calisma-izni-transferi

Çalışma İzni Transferi

Çalışma izni transferi, çalışma izni ile Türkiye’de çalışan yabancının çalıştığı şubenin ya da işyerindeki görevinin değiştirilmesi için yapılması zorunlu olan bir işlemdir. Bu işlem gerçekleştirilmeden yabancının farklı bir şubede ya da görevde çalıştırılması halinde çalışma izni geçersiz hale gelecektir. Eğer yapılan başvuru reddedilirse, yabancının ret kararına karşı itiraz etme veya iptal davası açma hakkı bulunur.

Çalışma İzni Transferi Nedir?

Çalışma izni transferi, bir işverene bağlı olarak çalışan yabancı çalışanın, aynı işyerindeki farklı bir pozisyonda yahut aynı işkolundaki farklı bir şubede çalışmaya geçmesi için yapılan işlemdir. Yabancı, işi ile alakalı bu değişiklikleri yapmak istiyorsa, çalışma izni transferi başvurusunda bulunması zorunludur.

Çalışma izni geçiş başvurusu işlemleri yapılmadan, yeni bir işkolunda yahut yeni bir görevde çalışmaya başlayan yabancı, çalışma izni bulunmayan kişi statüsünde görülecektir. Bu itibarla, yabancının çalışma izni geçişi yapılmadan çalışmaya devam ettiğinin tespit edilmesi halinde, çalışma izninin ve buna bağlı olarak ikamet izninin iptali söz konusu olacaktır.

Çalışma izni iptal edilen yabancı, geçerli vize yahut ikamet izni yoksa iptal kararının kendisine veya işverene tebliğinden itibaren 10 gün içinde Türkiye’yi terk etmek zorundadır. Aksi halde, hakkında sınır dışı kararı alınır.

Çalışma İzni Transferi Şartları Nelerdir?

Çalışma izni transfer şartları, Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği 26.maddesinde düzenlenen ve yerine getirilmediği takdirde çalıma izni transfer başvurusu reddedilen kıstaslardır. Kanuna göre çalışma izni transferi şartları şunlardır:

  • Transfer başvurusu işveren tarafından yapılmalıdır.
  • Transfer başvurusu, çalışma izninin süresi bitmeden yapılmalıdır.
  • Transfer başvurusu, e-izin uygulamasından yapılmalı, belgeler de sisteme elektronik olarak yüklenmelidir.
  • Yabancının geçiş yapacağı görevin veya yeni şubesindeki işinin ön izin gerektirmemesi gerekir.
  • Yabancının yeni görevinin mesleki yeterlilik gerektiren işlerden olmaması ve iş sözleşmesindeki mesleğiyle uyumlu olması gerekir.
  • Geçiş yapılacak şubenin de işverenin ticaret siciline kayıtlı olması gerekir. 
  • Yapılan başvurunun, Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından uygun bulunması gerekir.

Yukarıda yer alan kriterlerin sağlanıp sağlanmadığı hususu, başvurunun yapıldığı yetkili idarenin takdirine bırakılmaktadır. Önceki görev ile geçiş yapılacak görevin uyumlu olup olmadığı, yeni görevin mesleki yeterlilik gerektiren işlerden olup olmadığı gibi hususlar idare tarafından değerlendirilecektir.

Çalışma İzni Transferi Nasıl Yapılır?

Çalışma izni transferi, e-devlet üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğünün e-izin uygulamasına başvuru yoluyla yapılır. Çalışma izni transfer başvurusu işveren tarafından yapılır. Yapılan başvuruda, işveren tarafından gerekli bilgi ve belgeler sisteme yüklenecektir. Sistem üzerinden, bilgi ve belgeler yüklenerek başvuru tamamlanır.

Başvurular usul itibariyle genel çalışma izni başvurusuna benzediği için “çalışma izni nasıl alınır” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Çalışma İzni Transferi Nasıl Yapılır?

Çalışma İzni Transferi Geçiş Başvurusunun Reddi, Reddine İtiraz ve İptal Davası

Sistem üzerinden yapılan transfer başvurusunun reddi, geçiş yapılacak yeni görevin yahut şubenin bir başka işverene kayıtlı olması, önceki görev ile yeni görev arasında uyumsuzluk olması, geçiş yapılacak görevin Türk vatandaşlarını hasredilen mesleklerden olması gibi durumlarda meydana gelir.

Çalışma izni transferi geçiş başvurusu reddine karşı, 2 farklı hukuki yola başvurulması mümkündür. İlk yol Bakanlığa itiraz, ikincisi ise iptal davası açılmasıdır. Eğer öncelikle itiraz hakkı kullanılırsa, iptal davası açma süresi duracaktır. Yani, itirazın da reddedildiği durumda sonradan süresi içinde iptal davası açılabilir. Ancak, öncelikle iptal davası açılırsa, itiraz yoluna başvurulamaz.

İtirazlar, ret kararının yabancıya tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde, Bakanlığa yapılır. Bu kapsamda Bakanlığa yapılacak itiraz başvuruları e- izin sistemi üzerinden, gerekçeli bir dilekçe ile yapılır.

İptal davası ise, kararın yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde açılır. Bu dava idare mahkemesinde açılacaktır. Eğer, iptal davası açılmadan önce itiraz hakkı kullanılmışsa, iptal davası açma süresi duracaktır. Örneğin, ret kararının kişiye tebliğ edilmesini izleyen 36. günde itiraz edilmişse, iptal davası açmak için kişinin, itiraz sonucu verilen kararının tebliğini izleyen günden itibaren 24 günü vardır.

Çalışma izni transfer başvurusunun reddine karşı, gerek itiraz süreci gerekse iptal davası sürecinde, başvurunun neden reddedildiğini tespit etmek gerekir. Çünkü ret sebebine göre, hukuki bir biçimde gerekçelendirilmiş karşı itiraz dilekçesi veya dava dilekçesi yazılmalıdır. Aksi durumda, itiraz veya iptal davası açılması olumsuz netice ile sonuçlanabilir. Bu anlamda alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Çalışma izninin reddi sebeplerinin ve ret kararına karşı başvurulabilecek hukuki imkanların ayrıntılı şekilde incelendiği “çalışma izni başvurusunun reddi” yazımızı inceleyerek konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sonuç

Çalışma izni geçiş başvurusunda bulunmak için kanunen belirlenen şartların sağlanması ve usuli işlemlerin doğru şekilde yerine getirilmesi gerekir. Aksi halde yapılan başvuruların reddedilecektir. Ret kararının kaldırılması için itiraz veya iptal davası yoluna başvurulabilir. Tüm bu süreçlerde, dilekçelerin hukuki bir şekilde yazılması ve kanunen aranan şartların doğru tespit edilmesi gerekir. Dolayısıyla sürecin başından itibaren alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Telefonla Sor