Fuhuş Suçu ve Cezası
Fuhuş suçu ve cezası, TCK 227 başlığı altında düzenlenen, bir kişinin fuhşa itilmesi, sürüklenmesi, zorlanması, fuhuş yapanın sömürülmesi ve fuhşun reklamının yapılması sonucu oluşan suç türüdür. Bununla birlikte, Türk hukukunda fuhuş başlı başına bir suç olarak kabul edilmemektedir. Fuhuş suçunu işleyen kişiler, 4 yıla kadar hapis cezası ve dört bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmaktadır.
İçindekiler
Fuhuş Suçu Nedir?
Fuhuş, bir kişinin kendi bedeni üzerindeki iradesini etkileyerek, bu kişinin para karşılığında cinsel davranışlarda bulunmaya itilmesi sonucu oluşan suç türüdür.
Türk Ceza Kanunu’nda fuhuş, tek başına bir suç olarak tanımlanmamıştır. Fakat bir kişinin fuhşa itilmesi, zorlanması, sürüklenmesi, fuhuş yapanın sömürülmesi, çocukların fuhşa teşvik edilmesi gibi davranışlar suç olarak düzenlenmiştir. Fuhuş suçu Türk Ceza Kanunu’nun 227. maddesinde düzenlenmiştir.
TCK 227:
“(1) Çocuğu fuhşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran, bu maksatla tedarik eden veya barındıran ya da çocuğun fuhşuna aracılık eden kişi, 4 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu suçun işlenişine yönelik hazırlık hareketleri de tamamlanmış suç gibi cezalandırılır.
(2) Bir kimseyi fuhşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran ya da fuhuş için aracılık eden veya yer temin eden kişi, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis ve 3000 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Fuhşa sürüklenen kişinin kazancından yararlanılarak kısmen veya tamamen geçimin sağlanması, fuhşa teşvik sayılır.
(3) Fuhşu kolaylaştırmak veya fuhşa aracılık etmek amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri veren, dağıtan veya yayan kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 200 günden 2000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.”
Fuhuş Suçu Nasıl Oluşur?
Fuhuş suçu, yetişkin veya çocuğun fuhşa sürüklenmesi ile ya da fuhşu kolaylaştırmak veya fuhşa aracılık etmek amacıyla hazırlanan görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünlerin dağıtılmasıyla oluşur. Bu çerçevede fuhuş suçunu oluşturan davranışlar şunlardır:
- Fuhşa teşvik etme,
- Fuhşu kolaylaştırma,
- Fuhşa aracılık etme,
- Fuhuş için yer temin etme,
- Fuhuş için çocuk tedarik etmek veya barındırmak,
- Fuhşu kolaylaştırmak veya fuhşa aracılık için reklam yapmak.
Fuhuş suçunda, fuhşa sürüklenen kişinin yetişkin veya çocuk olmasına göre suçun oluşturan fiillere bakımından bazı ortak özellikler ve farklılıklar bulunmaktadır.
Çocuğun Fuhşa Sürüklenmesine Mahsus Hareketler
Çocuğun fuhşa sürüklenmesine mahsus hareketler, çocuğu fuhuş amacıyla tedarik etme ve barındırmaktır. Dolayısıyla çocuğun fuhuş yapması maksadıyla temin edilmesi ya da bir yerde barındırılması halinde fuhuş suçu oluşmaktadır.
Yargıtay kararlarında, para karşılığı fuhuş yaptığını bildikleri kişiyi kendi evlerine kabul edip orada ve farklı yerlerde fuhuş yapmasının sağlanması halinde fuhuş maksadıyla tedarik ve barındırma suçunun oluşacağı ifade edilmiştir. (Yargıtay 14.CD, T:16.04.2012, E:2011/8611, K:2012/4406) (Yargıtay 14.CD, T:14.12.2011, E:2011/12748, K:2011/5000)
Yetişkinlerin Fuhşa Sürüklenmesine Mahsus Hareketler
Yetişkinlerin fuhşa sürüklenmesine mahsus hareket, fuhuş için yer temin etmektedir. Dolayısıyla yetişkin bir kişinin fuhuş yapması için yer sağlanması ile fuhuş suçu oluşmaktadır. Temin edilen yerlere; randevu evi, günlük kiralık ev, otel odası, masaj salonu örnek olarak verilebilir.
Yargıtay bir olayda; pansiyondaki resepsiyon görevlisinin fuhuş yapmak için pansiyona gelen ve kalan kişilere para karşılığında oda kiralamasını ve bu kişilerin kayıtlarını yapmamasını fuhuş için yer temin etme suçunu oluşturduğuna karar vermiştir. (Yargıtay 4.CD, T:04.04.2022, E:2021/787, K:2022/9253)
Çocuğun ve Yetişkinin Fuhşa Sürüklenmesi Bakımından Cezalandırılan Ortak Hareketler
Çocukların ve yetişkinlerin fuhşa sürüklenmesi suçunu oluşturan ortak hareketler; fuhşa teşvik etmek, fuhşun yolunu kolaylaştırma, fuhşa aracılık etmektir.
Fuhşa teşvik etmek, bir kişide önceden olmayan fuhuş yapma iradesinin oluşması için ya da var olan fuhuş iradesini güçlendirmek için söz ve davranışlarda bulunmaktır. Dolayısıyla bir kişiyi fuhşa isteklendirmek, heveslendirmek ya da özendirmek ile fuhşa teşvik suçu oluşur. Ayrıca fuhşa sürüklenen kişinin kazancından yararlanarak kısmen ya da tamamen geçim sağlanması da fuhşa teşvik sayılmaktadır.
Bir kişiyi fuhşa teşvik etmek için yüksek kazanç ya da lüks yaşam şeklinin vaat edilmesi, daha iyi koşullarda yaşayacağının ya da yeni yerler göreceğinin anlatılması, bir süre bu imkanları sağlayarak bunlara özendirmek fuhşa teşvik etmeye örnek olarak verilebilir.
Fuhşun yolunu kolaylaştırmak; fuhuş yapılmasını kolay hale getirmek, fuhşun önündeki engelleri ortadan kaldırarak ya da fuhşun olabilmesi için her türlü araç, fırsat ve imkanlarla fuhşun yapılmasını sağlamaktır.
Yargıtay, bir kişiyi araçla fuhuş için müşterilere götürüp getiren kişinin eyleminin fuhşun yolunu kolaylaştırma suçunu oluşturduğunu belirtmiştir. (Yargıtay 14.CD, T:28.10.2014, E:2013/4105, K:2014/11751)
Yargıtay bazı kararlarında ise fuhşun gerçekleşmesi sırasında gözcülük yapılmasını da fuhşun yolunu kolaylaştırma suçunu oluşturduğu ifade etmiştir. (Yargıtay 14.CD, T:20.06.2013, E:2013/22925, K:2013/7973) (Yargıtay 14.CD, T:14.04.2014, E:2012/6864, K:2014/5008)
Fuhşa aracılık etme, fuhuş yaptığını bildiği bir kişinin fuhuş yapacağı kişilerle bir araya gelmesinin sağlanmasıdır. Dolayısıyla bir kişiye fuhuş için müşteri bulunmaya çalışılması ile fuhşa aracılık etme suçu oluşmaktadır.
Yetişkinlerin fuhuş yapılan masaj salonuna yönlendirmek, fuhuş yapacak kişilerin iletişim bilgilerini paylaşmak, fuhuş yapan kişiye müşteri sağlamak ya da müşteri getirmek fuhşa aracılık etme suçuna örnek verilebilir. Yargıtay da bir kararında; fuhuş yapılan masaj salonuna müşteri getiren kişinin fuhşa aracılık etmekten sorumlu olduğunu belirtmiştir. (Yargıtay 18.CD, T:06.03.2017, E:2015/24345, K:2017/2377)
Fuhşa Teşvik Amacıyla Hazırlanmış Görüntü, Yazı ve Sözleri İçeren Ürünleri Sağlama
Fuhşa teşvik etmek amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri sağlama suçu; fuhşu kolaylaştırmak ya da fuhşa aracılık etmek maksadıyla hazırlanan görüntü, yazı ve sözleri içerin ürünleri verme, dağıtma veya yayma hareketleri ile oluşmaktadır.
Yargıtay bir kararında, kişinin kendi fuhşunun reklamını yapmak amacıyla internet üzerinden ilan verip telefon numarasını paylaşmasını, fuhşu kolaylaştırmak ya da fuhşa aracılık etmek amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri verme, dağıtma ya da yayma suçunu oluşturduğunu belirtmiştir. (Yargıtay 4.CD, T:27.12.2022, E:2022/15040, K:2022/26126)
Fuhuş Suçu Cezası
Fuhuş suçu cezası, 2-4 yıl arasında hapis ve 3000 güne kadar adli para cezasıdır. Bu ceza yetişkin bir kimsenin fuhşa sürüklenmesi halinde verilir. Çocuğun fuhşa sürüklenmesi halinde 4-10 yıl arasında hapis ve 5000 güne kadar adli para cezası verilmektedir.
Fuhşu kolaylaştırmak ya da fuhşa aracılık etmek için görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri veren, dağıtan veya yayan kişiler 1-3 yıl arasında hapis ve 200-2000 gün aralığında adli para cezası ile cezalandırılır.
Fuhuş suçundan verilen cezalarda hakim, somut olaya ve koşullara göre takdir yetkisi çerçevesinde yukarıda belirtilen aralıklarda hapis cezasına karar verir. Hapis cezası ile birlikte verilen adli para cezasında ise; adli para cezası olarak belirtilen her bir günün karşılığında en az 20 TL, en fazla 100 TL olacak şekilde sanığın kişisel ve ekonomik durumu dikkate alınarak takdir edilir.
Fuhuş Suçunun Cezayı Artıran Nitelikli Halleri ve Cezaları
Fuhuş suçunda cezayı artıran nitelikli haller, verilecek olan cezanın artırılmasına neden olan fiil ve davranışlardır. Fuhuş suçunda nitelikli haller TCK 227/4,5,6’da düzenlenmiştir.
“(4) Cebir veya tehdit kullanarak, hile ile ya da çaresizliğinden yararlanarak bir kimseyi fuhşa sevk eden veya fuhuş yapmasını sağlayan kişi hakkında yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılır.
(5) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan suçların eş, üstsoy, kayın üstsoy, kardeş, evlat edinen, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan diğer kişiler tarafından ya da kamu görevi veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(6) Bu suçların, suç işlemek amacıyla teşkil edilmiş örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.“
Cebir ya da Tehdit Kullanmak, Hile veya Çaresizlikten Yararlanmak
Bir kişiyi cebir ya da tehdit kullanarak veya hile ya da çaresizlikten yararlanarak fuhşa sevk eden ya da fuhuş yapmasını sağlayan kişilere fuhuş suçundan verilecek ceza yarısından 2 katına kadar artırılır.
Cebir, fiziksel olarak zorlamayı ifade eder. Cebrin uygulanması ile yetişkin veya çocuğun direnci kırılmakta ve fuhuş yapmaya zorlanmaktadır. Kişinin ellerinin veya ayaklarının bağlanması, kollarının tutulması gibi davranışlar cebir olarak ifade edilir. Mağdura uygulanan cebrin nitelikli yaralamaya dönüşmesi halinde fail ayrıca yaralamanın ağır hallerinden de sorumlu olur.
Yargıtaya konu bir olayda, yurt dışından gelen mağdurlar, Türkiye’deki müzikhol ve taverna gibi yerlerde konsomatris olarak çalışmaktadırlar. Fail, cebir ve şiddet uygulayarak mağdurları fuhuş yapmaya zorlamaktadır. Yargıtay sanık hakkında fuhuş suçu kapsamında verilecek cezanın artırılarak uygulanmasını onamıştır. (Yargıtay 18. CD., E. 2016/776, K. 2016/7130, T. 7.4.2016)
Tehdit, fuhuş yapması istenen kişinin kendisinin ya da yakınının hayatına, vücut ya da cinsel dokunulmazlığına yönelik saldırı gerçekleştirileceğinden veya malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratılacağından bahisle yapılabilir.
Yargıtay bir kararında, mağdurun zorla alıkonup fuhşa zorlanması, fuhuş yapmaması halinde anne ve babasının öldürüleceğinin söylemesinde tehdit nitelikli halinin bulunduğu belirtilmiştir. (Yargıtay 14.CD, T:26.12.2019, E:2019/3993, K:2019/13641)
Hile; kandırma, aldatma anlamına gelmektedir. Hilede fuhuş yapılması için fiziksel bir zorlama olmaz, mağduru hata yapmaya sevk eden kurnaz hareketler hileyi meydana getirir. Mağduru ikna ederek kandırmak da hileyi oluşturur.
Yargıtay da bir kararında, mağdurun garson olarak çalışmak için sanıkla anlaştığı fakat sanığın mağduru fuhşa zorladığı olayda hilenin söz konusu olduğunu belirtmiştir. (Yargıtay 14.CD, T:02.11.2012, E:2011/7450, K:2012/10701) (Yargıtay CGK, T:24.11.2015, E:2015/359, K:2015/417)
Çaresizlikten yararlanma, kişinin içinde olduğu ekonomik, ailevi veya manevi zorluklardan faydalanılarak fuhşa sürüklenmesidir.
Yargıtay, çaresizlikten bahsedebilmek için kişinin muhtaç durumda olması, bu muhtaçlığın ortaya çıkarttığı sonuçtan faydalanılarak sömürülmesi gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla mağdurun hayatını devam ettirmek, bir yerde kalmak veya gitmek gibi konularda yapabileceği bir şeyi olmayan kişinin durumunun anlaşılması gerekmektedir.
Yargıtay bir kararında, mağdurun para ihtiyacı olduğu için ve sırf para kazanmak amacıyla rıza ile fuhşa yönelmesinde çaresizlikten yararlanmanın söz konusu olmadığı ifade etmiştir. (Yargıtay 18.CD, T:28.02.2017, E:2015/24381, K:2017/2235)
Yargıtay; mağdurların sanıkların yanından ayrılma imkanlarının olmasına rağmen ayrılmadan fuhuş yapmalarının, sanıkların kiraladıkları evde veya otellerde her zaman buraları terk edebilecek şekilde serbest kaldıkları, mağdurların yanlarında telefon bulunduğu ve tanıdıkları ile rahatça görüşebildikleri ve olayı kolluk görevlilerine bildirme imkanlarını olmasına rağmen bildirilmemesi halinde çaresizlikten bahsedilemeyeceğine karar vermiştir. (Yargıtay 18.CD, T:12.02.2019, E:2017/1300, K:2019/2858)
Fuhşa Sürükleme Suçunun Eş, Üstsoy, Kayın Üstsoy, Kardeş, Evlat Edinen, Vasi, Eğitici, Öğretici, Bakıcı, Koruma ve Gözetim Yükümlülüğü Bulunan Diğer Kişiler Tarafından İşlenmesi
Fuhşa sürüklenen kişi ile fail arasında belirli bir kan bağı, akrabalık ilişkisi ile yakınlığın bulunması halinde fuhuş suçundan verilecek ceza yarı oranında artırılmaktadır. Kanunda bu bakımdan sayılan kişiler; eş, üstsoy, kayın üstsoy, kardeş, evlat edinen, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı ile koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan diğer kişilerdir.
Yargıtay bir kararında, sanıkla mağdurun eş olup aynı evde yaşadıkları, sanığın eşinin fuhuş yaptığından haberdar olduğu ve mağdurun sanığın kiraladığı evde fuhuş yaptığı için fuhşa yer temin edildiği suçunun oluştuğu belirtilmiştir. (Yargıtay 4.CD, T:15.09.2021, E:2021/18951, K:2021/21745)
Fuhşa Sürükleme Suçunun Kamu Görevi veya Hizmet İlişkisinin Sağladığı Nüfuzun Kötüye Kullanılarak İşlenmesi
Fuhşa sürükleme suçunun kamu görevi ya da hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuzun kötüye kullanılması suretiyle işlenmesi halinde, fuhuş suçundan verilecek ceza yarı oranında artırılmaktadır.
Örneğin, bir iş yeri patronunun çalışanlarla arasındaki ilişkiyi kullanarak onları fuhşa teşvik etmesi halinde bu nitelikli hal uygulanmaktadır. Başka bir örnek olarak ise öğretmenin öğrencisine yüksek not verme vaadi ile fuhşa sürüklemesi halinde de kamu görevinin sağladığı nüfuzun kötüye kullanıldığından bahsedilebilmektedir.
Suçun Bir Örgüt Faaliyeti Çerçevesinde İşlenmesi
Fuhuş suçunun bir örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılmaktadır. Örgüt, en az 3 kişinin bir araya gelerek hiyerarşik bir bağ içinde devamlılık göstererek elverişli imkanlarla faaliyet göstermesi ile oluşur.
Yargıtay, fuhuş suçunu işleyenlerin oluşturduğu iddia edilen örgüt üyesi kişilerin kendi arasında dost hayatı yaşamasının örgüt olarak değerlendirilemeyeceği ifade etmiştir. (Yargıtay 18.CD, T:03.02.2020, E:2019/912, K:2020/1972)
Fuhuş Suçunda Zamanaşımı
Fuhuş suçunda dava zamanaşımı; yetişkinlerin sürüklendiği fuhuşta 8 yıl, çocukların fuhşa sürüklenmesi halinde ise 15 yıldır. Ceza zamanaşımı ise, yetişkinlerin fuhşa sürüklenmesi durumunda 10 yıl, çocukların fuhşa sürüklenmesi durumunda ise 20 yıldır.
Dava zamanaşımı, suçun işlendiği tarihten itibaren hesaplanmaya başlanır. Ceza zamanaşımında ise fuhuş suçundan yapılan yargılama sonucunda verilen cezanın kesinleştiği ya da hükmün infazının herhangi bir nedenle kesintiye uğradığı günden itibaren hesaplanır.
Dava zamanaşımı süresi geçtikten sonra fuhuş suçundan açılan ceza davası düşer. Ceza zamanaşımı süresinin geçmesi halinde ise fuhuştan verilen mahkumiyet kararı infaz edilmez.
Fuhuş Suçuna Teşebbüs, İştirak ve İçtima
Teşebbüs, suç işleme kararı alıp suçun hazırlık hareketleri tamamlandıktan sonra icra hareketlerine başlayıp elde olmayan nedenlerle sonucun oluşmaması halinde söz konusu olur.
Çocuğun fuhşa sürüklenmesi suçunda teşebbüs hükümleri uygulanmaz. Yetişkinlerin fuhşa sürüklenmesi suçunda ise teşebbüs mümkündür. Fakat suçun işlenmesi bakımından fuhşun gerçekleşmesi gerekli değildir.
Yargıtay bir kararında, sanığın kolluk görevlisi olduğunu bilmeden polislerle fuhuş pazarlığı yapılıp anlaşma varılması olayında, taraflar arasında fuhuş anlaşmasının gerçekleştiğini ve suçun tamamlanması için anlaşmanın yeterli görüldüğünü belirtmiştir. Dolayısıyla fuhuş için anlaşmaya varılması halinde fiilin teşebbüs aşamasında kalmayarak suçun tamamlandığı ifade edilmiştir. (Yargıtay 18. CD, T. 11.05.2016, E. 2015/24221, K. 2016/10279)
İştirak, bir kişi tarafından işlenebilecek bir suçun birden fazla kişinin aralarında anlaşarak ve işbirliği yaparak işlenmesidir. Fuhuş suçunda iştirak mümkündür.
Fuhuş suçunda cinsel ilişkiye giren kişinin davranışı TCK’da suç olarak düzenlenmemiştir. Dolayısıyla bu kişilerin suça iştirak etmesi mümkün değildir. Bu kişilerin fuhşa teşvik veya aracılık gibi eylemlerde bulunması ya da mağdurun yaşının küçük olması halinde cezalandırılabilmeleri mümkündür.
Örneğin, fuhuş yapılması için para karşılığında otelde yer temin eden otelin sorumlu müdürü ve resepsiyon görevlisi hakkında iştirak hükümlerine göre cezai yaptırım uygulanmaktadır.
İçtima, birden fazla suçun işlenmesi halinde cezai sorumluluk içtima hükümlerine göre belirlenir. Fuhuş suçunda da içtima hükümleri uygulanır. Fuhuş suçunun bir suç işleme kararı çerçevesinde aynı mağdura karşı birden fazla kez işlenmesi halinde TCK 43’te düzenlenen zincirleme suç hükümleri uygulanmaktadır. Bu durumda ise fuhuş suçundan verilen ceza belli oranlarda artırılır.
Yargıtay da kararlarında, fuhşa sürüklenen kişinin değişik zamanlarda olmak üzere birden fazla kez fuhuş yapması amacıyla aracılık yapılması veya yer temin edilmesi halinde zincirleme suç hükümlerinin uygulanması gerektiğini belirtmiştir. (Yargıtay CGK, T. 11.02.2014, E. 2013/310, K. 2014/60)
DİKKAT: Fuhuş suçunda, failin farklı fiillerle birden fazla kişiyi fuhşa teşvik etmesi, fuhuş yolunu kolaylaştırması, aracılık etmesi veya yer temin etmesi durumunda, mağdur sayısı kadar suç oluşmaktadır.
Fuhuş suçunda sanığın davranışlarının başka suçları oluşturması da mümkündür. Bu durumda her bir suçtan ayrı ayrı sorumluluk belirlenir. Örneğin mağdurun fuhuş yapması için zorla alıkonulması halinde ayrıca TCK 109’da düzenlenen kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu da oluşmaktadır.
Fuhşa sürüklenen çocuk mağdurun yaşı küçük ise failin fiili ayrıca çocukların cinsel istismarı suçunu oluşturmaktadır. Bu durumda ise çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçunun cezası daha ağır olacağı için ayrıca fuhuş suçundan ceza verilmeyecektir. Yargıtay’ın da kararları bu yöndedir. (Yargıtay 14. CD, T. 13.01.2015, E. 2014/8340, K. 2015/143)
Fuhuş Suçunun Soruşturma Aşaması
Fuhuş suçunun soruşturma aşaması, Cumhuriyet savcısının suç şüphesini öğrendiği andan başlayıp iddianamenin düzenlendiği ya da yeterli şüphenin bulunmaması halinde kovuşturmaya yer olmadığı karar verdiği aşamadır. Bu çerçevede fuhuş suçunun soruşturma aşamaları şunlardır:
- Şikayet-İhbar
- Gözaltı
- Delillerin Toplanması
- İfade ve Sorgu
- Uzlaşma
- Adli Kontrol
- Tutukluluk
Şikayet-İhbar
Fuhuş suçu şikayete bağlı bir suç türü değildir. Dolayısıyla fuhuş suçu kapsamında Cumhuriyet savcılığı tarafından doğrudan soruşturma yürütülür. Bu nedenle fuhuş suçunun mağduru olan kişilerin şikayetçi olmaması ya da şikayetten vazgeçmesi fuhuş suçunun soruşturma ve kovuşturmasını engellemez.
Şikayet gerekmeyen suçlarda mağdurun adli makamlara başvurması ihbar niteliğindedir. İhbarlar, Cumhuriyet savcılığına ya da kolluğa yazılı veya sözlü olarak yapılır.
Fuhuş suçu şikayete bağlı olmayan suç olduğundan dolayı bu suç tipinde herhangi bir şikayet süresi bulunmaz. Dolayısıyla dava zamanaşımı süresi içerisinde olması kaydıyla her zaman ihbarda bulunabilmek mümkündür.
Gözaltı
Gözaltı, geçici olarak yakalanan kişilerin mahkeme huzuruna çıkartılana kadar ya da serbest bırakılmasına kadar geçen evrede Cumhuriyet savcısının kararıyla özgürlüğünün geçici olarak kısıtlanmasıdır. Bu çerçevede, gözaltına alma nedenleri şunlardır:
- Gözaltı tedbirinin soruşturma için zorunlu olması
- Şüphelinin suç işlediğini gösteren somut delillerin bulunması
Bu kapsamda fuhuş suçunu işleyen kişiler yukarıda belirtilen nedenleri taşıması halinde gözaltına alınabilir.
Gözaltı yakalama anından itibaren en fazla 24 saat süreyle uygulanır. Fakat yakalama yerinde en yakın hakime ya da mahkemeye götürme süresi 12 saati geçemez. Fuhuş suçunun toplu olarak işlenmesi halinde, her defasında 1 günü geçmemek üzere 3 gün süreyle gözaltı uzatılır ve toplamda en fazla 4 gün gözaltında kalınabilir.
Gözaltına alma ve gözaltının uzatılması kararına karşı; gözaltına alınan, müdafi (avukatı), kanuni temsilcisi, eşi, 1. ya da 2. derece kan hısımları itiraz edebilir. Bu çerçevede gözaltına alınan kişinin serbest bırakılması için sulh ceza hakimliğine başvuru yapılabilir.
Delillerin Toplanması
Delillerin toplanması, soruşturma konusu olayla ilgili gerçeklerin ortaya çıkartılması için kanıtları toplayıp ortaya çıkartılmasıdır. Deliller genel olarak soruşturma aşamasında toplanmaktadır. Fakat kovuşturma aşaması dahil olmak üzere her aşamada delillerin toplanması mümkündür.
Fuhuş suçundan yapılan soruşturmada toplanan delillerin suçun oluştuğu noktasında yeterli kabul edilirse Cumhuriyet savcısı iddianame düzenleyerek kamu davası açar. Bu iddianamede olayla ilgili kanıtlar gösterilir. Fakat iddianamede sadece şüphelinin aleyhine değil lehine olan delillerin de toplanıp gösterilmesi gerekir.
Hukuka aykırı delil, kanunlarda belirtilen kurallara uyulmadan delillerin toplanılmasıdır. Dolayısıyla kanunlardaki düzenlemelere aykırı usulleri izleyerek delillerin elde edilmesi durumunda hukuka aykırı yollarla delil toplanıldığı kabul edilir. Hukuka aykırı deliller yargılamada hükme esas alınamaz ve olayı ispatlamak amacıyla kullanılamaz.
İfade ve Sorgu
İfade, şüphelinin kolluk veya Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma konusu suçla ilgili dinlenmesidir. Sorgu ise şüpheli veya sanığın hakim ya da mahkeme huzurunda suçla ilgili olarak dinlenmesidir. İfade ve sorguda şüpheli veya sanık aşağıda usule göre dinlenir.
- Şüpheli veya sanığın kimlik tespiti yapılıp, kişisel ve ekonomik durumu hakkında bilgi alınır,
- Şüpheli veya sanığa isnat edilen suç anlatılır,
- Şüpheli veya sanığın müdafi (avukat) tutma hakkının olduğu hatırlatılır,
- Şüpheli veya sanığa kendisine yöneltilen suçla ilgili açıklamada bulunmama (susma hakkı) hakkının olduğu hatırlatılır,
- Şüpheli veya sanığın delil gösterme ve bu delillerin toplanmasını isteme hakkının olduğu hatırlatılır.
İfade verme ve sorguya çekme aşamasında şüpheli veya sanığın beyanları onun özgür iradesine dayanması gerekir. Bu çerçevede şüpheli veya sanığın iradesine etki edebilecek nitelikte kötü davranılamaz; tehdit, cebir, hile gibi fiziksel ve ruhsal müdahalelerde bulunulamaz. Bu şekilde elde edilen beyanlar hukuka aykırı olmakta ve sonradan rıza gösterilse bile delil olarak kabul edilmez.
İfade ve sorgudaki beyanlar, şüpheli veya sanığın savunmalarını içermekle birlikte ayrıca burada yaptığı irade açıklamalarının ikrar ve delil niteliği de bulunur. Dolayısıyla ifade ve sorgudaki açıklamaların daha sonra aleyhe kullanılması söz konusu olabilir. Bu nedenle, ifade veya sorguya çağrılan kişilerin uzman ceza avukatlarına danışmaları oldukça faydalı olacaktır.
Uzlaşma
Uzlaşma, bazı suçlarda fail ile mağdurun uzlaştırmacı tarafından anlaştırılması ve bu anlaşmaya dayanarak ceza yargılamasının ertelenmesi ya da tamamen kaldırılmasıdır. Fuhuş suçu <uzlaşmaya tabi bir suç değildir. Bu nedenle fuhuş suçunu işleyen kişilerin uzlaşma talebinde bulunmaları mümkün değildir.
Adli Kontrol
Adli kontrol, tutuklama nedenlerinin söz konusu olduğu hallerde şüpheli veya sanığın tutuklanması yerine CMK’da düzenlenen yükümlülüklerden hakimin belirlediklerine uyması kaydıyla serbest bırakılmasıdır. Adli kontrol kararı verilmesi için aranan şartlar şunlardır:
- Kuvvetli suç şüphesi bulunmalı,
- Somut deliller bulunmalı,
- Tutuklama nedeni bulunmalı,
- Adli kontrol kararı verilmesi tutuklamaya nazaran daha ölçülü olmalıdır.
Fuhuş suçunda adli kontrol kararının verilmesi mümkündür. Bu çerçevede fuhuş suçundan verilebilecek bazı adli kontrol yükümlülükleri şunlardır:
- Yurt dışına çıkış yasağı,
- Belirli bir yerleşim bölgesinden ayrılamamak,
- Belirlenen yer veya bölgelere gidememek,
- Hakimin belirlediği yerlere belirtilen süreler içinde düzenli olarak başvurmak,
- Belli bir güvence tutarını yatırmak.
Adli kontrol kararına itiraz, kararın yüze okunmasından veya tebliğinden itibaren 7 gün içinde, kararı veren sulh ceza hakimine yapılır. Şüpheli veya sanığın yasal temsilcisi, eşi ya da avukatı, şüpheli veya sanık adına adli kontrole itiraz edebilir.
Tutukluluk
Tutukluluk, suç işlediği yönünde kuvvetli şüphe gösteren delillerin bulunması ve tutuklama nedeninin söz konusu olması halinde şüpheli veya sanık hakim ya da mahkeme kararı ile özgürlüğünden geçici olarak alıkonmasıdır. Bir kişi hakkında tutuklama kararının verilmesinin şartları şunlardır:
- Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut kanıtlar bulunmalı,
- Tutuklama nedeni söz konusu olmalı (kaçma, saklanma, delilleri karartma şüphesi gibi),
- Tutuklama tedbirinin verilmesinin beklenen yaptırım ile ölçülü olmalıdır.
Yukarıda belirtilen şartların bir arada bulunması halinde, fuhuş suçundan tutuklama kararı verilebilecektir. Fuhuş suçundan hakkında tutuklama kararı verilen kişilerin bu karara itiraz etme hakları bulunur.
Tutukluluk kararına itiraz, sanığın veya şüphelinin tutuklandığı günden itibaren 7 gün içinde, tutuklama kararını veren sulh ceza hakimliğine yapılır. Tutuklanan kişi, avukatı, yasal temsilcileri ve eşi tutukluluğa itiraz edebilir.
Fuhuş Suçunda Soruşturma Sonucu Verilebilecek Kararlar
Fuhuş suçunda soruşturma sonucu verilebilecek kararlar şunlardır:
- Soruşturmaya yer olmadığı kararı (SYOK)
- Kovuşturmaya yer olmadığı kararı (KYOK)
- İddianamenin düzenlenmesi
Soruşturmaya Yer Olmadığı Kararı (SYOK)
İhbar veya şikayete konu olan olayın suç oluşturmadığının herhangi bir araştırma yapmadan açıkça anlaşıldığı hallerde ya da soyut ve genel bir ihbar veya şikayet yapılması durumunda soruşturmaya yer olmadığı kararı verilir.
Soruşturmaya yer olmadığı kararının tebliğinden itibaren 15 gün içinde kararı veren savcının yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hakimliğine itiraz edilebilir.
Kovuşturmaya Yer Olmadığı Kararı (KYOK)
Kovuşturmaya yer olmadığı kararı, soruşturma sonucunda kamu davasının açılması için yeterli delillerin bulunmaması ya da kovuşturma olanağının söz konusu olmadığı halinde verilir.
Kovuşturmaya yer olmadığı kararına karşı suçun mağdurları, kararın kendilerine tebliğinden itibaren 15 gün içinde KYOK kararının veren Cumhuriyet savcısının görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hakimliğine itiraz edilebilir.
İddianamenin Düzenlenmesi
İddianamenin düzenlenmesi, Cumhuriyet savcısının fuhuş suçundan yaptığı soruşturma neticesinde elde ettiği delillere göre şüphelinin mahkumiyet alacağı kanaatine varması halinde söz konusu olmaktadır. İddianamenin düzenlenip mahkemece kabul edilmesi halinde kamu davası açılır, soruşturma evresi sona erip ceza yargılaması aşaması başlar.
Fuhuş Suçunun Savunması
Fuhuş suçunun savunması, savcılık makamının şüpheli veya sanığın aleyhine olan ithamlarını çürütmek için yapılmaktadır. Bu çerçevede fuhuş suçunda savunma için öne sürülebilecek hususlara örnekler şunlardır:
- Suç işleme kastının olmadığı,
- Tanıkların beyanlarında çelişki bulunduğu,
- Cinsel ilişki için anlaşılıp aracılık veya yer temin etme fiilinin işlenmediği,
- Evde/otelde fuhuş yapıldığını bilmediği ve bu nedenle yer temin etmenin söz konusu olmadığı,
- Usule aykırı işlemlerin yapıldığı,
- Delillerin suçun ispat gücünü karşılamadığı,
- Hukuka aykırı delillerin bulunduğu ve bunların gözetilerek karar verilmemesi gerektiği,
- Suçun vasfında yanlış değerlendirme yapıldığı,
- Suçun unsurlarının yanlış değerlendirildiği,
- Cezayı indiren veya tamamen kaldıran nedenlerin bulunduğu,
- Şahsi cezasızlık nedenleri ileri sürülebilir.
Savunmanın usule uygun şekilde somut kanıtlara dayanılarak yapılması gerekir. Dolayısıyla ceza davalarında savunmanın iyi ve doğru şekilde yapılabilmesi için uzman ceza avukatlarından hukuki destek almak sağlıklı olacaktır.
Fuhuş Suçunda Ceza Yargılaması Aşaması
Fuhuş suçunda ceza yargılaması aşaması, Cumhuriyet savcısının hazırladığı iddianamenin mahkemece kabul edilmesi ile başlar. İddianamenin kabulü ile soruşturma aşaması son bulup ceza yargılaması yani kovuşturma aşamasına geçilir.
Kovuşturma aşaması, iddianamenin kabul edilmesi ile başlayan ve hükmün kesinleşmesine kadar geçen evredir. Savcının iddianameyi mahkemeye sunmasından sonra yapılan incelemede bir eksiklik bulunmazsa kovuşturma evresine geçilir.
Fuhuş suçunda kovuşturma evreleri şunlardır:
- Duruşma hazırlığı,
- Duruşma,
- Delillerin tartışılması ve karar,
- Kanun yolları.
Duruşma Hazırlığı
Duruşma hazırlığı evresi, iddianamenin kabulünden başlayıp duruşmanın yapıldığı zamana kadar geçen evredir. Duruşmada kimlerin dinleneceği, hangi delillerin ortaya konup tartışılacağı ve duruşmanın işleyişi hakkında gerekli hazırlıklar yapılmaktadır. Duruşma hazırlığı evresinde duruşma günü tayin edilir ve duruşmada hazır olması gereken kişiler çağrı kağıdı ile çağrılır.
Duruşma
Duruşma evresi, hazırlık evresinde belirlenen günde maddi gerçeğin araştırıldığı ve son sözün sanığa verildiği ceza yargılamasının en önemli aşamasıdır. Duruşma, çağrı kağıdı ile çağrılan kişilerin duruşmada hazır olup olmadığının tespit edilmesi ile açılır. Hakim ya da mahkeme başkanı, iddianamenin kabul edildiğini belirterek duruşmanın başladığını açıklar. Ardından tarafların açıklamaları dinlenir.
Delillerin Tartışılması ve Karar
Delillerin tartışılması ve karar evresinde, davaya konu olay hakkında toplanan deliller değerlendirilir ve tartışmaya açılır. Deliller tartışıldıktan sonra Cumhuriyet savcısı esas hakkında mütalaa verir. Mütalaaya karşı savunmalar yapıldıktan sonra ise son söz sanığa verilir. Ardından duruşmanın sona erdiği açıklanır ve karar verilir.
Fuhuş Suçunda Mahkemenin Verebileceği Kararlar
Fuhuş suçunda mahkemenin verebileceği kararlar şunlardır:
- Beraat,
- Ceza Verilmesine Yer Olmadığı Kararı (CYOK),
- Mahkumiyet,
- Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB),
- Cezanın ertelenmesi,
- Davanın düşmesi.
Beraat
Beraat kararı ceza davası sonucunda sanığın suçsuz bulunması halinde verilir. Fuhuş suçunda beraat kararı aşağıdaki durumlardan birinin söz konusu olması halinde verilmektedir.
- Fiilin kanunlarda suç olarak tanımlanmaması,
- Sanığın suçu işlemediğinin sabit olması,
- Suçta failin kastının veya taksirinin olmaması,
- Suçu sanığın işlemesine rağmen, olayda hukuka uygunluk nedeninin bulunması,
- Yüklenen suçu sanığın işlediğinin sabit olmaması, hallerinde beraat kararı verilir.
Ceza Verilmesine Yer Olmadığı Kararı (CYOK)
Ceza verilmesine yer olmadığı kararı, eylemin suç teşkil etmesine rağmen faile ceza verilmesinin mümkün olmadığı hallerde verilen karardır.
Fuhuş suçunun işlenmesine rağmen yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, kusurluluğu ortadan kaldıran hataya düşülmesi gibi nedenlerin bulunması halinde sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilir.
Mahkumiyet
Mahkumiyet kararı, sanığa isnat edilen suçun işlendiğinin mahkeme tarafından sabit bulunması halinde verilir. Dolayısıyla sanığın üzerine atılı suçu işlediği tespit edilirse, fuhuş suçundan dolayı hakkında hapis ve adli para cezasına mahkumiyet kararı verilecektir.
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, ceza yargılamasında sanığa verilen mahkumiyet kararının bir sonuç doğurmamasıdır. Fuhuş suçunda hükmedilen hapis cezasının 2 yıl ve daha az olması halinde HAGB kararının verilmesi söz konusu olabilmektedir.
HAGB kararı, sanığın önceden kasten işlenen bir suçtan mahkum olmaması halinde verilebilir. Bununla birlikte HAGB kararı ile sanık 5 yıl denetime tabi olur. Bu denetim süresi içinde kasıtlı bir suç işlenirse ya da mahkemenin belirlediği yükümlülüklere uyulmazsa hüküm açıklanır.
Denetim süresi içinde kasten bir suç işlenmezse ve yükümlülüklere uyulursa mahkeme geri bırakılan hükmü açıklamaz ve davanın düşmesine karar verir.
Cezanın Ertelenmesi
Cezanın ertelenmesi, ceza davasında mahkemenin verdiği 2 yıl ve daha az hapis cezasının belirli şartlar altında ertelenmesidir.
Hapis cezası en az 1, en fazla 3 yıl ertelenebilir. Hapis cezasının ertelendiği süre içinde kasten bir suç işlenmesi ya da mahkemenin belirlediği yükümlülüklere uymamakta ısrar edilmesi halinde ertelenen ceza kısmen veya tamamen çektirilir. Erteleme süresi içinde yükümlülüklere uyulur ve iyi halli geçirilirse ceza infaz edilmiş sayılır.
Davanın Düşmesi
Davanın düşmesi, TCK’da düzenlenen düşme nedenlerinin bulunması ya da soruşturma veya kovuşturma olanağının bulunmadığı hallerde verilmektedir.
Davanın düşmesi; sanığın ölümü, genel af, dava zamanaşımı gibi hallerde söz konusu olabilmektedir. Ayrıca muhakeme şartlarının gerçekleşmediği için soruşturma veya kovuşturma olanağının olmadığı hallerde de düşme kararı verilebilmektedir.
Fuhuş Suçunda İstinaf ve Yargıtay Süreci
Fuhuş suçundan yapılan ceza yargılaması sonucunda mahkemenin verdiği karara karşı istinaf gidilebilir. Dolayısıyla ilk derece mahkemesinin verdiği karara, kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 7 gün içinde istinaf başvurusu yapılabilir. İstinaf merci, bölge adliye mahkemesidir. İstinafa başvuru, kararı veren ilk derece mahkemesine yapılır. Mahkeme ön inceleme yaptıktan sonra istinaf dilekçesini dosyayla birlikte bölge adliye mahkemesine gönderir.
Temyiz başvurusu, bölge adliye mahkemesinin kararlarına karşı yapılmaktadır. Temyiz merci Yargıtay’dır. Temyize başvuru, hükmün açıklanmasından itibaren 15 gün içinde yapılır. Fuhuş suçunda, ilk derece mahkemesinin verdiği 5 yılın altındaki hapis cezalarını istinafta kesinleşir. Fuhuş suçunda 5 yılın üzerindeki mahkumiyetlerde ise istinafta olumsuz sonuç alınması halinde temyize gidilebilir.
Sık Sorulan Sorular
Fuhuşta Yakalanan Erkeğin Cezası Nedir?
Bir kimseyi fuhşa teşvik eden, fuhuş yapma yolunu kolaylaştıran, fuhuş için aracılık eden veya yer sağlayan kişiler fuhuş suçundan cezalandırılır. Fuhuşta yakalanan erkek bu davranışlar dışında fuhuş suçundan dolayı cezalandırılamaz.
Para Karşılığı Cinsel İlişki Suç Mudur?
Para karşılığında cinsel ilişkiye girmek suç değildir.
Evde veya Otelde Fuhşun Cezası Var Mıdır?
Evde veya otelde para karşılığında bir kişi ile cinsel ilişkiye girmek suç değildir. Fakat evde ya da otelde fuhuş yapılması için aracılık edilmesi ya da bu yerlerin ayarlanması yani yer sağlanması halinde fuhuş suçu oluşmaktadır.
Sonuç
Fuhuş suçu ve cezası, özellikle polislerin ihbar neticesinde evlere ve otellere yaptığı baskında yakalanan kişiler sıklıkla araştırdığı konuların başında gelmektedir. Fuhuş suçundan yakalanan kişilerin dikkat etmeleri gereken birçok husus bulunmaktadır. Özellikle soruşturma ve yargılama süreci iyi takip edilmeli, savunmalar usule uygun olarak hazırlanmalıdır. Bu noktada hak kayıpları ve çeşitli mağduriyetlerin yaşanmaması için uzman ceza avukatlarından hukuki destek almak yararlı olacaktır.