Yabancı Uyruklu Kişi ile Evlilik İşlemleri
Yabancı uyruklu kişi ile evlilik işlemleri, Türk vatandaşı olmayan kişi ile evlenmek isteyenlerin başvurduğu hukuki bir imkandır. Bu çerçevede, evlenmek isteyen kişilerin gerekli belgelerle birlikte ilgili makama başvurusu sonucu evlenme süreci başlamış olacaktır. Ancak, gerekli belgelerin eksiksiz olması ve hukuki süreçlerin doğru şekilde yürütüldüğünden emin olunmalıdır. Bununla birlikte, kişilerin evlendikten sonra yapması gereken birtakım resmi işlemler de bulunur.
İçindekiler
Yabancı Uyruklu Kişi İle Türkiye’de Evlilik Nasıl Yapılır?
Yabancı uyruklu kişi ile Türkiye’de evlilik, tarafların gerekli belgelerle birlikte ilgili makama başvuruda bulunması yoluyla yapılır. Yabancı kişi Türkiye’de yaşıyor ise ilgili makam, taraflardan birinin oturduğu yerdeki evlendirme memurluğudur. Eğer taraflardan biri köyde oturuyor ise, ilçe belediye evlendirme memurluğuna veya nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunabilmektedir.
Taraflar bizzat kendileri evlilik için başvurabilecekleri gibi, gerekli işlemlerin yürütülmesi için vekil de atayabilirler. Evlilik başvurusu, tarafların kendileri veya atadıkları vekil tarafından düzenlenen ve imzalanan beyanname ile yapılmalıdır. Ayrıca, başvuruda bulunurken taraflara ait üzerinde fotoğraf bulunan kimliğin gösterilmesi gerekmektedir. Ancak, tarafların nikah sırasında memur önünde bulunması gerekir.
Evlenme için başvuru yöntemi yukarıda belirtildiği gibidir. Ancak önemli olan bir diğer nokta, tarafların evlenme ehliyetidir. Tarafların, kendi ülke hukuklarına göre evlenmeye ehil olmaları zorunludur. Yani Türk vatandaşı olan kişi, 18 yaşından büyük ve vesayet altında değilse tek başına kendi rızası ile evlenebilmektedir. Yabancının, evlenme ehliyetine sahip olması için hangi şartların arandığı ise, kendi hukukuna göre belirlenir.
Örnek vermek gerekirse, Türk hukukunda kişinin ergin kabul edilip evlenebileceği yaş 18’dir. Bazı ülke hukuklarında ise erginlik yaşı 16, 21 gibi yaşlar olabilmektedir. Yabancının, kendi ülkesinde evlenme yaşı 21 ise ve bu kişi 19 yaşında ise Türkiye’de de evlenemeyecektir.
Yabancı İle Evlilik İçin Gerekli Belgeler
Evlenme şartlarını taşıyan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişinin, başvuruda bulunmadan önce hazırlaması gereken belgeler vardır. Bu belgelerin neler olduğu Evlendirme Yönetmeliğinin 20. maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde hükmüne göre, evlilik için şu belgelere ihtiyaç bulunmaktadır:
- Yabancı uyruklu kişinin vizesi,
- Her bir taraf için ayrı ayrı 4 adet vesikalık fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.)
- Her iki tarafın ayrı ayrı sağlık raporu,
- Beyanname (kişilerin yetkili makama başvurup evlenme niyetlerini açıkladıklarına dair beyanname),
- Türk vatandaşının kimlik kartı,
- Yabancının noter onaylı Türkçe tercümeli pasaport ya da pasaport yerine geçen belgesi,
- Rıza belgesi (Taraflardan birisinin evlenmek için yasal temsilcilerinden ya da mahkemeden rıza alması gerekiyorsa talep edilir.)
- Evlenme ehliyeti belgesi (aynı zamanda bekarlık belgesi de denir. Bu belge kişinin kendi milli hukukuna göre evlenmesinde bir sakınca olmadığını ve bekar olduğunu gösterir. Evlenme ehliyeti belgesi konsolosluktan alınıp kaymakamlıktan onaylatılır. Ancak kişi belgeyi, ülkesinin Ankara’daki büyükelçiliğinden alırsa T.C Dışişleri Bakanlığı’na onaylatması gerekmektedir.)
- Türk tarafın nüfus kayıt örneği,
- Doğum belgesi (evlenme ehliyeti belgesinde ana-baba adı ile doğum tarihi yazıyorsa ayrıca doğum belgesine gerek yoktur.)
Yabancı uyruklu kişi ile evlilik için beyanname, evlilik başvurusunda bulunurken örnekte gösterilmiş olana göre taraflar veya vekillerince düzenlenip imzalanmalıdır. Ancak taraflar, evlenmek istediklerini sözlü olarak da bildirebilirler. Bu durumda, bu talepler, evlendirme memurluğu tarafından beyannameye geçirilip imzalattırılır.
Yabancı uyruklu kişi ile evlilik işlemleri için rıza belgesi, evlenmek için anne, baba veya vasi iznine tabi olan kişiler için istenmektedir. Bu kişilerin evlenmelerine, yasal temsilcileri tarafından rıza gösterildiğine ilişkin belgedir. Ayrıca, evlenmesi hakimin iznine bağlı olan kişilerin de izin belgesi eklemesi zorunludur.
Evlenme başvurusunda bulunan kişilerden Türk olan tarafın nüfus kayıt örneğini temin etmesi oldukça kolaydır. E-devlet üzerinden dahi nüfus kayıt örneği alınabilmektedir. Ancak yabancının evlenme ehliyet belgesini temin etmesi çok kolay bir işlem değildir. Bunun için, yabancının yetkili merkezi makamlara veya kendi devletinin Türkiye’de bulunan temsilciliklerine başvuru yapması gerekir.
Bu makamlar tarafından, yabancının, “adını, soyadını, ana ve baba adı ile doğum tarihini ve evlenmesine engel halinin bulunup bulunmadığını gösterir şekilde düzenlenerek verilmiş ve usulüne göre tasdik edilmiş olan belge, evlenme ehliyet belgesi kabul edilir.” Bu belge, aynı zamanda yabancının kendi ülkesinde bekar olduğunu da gösterir niteliktedir. Bu nedenle bekarlık belgesi olarak da bilinmektedir.
Yabancı uyruklu kişi ile evlilik işlemleri için evlenme ehliyet belgesi (bekarlık belgesi), konsolosluktan alındıktan sonra Türkçe tercüme ettirilmeli ve noterde onaylatılmalıdır. Daha sonra, kaymakamlık veya valilik tarafından belgenin doğruluğunun onaylanması da gerekmektedir.. Eğer belge Ankara’da alınmışsa onay işlemi, Dışişleri Bakanlığı Tasdik Merkezinde yapılır.
Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Yabancı uyruklu kişi ile evlilik işlemleri için taraflar, evlenmeye engel bir halinin bulunmadığını gösterir sağlık raporunu aile hekimliğinden almalıdır. Yabancının Türkiye’de aile hekimliği bulunmuyor ise evlenmek istediği kişinin bağlı olduğu aile hekimliğinden de sağlık raporu alması mümkündür. Ayrıca sağlık raporunun, son 6 ay içinde alınmış olması da gerekmektedir.
Sağlık raporu için taraflardan kan tahlili istenmektedir. Ayrıca veremle mücadele kapsamında akciğer kontrolü de yapılmalıdır. Bu da akciğer filmi çektirilmesi suretiyle olmaktadır. Ayrıca, yeni gelen düzenleme ile birlikte tarafların SMA testi yaptırması da mümkündür. Ancak, yabancı için SMA taraması yapılmamaktadır.
Kaçak Yabancı İle Evlilik Mümkün Müdür?
Kaçak yabancı ile evlilik genel olarak mümkündür. Bazı evlendirme daireleri, ikamet izni olmaksızın evliliği gerçekleştirmemektedir. Ancak uygulamada bazı evlendirme dairelerinin ikamet izni aramaması dolayısıyla vize/ikamet ihlali yapmış kişilerin evlenebilmesi mümkün olabilmektedir.
Yabancı Uyruklu Kişi ile Evlilik Sonrası İşlemler
Yabancı uyruklu kişilerin evlenmesi halinde, evlilik sonrası bazı işlemler yapmaları gerekmektedir. Bu işlemlerin en başında pasaportun yenilenmesi gelmektedir. Ayrıca tarafların, sahip oldukları kimliklerin de yeni soy isimlerine göre güncellenmesi gerekmektedir. Yabancı uyruklu kişinin pasaportunun ve kimliğinin değişmesi için konsolosluğa başvuruda bulunulmalıdır.
Bunların yanı sıra, yabancı uyruklu kişi ile evlilik yurt dışında yapılmış ise Türk vatandaşı olan taraf 1 ay içinde Türk konsolosluğuna bildirilmelidir. Türkiye’de evlenen yabancılar ise kendi ülkelerinin Türkiye’de bulunan konsolosluklarına bildirmelidirler. Yabancı uyruklu kişi ile evlilik halinde taraflardan birinin ikametgahı değişmiş ise bunun bildirilmesi gerekmektedir.
ÖNEMLİ: Yabancı uyruklu kişi ile evlilik yapılmasının ardından 3 yıl geçtikten sonra gerekli şartların varlığı halinde Türk vatandaşlığı almak için başvurabilmektedir. Konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için “evlilik yoluyla türk vatandaşı olmak” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Evlilik Sonrası Aile İkamet İzni Başvurusu
Evlilik sonrasında yabancı kişi, aile ikamet izni için başvuruda bulunabilir. Ayrıca, sahip olunan diğer bir ikamet izninden aile ikamet iznine geçiş başvurusu da yapılabilir. Bunlar için gerekli belgelerin tamamlanarak İl Göç İdaresi Müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir. Bu belgelerin neler olduğu ve başvuru işleminin nasıl tamamlanacağına ilişkin detaylı bilgi için “aile ikamet izni” yazısı okunabilir.
Sonuç
Görüldüğü üzere, yabancı uyruklu kişi ile evlilik işlemleri pek çok önemli aşamadan oluşmaktadır. Ayrıca birçok hukuki prosedüre tabi bir işleyişe sahiptir. Bu süreçlerin her birinin hukuki, etkin ve hızlı şekilde yürütülmesi gerekir. Özellikle, vize/ikamet ihlali yapmış yabancıların evlenme işlemleri daha zorlu olabilmektedir. Tüm bu hususlar göz önünde bulundurulmalı ve olumsuz sonuçla karşılaşmamak için yabancılar avukatından destek alınmalıdır.