Miras Payının Devri Sözleşmesi Örneği
Miras payının devri sözleşmesi örneği ile miras payının devri yapılabilir. Miras payının devri sözleşmesi örneği doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler hem sözleşmenin içerisinde yer alan talimatlarda hem de aşağıda yer alan dikkat edilmesi gerekenler başlığında belirtilmiştir.
Bu konu hakkında daha detaylı bilgi alarak Sözleşmeyi daha doğru yazmak için “Miras payının devri sözleşmesi” yazımızı okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Miras Payının Devri Sözleşmesi Örneği
Aşağıdaki miras payının devri sözleşmesi örneğinin bir taslak niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Her olayın kendi özgü koşulları dikkate alınarak özel bir sözleşme hazırlanmalıdır. Ayrıca usul hukuku kurallarına dikkat edilmelidir. Usul hukukunda hatalar yapılması durumunda haklı olsanız bile talebiniz ret ile sonuçlanacaktır. Bundan dolayı hukuki destek alınması tavsiye edilir.
Sözleşme Örneği-1
MİRAS PAYININ DEVRİ SÖZLEŞMESİ
(MURİS-ÜÇÜNCÜ ŞAHIS ARASINDA)
- Miras sözleşmesi yapmak isteyen muris, aşağıdaki ifadeleri kullanarak taleplerini belirtti: “Bu beyanname ile, vefatımdan sonra üzerinde sahip olduğum, plaka numarası ………………. olan ve markası ………………. olan ………………. model otomobilimin mülkiyetinin, şu an itibariyle benim yanımda hizmet veren ………………. adlı şahsa geçmesini ve ilgili aracın adına kaydedilip tescil edilmesini talep etmekteyim. Ayrıca, bu kişi olan ………………. şahsı, hayatta olduğu süre boyunca, aylık bir ücret karşılığında, aynı zamanda eşim olan ………………. adlı kişinin de ………………. işlerini yerine getirecek şekilde bu aracı kullanacaktır.”
- Gelecekteki yasal mirasçı sıfatını taşıyan …………… şahıs şu şekilde ifade etti: “Yasal mirasçısı olduğum ……….’nın yukarıdaki beyanlarını aynen kabul ediyor. Murisin ölümü sonrası hiç bir hak talep etmeyeceğimi beyan ediyorum.”
- Miras sözleşmesi oluşturmak isteyen diğer taraf, lehine mal vasiyet edilen şahıs olan ………………. adlı kişi, aşağıdaki ifadelerle beyanda bulundu: “Yukarıda ismi geçen ………………. tarafından yapılan vasiyet beyanlarını tamamen kabul ederim. Bu doğrultuda, vefat ettiğinde söz konusu şahsın otomobili bana geçecek ve tarafıma ait olacaktır. Ayrıca, ………………. adlı şahsın hayatta olduğu sürece kendisine aylık ücret ödemesi yapmayı taahhüt ederim ve aynı zamanda eşinin ………………. işlerini de üstlenmeyi kabul ederim.”
(Yukarıdaki maddelerde yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır. Yukarıda kişinin kendi özel durumuna ilişkin yer almayan husus mevcut ise özel olarak o konu ile ilgili bir madde eklenmelidir.)
İşbu sözleşme 3(üç) nüsha şeklinde hazırlanmış olup taraflar herhangi bir baskı altında kalmadan hür ve özgür iradeleri ile imzaladıklarını beyan ve taahhüt ederler.(…../……../……)
MURİS YASAL MİRASÇI DEVRALAN 3. ŞAHIS
İSİM-SOYİSİM İSİM-SOYİSİM İSİM-SOYİSİM
İMZA İMZA İMZA
Sözleşme Örneği-2
MİRAS PAYININ DEVRİ SÖZLEŞMESİ
(MURİS-EŞİ ARASINDA)
- Miras sözleşmesi düzenlemek niyetinde olan muvazene sahibi muris, şu şekilde beyan etmektedir: “Aşağıda imzası bulunan muris, adı geçen mirasın tamamının şahsıma geçmesi şartıyla, eşim olan ………………. adlı kişinin ölümünden önce gerçekleşecek olan vefatım sonrasında, tüm mal varlığımdan kaynaklanan mirasın tamamının ………………. adlı eşime mirasçı olarak kalmasını talep etmekte ve bu hususu vasiyet etmektedir. Kendisinin tamamen serbest irade ve isteğiyle gerçekleştirdiği bu miras sözleşmesine, diğer yasal mirasçıların da aynı şekilde uymalarını istemektedir, herhangi bir dış etken veya baskı altında olmadan.”
- Aşağıda belirtilen beyanlar temelinde, miras bırakan …………… tarafından yapılan ifadeler ışığında, ben, miras bırakanın eşi olarak adlandırılan …………… adlı şahsın beyanlarını tamamen kabul ettiğimi beyan ederim. Eğer eşim, kendi ölümünden önce beni kaybederse, mirasının tamamının tarafıma geçmesi koşuluyla, kendi ölümüm sonrasında tüm malvarlığımın …………… adlı eşime intikal etmesini arzu etmekte ve bu hususu vasiyet etmekteyim. Hiçbir dış etken veya baskı altında olmaksızın, tamamen kendi özgür iradem ve isteğimle gerçekleştirdiğim bu miras sözleşmesine, diğer yasal mirasçılarımın da uymalarını talep etmekteyim.
(Yukarıdaki maddelerde yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır. Yukarıda kişinin kendi özel durumuna ilişkin yer almayan husus mevcut ise özel olarak o konu ile ilgili bir madde eklenmelidir.)
İşbu sözleşme 2(iki) nüsha şeklinde hazırlanmış olup taraflar herhangi bir baskı altında kalmadan hür ve özgür iradeleri ile imzaladıklarını beyan ve taahhüt ederler.(…../……../……)
MURİS MURİS
İSİM-SOYİSİM İSİM-SOYİSİM
İMZA İMZA
Miras Payının Devri Sözleşmesi Örneği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Miras payının devri sözleşmesi örneği doldurulurken her olayın kendi özgü koşullarına dikkat edilerek doldurulmalıdır.
- Yetkili ve görevli mahkeme doğru tespit edilerek yazılmalıdır.
- Sözleşmede kanun gereği bulunması gereken zorunlu unsurlar mutlaka doldurulmalıdır.
- Her iddianın dayandığı ispat araçları hukuki deliller kısmında mutlaka belirtilmelidir.
- Miras payının devri sözleşmesi örneği doldurulurken netice-i talep bölümünde talep edilecek hususlar eksiksiz ve açıkça yazılmalıdır.
- Dava açarken ve dava sırasında hak düşürücü sürelere, zamanaşımı sürelerine ve hukuki sürelere dikkat edilmelidir.
- Dava açmadan önce arabuluculuk şartı var ise ilk olarak arabuluculuğa başvurulmalıdır.
- Dava açılırken/başvuru yapılırken gerekli harç ve gider avanslarının ödenmesi unutulmamalıdır.
Sonuç
Görüldüğü üzere, miras payının devri sözleşmesi örneği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta mevcuttur. Bunlarda eksiklik olduğu takdirde, zaman kaybı ve gereksiz masraflar gündeme gelir. Gerek sözleşme hazırlama gerekse sonraki olası dava sürecini doğru şekilde yürütebilmek adına, alanında uzman bir avukattan destek almakta fayda vardır.