V-71 Tahdit Kodu
V-71 tahdit kodu, adres bildirim yükümlülüğünü ihlal eden yabancı kişilere idarece tesis edilen koddur. Hakkında V-71 tahdit kodu tesis edilen kişiler, idari itiraz başvurusu, iptal davası açılması ve meşruhatlı vize alınması ile kodu kaldırabilir. Ayrıca, sınır dışı kararına karşı iptal davası açarak, sınır dışı işlemlerini durdurabilir.
İçindekiler
V-71 Tahdit Kodu Nedir?
V-71 tahdit kodu, resmi makamlara, kayıtlı adresini veya ülkemizde kalacağını beyan etmiş olduğu adresini yasal süresi içinde bildirmeyen veya gerçeğe aykırı şekilde bildiren kişilere konulan koddur. Bir idari işlem olan V-71 tahdit kodu, İl Müdürlükleri tarafından konulur.
YUKK m.54/c uyarınca, Türkiye’ye giriş, vize ve ikamet izinleri için yapılan işlemlerde gerçek dışı bilgi ve sahte belge kullananlar hakkında sınır dışı etme kararı alınabilecektir. Bu sebeple ikamet izni işlemlerinde beyan ettikleri adreste ikamet etmedikleri anlaşılması durumunda bu yabancılar sınır dışı edilecektir. Adres değişikliğini süresi içerisinde bildirme yükümlülüğüne uyulmaması durumunda ise idari ceza uygulanır.
V-71 kodunun bir diğer sonucu da yabancıların yapacağı ikamet ve çalışma izinlerinin reddedilmesidir. Bildirdiği adreste bulunmayan ya da süresi içinde adres bildiriminde bulunmayan yabancıların çalışma ve ikamet izinleri reddedilir. Durumun, bu izinler verildikten sonra anlaşılması halinde ise verilen izinler iptal edilir.
V-71 Tahdit Kodu Neden Konulur?
V-71 tahdit kodu; yabancıların, ikamet izni işlemlerinde beyan ettikleri adreste ikamet etmediklerinin anlaşılması, süresi içinde adres bildiriminde bulunmamaları veya adres değişikliğini süresi içerisinde bildirme yükümlülüğüne uymamaları nedeniyle konulur.
Yabancı kişinin beyan ettiği adreste bulunup bulunmadığına ilişkin olarak kontrol görevini kolluk kuvvetleri yapacaktır. Yapılan araştırma sonucunda, yabancının bu adreste ikamet etmediği anlaşılırsa, ikamet izni başvurusu reddedilecek ve yabancı üzerine V-71 kodu işlenecektir.
İkamet iznine sahip yabancılar yerleşim yeri adreslerine ilişkin değişiklikleri 20 iş günü içinde, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri İlçe Müdürlüğüne müracaat ederek ikamet adreslerini bildirmeleri kanuni zorunluluktur. Kişilerin yerleşim yeri (ikamet) ve diğer adreslerini yazılı olarak bildirmeleri esastır. Bu bildirimler şahsen şu kurumlara yapılır:
- Yurt içinde; İlçe Nüfus Müdürlüklerine,
- Yurt dışında; Dış temsilciliklere,
- Hizmet alımlarında; adrese dayalı hizmet alınacak kuruma yapılır.
20 iş günü içinde yapılacak bildirim işlemi, posta (kargo ve iadeli taahhütlü mektup) yoluyla veya elektronik ortamla yapılabilir.
V-71 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?
V-71 tahdit kodu, Göç İdaresi Başkanlığına itiraz başvurusu yapılması veya idare mahkemesinde iptal davası açılması ile kaldırılır. Ayrıca, hakkında tahdit kodu konulan yabancı, meşruhatlı vize alarak da Türkiye’ye giriş yapabilir.
İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma
Yabancı kişinin hakkında V-71 tahdit kodu düzenlenmişse, başvurabileceği yollardan ilki yetkili makama itirazdır. Yetkili makama itiraz, tahdit kodunun yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde Göç İdaresi Başkanlığına dilekçe ile yapılır.
Göç İdaresi Başkanlığı, kendisine yapılan itiraz başvurusunu 30 gün içinde karara bağlar. Eğer bu süre içinde karara bağlamazsa veya belirsiz cevap verirse bu durumda itirazı reddetmiş sayılır. Göç İdaresi Başkanlığının itirazı reddettiği veya reddetmiş sayıldığı durumlarda, yabancının iptal davası açma hakkı bulunur.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne yapılan itiraz başvurusu, itiraz sonuçlanana kadar iptal davası açmak için kanunen belirlenen 60 günlük süreyi durdurur.
İptal Davası ile Tahdit Kodu Kaldırma
Hakkında V-71 tahdit kodu tesis edilen yabancının başvurabileceği bir diğer yol, idare mahkemesinde iptal davası açılmasıdır. Bu dava, tahdit kodunun yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde, Göç İdaresi Başkanlığına karşı açılır.
Eğer iptal davası açılmadan önce itiraz yoluna başvurulmuşsa, iptal davası açma süresi olan 60 günden, tahdit kodunun yabancıya tebliğ edilmesi ile bu karara itiraz edilmesi arasındaki süre, 60 günden düşülür. Çünkü Göç İdaresi Başkanlığına yapılan itiraz, iptal davası açma süresini durdurur.
Örneğin, tahdit kodu kişiye tebliğ edilmesini izleyen günden itibaren 35. günde itiraz edilmişse, iptal davası açmak için kişinin, ret kararının tebliğini izleyen günden itibaren 25 günü vardır.
İtiraz edilmeden doğrudan iptal davası açılacaksa, dava, tahdit kodunun tesis edilmesi kararının kişiye tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içerisinde açılır. Ancak davadan sonra itiraz yoluna başvurulamaz.
Tahdit kodunun kaldırılması için açılacak olan iptal davasında yürütmenin durdurulması talep edilebilir. Yürütmenin durdurulması talebi kabul edilirse, tahdit kodunun meydana getireceği etkiler dava sonuna kadar durur. Bu karar, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacak olması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması halinde verilir. Bu şartların karşılandığı dilekçede belirtilir.
Tahdit kodlarına ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı ve idare tarafından düzenlenen tüm tahdit kodlarının incelendiği “yabancı tahdit kodu ve kodun kaldırılması davası” yazımızı inceleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması
V-71 tahdit kodundan dolayı hakkında yurda giriş yasağı uygulanan yabancı, meşruhatlı vize alarak ülkeye giriş yapabilir. Bu anlamda meşruhatlı vize, yabancı hakkında tahdit kodu ve yurda giriş yasağı kalkmamış olsa da ülkeye giriş izni sağlar.
Meşruhatlı vize; aile birleşim, çalışma, öğrenci, tedavi ve ticaret vizesi gibi çeşitli amaçlar ve sebepler için idare tarafından özel olarak verilen bir vize türüdür.
Meşruhatlı vize konusunun bütün detaylarıyla incelendiği, “meşruhatlı vize nedir? nasıl alınır?” yazımızı inceleyerek konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Sınır Dışı Kararına İtiraz İçin İptal Davası
Yabancı için V-71 tahdit kodu tesis edildiğinde, eş zamanlı olarak veya sonradan sınır dışı kararı da verilebilir. Bu durumda, yabancının tahdit kodunun iptali davası açması, sınır dışı işlemlerini durdurmayacaktır. Dolayısıyla sınır dışı kararının kaldırılması ve sınır dışı işlemlerinin durması için, ayrıca bir iptal davası açması gerekir.
Sınır dışı kararının iptali davası, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde sınır dışı etme kararını veren valiliğin bulunduğu yer idare mahkemesinde açılır. Bu 7 gün içinde idarece yabancının sınır dışı işlemleri tamamlanırsa, 7 günlük dava açma süresi beklenmeden kişi deport edilir. Dolayısıyla, karar kişiye tebliğ edildikten hemen sonra hızlıca dava açılmalıdır. Zira, sınır dışı kararının iptali davası deport işlemlerini durdurur.
Sınır dışı kararının iptali için açılacak davada, tesis edilen V-71 kodunun da iptali talep edilebilir. Böylece, talep yerinde görülürse hem tahdit kodu hem de buna dayanarak verilen sınır dışı kararı iptal edilebilecektir. Bunun içinse, usuli işlemlerin doğru şekilde yapılması ve dava dilekçesinin hukuki gerekçelendirme ile yazılması gerekir. Dolayısıyla sürecin başından itibaren alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.
Sınır dışı kararının iptali için açılacak olan dava hakkında, daha fazla bilgi için “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır?” inceleyebilirsiniz.
İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu
V-71 tahdit kodu tesis edilen yabancı hakkında idari gözetim kararı çıkarsa, kişi geri gönderme merkezine gönderilir. Bu durumda yabancı, geri gönderme merkezinde idari gözetim ve denetim altında tutulur. İdari gözetim kararına itirazlar, idari gözetim kararını veren valiliğin bulunduğu yer veya yabancının idari gözetim altında tutulduğu yer Sulh Ceza Hakimliğine yapılır.
İdari gözetim kararına itirazın tüm ayrıntıları ile incelendiği, “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz” isimli makalemizi okuyarak konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
V-71 Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?
V-71 tahdit kodunun iptali davası ortalama 1 yıl sürer. V-71 tahdit koduna yapılan itiraz başvuruları ise ortalama 1-3 ay aralığında sonuçlanır.
V-71 Tahdit Kodu Kaldırma Avukatlık Ücret ve Masrafları
V-71 tahdit kodu kaldırma masrafları, 2023 yılı itibariyle 4000 TL civarındadır. Söz konusu ücret içerisinde dava harç ve giderleri, teminat ve posta giderleri bulunmaktadır.
Ayrıca, söz konusu masrafların her yıl tekrardan revize edildiği ve bu miktarın 2023 yılı için geçerli olduğu unutulmamalıdır.
Yeni Dava Açılış Posta Masrafı, | 580 TL, |
Yeni Dava (Yürütmeyi Durdurma İstemli), | 588 TL, |
Başvuru Harcı, | 269,85 TL, |
Karar Harcı, | 269,85 TL, |
Yürütmeyi Durdurma Harcı, | 444,60 TL, |
Delil Tespit Harcı, | 444,60 TL, |
İstinaf Yoluna Başvuru Harcı, | 738 TL. |
V-71 Tahdit Kodu İptali Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
V-71 tahdit kodu iptali davasında görevli ve yetkili mahkeme, Ankara İdare Mahkemeleridir. Söz konusu tahdit koduna dayanılarak verilen sınır dışı kararının iptaline ilişkin davada yetkili ve görevli mahkeme, deport kararını veren valiliğin bulunduğu yer idare mahkemeleridir.
Sonuç
V-71 tahdit kodunun kaldırılması işlemi, içerisinde usul hukuku alanına giren pek çok teknik detay içermektedir. Bu kodun kaldırılmaması halinde sınır dışı edilme gibi geri dönüşü olmayan olumsuz sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu anlamda, dava ve itiraz süreçleri için etkin ve hızlı sonuçlar almak adına alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.