Kirayı Ödemeyen Kiracıya İhtarname Örneği
Kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname örneği ile kirayı ödemeyen kiracıya, kirasını ödeme talebinde bulunulabilir. Kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname örneği doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler hem ihtarnamenin içerisinde yer alan talimatlarda hem de aşağıda yer alan dikkat edilmesi gerekenler başlığında belirtilmiştir.
Bu konu hakkında daha detaylı bilgi alarak ihtarnameyi daha doğru yazmak için “Kirayı ödemeyen kiracı” yazımızı okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Kirayı Ödemeyen Kiracıya İhtarname Örneği
Aşağıdaki kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname örneğinin bir taslak niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Her olayın kendi özgü koşulları dikkate alınarak özel bir ihtarname hazırlanmalıdır. Ayrıca usul hukuku kurallarına dikkat edilmelidir. Usul hukukunda hatalar yapılması durumunda haklı olsanız bile talebiniz ret ile sonuçlanacaktır. Bundan dolayı hukuki destek alınması tavsiye edilir.
İhtarname Örneği-1
İHTARNAME
İHTAR EDEN: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
MUHATAP: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
İHTAR KONUSU: Kira sözleşmesinin hükümlerine uyulmamasından kaynaklanan sebepler ve özellikle kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle kira sözleşmesinin feshedilmesi, tahliye talebi ve alacak davalarının açılacağı konusundaki bildirimdir.
KİRAYA KONU TAŞINMAZ ADRESİ: … İli, … İlçesi, … Mahallesi, … Numara, … Ada ve ….. Parsel
AÇIKLAMALAR:
- Müvekkil Şirket’e ait taşınmaz, … İli, … İlçesi, … Mahallesi, … Ada ve … Parsel adresinde bulunmakta olup, şirketinizle yapılan …/…/… tarihli Kira Sözleşmesi ile … yıl süreyle kiralanmıştır. Ancak, tespit edilmiştir ki, şirketiniz bu kira sözleşmesine uygun davranmamıştır.
- Söz konusu kira sözleşmesinde yer alan hükümler, özellikle Madde … tarafından düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, kira bedeli aylık … TL + … KDV olarak belirlenmiş olup, her yıl …/… tarihleri arasını kapsayan bir kira dönemi olarak kabul edilmektedir. Devam eden kira dönemlerinde, aylık kira bedelleri, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından … ayında açıklanan on iki aylık ortalamalara göre belirlenen Üretici Fiyat Endeksi ortalaması ve Tüketici Fiyat Endeksi ortalaması toplamının ikiye bölünmesi suretiyle ((TÜFE ort + ÜFE ort) / 2) oranında artırılarak ödenmelidir. Ancak, … ve … dönemlerine ait olarak, toplamda … TL (…, TL + … TL KDV bedeli) ana kira borcu (faizler hariç) ödenmemiştir.
(Yukarıdaki iki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
- Bu durumda, Borçlar Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince, yukarıda belirtilen borçlarınızı ve ihtar içeriğindeki tüm yükümlülüklerinizi bu ihtarnamenin size tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde … TL kira bedeli ve … KDV tutarıyla birlikte faizleri ödemeniz (yanlış hesaplamadan kaynaklanan hak ve alacaklarımız saklı kalmak kaydıyla) veya ödeme yapmamanız veya yükümlülüklerinizi yerine getirmemeniz durumunda, temerrüt nedeniyle alacak ve tahliye davası açılacağını ve ardından icra takibi ile kiralanan taşınmazdan tahliye edileceğinizi, bu süreçle ilgili yapılacak yargılama masrafları ile avukatlık ücretlerinin tarafınıza yükleneceği hususunda sizi bilgilendiririz.
Sayın Noter, işbu ihtarnamenin bir nüshasının dairenizde saklanmasını, bir nüshasının muhataba tebliğini ve tebliğin şerhini içeren bir nüshasının tarafımıza verilmesini saygı ile talep etmektedir.(…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
İhtarname Örneği-2
İHTARNAME
İHTAR EDEN: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
MUHATAP: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
İHTAR KONUSU: ….. TL kira bedeli alacağının tahsiline; aksi hâlde kira bedelinin ödenmemesi nedeniyle kira sözleşmesinin feshedilmesi, tahliye talebi ve alacak davalarının açılacağı ihtarından ibarettir.
KİRAYA KONU TAŞINMAZ ADRESİ: … İli, … İlçesi, … Mahallesi, … Numara, … Ada ve ….. Parsel
AÇIKLAMALAR:
- Adresi yukarıda belirtilen taşınmazda ikamet eden muhatap, söz konusu yerde kiracı konumundadır. Kira sözleşmesine göre belirlenmiş olan …… TL aylık kira bedeli ve her ayın …. ‘inde şeklindedir. Ancak, muhatap bugüne kadar kira sözleşmesi gereği peşin ödenmesi gereken … TL tutarındaki borcunu ödeme yükümlülüğünü yerine getirmemiştir.
(Yukarıdaki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
- Bu ihtarnamenin tebliği tarihinden itibaren, muhatabın ödenmemiş toplam … TL kira borcunu (30) günlük yasal süre içerisinde ödemesi gerekmektedir. Aksi takdirde, Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca temerrüt nedeniyle akdin feshi, kiralananın tahliyesi ve biriken kira bedelinin tahsili amacıyla dava açılacağını bildirmekteyim. Olası dava sürecinden kaynaklanacak tüm masrafların kiracıdan talep edileceğini önemle belirtirim.
Sayın Noter, işbu ihtarnamenin bir nüshasının dairenizde saklanmasını, bir nüshasının muhataba tebliğini ve tebliğin şerhini içeren bir nüshasının tarafımıza verilmesini saygı ile talep etmektedir.(…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Kirayı Ödemeyen Kiracıya İhtarname Örneği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname örneği doldurulurken her olayın kendi özgü koşullarına dikkat edilerek doldurulmalıdır.
- Yetkili ve görevli mahkeme doğru tespit edilerek yazılmalıdır.
- İhtarnamede kanun gereği bulunması gereken zorunlu unsurlar mutlaka doldurulmalıdır.
- Her iddianın dayandığı ispat araçları hukuki deliller kısmında mutlaka belirtilmelidir.
- Kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname örneği doldurulurken netice-i talep bölümünde talep edilecek hususlar eksiksiz ve açıkça yazılmalıdır.
- Dava açarken ve dava sırasında hak düşürücü sürelere, zamanaşımı sürelerine ve hukuki sürelere dikkat edilmelidir.
- Dava açmadan önce arabuluculuk şartı var ise ilk olarak arabuluculuğa başvurulmalıdır.
- Dava açılırken/başvuru yapılırken gerekli harç ve gider avanslarının ödenmesi unutulmamalıdır.
Sonuç
Görüldüğü üzere, kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname örneği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta mevcuttur. Bunlarda eksiklik olduğu takdirde, zaman kaybı ve gereksiz masraflar gündeme gelir. Gerek ihtarname hazırlama gerekse sonraki olası dava sürecini doğru şekilde yürütebilmek adına, alanında uzman bir avukattan destek almakta fayda vardır.