Adli Yardım Dilekçe Örneği
Adli yardım dilekçe örneği ile adli yardım talebinde bulunulabilir. Adli yardım dilekçe örneği doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler hem dilekçenin içerisinde yer alan talimatlarda hem de aşağıda yer alan dikkat edilmesi gerekenler başlığında belirtilmiştir.
Bu konu hakkında daha detaylı bilgi alarak dilekçeyi daha doğru yazmak için “adli yardım” yazımızı okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Adli Yardım Dilekçe Örneği
Aşağıdaki adli yardım dilekçe örneğinin bir taslak niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Her olayın kendi özgü koşulları dikkate alınarak özel bir dilekçe hazırlanmalıdır. Ayrıca usul hukuku kurallarına dikkat edilmelidir. Usul hukukunda hatalar yapılması durumunda haklı olsanız bile talebiniz ret ile sonuçlanacaktır. Bundan dolayı hukuki destek alınması tavsiye edilir.
Dilekçe Örneği-1
…………… NÖBETÇİ İCRA HUKUK MAHKEMESİ’NE
TALEPTE BULUNAN: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
DAVALI: Hasımsız
KONU: Adli yardım talebinden ibarettir
AÇIKLAMALAR: Borçlu …………….’a karşı icra takibi başlatmayı planlamaktayım. Ancak finansal açıdan kısıtlı bir durumda bulunmam nedeniyle, icra takibi maliyetlerini karşılayacak bir güce sahip değilim ve kanun gereği alacaklıdan beklenen talepleri karşılamam mümkün değildir. Bu sebeple, adli yardım talep etmekteyim. Ek olarak, bu talebimi desteklemek adına, nüfus cüzdanının fotokopisi, muhtarlık tarafından düzenlenen fakirlik belgesi, Tapu Sicil Müdürlüğü’nden alınan taşınmaz mal varlığına dair olumsuz bir belge, Trafik Tescil ve Denetmeli Şubesi’nden alınan motorlu taşıt olmadığına dair bir belge, Vergi Dairesi’nden alınan vergi mükellefiyeti olmadığına dair bir belge, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan maaş alınmadığına dair bir belge ekte sunulmuştur.
(Yukarıdaki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
HUKUKİ DELİLLER: Fakirlik İlmühaberi, Tapu Müdürlüğünden Alınan Taşınmaz Olmadığına Dair Belge, Trafik Şubesinden Alınan Motorlu Taşıt Olmadığına Dair Belge, SGK’dan Alınan Maaş Alınmadığına Dair Belge ve sair hukuki deliller
HUKUKİ SEBEPLER: Hukuk Muhakemeleri Kanun madde 334-340 ve sair hukuki sebepler
NETİCE-İ TALEP: Açıklanan üzere, maddi sıkıntılarım sebebiyle icra takip masraflarını karşılamam mümkün değildir. Bu nedenle, adli yardım talebinde bulunma hususundaki kararın saygılarımla tarafıma iletilmesini talep ederim.(…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Dilekçe Örneği-2
…………… NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE
TALEPTE BULUNAN: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
DAVALI: Hasımsız
KONU: Adli yardım talebinden ibarettir
AÇIKLAMALAR:
- Eşimle …/…/… tarihinde bir araya gelerek hayatımızı birleştirdik ve bu birliktelikten …/…/… tarihinde doğan çocuğumuz vardır. Şu an …………’da gecekonduda ikamet etmekteyiz. Eşim, asgari ücretle bir ……….. çalışmakta ancak ev ile ilgilenmemektedir. Halihazırda, ailem, ebeveynim ve yardımsever komşularımız, bize destek olmaktadır.
(Yukarıdaki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
- Finansal durumum sebebiyle, eşime yönelik nafaka davası açma kararı aldım ve bu dava için gerekli harç ve masrafları karşılayacak maddi kaynağa sahip değilim. Bu nedenle, mahkemenizden adli yardım talebinde bulunma zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
HUKUKİ DELİLLER: Fakirlik İlmühaberi, Nüfus Kayıt Örneği ve sair hukuki deliller
HUKUKİ SEBEPLER: Hukuk Muhakemeleri Kanun madde 334-340 ve sair hukuki sebepler
NETİCE-İ TALEP: Yukarıda özetlenen gerekçelerle, sahip olduğum haklı duruma rağmen maddi açıdan sıkıntılı bir durumda olmam nedeniyle başvuracağım dava sürecinde yargılama masraflarını karşılamak adına yeterli maddi kaynağa sahip olmamamdan dolayı, adli yardım talebinde bulunmak amacıyla sizden bir karar talep etmekteyim. Saygılarımla, gereğini arz ederim.(…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Adli Yardım Dilekçe Örneği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Adli yardım dilekçe örneği doldurulurken her olayın kendi özgü koşullarına dikkat edilerek doldurulmalıdır.
- Yetkili ve görevli mahkeme doğru tespit edilerek yazılmalıdır.
- Dilekçede kanun gereği bulunması gereken zorunlu unsurlar mutlaka doldurulmalıdır.
- Her iddianın dayandığı ispat araçları hukuki deliller kısmında mutlaka belirtilmelidir.
- Adli yardım dilekçe örneği doldurulurken netice-i talep bölümünde talep edilecek hususlar eksiksiz ve açıkça yazılmalıdır.
- Dava açarken ve dava sırasında hak düşürücü sürelere, zamanaşımı sürelerine ve hukuki sürelere dikkat edilmelidir.
- Dava açmadan önce arabuluculuk şartı var ise ilk olarak arabuluculuğa başvurulmalıdır.
- Dava açılırken/başvuru yapılırken gerekli harç ve gider avanslarının ödenmesi unutulmamalıdır.
Sonuç
Görüldüğü üzere, adli yardım dilekçe örneği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta mevcuttur. Bunlarda eksiklik olduğu takdirde, zaman kaybı ve gereksiz masraflar gündeme gelir. Gerek dilekçe hazırlama gerekse sonraki dava sürecini doğru şekilde yürütebilmek adına, alanında uzman bir avukattan destek almakta fayda vardır.