Memnu Hakların İadesi Dilekçesi Örneği
Memnu hakların iadesi dilekçesi örneği ile memnu hakların iadesi talebinde bulunulabilir. Memnu hakların iadesi dilekçesi örneği doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler hem dilekçenin içerisinde yer alan talimatlarda hem de aşağıda yer alan dikkat edilmesi gerekenler başlığında belirtilmiştir.
Bu konu hakkında daha detaylı bilgi alarak dilekçeyi daha doğru yazmak için “memnu hakların iadesi” yazımızı okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Memnu Hakların İadesi Dilekçesi Örneği
Aşağıdaki memnu hakların iadesi dilekçesi örneğinin bir taslak niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Her olayın kendi özgü koşulları dikkate alınarak özel bir dilekçe hazırlanmalıdır. Ayrıca usul hukuku kurallarına dikkat edilmelidir. Usul hukukunda hatalar yapılması durumunda haklı olsanız bile talebiniz ret ile sonuçlanacaktır. Bundan dolayı hukuki destek alınması tavsiye edilir.
Dilekçe Örneği-1
Dosya No: ……/…….
………… CEZA MAHKEMESİ’NE
TALEP EDEN: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİL: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
KONU: Memnu hakların iadesi ve kamu haklarından yasaklılığının kaldırılması talebi
AÇIKLAMALAR:
- …… Ceza Mahkemesi’nin …/… Esas, …/… Karar Sayılı hükmüyle müvekkilime yönelik bir cezalandırma kararı almış ve bu kararın gereği yerine getirilmiştir. Hükmün infazı sürecinde, müvekkil yasal çerçeve içinde cezasını tamamlamıştır. Yasal şartların yerine getirilmiş olması sebebiyle, müvekkilin önceden alıkonulan kamu haklarının iadesi ve yasaklılık durumunun ortadan kaldırılması talep edilmektedir.
(Bu kısımda yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
- Adli sicil ve arşiv kayıtlarının düzeltilmesi için yasaklı hakların iadesi kurumuna başvurulması gerekmektedir, ki bu husus 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu’nun 13/A maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde, “5237 sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunların belirli suçlara veya cezalara mahkûmiyet sonucu getirdiği hak yoksunluklarının düzeltilmesi amacıyla, yasaklanmış hakların iadesi yoluna gidilebileceğini” ifade etmektedir. Yasaklanmış hakların iadesi için ilk koşul, “mahkûmiyet cezasının infaz edilmiş olması”dır. Diğer gerekli şartların sağlanmış olması nedeniyle, mahkemenizden müvekkilin geçmişte alınan tüm asıl ve feri cezalara bağlı olarak yaşadığı hak kayıplarının geri verilmesi yönünde bir karar verilmesini talep etmekteyiz.
HUKUKİ SEBEPLER: Adli Sicil Kanunu Madde 13/A ve ilgili sair hükümler
HUKUKİ DELİLLER: Adli Sicil Kaydı, …………… Ceza Mahkemesinin …/… Esas, …/… Karar Sayılı Hükmü ve ilgili sair hukuki deliller
NETİCE-İ TALEP: Yukarıda özetlenen sebeplerle, müvekkilin kamu haklarından mahrum bırakılması gerektiği re’sen göz önüne alınarak, hükmedilen ve infazı tamamlanan tüm asıl ve feri cezalara ilişkin olarak memnu haklarının iadesine karar verilmesi adına tarafımızca arz ve talepte bulunulmaktadır. (……./……./……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Dilekçe Örneği-2
Dosya No: ……/…….
………… CEZA MAHKEMESİ’NE
TALEP EDEN: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİL: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
KONU: Memnu hakların iadesi ve kamu haklarından yasaklılığının kaldırılması talebi
AÇIKLAMALAR:
- Müvekkilime dair …/…/… tarihinde alınan Esas: …/…, Karar: …/… sayılı mahkumiyet kararı, … ay hapis ve … -TL para cezası şeklinde hükme bağlanmış ve bu hüküm ertelenmiştir. Yargıtay …… Ceza Dairesi tarafından onaylanarak kesinleşmiştir.
(Bu kısımda yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
- Adli Sicil Kanunu’nun 13/A maddesi, müvekkilin Türk Ceza Kanunu dışındaki mevzuatlardan kaynaklanan hak yoksunluklarını giderme amacıyla, yasaklanmış hakların iadesine olanak tanımaktadır. Bu düzenleme, özellikle müvekkilin mesleki faaliyetlerini sürdürebilmesi için memnu hakların iadesini kaçınılmaz kılmaktadır.
- Bazı mahkemeler, mahkumiyet kararında belirli hakların yasaklanmamış olması nedeniyle memnu hakların iadesine karar verilemeyeceği yönünde bir görüş benimsemiş olsa da, Adli Sicil Kanunu’nun 13/A maddesi çerçevesinde müvekkilin özel kanunlardan kaynaklanan yasaklılık nedeniyle memnu haklarının iadesi talebinin uygun olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
- Mülga 765 sayılı Ceza Kanunu’nun 95. maddesi, müvekkilin ertelenen mahkumiyeti sonrasında beş yıllık deneme süresini başarıyla tamamladığını göstermektedir. Bu sürenin iyi halli geçirilmiş olması, memnu hakların iadesine yönelik yasal bir temel oluşturmaktadır. Bu husus, Yargıtay kararları tarafından da açıkça ifade edilmektedir.
- Müvekkil, beş yıllık deneme süresini başarılı bir şekilde tamamlamış ve bu süre zarfında yeni bir mahkumiyet kararıyla karşılaşmamıştır. Bu bağlamda, müvekkil adına memnu hakların iadesi için başvuruda bulunma zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER: Adli Sicil Kanunu Madde 13/A, Mülga 765 sayılı Ceza Kanunu Madde 95 ve ilgili sair hükümler
HUKUKİ DELİLLER: Adli Sicil Kaydı, …………… Ceza Mahkemesinin …/… Esas, …/… Karar Sayılı Hükmü, Yargıtay 2. Ceza Dairesi 08.10.2003 tarihli ve Esas: 2002/9635 Karar: 2003/11924 numaralı ilgili kararı ve ilgili sair hukuki deliller
NETİCE-İ TALEP: Yukarıda belirttiğimiz sebepler ışığında, müvekkilim adına 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu’nun “Yasaklanmış Hakların İadesi” başlıklı 13/A maddesi gereğince gerekli şartların yerine gelmiş olması nedeniyle, müvekkilimin haklarının iadesine ve adli sicil arşiv kaydına uygun bir şerhin eklenmesine yönelik talepte bulunuyoruz.(……./……./…)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Memnu Hakların İadesi Dilekçesi Örneği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Memnu hakların iadesi dilekçesi örneği doldurulurken her olayın kendi özgü koşullarına dikkat edilerek doldurulmalıdır.
- Yetkili ve görevli mahkeme doğru tespit edilerek yazılmalıdır.
- Dilekçede kanun gereği bulunması gereken zorunlu unsurlar mutlaka doldurulmalıdır.
- Her iddianın dayandığı ispat araçları hukuki deliller kısmında mutlaka belirtilmelidir.
- Memnu hakların iadesi dilekçesi örneği doldurulurken netice-i talep bölümünde talep edilecek hususlar eksiksiz ve açıkça yazılmalıdır.
- Dava açarken ve dava sırasında hak düşürücü sürelere, zamanaşımı sürelerine ve hukuki sürelere dikkat edilmelidir.
- Dava açmadan önce arabuluculuk şartı var ise ilk olarak arabuluculuğa başvurulmalıdır.
- Dava açılırken/başvuru yapılırken gerekli harç ve gider avanslarının ödenmesi unutulmamalıdır.
Sonuç
Görüldüğü üzere, memnu hakların iadesi dilekçesi örneği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta mevcuttur. Bunlarda eksiklik olduğu takdirde, zaman kaybı ve gereksiz masraflar gündeme gelir. Gerek dilekçe hazırlama gerekse sonraki dava sürecini doğru şekilde yürütebilmek adına, alanında uzman bir avukattan destek almakta fayda vardır.