Velayet Davası Dilekçe Örneği
Velayet davası dilekçe örneği ile velayet davası talebinde bulunulabilir. Velayet davası dilekçe örneği doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler hem dilekçenin içerisinde yer alan talimatlarda hem de aşağıda yer alan dikkat edilmesi gerekenler başlığında belirtilmiştir.
Bu konu hakkında daha detaylı bilgi alarak dilekçeyi daha doğru yazmak için “velayet davası” yazımızı okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Velayet Davası Dilekçe Örneği
Aşağıdaki velayet davası dilekçe örneğinin bir taslak niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Her olayın kendi özgü koşulları dikkate alınarak özel bir dilekçe hazırlanmalıdır. Ayrıca usul hukuku kurallarına dikkat edilmelidir. Usul hukukunda hatalar yapılması durumunda haklı olsanız bile talebiniz ret ile sonuçlanacaktır. Bundan dolayı hukuki destek alınması tavsiye edilir.
Dilekçe Örneği-1
…………… NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE
DAVACI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
KONU: Velayetin değiştirilmesi talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR:
- Müvekkilim …………… , davalı …………… ile Türkiye’de gayri resmi bir evlilik kurarak, bu evlilikten …/…/… tarihinde doğan ……… adındaki müşterek çocuklarına sahip olmuştur.
- Müvekkilim, iş sebepleri nedeniyle ……………’da ikamet ettiği süre içinde davalı eşini beraberinde götürmüş ve bu süre zarfında …/…/… tarihinde doğan ……….. adındaki müşterek çocukları dünyaya gelmiştir. Ancak, çift arasındaki anlaşmazlık sebebiyle ayrılık kararı alınmış, davalı eş müşterek çocuğu Türkiye’ye getirip müvekkilin ailesine bırakmıştır. Bu durum, tanık beyanları ve sosyal inceleme raporuyla da doğrulanabilecektir.
- Türk Medeni Kanunu’nun 337/1 maddesi gereğince velayet, evli olmayan ebeveyne aittir, ancak şu an velayet annede bulunmasına rağmen çocuk ile annesi arasında herhangi bir etkileşim yaşanmamaktadır. Bu durum, müşterek çocuğun ……………, babasının ailesiyle birlikte ………. İli ………..İlçesi’nde yaşamasından kaynaklanmaktadır. Çocuğun eğitim süreci ve babasıyla ilişkisinde yaşadığı zorluklar da dikkate alındığında, velayetin tekrar düzenlenmesi gereklidir.
- Türk Medeni Kanunu’nun 282/2 maddesi uyarınca müvekkilim, müşterek çocuğu …….. tarihinde tanıma yoluyla soybağına dahil etmiştir. Tanıma, aynı zamanda velayet hakkını da içermektedir.
- Davalı …………….’nin evlenip ………………’ye taşındığı, yeni bir evlilik yaparak çocukları olduğu bilgisi, davalının nüfus kayıt örneği incelendiğinde ortaya çıkacaktır. Bu durum, çocuk ile annesi arasındaki ilişkinin gözden geçirilmesini ve velayetin düzenlenmesini gerekli kılmaktadır.
(Yukarıdaki beş paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
- 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerine göre velayet, çocuğun bakımı, eğitimi, korunması ve temsilini içerir. Aile mahkemesinin görevi, çocuğun geleceğini güvence altına alarak velayeti düzenlemektir. Ancak, şu anki durum, müşterek çocuğun mağduriyetine neden olmakta ve geleceği tehlikeye atmaktadır.
- 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun gereğince, aile mahkemesi bünyesinde uzmanlardan oluşan bir ekiple yapılan inceleme sonucunda çocuğun bakımı, geliri, sosyal ve psikolojik durumu dikkate alınarak velayetin düzenlenmesi talep edilmektedir.
- Yukarıda açıklanan nedenler ve Yargıtay içtihatları dikkate alındığında, mahkemeye başvurulma zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Müvekkilim adına, çocuğun geleceği ve hakları için velayetin tekrar düzenlenmesini talep etmekteyiz.
HUKUKİ DELİLLER: Nüfus Kaydı, …… Aile Mahkemesi …/… Esas Sayılı Boşanma Kararı, Sosyal İnceleme Raporu, Tanık İfadeleri ve sair hukuki deliller
HUKUKİ SEBEPLER: Türk Medeni Kanunu madde 336, madde 337, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair hukuki sebepler
NETİCE-İ TALEP: Yukarıda özetlediğimiz sebeplerle;
- …………. T.C. Numaralı ortak çocuk -Adı ve Soyadı-‘ın velayetinin hüküm ile ihtiyati tedbir olarak müvekkil babaya teslim edilmesini,
- İlgili kararın uygulanabilmesi için Sosyal İnceleme Raporu alınması amacıyla tensip zaptı düzenlenmesini,
- Davalı annenin yeni bir evlilik yapması, evlenme öncesinde ve sonrasında müşterek çocukla herhangi bir etkileşimde bulunmaması ve diğer sebepler nedeniyle velayetin davalı anneden alınarak müvekkile verilmesini,
- Bütün yargılama masrafları ve vekâlet ücretinin davalı tarafından karşılanmasına dair karar alınmasını, vekâleten saygıyla talep ederim.(…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Dilekçe Örneği-2
…………… NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE
DAVACI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
KONU: Velayetin değiştirilmesi talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR:
- Müvekkilim ile davalı …….. yılında resmi olarak boşanma sürecini tamamlamışlardır. Bu evlilikten, ………. ve ……… adlı iki çocukları mevcuttur. Boşanma süreci, …… Aile Mahkemesi’nin …/… Esas sayılı dosyasında sonuçlanmış, bu kapsamda müşterek çocukların velayeti davanın hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için davalı babaya verilmiştir. Ancak, davalı eş, boşanmanın ardından ………………… isimli şahıs ile evlenmiş ve bu evlilikten de bir çocuk sahibi olmuştur. Davalı eş, yeniden evlenmesi nedeniyle müşterek çocuklara gereken ilgiyi göstermemekte, çocukların eğitimine yeterince özen göstermemektedir. Ayrıca, davalının yeni eşi Türkçe bilmemekte olup, müvekkilimin çocuklarıyla ilgilenme konusunda yetersiz kalmaktadır.
- Müvekkilim, çocuklarıyla görüşme hakkına sahip olmasına rağmen, davalı eş, bu hakları engelleyerek çocukları müvekkilime göstermemektedir. Bu konuda daha önce yapılan şikayetlere rağmen, davalı eş çocukları icra yoluyla müvekkilimden alarak, bu durumu sürdürmüştür. Bu süreç içinde davacı anne, kendi hayatını düzene koymuş ve ……………………. Hastanesi’nde …………… teknisyeni olarak istikrarlı bir işe sahip olmuştur. Müvekkilimin çocuklarıyla birlikte yaşamaları, onların daha sağlıklı bir ortamda büyütmeleri için elzemdir.
- Bu sebeplerle, müvekkilimin çocukları olan ………. ve ………..’ın velayetinin davalı babadan alınarak davacı anneye verilmesi gerekmektedir. Ayrıca, her bir çocuk için aylık ………….. TL nafaka ödenmesi, çocukların psikolojik durumu, eğitim ihtiyaçları ve yaş durumları göz önünde bulundurularak tedbiren tensip zaptıyla birlikte talep edilmektedir.
(Yukarıdaki üç paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
HUKUKİ DELİLLER: Nüfus Kaydı, …… Aile Mahkemesi …/… Esas Sayılı Boşanma Kararı, …… İcra Müdürlüğü …/… ve …/… Esaslı İcra Dosyaları, Tanık İfadeleri ve sair hukuki deliller
HUKUKİ SEBEPLER: Türk Medeni Kanunu madde 336, madde 337, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair hukuki sebepler
NETİCE-İ TALEP: Belirttiğim nedenlere istinaden, fazlaya ilişkin haklarımızın korunması kaydıyla, ilk olarak davanın kabul edilmesiyle birlikte müşterek çocuklar ………. ve ………’ın velayetinin davalı babadan alınıp davacı anneye verilmesine, her bir çocuk için aylık ……….. TL nafakanın davalıdan tahsil edilerek davacıya ödenmesine, ileride olası mağduriyetin önüne geçilmesi amacıyla davalı adına kayıtlı taşınır-taşınmaz mal ve tüm araçlarına ilişkin ihtiyati tedbir uygulanmasına, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretlerinin davalı tarafından karşılanmasına dair olarak taleplerde bulunmaktayım. Ek olarak, müşterek çocukların psikolojik durumu, eğitim ve yaşları gözetilerek tedbiren birlikte velayetin davacı anneye verilmesine karar verilmesini, saygılarımla talep ederim.(…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Velayet Davası Dilekçe Örneği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Velayet davası dilekçe örneği doldurulurken her olayın kendi özgü koşullarına dikkat edilerek doldurulmalıdır.
- Yetkili ve görevli mahkeme doğru tespit edilerek yazılmalıdır.
- Dilekçede kanun gereği bulunması gereken zorunlu unsurlar mutlaka doldurulmalıdır.
- Her iddianın dayandığı ispat araçları hukuki deliller kısmında mutlaka belirtilmelidir.
- Velayet davası dilekçe örneği doldurulurken netice-i talep bölümünde talep edilecek hususlar eksiksiz ve açıkça yazılmalıdır.
- Dava açarken ve dava sırasında hak düşürücü sürelere, zamanaşımı sürelerine ve hukuki sürelere dikkat edilmelidir.
- Dava açmadan önce arabuluculuk şartı var ise ilk olarak arabuluculuğa başvurulmalıdır.
- Dava açılırken/başvuru yapılırken gerekli harç ve gider avanslarının ödenmesi unutulmamalıdır.
Sonuç
Görüldüğü üzere, velayet davası dilekçe örneği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta mevcuttur. Bunlarda eksiklik olduğu takdirde, zaman kaybı ve gereksiz masraflar gündeme gelir. Gerek dilekçe hazırlama gerekse sonraki dava sürecini doğru şekilde yürütebilmek adına, alanında uzman bir avukattan destek almakta fayda vardır.