İstihkak Davası Dilekçe Örneği
İstihkak davası dilekçe örneği ile istihkak davası talebinde bulunulabilir. İstihkak davası dilekçe örneği doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler hem dilekçenin içerisinde yer alan talimatlarda hem de aşağıda yer alan dikkat edilmesi gerekenler başlığında belirtilmiştir.
Bu konu hakkında daha detaylı bilgi alarak dilekçeyi daha doğru yazmak için “istihkak davası” yazımızı okuyabilirsiniz.
İçindekiler
İstihkak Davası Dilekçe Örneği
Aşağıdaki istihkak davası dilekçe örneğinin bir taslak niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Her olayın kendi özgü koşulları dikkate alınarak özel bir dilekçe hazırlanmalıdır. Ayrıca usul hukuku kurallarına dikkat edilmelidir. Usul hukukunda hatalar yapılması durumunda haklı olsanız bile talebiniz ret ile sonuçlanacaktır. Bundan dolayı hukuki destek alınması tavsiye edilir.
Dilekçe Örneği-1
…………… NÖBETÇİ İCRA HUKUK MAHKEMESİ’NE
DAVACI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
KONU: İstihkak Davası
AÇIKLAMALAR:
- Müvekkil şirket, muaccel alacağı sebebiyle ……………. Ltd. Şti. unvanlı şirkete karşı alacağını temin maksadıyla … icra dairesinin …/… Esas sayılı dosyası üzerinden icra takibi başlatmış ve takip kesinleşmiştir. Takibin kesinleşmesinin ardından borçlu şirketin başka alacaklıları olduğu öğrenilmiş ve borçlu şirkete karşı haciz işlemleri gerçekleştirilmiştir. Borçlunun diğer bir alacaklısı olan ……………..Ltd. Şti., Borçlu ………………… Ltd. Şti. aleyhine … icra Müdürlüğünün …/… Esas sayılı dosyası aracılığıyla takibe geçmiş ve bu takip sonucunda borçlu ……………….. Ltd. Şti.’nin menkul mallarının haczedildiği bilgisine ulaşılmıştır.
- Bu gelişmeler üzerine alacaklı olduğumuz … icra dairesinin …/… Esas sayılı dosyası üzerinden talepte bulunarak haczedilen malların üzerine iştirak haczi konulması talep edilmiştir. … İcra dairesi, talebimizi kabul ederek memur aracılığıyla iştirak haczi işlemini … tarihinde gerçekleştirmiş ve haciz zaptını hazırlayarak dosya içine almıştır. Yapılan hacizden …/…/… tarihinde haberdar olduk. Ancak haciz zaptında … İcra dairesinin …/… Esas sayılı dosyasında haczedilmiş malların tamamının bulunmadığı, ayrıca … İcra Dairesince …/…/… tarihinde yapılan hacizle, müvekkil şirkete ait … adet menkulün de haczedildiğini …/…/… tarihi itibariyle öğrenmiş bulunmaktayız.
- … İcra dairesinin …/…/… tarihli haciz zaptı incelendiğinde, haciz zaptında işlenmiş ve haciz konulmuş bulunan … marka … seri no.lu Düz dikiş makinesi, … seri no.lu … marka … model sürfile, … marka … seri no.lu panterez, … marka … seri no.lu etiket makinası ve … marka katır ve masalarının müvekkile ait olan mallar olduğu tespit edilmiştir. Bu mallar, müvekkilin mülkiyetinde bulunan ve borçlu ………….. Ltd. Şti.’nin kiracı olarak bulunduğu fabrikada yer alan, mülkiyeti müvekkil şirkete ait mallardır. Bu durum, söz konusu malların tapu kaydına da … tapu sicil müdürlüğü tarafından işlenmiştir. Dava dilekçesine eklenen teferruat listesinde bu malların müvekkile ait olduğu açıkça belirtilmiştir.
- Sonuç olarak, ………………….. Ltd. Şti., müvekkile ait olan mallar üzerine hukuka aykırı bir şekilde haciz koymuştur. Yapılan haciz işlemi hukuka aykırıdır ve istihkak iddiasında bulunma zarureti doğmuştur. Müvekkil şirkete ait olan gayrimenkule ait tapunun teferruat listesinde yer alan bu malların haczi hukuka aykırıdır. Bu malların müvekkile ait olduğu, tapu kaydındaki teferruat listesinden açıkça anlaşılmaktadır. Bu mallar, borçlunun kiracı olarak bulunduğu gayrimenkulde bulunan ve mülkiyeti müvekkil şirkete ait olan mallardır. Yukarıda belirtildiği gibi, bu mallar şirketin tapu kaydında teferruat olarak yer almaktadır.
(Yukarıdaki dört paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
- Ayrıca, bahsi geçen malların ………………….. Ltd. Şti. talebiyle satışa çıkarılma olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle, söz konusu malların açılan dava kesinleşene kadar satışa çıkarılmaması için … İcra Dairesinin …/… Esas sayılı dosyası üzerine istihkak iddiasında bulunduğumuz mallar için tedbir kararı verilmesini talep etmekteyiz. Yukarıda açıklanan sebeplerle, bahsi geçen menkullerin müvekkil şirkete ait olduğunun tespit edilerek istihkak iddiamızın kabulüne karar verilmesini talep etme zorunluluğumuz doğmuştur.
HUKUKİ DELİLLER: Tapu Kaydı, Teferruat Kayıtları, İlgili İcra Dosyaları, Keşif, Bilirkişi İncelemesi, Tanık İfadeleri ve sair hukuki deliller
HUKUKİ SEBEPLER: İcra İflas Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair hukuki sebepler
NETİCE-İ TALEP: Açıklanan gerekçelerle, gerekli incelemelerin gerçekleştirilerek, … markasına ait olan ve üzerinde … seri numarası bulunan düz dikiş makinesi ile aynı zamanda … markasının ve … modelinin sürfile makinesi olarak bilinen ürünün, ayrıca ……. markasına ait olan ve üzerinde … seri numarası bulunan panterez adı verilen ürünün, aynı şekilde … markasına ait etiket makinası ve katır ile masaların müvekkilimize ait olup olmadığının tespitini talep etmekteyim.
Bu hususta, … İcra Dairesi’nin …/… Esas sayılı dosyasında yer alan ve istihkak iddiamıza konu olan malların, satışını engelleyici nitelikte tedbir kararı alınmasını talep etmekteyim. Ayrıca, yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davalılara yüklenmesini, tarafım adına adil bir şekilde gerçekleşmesini saygılarımla arz ederim.(…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Dilekçe Örneği-2
…………… NÖBETÇİ İCRA HUKUK MAHKEMESİ’NE
DAVACI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
KONU: İstihkak Davası
AÇIKLAMALAR:
- Davalı, … İcra Müdürlüğü …/… esas numarasına sahip dosya üzerinden borçlu olan … aleyhine icra takibi başlatmış ve davacı müvekkilin işyerindeki varlıkları haczedilmiştir. Ancak, işyerinin borçlu ile herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır. Müvekkil, süresi içinde istihkak iddiasını ileri sürmüş, dosyayı … İcra Mahkemesi Hâkimliğine sevk etmiştir. İcra Mahkemesi Hâkimliği, dosya üzerinde yaptığı inceleme sonucunda istihkak iddiasını reddetmiş ve takibin devamına karar vermiş, ayrıca istihkak davası için kanuni süre içinde dava açılması için müvekkile bir süre tanımıştır.
- Bir usul hatası gerçekleşmiş ve yanlış bir karar verilmiştir. Nitekim, mal müvekkilime aitken haczedilmiştir ve İcra ve İflas Kanunu’nun 97/a maddesi uyarınca istihkak davası alacaklı tarafından açılmalıdır. Ancak, verilen İcra Mahkemesi kararının temyiz edilememesi nedeniyle davayı üçüncü şahıs olan müvekkil açmaktadır.
- İstihkak davası, haczedilen malın bulunduğu yerde açılabileceğinden dolayı, müvekkil tarafından bu dava, … İcra Hukuk Hâkimliği’nde süresi içinde açılmaktadır. Ayrıca, buradaki talimat dosyasına sunduğumuz belgelerle alacaklının, buranın müvekkile ait olduğunu bilerek hareket ettiğini tespit etmiş bulunmaktayız. Alacaklı tarafından gösterilen kötü niyet, tazminat talebimizin temelini oluşturmaktadır.
(Yukarıdaki üç paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
HUKUKİ DELİLLER: … İcra Müdürlüğü …/… Esas Sayılı Dosyası, … İcra Dairesi dosyayı … İcra Mahkemesinin …/… Esas Sayılı Dosyası, Faturalar ve sair hukuki deliller
HUKUKİ SEBEPLER: İcra İflas Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair hukuki sebepler
NETİCE-İ TALEP: Yukarıda belirtilen sebeplerle, öncelikle icra takibinin haciz aşamasının dava sonuna kadar durdurulması için teminat mukabilinde karar alınmasını, istihkak davamın kabul edilmesiyle müvekkilin varlıkları üzerindeki haczin kaldırılmasını, kötü niyetli alacaklı tarafından ödenecek tazminatın %20 oranında belirlenmesini talep ederim. Ayrıca, yargılama giderleri ile vekâlet ücretinin karşı tarafa yüklenmesine karar verilmesini arz ederim.(…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
İstihkak Davası Dilekçe Örneği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İstihkak davası dilekçe örneği doldurulurken her olayın kendi özgü koşullarına dikkat edilerek doldurulmalıdır.
- Yetkili ve görevli mahkeme doğru tespit edilerek yazılmalıdır.
- Dilekçede kanun gereği bulunması gereken zorunlu unsurlar mutlaka doldurulmalıdır.
- Her iddianın dayandığı ispat araçları hukuki deliller kısmında mutlaka belirtilmelidir.
- İstihkak davası dilekçe örneği doldurulurken netice-i talep bölümünde talep edilecek hususlar eksiksiz ve açıkça yazılmalıdır.
- Dava açarken ve dava sırasında hak düşürücü sürelere, zamanaşımı sürelerine ve hukuki sürelere dikkat edilmelidir.
- Dava açmadan önce arabuluculuk şartı var ise ilk olarak arabuluculuğa başvurulmalıdır.
- Dava açılırken/başvuru yapılırken gerekli harç ve gider avanslarının ödenmesi unutulmamalıdır.
Sonuç
Görüldüğü üzere, istihkak davası dilekçe örneği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta mevcuttur. Bunlarda eksiklik olduğu takdirde, zaman kaybı ve gereksiz masraflar gündeme gelir. Gerek dilekçe hazırlama gerekse sonraki dava sürecini doğru şekilde yürütebilmek adına, alanında uzman bir avukattan destek almakta fayda vardır.