sirket-ortagi-yabancilarin-calisma-izni

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni, Limited şirketlerin şirket ortağı olan müdürü, Anonim şirketlerin şirket ortağı olan yönetim kurulu üyesi, Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin yönetici olan komandite ortağı olan yabancıların başvurması gereken izindir. Bu çalışma iznine başvurular, Bakanlığın belirlediği şartlara uymak ve gerekli belgeleri temin etmek şartıyla, e-çalışma sisteminden yapılır. Başvurunun reddi halinde ise ilgililerin itiraz etme veya iptal davası açma hakkı bulunmaktadır.

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Alma Şartları

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni alma şartları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ilgili mevzuat tarafından belirlenen şartlardır. Bu kapsamda şirket ortağı yabancıların çalışma izni alma şartları şunlardır:

  • 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre kurulmuş olan; Limited şirketlerin şirket ortağı olan müdürü, Anonim şirketlerin şirket ortağı olan yönetim kurulu üyesi, Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin yönetici olan komandite ortağı sıfatlarından birini haiz olmak,
  • Çalışma izninin talep edileceği işyerinde en az 5 Türk vatandaşı kişinin istihdam ediliyor olması ve bunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verilecek 1 yıllık çalışma izninin son 6 ayı için mevcut olması,
  • İşyerinin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL veya brüt satışlarının en az 800.000 TL veya son yıl ihracat tutarının en az 250.000 ABD Doları olması,
  • Çalışma izni isteyen şirket ortağı yabancının, 40.000 TL’den az olmamak üzere sermaye payının en az %20 olması, zorunludur. 

Yukarıda şirket ortağı yabancıların çalışma izni alma şartları verilmiştir. Belirtilen şartları sağlayan ve yazının devamında belirtilen gerekli belgeleri temin eden yabancı kişilere çalışma izni verilebilecektir.

Çalışma İzni Alması Gereken Şirket Ortakları

Çalışma izni alması gereken şirket ortakları, Limited şirketlerin şirket ortağı olan müdürü, Anonim şirketlerin şirket ortağı olan yönetim kurulu üyesi, Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin yönetici olan komandite ortağı sıfatlarından birini haiz olan yabancı kişilerdir.

Çalışma İzni Alması Gerekmeyen Şirket Ortakları

Anonim şirketlerin Türkiye’de ikamet etmeyen yönetim kurulu üyesi ve diğer şirketlerin yönetici sıfatı olmayan ortakları çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirildiği için çalışma izni alması gerekmeyen şirket ortaklarıdır. Bu kişiler, çalışma izni almada çalışma izni muafiyeti alarak, çalışma hakkına sahip olacaktır. 

Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği 48.maddesi “ç” bendine göre şu kişiler, 3 aya kadar çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilir:

  • Türkiye’de ikamet etmeyen yönetim kurulu üyeleri,
  • Diğer şirketlerin yönetici sıfatı olmayan ortakları ve bu şirketlerde ortak olmayıp en üst seviyede temsil ve ilzama yetkili olan Türkiye’de çalışacak yabancılar.

Bu başlık altında şirket ortağı yabancıların çalışma izni muafiyeti alması konusu hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Çalışma izni muafiyeti alınması işlemi ve kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için, konunun tüm ayrıntılarıyla ele alındığı “çalışma izni muafiyeti” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni, işveren tarafından, çalışacak yabancının referans numarasıyla veya T.C. Yabancı Kimlik Numarası ile e-izin sistemi üzerinden başvuru yapılmasıyla alınır. Her iki usulden hangisinin tercih edileceği yabancının yurt dışında veya yurtiçinde bulunmasına göre farklılık arz edecektir.

Yabancı yurtdışındaysa ve en az 6 ay süreli geçerli ikamet tezkeresi yoksa; yabancı kişinin öncelikle çalışma vizesi alması gerekir. Bunun için uyruğunda bulunduğu ülkedeki T.C. dış temsilciliğine gidecek ve başvuruda bulunarak çalışma izni vizesi alacaktır. Akabinde bu başvuru sonucu kendisine verilecek olan 16 haneli “referans numarası” ile Türkiye’deki işveren kişi, e-izin sistemi üzerinden yabancı adına başvuru yapacaktır. 

Yabancı yurtiçinde ve ve en az 6 ay süreli geçerli ikamet tezkeresi varsa; bu yabancılar  için kendilerine verilmiş olan ve “99” ile başlayan T.C. Yabancı Kimlik Numarası bulunmaktadır. Söz konusu yabancı kimlik numarası ile işveren kişi, e-izin sistemi üzerinden yabancı adına çalışma izni başvurusu yapacaktır.

Bu başlık altında şirket ortağı yabancıların çalışma iznini nasıl alacağı konusu hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Çalışma izni alınması işlemi ve sürecin nasıl işleyeceği hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için, konunun tüm ayrıntılarıyla ele alındığı “yabancı çalışma izni” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Alması İçin Gerekli Belgeler

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni alması için gerekli belgeler şunlardır:

  • Pasaport sureti,
  • Türkçe tercümesi yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı Diploma veya Geçici Mezuniyet Belgesi sureti, 
  • Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Son yıla ait, vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço ve kâr/zarar tablosu gereklidir.
Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Alması İçin Gerekli Belgeler

Şirket Ortağı Çalışma İzni Reddi, Redde İtiraz ve İptal Davası

Şirket ortağı çalışma izni reddi, başvurunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ilgili mevzuat tarafından belirlenen şartların yerine getirilmemesi durumunda gündeme gelir. Ayrıca, gerekli belgelerdeki eksikliklerin tamamlanmaması veya usuli işlemlerin hatalı yapılması da çalışma izni başvurusunun reddedilmesine sebep olur.

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni başvurusunun reddi halinde başvurulabilecek 2 farklı hukuki yol vardır. Bunlardan ilki Bakanlığa itiraz, ikincisi ise iptal davası açılması yoludur. Eğer öncelikle itiraz hakkı kullanılırsa, iptal davası açma süresi duracaktır. Dolayısıyla, itirazın da reddedildiği durumda sonradan süresi içinde iptal davası açılabilir. Ancak, öncelikle iptal davası açılırsa, itiraz yoluna başvurulamaz.

İtirazlar, ret kararının yabancıya tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde, Bakanlığa yapılır. Bu kapsamda Bakanlığa yapılacak itiraz başvuruları e-izin sistemi üzerinden, gerekçeli bir dilekçe ile yapılır.

İptal davası ise, kararın yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde açılır. Bu dava idare mahkemesinde açılacaktır. Eğer, iptal davası açılmadan önce itiraz hakkı kullanılmışsa, iptal davası açma süresi duracaktır. Örneğin, ret kararının kişiye tebliğ edilmesini izleyen 35. günde itiraz edilmişse, iptal davası açmak için kişinin, itiraz sonucu verilen kararının tebliğini izleyen günden itibaren 25 günü vardır.

Çalışma izni başvurusu hakkında bütün ret sebeplerinin incelendiği ve ret kararına karşı başvurulabilecek hukuki yollar ve bu sürecin işleyişi hakkında daha ayrıntılı bilgiler “çalışma izni başvurusunun reddi” yazısında yer almaktadır.

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Başvurusunun Reddi Halinde Yeniden Başvuru Yapma

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni başvurusunun reddi halinde yeniden başvuru yapılması mümkündür.

Bu durumda, reddedilen başvuruda hangi hususların eksik kaldığı, yani başvurunun reddedilmesine sebep olan gerekçelerin neler olduğu tespit edilmelidir. Bu tespit işleminden sonra, eksiklikler giderilerek tekrardan başvurulmalıdır. Aksi halde tekrardan başvuru reddedilecektir.

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Uzatma, Uzatma İşleminin Reddi ve Ret Kararına İtiraz

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni uzatması için uzatma başvurularının, çalışma izni süresinin bitimine 60 gün kalmasından itibaren ve her halde çalışma izni süresi dolmadan yapılması gerekir.

Çalışma izni uzatma başvuruları, gerekli belgelerin temin edilmemesi, çalışma izni almak için gerekli olan şartların ortadan kalkması, mevcut olmaması veya usuli işlemlerin hatalı yapılması gibi sebeplerden reddedilir. Söz konusu ret işlemine karşı ilgililerin başvurabileceği hukuki yollar, yukarıdaki başlıkta açıklanan şirket ortağı yabancıların çalışma izni başvurusunun reddi işlemindeki usul ile aynıdır. 

Tüm bunlarla birlikte, çalışma izni uzatma başvurusunda bulunan yabancılar, çalışma izni süresinin sona erdiği tarihten itibaren 90 günü geçmemek ve yaptığı işin mahiyetinin değişmemesi şartıyla, aynı işyerinde çalışmaya bu süre ile sınırlı olarak devam edebilir. 

Bu başlık altında şirket ortağı yabancıların çalışma izni uzatma konusu hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Çalışma izninin uzatılması işlemi hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için konunun tüm ayrıntılarıyla ele alındığı “çalışma izni uzatma” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Harç ve Masrafları

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni başvurularında, bu kişilerden çeşitli miktarlarda harç ve masraflar alınır. 2023 yılı için yabancı şirket ortağı çalışma izni harç ve masraf tutarlarına aşağıda tablo halinde yer verilmiştir.

1 Yıla Kadar (1 Yıl Dahil) Süreli Çalışma İzni,3.090,20, TL
1 Yıldan Fazla ve 2 Yıl Süreli İzin,6.180,40, TL
2 Yıldan Fazla ve 3 Yıl Süreli İzin,9.270,60, TL
3 Yıldan Fazla ve 4 Yıl Süreli İzin, 12.360,80, TL
4 Yıldan Fazla ve 5 Yıl Süreli İzin,15.451,00, TL
Süresiz İzin,30.914,50, TL
Bağımsız İzin, 30.914,50, TL

Yukarıda belirtilen harç ücretlerinin yanında, 2023 yılı itibariyle 356 TL değerli kağıt bedelinin de ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca, bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde istenilen harç ve değerli kâğıt bedelinin yatırılmaması halinde çalışma izin başvurusu işlemden kaldırılır. Dolayısıyla bu sürede mutlaka gerekli ödemelerin yapılması gerekir.

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Kaç Günde Çıkar?

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni, gerekli bilgi ve belgelerin tam ve eksiksiz şekilde sunulması halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 30 gün içerisinde değerlendirilip sonuçlandırılır.

Sonuç

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni alınması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği kıstaslara uyulması, gerekli evrakların temini ve usuli işlemlerin doğru yapılması gerekmektedir. Bu sayılan hususlara uyulmaması durumunda çalışma izni başvurusu reddedilecektir. Bu anlamda, sürecin sağlıklı ve hızlı bir şekilde ilerlemesi için en başından itibaren alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır. 

Telefonla Sor