Araç değer kaybı dilekçe örneği

Araç Değer Kaybı Dilekçe Örneği

Araç değer kaybı dilekçe örneği ile araç değer kaybının karşılanması talebinde bulunulabilir. Araç değer kaybı dilekçe örneği doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler hem dilekçenin içerisinde yer alan talimatlarda hem de aşağıda yer alan dikkat edilmesi gerekenler başlığında belirtilmiştir.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi alarak dilekçeyi daha doğru yazmak için “araç değer kaybı” yazımızı okuyabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Dilekçe Örneği

Aşağıdaki araç değer kaybı dilekçe örneğinin bir taslak niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Her olayın kendi özgü koşulları dikkate alınarak özel bir dilekçe hazırlanmalıdır. Ayrıca usul hukuku kurallarına dikkat edilmelidir. Usul hukukunda hatalar yapılması durumunda haklı olsanız bile talebiniz ret ile sonuçlanacaktır. Bundan dolayı hukuki destek alınması tavsiye edilir.

Dilekçe Örneği-1

…………… NÖBETÇİ ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ’NE

DAVACI:  İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

VEKİLİ:  İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası

(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)

DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

KONU: Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla araç değer kaybından dolayı belirsiz alacak davası 

AÇIKLAMALAR:

  1. …/…/… tarihinde temsil ettiğim müvekkil, … plaka numaralı araç ile … Nolu Cadde üzerinde seyir halindeyken, … plaka numaralı araç tali yoldan çıkarak müvekkilin aracına çarpmış ve bu nedenle müvekkilin aracında maddi hasara neden olmuştur. Kaza, … plaka numaralı araç sürücüsünün kusurundan kaynaklanmış olup, müvekkilin herhangi bir kusuru bulunmamaktadır. …/…/… tarihinde davacı müvekkil, davalı sigorta şirketine başvuruda bulunmuş ancak şu ana kadar herhangi bir cevap alamamıştır.
  1. İlk olarak belirttiğimiz nedenlere dayanarak, meydana gelen hasardan sorumlu olan sadece diğer sürücüler değil, aynı zamanda diğer araç sahipleri ve araçların ZMMS’sini yapan sigorta şirketleri de sorumludur. Şu aşamada gerçek zararın tam olarak tespit edilememiştir. Bu nedenle, öncelikle müvekkilin aracında meydana gelen hasarın davalı tarafından temerrüde düşüldüğü tarihten itibaren ticari faiz ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen hesaplanmasını talep etmekteyiz. Ayrıca, bilirkişi incelemesinde daha yüksek bir miktarın ortaya çıkma olasılığı göz önüne alınarak, fazlaya ilişkin haklarımızı saklı tutuyoruz. Bu bağlamda, … TL’lik değer kaybının (Belirsiz Dava) talebi amacıyla bu davanın açılması zorunlu hale gelmiştir.

(Yukarıdaki iki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)

HUKUKİ DELİLLER: … Plakalı Araca Ait … Nolu Poliçe, Kaza Tespit Tutanağı, Araç Fotoğraflar, Değer Kaybına İlişkin Fatura, Bilirkişi İncelemesi ve sair hukuki deliller

HUKUKİ SEBEPLER: Türk Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair hukuki deliller

NETİCE-İ TALEP: Yukarıda belirtilen sebeplerle, maddi zararın şu aşamada kesin olarak tespit edilemediği ve fazlaya ilişkin haklarımızın saklı tutulduğu belirtilerek, dava talebimizin kabulüne karar verilmesi gerektiği hususunu vurgularız. Dava konusu değer kaybının, davalıların temerrüde düştükleri tarihten itibaren işleyecek ticari faizle birlikte müteselsilen ve müştereken ödenmesini talep ederiz. Ayrıca, önceden belirlenecek bir keşif gününde dosyanın kusur ve hesap raporunun alınmasını ve yargılama giderleri ile vekâlet ücretlerinin davalılar üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygıyla talep ederiz.(…../……../……)

İSİM-SOYİSİM

İMZA

Dilekçe Örneği-2

…………… NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE

DAVACI:  İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

VEKİLİ:  İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası

(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)

DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

KONU: Kaza sonucu araçtaki hasar bedeli ve araç değer kaybından dolayı alacak davası 

AÇIKLAMALAR:

  1. … numaralı aracın işleteni ve maliki olan …, plaka numarası …, sevk ve idaresi …/…/… tarihinde, saat … sıralarında, müvekkilimin …….. istikametinde seyir halindeyken dur levhasının bulunduğu taraftan kavşağa girmiştir. …’in sevk ve idaresindeki …, plakalı araç, kavşağa %100 kusurlu bir şekilde girmiş ve bu talihsiz kaza müvekkilimle meydana gelmiştir. Kaza sonucunda müvekkilimin aracında büyük çapta hasar oluşmuştur.
  1. 2918 sayılı Yasa’nın 85. maddesine göre, “işleten ve araç işleticisi teşebbüsün sahibi, aracın sürücüsünün veya aracın kullanılmasına katılan yardımcı kişilerin kusurundan kendi kusuru gibi sorumludur”. Kaza tespit tutanağına göre, sigortalınızın işlettiği aracın sürücüsü …, açık kural ihlali nedeniyle tam kusurlu bulunmuştur.
  1. Kaza sonrasında sigorta tarafından müvekkilin aracının tamiri yapılmış, ancak aracın birçok aksamında eksiklikler ve bozukluklar giderilmemiştir. Ayrıca müvekkilimin aracının tamirinde kullanılan parçalar orijinal değildir. Harici bir tamirci tarafından yapılan incelemede, panelin yerinde olmadığı, şasinin yerinde olmadığı, direksiyonun yerinde olmadığı, klima kompresörünün arızalı olduğu, klima gazının olmadığı, torpidonun yerinde olmadığı, kırıcın açılmadığı, iç peteğin çatlak olduğu, rot ayarının bozuk olduğu, cam su deposunun çatlak olduğu gibi tespitlerde bulunulmuştur. Tüm bu arızalara ek olarak, müvekkilim seyir halindeyken 3 defa yolda kalmış, araç sürekli arıza verir hale gelmiştir.
  1. Kaza sonucu hasar gören araç, …’nin kullanımına özgülenmiş şirket arabasıdır. Müvekkilim, işi gereği (tesisat, döşeme) bu aracı kullanmaktadır. Ancak kaza sonrasında müvekkilim, bu aracın yerine araç kiralamak zorunda kalmıştır. Bu nedenle müvekkilim, … günlük … TL, … günlük … TL, … günlük … TL olmak üzere toplamda … TL kira gideri yaşamıştır. Bu zararın karşılanmasını talep etmekteyiz.
  1. Kaza sonrası araçta yapılan tamir sonrasında ortaya çıkan eksiklikler için … TL, silecekler için … TL, pasta cila için … TL, direksiyon kılıfı için … TL olmak üzere toplamda … TL müvekkilimin kaza sebepli gideri olmuştur. Bu zararın da karşılanmasını talep etmekteyiz.

(Yukarıdaki beş paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)

HUKUKİ DELİLLER: …/…/… Tarihli Kaza Tutanağı, Mahrumiyet Nedeniyle Yapılan Araç Kiralama Faturası, Sigorta Tarafından Değiştirilen Parçaların Listesi, Kaza Sebepli Oluşan Tamirat Fatura, Bilirkişi İncelemesi ve sair hukuki deliller

HUKUKİ SEBEPLER: Türk Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair hukuki deliller

NETİCE-İ TALEP: Yukarıda özetlenen sebepler doğrultusunda, inceleme sonucunda müvekkilimin maddi zararının belirlenmesi artık mümkün olduğundan, en azından … TL maddi tazminatın, haksız fiilin meydana geldiği …/…/… tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsil edilmesine ve ayrıca yargılama masrafları ile vekalet ücretinin karşı tarafça karşılanmasına dair bir karar alınmasını, müvekkilim adına saygıyla talep etmekteyiz.(…../……../……)

İSİM-SOYİSİM

İMZA

Dilekçe Örneği-3

…………… NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE

DAVACI:  İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

VEKİLİ:  İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası

(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)

DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

KONU: Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla araç değer kaybından dolayı belirsiz alacak davası 

AÇIKLAMALAR:

  1. …/…/…. Tarihinde Müvekkil şirketin sahibi olduğu, … idaresindeki … Plakalı Minibüs ile Davalı …’a ait olan … plakalı otobüs, … caddesinde çarpışarak yaralanmaya neden olan bir trafik kazası meydana gelmiştir.
  1. Kaza sonrasında düzenlenen trafik kazası tespit tutanağına göre, davacı şirketin aracı olan … plakalı otobüsün sürücüsü olan …, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 52/6 maddesi uyarınca esasen kusurlu kabul edilmiştir. Diğer taraftan, müvekkil şirketin aracını kullanan sürücü kusursuz bulunmuştur. Sonuç olarak, … plakalı aracın sürücüsü 8/8 oranında kusurlu kabul edilmektedir.
  1. Müvekkil şirkete ait araç, kaza sonrasında …. gün boyunca tamir edilmiş ve hasarı, şirketin kaskosu tarafından karşılanmıştır. Ancak, bu aracın ….. gün boyunca işlevsiz olması nedeniyle müvekkil şirketin Elektrik ve Elektronik cihazlar üzerine satış ve yetkili servis hizmetleri sunan, Ankara ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerine hizmet veren, uzman bir firma olması sebebiyle, işlerinde aksamalar yaşanmıştır. Kazaya karışan aracın neden olduğu hizmet kaybını telafi etmek amacıyla müvekkil şirket, mevcut durumda …TL tutarında bir alacak davası açma zorunluluğu doğmuştur.

(Yukarıdaki üç paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)

HUKUKİ DELİLLER: Trafik Kazası Tutanağı, Bilirkişi İncelemesi ve sair hukuki deliller

HUKUKİ SEBEPLER: Türk Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair hukuki deliller

NETİCE-İ TALEP: Yukarıda belirtilen sebeplerden ötürü, fazlaya ilişkin haklarımızın saklı kalması kaydıyla, mevcut tarih itibariyle … Türk Lirası tutarında ve kaza tarihinden başlayarak işleyecek faiz alacağının davalıdan tahsilini talep ederim. Ayrıca, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin de davalıdan tahsil edilmesine karar verilmesini mahkemeden saygılarımla talep ederim.(…../……../……)

İSİM-SOYİSİM

İMZA

Araç Değer Kaybı Dilekçe Örneği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Araç değer kaybı dilekçe örneği doldurulurken her olayın kendi özgü koşullarına dikkat edilerek doldurulmalıdır.
  • Yetkili ve görevli mahkeme doğru tespit edilerek yazılmalıdır.
  • Dilekçede kanun gereği bulunması gereken zorunlu unsurlar mutlaka doldurulmalıdır.
  • Her iddianın dayandığı ispat araçları hukuki deliller kısmında mutlaka belirtilmelidir.
  • Araç değer kaybı dilekçe örneği doldurulurken netice-i talep bölümünde talep edilecek hususlar eksiksiz ve açıkça yazılmalıdır.
  • Dava açarken ve dava sırasında hak düşürücü sürelere, zamanaşımı sürelerine ve hukuki sürelere dikkat edilmelidir.
  • Dava açmadan önce arabuluculuk şartı var ise ilk olarak arabuluculuğa başvurulmalıdır.
  • Dava açılırken/başvuru yapılırken gerekli harç ve gider avanslarının ödenmesi unutulmamalıdır.

Sonuç

Görüldüğü üzere, araç değer kaybı dilekçe örneği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta mevcuttur. Bunlarda eksiklik olduğu takdirde, zaman kaybı ve gereksiz masraflar gündeme gelir. Gerek dilekçe hazırlama gerekse sonraki dava sürecini doğru şekilde yürütebilmek adına, alanında uzman bir avukattan destek almakta fayda vardır.

Telefonla Sor