Tazminat Davası Dilekçe Örneği
Tazminat davası dilekçe örneği ile tazminat davası talebinde bulunulabilir. Tazminat davası dilekçe örneği doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler hem dilekçenin içerisinde yer alan talimatlarda hem de aşağıda yer alan dikkat edilmesi gerekenler başlığında belirtilmiştir.
Bu konu hakkında daha detaylı bilgi alarak dilekçeyi daha doğru yazmak için “tazminat davası” yazımızı okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Tazminat Davası Dilekçe Örneği
Aşağıdaki tazminat davası dilekçe örneğinin bir taslak niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Her olayın kendi özgü koşulları dikkate alınarak özel bir dilekçe hazırlanmalıdır. Ayrıca usul hukuku kurallarına dikkat edilmelidir. Usul hukukunda hatalar yapılması durumunda haklı olsanız bile talebiniz ret ile sonuçlanacaktır. Bundan dolayı hukuki destek alınması tavsiye edilir.
Dilekçe Örneği-1
…………… NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE
DAVACI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
KONU: Bilişim yolu kullanılarak hakaret suçunun işlenmesi sonucunda kişilik haklarının ihlalinden dolayı manevi tazminat talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR:
- Müvekkil, uzun bir süre boyunca öğretmenlik mesleğini icra etmiş ve şu an itibariyle saygın bir eğitimci olarak ……….. Anadolu Lisesi müdürü olarak görevine devam eden örnek bir profesyoneldir. İş yaşamında ve sosyal çevresinde her zaman olumlu bir şekilde değerlendirilen müvekkil, öğrencileri tarafından sevilen, eğitime adanmış bir kişilik sergilemektedir.
- Davalılar, müvekkilin saygın yaşamını zedelemek ve şahsi itibarına saldırmak amacıyla internet üzerinden saldırıda bulunmuşlardır. Özellikle …… sitesi üzerinden “…’a düşman grubu” oluşturarak kişilik haklarına yönelik hakaret içeren ifadelerle dolu paylaşımlarda bulunmuşlardır. Aynı saldırı, … Lisesi sayfasında da tekrarlanmış ve müvekkilin itibarını zedelemek adına kamuoyu oluşturulmuştur. Bu saldırıların yanı sıra, müvekkilin mali yönetimiyle ilgili asılsız iddialar ortaya atılarak toplum nezdinde olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışılmıştır.
- Davalılar aynı zamanda “… Düşman Olan Sitesi” üzerinden müvekkilin kişilik haklarına saldırıda bulunarak aşiretleri de bu saldırıya dahil etmişlerdir. Yapılan saldırılar, müvekkilin sosyal çevresini ve iş yaşamını olumsuz etkileme amacını taşımaktadır.
- Müvekkil, bu saldırılar sebebiyle büyük bir acı ve üzüntü içindedir. Davalılar, internet üzerinden müvekkile tehdit ve hakaret içerikli mesajlar göndererek müvekkilin psikolojisini olumsuz etkilemişlerdir. Bu durumlar hakkında ………… Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunulmuş ve davalılar hakkında ceza davası açılmıştır.
- ………. Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı soruşturma sonucunda düzenlenen iddianame ile … Asliye Ceza Mahkemesi’nde …/… Esas numaralı dava açılmış ve davalılar, sesli, yazılı veya görüntülü ileti ile hakaret suçundan cezalandırılmıştır.
(Yukarıdaki beş paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
- Müvekkilin okul müdürü olması, geçmişteki öğretmenlik kariyeri ve toplumda saygı gören bir birey olması, davalıların gerçekleştirdiği saldırıların ne kadar ciddi ve önemli olduğunu göstermektedir. Müvekkil, herhangi bir olumsuz davranışta bulunmamasına rağmen, davalılar bilinçli bir şekilde müvekkilin kişisel ve mesleki itibarına zarar veren eylemlerde bulunmuşlardır. Bu durumlar, … Asliye Ceza Mahkemesi …/….. Esas …/… Karar sayılı dosyasıyla sabittir.
HUKUKİ DELİLLER: … Asliye Ceza Mahkemesi …/….. Esas …/… Karar sayılı Kararı, Tanık İfadeleri ve sair hukuki deliller
HUKUKİ SEBEPLER: TCK, HMK, TMK, TBK ve sair hukuki sebepler
NETİCE-İ TALEP: Yukarıda belirtilen gerekçeler doğrultusunda, olayın meydana geldiği tarihten itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalılardan talep edilen …TL tutarındaki manevi tazminatın tahsil edilmesini talep ederim. Ayrıca, yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davalılara yüklenmesine ilişkin olarak karar verilmesini saygılarımla talep ederim.(…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Dilekçe Örneği-2
…………… NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE
DAVACI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
KONU: Yanlış tedavi(malpraktis) nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası taleplidir.
AÇIKLAMALAR:
- Müvekkilimiz, göz torbalarında kızarıklık, sarkıklık, göz içerisinde kızarıklık, batma ve buna bağlı olarak kaşıntı şikayetiyle, …/…/… tarihinde, davalı … hastanesine başvurmuştur. Bu kurumda, müvekkilimizin muayenesini davalı doktor … gerçekleştirmiştir. Müvekkilimize; iyileşeceğini, kirpik dibi ile ilgili herhangi bir problem olmadığını, göz kuruluğu ile ilgili olabileceğini söyleyerek, müvekkilimizin alerjisi olduğunu ifade etmesine rağmen “Cortimycine göz pomadı” isimli ilacı yazmıştır. Müvekkilimiz, doktorun önerilerine uyarak ilacı kullanmış; ancak ilk kullanımından 10 dakika sonra, gözlerin baskı ile çıkmasına benzer bir durumla, göz diplerine ağrılar ve yanma başlamış, diğer gün ise göz çevresinde morluklar meydana gelmiştir. Bunun üzerine tekrar, davalı doktora başvurduğunda, doktor, kendisiyle ilgili olmadığını ve cilt hastalıkları uzmanına gitmesi gerektiğini söyleyerek başından savarcasına hareketler sergilemiştir. Müvekkilimiz, üniversite hastanesine giderek tedavi olmuş ve rahatsızlığının nedeninin KİRPİK DİBİ iltihabı olduğu belirlenmiştir.
- Görüldüğü gibi davalı doktor, olasılıklar üzerinden hareket ederek, teşhisi tam olarak koymadan, dikkatsiz ve özensiz davranışıyla müvekkilimizin yüzünde deri yanıkları ve buna bağlı olarak da göz çevresinde morarmaların, deri incelmesinin meydana gelmesine neden olmuştur. Anlaşılacağı üzere, davalı doktor kusurlu hareket etmiştir, herhangi bir komplikasyon da söz konusu olmaksızın davalının hatalı tıbbi uygulaması (malpraktis) neticesinde bu sonuçlar meydana gelmiştir.
- Biyo-Tıp sözleşmesinin 4. Maddesinde ve Hasta Hakları Yönetmeliği’nin 11. maddesinde doktorun özenle hasta bakması gerektiği vurgulanmıştır. Oysaki olayımızda, doktorun özensiz bir şekilde hareket ederek, hiçbir tıbbi standarta uygun olmayan bir fiille hareket ederek, müvekkilimizin zarara uğramasına neden olmuştur. Bunun sonucunda da müvekkilimiz, İl Sağlık Müdürlüğüne gerekli şikayette bulunmuştur. Ayrıca şunları da eklemek isteriz ki; müvekkilimizin bu olayda herhangi bir kusuru da söz konusu değildir.
- Yine aynı şekilde, Türk Tabipler Birliği Hekimlik Meslek Etiği Kurallarının 5. maddesinde de ifade edildiği gibi “hekimin öncelikli görevi hastalıkları önlemek ve bilimsel gerekleri yerine getirerek hastalarını iyileştirmeye çalışarak insan yaşamını ve sağlığını korumaya çalışmaktır”. Oysa olayımızda davalı doktor, göz gibi insan hayatı bakımından olmazsa olmaz nitelik taşıyan bir organdaki rahatsızlığı, bilimsel gerçeklerden uzak, olabilirliklerden hareket ederek, müvekkilimizin sağlığını korumaya yönelik olamayan tedavi yöntemi ile tedavi etmeye çalışmıştır. Bunun neticesinde ise müvekkilimizin gözündeki rahatsızlık iyileşmediği gibi göz çevresinde yanıklar meydana gelmiştir. 30 yaşlarında, mankenlik yapmış, bekâr ve aynı zamanda kamu görevini icra eden müvekkilimiz, göz çevresindeki morluklar nedeniyle elbette ki acı, elem, ızdırap çekecek ve dolayısıyla manevi zarara uğrayacaktır. Bu ise manevi zararlarının tazminini gerektirir.
- Yargıtay kararlarında da açıkça ifade edildiği gibi “Doktorun meslek alanı içinde olan bütün kusurları hafif de olsa sorumluluğun unsuru olarak kabul edilmelidir. Doktorlar, hastalarının zarar görmemesi için yalnız mesleki değil, genel hayat tecrübelerine göre herkese yüklenilebilecek dikkat ve özeni göstermek zorundadır.” (Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin 04.11.2010 tarih ve 2010/13528 E., 2010/14640 K. Sayılı kararı). Karardan da açıkça anlaşılacağı üzere, doktorlar sadece mesleki değil aynı zamanda genel hayat tecrübelerine göre de her insana yüklenebilecek dikkat ve özeni göstermesi gerekecektir. Davalı hastane de davalı doktorun yapacağı tedavinin istenen biçimde sonuçlanacağını ve bu konudaki tüm olanakları sağlayacağını vekâleten kabul etmektedir. Bu durumda, davalı doktorun hatasından da meydana gelmiş olsa, zarardan dolayı davalı hastane de doktorla birlikte sorumlu olacaktır (Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin 07.10.2003 tarih ve 2003/1529 E., 2003/11279 K. Sayılı kararı).
- Hastanenin 3 ana görevi vardır: Bakım, Muhafaza ve Denetleme. Bu görevler her ne kadar personel tarafından yerine getirilecekse de hastane de bu personellerin iyi bir şekilde seçilmesini, eğitilmesi ve denetlenmesi konularında hastaya karşı sorumlu olacağı açıktır. Ancak doktorun en basit dikkati gösterdiğinde müvekkilimizin bu zararının doğumunu da engelleyeceği göz önünde bulundurulduğunda hastane yönetiminin kusuru olduğu ortadadır.
- Müvekkilimizin uğradığı bu zarar, her ne kadar davalı doktorun ve özel göz hastanesinin kusurlu neticesinde meydana gelmiş olsa da ilaç şirketinin de kullanım kılavuzundaki eksik bilgilendirmesi neticesinde sorumluluğu söz konusudur. Kullanım kılavuzunda, “bazı kişilerde göz içi basıncını artırabilir. Bu artışın şiddeti; …, kullanma süresine ve sıklığına bağlıdır.” Şeklinde bir cümle yer almaktadır. Yani, söz konusu ilacın kullanımı dolayısıyla göz içi basıncı meydana gelebilecek ancak bu durumun kullanma sıklığına bağlı olduğu ifade edilmiştir. Oysa olayımızda, müvekkilimiz ilk defa kullanmış olmasına rağmen (zaman aralığı, sıklık söz konusu değil) ifade edilenden daha ağır acılar yaşamıştır.
- Yine aynı şekilde müvekkilimiz (mesleki ve sosyal statüsü de dikkate alınarak), göz etrafındaki morluklar nedeniyle dışarı çıkamamış ve bu durumun bir sonucu olarak da manevi çöküntü içerisine düşmüştür. Arkadaşları tarafından “ne oldu, dayak mı yedin” gibi sözlere maruz kalarak alay konusu olmuştur. Gerçekleşen tedavi hatasını anlattığında ise bahane bulan bir kişi olarak değerlendirilerek alay konusu olmaya devam edilmiştir. Ayrıca, çalıştığı kurumdaki diğer personellerin, kendisine bakarak aralarında konuşma yapmaları müvekkilimizi başka bir açıdan da rahatsız etmektedir. Sokakta yürürken dahi, diğer insanların kendisine baktığında, duyduğu ruhsal sıkıntının da etkisiyle rahatsızlık duymaya ve insanlarla olan diyaloğu da zayıflamaya başlamıştır.
(Yukarıdaki sekiz paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
- İfade ettiğimiz tüm bu nedenlerden de anlaşılacağı üzere, davalıların (doktor, hastane yönetimi ve ilaç şirketi) kusurlu hareketi neticesinde müvekkilimiz; raporlar dolayısıyla döner sermaye kesintisi yaşamış, doktor ve ilaç masrafları dolayısıyla …. TL civarında harcamalarda bulunmuştur. Ayrıca, müvekkilimizin aynı zamanda manken olduğu da dikkate alınırsa (kamu görevlisi, mankenlik yapması ve statüsü dolayısıyla çok fazla önem taşıyan yüzünde bu tahribatın gerçekleşmiş olması), uğradığı manevi zararın boyutu daha iyi anlaşılacaktır.
HUKUKİ DELİLLER: İlaç Reçetesi, Hastane Raporları, Yanık ve Morarma Fotoğrafları, Doktor ve İlaç Masrafları, İl Sağlık Müdürlüğü İfade Tutanağı, Tanık İfadeleri, Bilirkişi İncelemesi ve sair hukuki deliller
HUKUKİ SEBEPLER: : TBK, HMK, Biyo-Tıp Sözleşmesi, Hasta Hakları Yönetmeliği, Türk Tabipler Birliği Hekimlik Meslek Etiği Kuralları ve sair hukuki sebepler
NETİCE-İ TALEP: Yukarıda özetlenen sebepler doğrultusunda, davanın kabulüne ve fazlaya ilişkin haklarımızın, şu an için … Türk Lirası maddi, … Türk Lirası manevi tazminata, olayın meydana geldiği tarihten itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte hükmedilmesini talep ederim. Yargılama giderlerinin ve vekâlet ücretinin karşı tarafça ödenmesini arz ve talep ederim, saygılarımla.(…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Dilekçe Örneği-3
…………… NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE
DAVACI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
KONU: Haksız fiil nedeniyle maddi tazminat talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR:
- Müvekkil, … mahallesindeki … Sokak … Sitesi No: … …/… adresinde yer alan mülkün sahibidir. Davalı ise, müvekkilin mülkünün üst katında bulunan … no.lu dairenin sahibidir.
- Üst katta bulunan davalının mülkünden sızan sular, müvekkilin daire ve içindeki eşyalarının bazılarını kısmen, bazılarını ise bir daha kullanılamayacak şekilde zarara uğratmıştır.
- Müvekkile ait mülk ve eşyalarda meydana gelen zarar ve hasar, … Sulh Hukuk Mahkemesinin …/… Esas sayılı dosyası ile belirlenmiştir. Davalının eylemi ve daireinden kaynaklanan suların sebep olduğu hasar ve zarar bedelinin tahsili amacıyla bu davanın açılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
(Yukarıdaki üç paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
HUKUKİ DELİLLER: … Sulh Hukuk Mahkemesi …/… Esas Sayılı Dosyası, Tanık İfadeleri, Bilirkişi İncelemesi ve sair hukuki deliller
HUKUKİ SEBEPLER: TBK, HMK ve sair hukuki sebepler
NETİCE-İ TALEP: Yukarıda özetlenen sebeplerle davamızın lehimize sonuçlanması ve müvekkilimize verilen zararın tazmini için, … TL. tutarındaki maddi kaybın, haksız fiilin meydana geldiği …/…/… tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte tahsiline, ayrıca … TL. tespit masraflarıyla birlikte davalıdan talep edilmesine karar verilmesini istiyoruz. Ayrıca, yargılama giderleri ve avukatlık ücreti gibi masrafların da davalı tarafından karşılanmasını talep etmekteyiz. Saygılarımla arz ederim.(…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Tazminat Davası Dilekçe Örneği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Tazminat davası dilekçe örneği doldurulurken her olayın kendi özgü koşullarına dikkat edilerek doldurulmalıdır.
- Yetkili ve görevli mahkeme doğru tespit edilerek yazılmalıdır.
- Dilekçede kanun gereği bulunması gereken zorunlu unsurlar mutlaka doldurulmalıdır.
- Her iddianın dayandığı ispat araçları hukuki deliller kısmında mutlaka belirtilmelidir.
- Tazminat davası dilekçe örneği doldurulurken netice-i talep bölümünde talep edilecek hususlar eksiksiz ve açıkça yazılmalıdır.
- Dava açarken ve dava sırasında hak düşürücü sürelere, zamanaşımı sürelerine ve hukuki sürelere dikkat edilmelidir.
- Dava açmadan önce arabuluculuk şartı var ise ilk olarak arabuluculuğa başvurulmalıdır.
- Dava açılırken/başvuru yapılırken gerekli harç ve gider avanslarının ödenmesi unutulmamalıdır.
Sonuç
Görüldüğü üzere, tazminat davası dilekçe örneği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta mevcuttur. Bunlarda eksiklik olduğu takdirde, zaman kaybı ve gereksiz masraflar gündeme gelir. Gerek dilekçe hazırlama gerekse sonraki dava sürecini doğru şekilde yürütebilmek adına, alanında uzman bir avukattan destek almakta fayda vardır.