ve ek rapora itiraz ediyor ve mahkeme tarafından yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasını ve keşfin tekrar yapılmasını talep ediyoruz.

HUKUKİ DELİLLER: Sair hukuki deliller

HUKUKİ SEBEPLER: Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 281 ve sair hukuki sebepler

NETİCE-İ TALEP: Yukarıda özetlediğimiz sebeplerle ilgili olarak:

  • Kamulaştırma yetkisine sahip olan Maliye Hazinesi’nin davaya dahil edilmesini, dava dilekçesinin, duruşma tutanaklarının ve bilirkişi raporunun tebliğe çıkarılmasını talep ediyoruz.
  • …/…/… tarihli bilirkişi raporuna ve …/…/… tarihli ek bilirkişi raporuna itiraz dilekçeleri ile beyan dilekçemizin dikkate alınarak, mahallinde yeni bir bilirkişi heyeti tarafından keşif yapılmasını ve hüküm kurmaya elverişli bir bilirkişi raporu alınmasını, saygılarımızla talep ederiz.(…../……../……)

İSİM-SOYİSİM

İMZA

Dilekçe Örneği-2

Esas No:…/…

…………… NÖBETÇİ ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ’NE

DAVACI:  İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

VEKİLİ:  İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası

(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)

DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

KONU: …/…/… tarihli bilirkişi raporuna itiraz ve yeni bilirkişi raporu talebinden ibarettir. 

AÇIKLAMALAR:

  1. …/…/… tarihli bilirkişi raporu, bilimsel olmayan ve belirsizlik içeren ölçütlerle hazırlandığı için kabul edilemez. Raporun içerdiği belirsizlikler ve sorunları çözme konusundaki yetersizliği nedeniyle itirazda bulunuyoruz. Ayrıca, rapordaki maddeler arasındaki uyumsuzluk ve tespitler arasındaki tutarsızlık, raporun yeterli özen gösterilmeden hazırlandığını göstermektedir. İtirazlarımız şunlardır:
  1. Bilirkişi, raporunda kendi ticari defterlere dayanarak davacı tarafın tuttuğu defterlerin kapanış tasdiklerinin eksik olduğunu tespit etmesine rağmen, bu defterlerdeki kayıtlara dayalı tespit yapması hukuka uygun değildir. Ticaret Kanunu’na göre, kapanış tasdikinin eksikliği, ilgili defterin kanuna uygun tutulmadığını gösterir ve bu nitelikteki defterler, sahibinin lehine değil aleyhine delil olur (TTK. md. 84 vd.). Bilirkişi, raporunun “Yapılan İncelemeler- Tespitler-Hesaplamalar” başlığı altındaki A) maddesinin d. bendinde davacının kanuna uygun tutulmayan defter kayıtlarına dayalı tespitinden hareketle davacı lehine … TL alacak tespiti yapmıştır. Ancak bu tespit hukuken kabul edilemez. Davacı taraf, kanuna uygun tutmadığı defterlerdeki kayıtlara dayanarak lehine sonuçlar çıkaramaz. Bu nedenle bu türden bir tespitin, dolayısıyla tespiti yapılan bu miktara ilişkin davacı tarafın alacak talebinin dikkate alınmaması gerekmektedir.
  1. Biz, davacı tarafa … tarihinde … kg malzeme teslim ettiğimizi belgelere dayanarak kanıtlıyoruz. Davacının bize işleyerek geri verdiği malzeme miktarı … kg’dır. İki miktar arasındaki fire düşürüldüğünde, davacıda … kg malzeme kaldığını beyan etmiştik. Bilirkişi, raporunun D maddesinin g bendinde belirli bir kriter uygulayarak, davacıya verdiğimiz malzemeden bize işlenerek iade edilecek malzeme miktarını ve hurda demir miktarını tespit etmeye çalışmıştır. Ancak raporda işin niteliğinden kaynaklanan fire miktarı dikkate alınmamıştır. Ayrıca, davacının kullandığı vidaların malzemeye kattığı ağırlık göz ardı edilmiştir. Bu iki önemli husus düşünülmeden aradaki fark, iade edilen hurda malzeme olarak kabul edilmiştir. Bilirkişi, hiçbir belgeye dayanmadan varsayımsal bir şekilde elde edilen hurda malzeme oranını … kg olarak tespit etmiş ve bunun tarafımıza iade edildiği sonucuna varmıştır (D maddesi s ve t bendi). Bu tespit tarafımızca kabul edilemez. Bilirkişi, bu tür bir faaliyet konusunda bilgi sahibi değildir.
  1. Bilirkişi, taraflar arasında …/…/… tarihinde yapılan protokol ile borç ilişkisinin sıfırlandığı sonucuna varmıştır. Ancak bu tarihte imalatın yapılıp yapılmadığı, teslimin edilip edilmediği belli olmayan … kg’ın ne olduğu, işlenip iade edilip edilmediği, bunun kapatılan hesapları etkileyip etkilemediği, protokolden sonra davacıya verilen … kg malzemenin ne olduğu konusunda bir kanaati olmadığı halde, aralarındaki ilişkinin bu malzemeler dolayısıyla devam ettiği kanaatine varılmış ve bundan da sonuç olarak müvekkilimin davacıdan malzeme alacağı olmadığı sonucuna varılmıştır.

(Yukarıdaki dört paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)

  1. Bilirkişi, raporun D, E ve sonuç kısmındaki tespitlerinin çoğunu belge ve bilgiden uzak varsayım 1 arıyla kaleme almış ve bunları iki ihtimali karine olarak sunmuştur. Ancak bu öneriler, niteliği itibariyle karine olmaktan uzaktır. Bilirkişi, belirgin olmayan iki öneri hakkında kanaatini mahkemeye sunmuş, ancak bu konularda net bir sonuca ulaşmadığını göstermiştir. Bu muğlaklık nedeniyle raporu kabul etmiyor ve davacının ticari defterlerinin kapanış tasdikinin yapılmadığına dair tespit hariç, yapılan tespitlere itirazda bulunuyor ve itirazlarımızın dikkate alınmasını talep ediyoruz.

HUKUKİ DELİLLER: Sair hukuki deliller

HUKUKİ SEBEPLER: Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 281, Türk Ticaret Kanunu ve sair hukuki sebepler

NETİCE-İ TALEP: Mahkemeye sunulan …/…/… tarihli bilirkişi raporundaki tespitlere karşı itirazlarımızın dikkate alınarak değerlendirilmesi talebiyle; davacı tarafın defterlerindeki kapanış tasdiklerinin eksikliği sebebiyle, bu kayıtların lehimize delil olamayacağını, aksine aleyhimize delil teşkil edeceğini belirtmek isteriz. Bu bağlamda, davacının, söz konusu defterlerdeki kayıtlara dayanarak açtığı davanın reddine karar verilmesini talep ediyoruz. Ayrıca, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davacı tarafın sorumluluğunda olmasını saygıyla arz ve talep ederiz.(…../……../……)

İSİM-SOYİSİM

İMZA

Bilirkişi raporuna itiraz Dilekçesi Örneği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi örneği doldurulurken her olayın kendi özgü koşullarına dikkat edilerek doldurulmalıdır.
  • Yetkili ve görevli mahkeme doğru tespit edilerek yazılmalıdır.
  • Dilekçede kanun gereği bulunması gereken zorunlu unsurlar mutlaka doldurulmalıdır.
  • Her iddianın dayandığı ispat araçları hukuki deliller kısmında mutlaka belirtilmelidir.
  • Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi örneği doldurulurken netice-i talep bölümünde talep edilecek hususlar eksiksiz ve açıkça yazılmalıdır.
  • Dava açarken ve dava sırasında hak düşürücü sürelere, zamanaşımı sürelerine ve hukuki sürelere dikkat edilmelidir.
  • Dava açmadan önce arabuluculuk şartı var ise ilk olarak arabuluculuğa başvurulmalıdır.
  • Dava açılırken/başvuru yapılırken gerekli harç ve gider avanslarının ödenmesi unutulmamalıdır.

Sonuç

Görüldüğü üzere, Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi örneği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta mevcuttur. Bunlarda eksiklik olduğu takdirde, zaman kaybı ve gereksiz masraflar gündeme gelir. Gerek dilekçe hazırlama gerekse sonraki dava sürecini doğru şekilde yürütebilmek adına, alanında uzman bir avukattan destek almakta fayda vardır.

Telefonla Sor