Kira Sözleşmesi Örneği

Kira Sözleşmesi Örneği – Kira Kontratı Örneği

Kira sözleşmesi örneğinde, tarafların hangi haklara ve yükümlülüklere sahip olacağı düzenlenir. Böylelikle, kira ilişkisinin hangi esaslara göre yürütüleceği de şekillenecektir.

Kira Sözleşmesi (Kira Kontratı) Örneği

Kira sözleşmesi örneği aşağıda yer almaktadır. Fakat bu kontrat taslağının bir örnek niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Özellikle sözleşmedeki özel hükümler, somut durumun şartlarına göre düzenlenmelidir.

KİRA SÖZLEŞMESİ ÖRNEĞİ

Kiralananın Cinsi ve Kullanım Şekli:(Taşınmazın Hangi Neviden Olduğu Yazılır. Örneğin: Apartman Dairesi, Çatılı İş Yeri vb.)
Kiralananın Bulunduğu İl/İlçe:(Taşınmazın Yer Aldığı İl Ve İlçe Adı Yazılır.)
Kiralananın Bulunduğu Mahalle/Sokak/No:(Taşınmazın Yer Aldığı Mahalle, Sokak ve Daire No Yazılır.)
Kiraya Veren:(Taşınmazı Kiraya Veren Kişinin Adı ve Soyadı Yazılır.)
Kiraya Verenin T.C Kimlik Numarası:(Taşınmazı Kiraya Veren Kişinin T.C Numarası Yazılır.)
Kiraya Verenin Adresi:(Taşınmazı Kiraya Veren Kişinin Açık Adresi Yazılır.)
Kiracı:(Taşınmazı Kiralayan Kişinin Adı ve Soyadı Yazılır.)
Kiracının T.C Kimlik Numarası:(Taşınmazı Kiralayan Kişinin T.C Kimlik Numarası Yazılır.)
Kiracının Adresi:(Taşınmazı Kiralayan Kişinin Açık Adresi Yazılır.)
Sözleşme Başlangıç Tarihi:(Taşınmazın Kiralanarak Kullanılmaya Başlanacağı Tarih Yazılır.)
Sözleşme Süresi:(Sözleşme Süresi Belirtilir. Belirli ya da Belirsiz Süreli Sözleşme Yapılması Mümkündür.)
Aylık/Yıllık Kira Bedeli:(Anlaşmaya Bağlı Olarak Aylık ya da Yıllık Kira Ücreti Yazılır.)
Kira Bedelinin Ödeme Tarihi:(Kira Borcunun Ödeneceği Tarih Yazılır.)
Kira Bedelinin Ödeme Şekli:(Ödeme Şekli Olarak Hangi Aracın Seçildiği Ifade Edilir. Örneğin; Nakit, Senet, Havale)
Kiralananın Durumu:(Kiralananın Mevcut Durumu Hakkında Bilgiler Verilir. Örneğin Sağlamlığı, Daire İçinin Ve İçindeki Malzemelerin Yeniliği veya Eskiliği vb.)
Demirbaşlar:(Taşınmazın İçerisinde Bulunan, Kiracı Evi Tahliye Ettiğinde Yine Taşınmazda Bırakılacak Eşyalar Yazılır.)
GENEL HÜKÜMLER
1.Kiracı, kiralananı özenle kullanmak zorundadır.

2.Kiracı, kiralananda ve çevrede oturanlara iyi niyet kuralları içinde davranmaya zorunludur.

3.Kiracı, kiralananı kısmen veya tamamen üçüncü kişilere kiralayamaz, alt kiraya veremez, devir ve temlik edemez.

4.Kiracı, kiralayanın yazılı izni olmadıkça kiralananda değişiklik yapamaz. Aksi halde, doğacak zararı karşılamak zorundadır.

5.Üçüncü kişilerin kiralanan üzerinde hak iddia etmeleri halinde, kiracı durumu derhal kiralayana haber vermek zorundadır.

6.Kiracı, kiralananda yapılması gereken onarımları, derhal kiralayana bildirmek zorundadır. Aksi halde doğacak zarardan sorumludur.

7.Kiracı, kat malikleri kurulunca kendisine tebliğ edilen hususları kiralayana haber vermek zorundadır.

8.Kiracı, kat malikleri kurulu kararı uyarınca yapılması gereken işlere izin vermek zorundadır.

9.Kiracı, olağan kullanımdan dolayı yapılması gereken onarımları yapmak/yaptırmak ve giderlerini karşılamak zorundadır.

10.Kiralananın mülkiyet hakkından doğan vergileri ev sahibine, kullanımdan doğan vergi, resim ve harçları kiracıya aittir. Uyuşmazlık halinde, yerel örf ve âdetler uygulanır.

11.Kiracı, kira sözleşmesinin sonunda kiralananı aldığı şekilde ev sahibine teslim etmek zorundadır. Kiralananla birlikte teslim edilen demirbaşlar da ilk haliyle kiralanana teslim edilmelidir. Aksi takdirde, oluşan hasarların bedeli ödenmeli veya eşyalar eski hale getirilmelidir.

12.Kiralananın iyi ve kullanılmaya elverişli halde teslim edildiği asıldır. Aksi durum kiracı tarafından ispatlanmak zorundadır. Kiralananın normal kullanımından dolayı ortaya çıkacak yıpranma ve eksikliklerden dolayı kiracı sorumlu değildir.

13.Kiracı, kira sözleşmesinin sona ermesi veya satılığa çıkarılması halinde kiralananın gezilmesine ve incelenmesine izin vermek zorundadır.

14.Kiralananın boşaltılması/tahliyesi gerektiği hallerde, kiralananın boşaltılmaması durumunda ortaya çıkacak zararlardan dolayı kiracı sorumlu olacaktır.

15.Kiracı, kiralayanın yazılı olurunu almak ve giderleri kendisine ait olmak üzere; genel anten, uydu anteni, kablo televizyon gibi donanımları yaptırabilir.
ÖZEL HÜKÜMLER
Taraflar bu bölüme, anlaştıkları ve dilekleri şekilde hükümler ekleyebilirler. Ancak bu hükümlerin, kiralananın kullanımına yönelik olmasına ve Kanun’a aykırı olmamasına dikkat edilmelidir. 
Yukarıda belirtilen kıstaslara uymak koşuluyla bu kısım tamamen tarafların iradeleriyle şekillenir.

KİRACI AD-SOYAD KİRAYA VEREN AD-SOYAD

(İMZA) (İMZA)

Kira Sözleşmesi Örneği İş Yeri Kira Sözleşmesi Örneği Nasıl Hazırlanır?

İş Yeri Kira Sözleşmesi Örneği Nasıl Hazırlanır?

İş yeri kira sözleşmesi örneği, konut kira kontratı nasıl hazırlanıyorsa aynı şekilde hazırlanır. Dolayısıyla, yazımızda verilen kira kontratı örneğinden faydalanarak iş yeri kira kontratı da yapılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, iş yerine özgü hususların sözleşmeye eklenmesidir.

Alt Kira Sözleşmesi Örneği Nasıl Hazırlanır?

Alt kira sözleşmesi örneği, kiraya veren ile kiracı arasındaki sözleşme gibi hazırlanır. Fakat bu sözleşmede, alt kira ilişkisi ifade edilmelidir. Ayrıca sözleşme, kiracı ile alt kiracı arasında hangi hakların ve yükümlülüklerin bulunması isteniyorsa buna göre hazırlanmalıdır.

Alt kira ilişkisinin kurulabilmesi için kiraya verenin yazılı rızası gerekir. Sözleşmesi örneği olarak yukarıda verilen kira kontratı örneğinden faydalanılabilir. Alt kira ilişkisinde bulunması istenen hükümler, sözleşmenin devamına eklenebilir.

Kira Sözleşmesi Ek Protokol Örneği

Kira sözleşmesi ek protokol örneği olarak yazıda verilen sözleşme örneğinden faydalanılabilir. Aynı format ile sözleşmeye eklenmek istenen hususlar eklenebilir. Bu hükümler, ayrı bir sözleşme yapmak yerine mevcut sözleşmenin altına eklenerek de getirilebilir.

Ek protokol yapıldığında, taraflar arasında kurulan kira kontratı geçerliliğini koruyacaktır. Ancak, ek protokolde bulunan hükümler, mevcut sözleşmede değişiklik yapmış veya düzenlenmeyen kısımları düzenlemişse bu konularda ek protokol geçerli olacaktır. 

Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Kira sözleşmesi resmi şekilde, yazılı şekilde veya sözlü olarak yapılır. Ancak önemle belirtmek gerekir ki bu sözleşmenin noterde yazılı şekilde yapılması veya noterde tasdik ettirilmesi faydalı olacaktır. Bu durumda ileride doğabilecek ihtilaflar büyük ölçüde önlenmiş olacak, uyuşmazlığın yargıya taşınması durumunda da ispat sorunu olmayacaktır.

En sağlam kira kontratı nasıl yapılır sorusunun cevabı da bu doğrultuda noter kanalıyla yapılır şeklinde olacaktır.

Kira Sözleşmesi Doldurulurken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kira sözleşmesi doldurulurken kira bedeline, sözleşmede kiralananın durumunun belirtilmesine, depozitoya ilişkin hüküm konulmasına ve diğer birçok noktaya dikkat edilmelidir. Sözleşmenin yazılı şekilde, hatta mümkünse noterde yapılmasına da dikkat edilmelidir.

Kira ilişkisi bakımından ileride ortaya çıkması öngörülen bir sorun varsa buna ilişkin hususlar sözleşmeye eklenmelidir. Bunların iyi tespit edilip doğru zeminde sözleşmeye eklenebilmesi bakımından, uzman gayrimenkul avukatından yardım almakta fayda vardır.

Kira Sözleşmesi Her Sene Otomatik Yenilenir mi?

Evet. Konut ve iş yeri kiralarında, kira sözleşmesi her sene otomatik olarak yenilenir. Belirli süreli şekilde yapılmış olup süresi dolan sözleşme, aynı koşullarla 1 yıl daha uzamış sayılır. Fakat kiracının, sözleşme bitiminden en az 15 gün öncesine kadar fesih bildiriminde bulunarak kira ilişkisini sonlandırma imkanı mevcuttur.

Ev sahibi, belirli süreli kira kontratı yapmak ve sürenin sonunda kiracıyı tahliye edebilmek istiyorsa kiracı ile tahliye taahhüdü yapmalıdır. Böylelikle, sözleşme süresi sona erince kira ilişkisi 1 yıl uzamaz ve tahliye davası açılabilir. Tahliye taahhütnamesine dair bilinmesi gereken ayrıntılar, “tahliye taahhütnamesi ile tahliye” yazımızda yer almaktadır.

Kira kontratının peş peşe yenilenmesiyle 10 uzama yılı dolmuşsa ev sahibinin kiracıyı tahliye etme imkanı doğacaktır. 10 yılın hesabı ve ev sahibinin kiracıyı nasıl tahliye edebileceği, “10 yıllık kiracı tahliyesi” yazımızda izah edilmiştir.

Kira Kontratı Yenilenmezse Ne Olur?

Kira kontratı yenilenmezse kira sözleşmesi aynı koşullarla 1 yıl daha uzatılmış sayılır. Bu hüküm, konut ve dükkan kiraları bakımından geçerlidir. Sözleşme yenilenmedikçe her kira yılının sonunda 1 yıl daha uzar. Bu şekilde 10 uzama yılı dolana kadar kiracıya tahliye davası açılamaz.

Eğer ev sahibi ve kiracı arasında tahliye taahhüdü bulunuyorsa veya TBK kapsamındaki herhangi bir tahliye nedeni söz konusu ise 10 yıl dolmadan da kiracı tahliye edilebilir. TBK bünyesindeki tüm tahliye nedenlerine, “kiracı evden nasıl çıkarılır” yazımızdan erişebilirsiniz.

Kira Sözleşmesi Örneği Kira Kontratı Hangi Durumlarda Geçersizdir?

Kira Kontratı Hangi Durumlarda Geçersizdir?

Kira kontratı; taraflardan biri diğerini aldatmışsa, yanıltmışsa, tehdit edip korkutmuşsa geçersizdir. Bunun yanında, Kanun’a ve hukuka aykırı hükümler içeren bir sözleşme yapılmışsa bu kontrat da geçersiz olacaktır.

Kira kontratını yanılma, aldatma veya korkutma yoluyla imzalamış olan taraf, durumu fark ettiği andan itibaren 1 yıl içerisinde diğer tarafa ihtar çekmeli ve sözleşme ile bağlı olmadığını bildirmelidir. Bu işlem uygulanmadığı takdirde, sözleşme geçerli hale gelecektir.

Kira Sözleşmesi Yazılı Olmak Zorunda mı?

Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda değildir. Sözlü şekilde de kira ilişkisi kurulabilir. Fakat ispat kolaylığı sağlaması bakımından, sözleşmenin yazılı şekilde hatta noter bünyesinde yapılmasında yarar vardır. 

Kira Sözleşmesi Noter Onaylı Olmalı mı?

Kira sözleşmesinin noter onaylı olması, bir zorunluluk değildir. Fakat ileride gündeme gelecek dava süreçlerinde ispatı kolaylaştırması için noter bünyesinde düzenlenmesi daha sağlıklı bir yol olacaktır.

Kira Sözleşmesinin Vekaleten İmzalanması

Kira sözleşmesinin, vekaleten imzalanması mümkündür. Taşınmazı kiraya verecek olan kişi, vekalet vererek kiralama işini bir başkasına gördürebilir.

Yeni Yapılan Kira Kontratı İptali

Yeni yapılan kira kontratı iptali, kiralama işlemi yapılırken düşülen yanılma, aldatılma ve korkutma hallerinden birisi mevcutsa mümkündür. Bununla birlikte, kiralanan taşınmazın kusurlu (ayıplı) olması durumunda da sözleşmenin iptali mümkündür.

Sözleşmeyi yaparken aldatıldığını, yanıldığını veya korkutulduğunu iddia eden kişi, TBK 39 uyarınca 1 yıl içinde diğer tarafa ihtar çekerek sözleşmeyi iptal ettiğini bildirmelidir. Aksi halde, sözleşme onaylanmış sayılır.

Sonuç

Kira kontratı örneği hazırlanıp doldurulurken dikkat edilmesi gereken birçok nokta mevcuttur. Bu hususlar gözetilmediği takdirde, ileride özellikle dava sürecinde çeşitli problemler söz konusu olabilir. Örneğin, yargılama faaliyeti ispat sorunları nedeniyle uzun sürelere yayılabilir ve bu çerçevede birçok masraf gündeme gelebilir. Bu tür durumlarla karşılaşmamak adına, uzman gayrimenkul avukatından yardım almakta yarar vardır.

Telefonla Sor