Mal Paylaşımı Davası Dilekçe Örneği
Mal paylaşımı davası dilekçe örneği ile mal paylaşımı davası talebinde bulunulabilir. Mal paylaşımı davası dilekçe örneği doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler hem dilekçenin içerisinde yer alan talimatlarda hem de aşağıda yer alan dikkat edilmesi gerekenler başlığında belirtilmiştir.
Bu konu hakkında daha detaylı bilgi alarak dilekçeyi daha doğru yazmak için “mal paylaşımı davası” yazımızı okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Mal Paylaşımı Davası Dilekçe Örneği
Aşağıdaki mal paylaşımı davası dilekçe örneğinin bir taslak niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Her olayın kendi özgü koşulları dikkate alınarak özel bir dilekçe hazırlanmalıdır. Ayrıca usul hukuku kurallarına dikkat edilmelidir. Usul hukukunda hatalar yapılması durumunda haklı olsanız bile talebiniz ret ile sonuçlanacaktır. Bundan dolayı hukuki destek alınması tavsiye edilir.
Dilekçe Örneği-1
…………… NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE
DAVACI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
KONU: Mal rejiminin tasfiyesi hakkında taleplerimizden ibarettir.
DAVA DEĞERİ: …….. ₺(Fazlaya ilişkin talep ve alacaklarımız saklıdır.)
AÇIKLAMALAR:
- Davacı taraf ile davalı taraf, ……… yılında resmi olarak bir araya gelerek evlenmişlerdir. Bu evlilikleri sonucunda, ……. yaşında bir çocuk ve …….. yaşında başka bir çocuk sahibi olmuşlardır. Ancak, taraflar arasındaki birliktelik, yaşanılan çeşitli sorunlar ve uyumsuzluklar neticesinde sona ermiş ve şu anda ayrı yaşamaktadırlar. Bu ayrılığın temel nedeni, davalı tarafın davacı taraf üzerinde olumsuz etkiler yaratmasıdır.
- Evlilik sürecinde, taraflar tarafından ortak aile konutu olarak belirlenen bir ev alınmıştır. Söz konusu ev, ………………………. adresinde yer almaktadır. Satın alma tarihi göz önüne alındığında, Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen edinilmiş mallara katılma rejimi çerçevesinde, söz konusu ev taraflar arasında ortak mülkiyettir ve boşanma durumunda eşit şekilde paylaşılmalıdır.
(Yukarıdaki iki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
- Davalı tarafın, bahsi geçen taşınmaz üzerindeki haklarına zarar vermemesi amacıyla, dava sonuçlanana kadar taşınmaz üzerinde tedbir kararı alınmasını talep etmekteyiz. Bu tedbir kararı, davalı tarafın söz konusu mülkiyet üzerinde tasarrufta bulunmasını geçici bir süreyle engelleyecektir.
HUKUKİ DELİLLER: Nüfus Kaydı, Tapu Kaydı, Tanık İfadeleri ve sair hukuki deliller
HUKUKİ SEBEPLER: Türk Medeni Kanunu madde 202, madde 203, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair hukuki sebepler
NETİCE-İ TALEP: Yukarıda bahsi geçen sebepler göz önüne alındığında, mevcut durumda,
- Davalının adına kayıtlı bulunan taşınmaz, davacının maddi katkısı göz önüne alınarak, taşınmazların güncel değeri (dava tarihindeki piyasa değeri) belirlenerek, davacının katkı oranında hissesine düşen payın, davalıdan alınarak davacıya tahsis edilmesi talep edilmektedir.
- Yukarıda bahsi geçen taşınmazın, iyi niyetli üçüncü şahıslara karşı devri engellenmesi amacıyla, tapu sicil hukuku m. 103 uyarınca ihtiyati haciz tedbirinin alınması talep edilmektedir. Ayrıca, yargılama giderleri ve vekalet ücreti, davalı tarafından karşılanmalıdır.
Bu sebeplerle, yukarıda belirtilen taleplerin mahkeme tarafından değerlendirilerek kabul edilmesini arz ve talep ederiz.(…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Dilekçe Örneği-2
…………… NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE
DAVACI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
KONU: Mal rejiminin tasfiyesi hakkında taleplerimizden ibarettir.
DAVA DEĞERİ: …….. ₺(Fazlaya ilişkin talep ve alacaklarımız saklıdır.)
AÇIKLAMALAR:
- Müvekkilim, eşinin …/…/… tarihinde gerçekleşen evliliği, şu anda devam etmekte olan … Aile Mahkemesi’nin …/… Esas sayılı dosyasındaki boşanma davası ile sona erme aşamasındadır. Evlilikleri sürerken, özellikle gerçekleşen bir durumda, davalı adına …/…/… tarihinde kaydedilen bağımsız bir bölüm tapuda kaydedilmiştir.
(Yukarıdaki iki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
- Bilindiği üzere, taraflar arasındaki evlilik, 01/01/2002 tarihinden itibaren yürürlükte olan 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun kabul ettiği kanuni mal rejimi olan “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi”ne tabidir. Bu nedenle, yukarıda bahsi geçen taşınmazın değerinin yarısı üzerinde müvekkilimin “Katılma Payı” bulunmaktadır. Bu durum göz önüne alındığında, mal rejiminin tasfiye edilerek taşınmazın değeri üzerinden müvekkilimin yasal katılma payının ödenmesine ilişkin bir karar alınması için Yüce Mahkeme’ye başvuruda bulunmaktayız.
- Müvekkilimin katılma payı alacağı, taşınmazın mahallinde gerçekleştirilecek keşif ve bilirkişi incelemeleri sonucunda belirlenecektir. Bu nedenle, davamız, müvekkilimin katılma payı alacağının tam ve kesin olarak belirlendiği bir noktada artırılmak üzere, gelecekteki belirsiz durumları önlemek amacıyla “Belirsiz Alacak Davası” olarak açılmaktadır. Ayrıca, ileriye dönük telafisi güç olayların yaşanmaması adına, davaya konu taşınmazın üçüncü şahıslara devri ve davalının kötü niyetli tasarruflarının önlenmesi için ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmekteyiz.
HUKUKİ DELİLLER: Nüfus Kaydı, Tanık İfadeleri, Bilirkişi, …… Aile Mahkemesi’nin …/… Esas sayılı dosyası ve sair hukuki deliller
HUKUKİ SEBEPLER: Türk Medeni Kanunu madde 202, madde 203, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair hukuki sebepler
NETİCE-İ TALEP: Yukarıda özetlenen sebeplerle, ilk olarak davalının adına kayıtlı olan yukarıda belirtilen taşınmazların devri engellenmek üzere tapu kaydına ihtiyati tedbir konulmasını talep etmekteyiz. Ayrıca, mal rejiminin tasfiyesi için girişimde bulunulması gerekmektedir. Yukarıda bahsedilen nedenlere dayanarak, tam ve kesin bir şekilde belirlenebilmesi durumunda, harca esas değer olarak beyan ettiğimiz … TL katılma alacağımızın tasfiye sürecinin tamamlanmasının ardından yasal faizi ile birlikte tahsil edilmesini istemekteyiz. Ayrıca, yargılama masrafları ve vekalet ücretinin de karşı tarafa yüklenmesine karar verilmesini talep etmekteyiz. Fazlaya ilişkin haklarımızın saklı tutulmasını rica eder, saygılarımızı sunarız. (…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Mal Paylaşımı Davası Dilekçe Örneği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Mal paylaşımı davası dilekçe örneği doldurulurken her olayın kendi özgü koşullarına dikkat edilerek doldurulmalıdır.
- Yetkili ve görevli mahkeme doğru tespit edilerek yazılmalıdır.
- Dilekçede kanun gereği bulunması gereken zorunlu unsurlar mutlaka doldurulmalıdır.
- Her iddianın dayandığı ispat araçları hukuki deliller kısmında mutlaka belirtilmelidir.
- Mal paylaşımı davası dilekçe örneği doldurulurken netice-i talep bölümünde talep edilecek hususlar eksiksiz ve açıkça yazılmalıdır.
- Dava açarken ve dava sırasında hak düşürücü sürelere, zamanaşımı sürelerine ve hukuki sürelere dikkat edilmelidir.
- Dava açmadan önce arabuluculuk şartı var ise ilk olarak arabuluculuğa başvurulmalıdır.
- Dava açılırken/başvuru yapılırken gerekli harç ve gider avanslarının ödenmesi unutulmamalıdır.
Sonuç
Görüldüğü üzere, mal paylaşımı davası dilekçe örneği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta mevcuttur. Bunlarda eksiklik olduğu takdirde, zaman kaybı ve gereksiz masraflar gündeme gelir. Gerek dilekçe hazırlama gerekse sonraki dava sürecini doğru şekilde yürütebilmek adına, alanında uzman bir avukattan destek almakta fayda vardır.