Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi İhtarname Örneği
Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname örneği; taşınmazı yeni edinen ev sahibinin kiracıya göndereceği ihtarnameye emsal olması amacıyla hazırlanmıştır. Kiracının evden çıkarılabilmesi için, bu ihtarnamenin doğru usulde hazırlanıp gönderilmiş olması gerekir. Bu noktada, dikkat edilmesi gereken hususlara ve bir ihtarname örneğine yazımızda yer verilmiştir.
İçindekiler
Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi İhtarname Örneği
Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname örneğinin hukuki dayanağı, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’dur. TBK 351 hükmünde, yeni ev sahibine kiracıyı tahliye etme imkanı belirli şartlar dahilinde sunulmuştur. Dolayısıyla bu düzenleme, yeni ev sahibinin kiracıyı tahliye etmesinde yol gösterici olacaktır.
Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname örneği, aşağıda bir taslak halinde bulunmaktadır. Fakat bu ihtarname örneği, mutlaka yeni ev sahibinin içinde bulunduğu somut duruma özgü şartları barındırmalı ve bu doğrultuda hazırlanmalıdır. Aksi takdirde, kiracı tahliyesi sağlanamayabilir veya süreç uzayabilir. Bu nedenle, uzman gayrimenkul avukatına danışarak süreci yürütmekte yarar vardır.
İHTARNAME ÖRNEĞİ
İHTAR EDEN: (Bu Bölüme İhtarname Sahibinin Adı, Soyadı ve TC Kimlik Numarası Yazılır.)
ADRES: (Bu Bölüme İhtarname Sahibinin Açık Adresi Yazılır.)
VEKİL: (Bu Bölüme İhtarname Sahibinin Varsa Vekilinin Adı, Soyadı, Sicil Numarası ve Adresi Yazılır.)
MUHATAP: (Bu Bölüme İhtarname Gönderilecek Kişinin Adı, Soyadı ve TC Kimlik Numarası Yazılır.)
ADRES: (Bu Bölüme İhtarname Gönderilecek Kişinin Açık Adresi Yazılır.)
KONU: (Kısa Bir Biçimde İhtarnamenin Neden Gönderildiği ve Neyin Talep Edildiği Yazılır.)
AÇIKLAMALAR:
- Yeni malikin edinmiş olduğu taşınmazın açık adresi yazılır. Sonrasında, hangi tarihte yeni malikin taşınmazı satın aldığına ve kiracının hangi tarihten beri taşınmazda mukim olduğuna dair bilgi verilir. Yeni malikin, kanun gereği kira sözleşmesini eski malikle aynı şartlarda devralmış olduğu belirtilir.
- TBK m.351 hükmü gereğince; yeni malikin veya Kanun’da sayılan yakınlarının duyduğu ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olduğu hususuna yalın ve kısa şekilde değinilir. Örneğin, yeni malikin veya çocuğunun evlenmesi nedeniyle taşınmaza ihtiyaç duyulduğu belirtilebilir.
- Kiracıya çekilen ihtarnamede, satın alma tarihinden 6 ay sonra tahliye davası açılacağı belirtilir.
- Kiracının 6 ay dolduktan sonra evi tahliye etmemesi halinde, tahliye davası sonucunda ortaya çıkacak yargılama giderleri ile vekalet ücretinin kiracıya yükleneceği ifade edilir.
(Noterliğe hitaben yazılan bu son bölümde, üç örneği olan ihtarnamenin bir örneğinin muhataba tebliği, tebliğ şerhi içeren örneğinin ihtarname düzenleyen tarafımıza verilmesi, diğer örneğinin ise noterlikçe saklı tutulması talep edilir. Son olarak tarih eklenir.) |
İhtar Edenin Adı-Soyadı
İmza
Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesinde İhtarname İçin Noter Masrafları Ne Kadardır?
Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi için gönderilecek ihtarnamede noter masrafı, 2023 yılı için 700 TL civarındadır.
Noter ücreti; ihtarnamenin kaç sayfa olacağına, kaç tane kiracıya gönderileceğine ve diğer etmenlere göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Kiracı İhtarnameyi Teslim Almazsa Ne Olur?
Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesinde eğer kiracı kendisine gönderilen ihtarnameyi teslim almazsa tebliğ memuru, evrakı o yerin muhtarına veya ihtiyar heyeti azalarından birine yahut zabıtaya imza karşılığında teslim eder. Teslim edilen kişinin adresini içeren bir ihbarnameyi de kiracının kaldığı evin kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, Tebligat Kanunu m. 21 uyarınca tebliğ tarihi sayılır. Böylelikle, tebligat yapılmış olur.
Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi İhtarname Örneğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname örneğinin doldurulmasında dikkat edilmesi gereken ilk husus, var olduğu iddia edilen ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olması gerektiğidir. Zira ihtiyacın niteliği, ihtarnamenin amacına ulaşması ve dava sürecinin neticelenmesi bakımından belirleyici rol oynayacaktır.
Konuyu düzenleyen TBK 351 hükmü şu şekildedir:
“Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa…….kira sözleşmesini……..davayla sona erdirebilir.”
Verilen hüküm doğrultusunda, yeni ev sahibinin veya kanunda belirtilen yakınlarının gereksinimi doğru saptanmalıdır. Bu noktada, her bir somut durumun özellikleri incelenmeli ve ihtiyacın niteliği tespit edilmelidir. Özellikle uygulamaya yön veren Yargıtay kararları incelenerek bu konuda fikir sahibi olunabilir.
Örneğin, kişi evleneceği iddiasıyla ihtiyacının bulunduğunu belirtebilir. Ancak Yargıtay’a göre; evlenmeye işaret eden nişanlanma benzeri bir olgu olmadan, yalnızca evlenme niyetiyle ihtiyacın oluştuğunu söylemek mümkün değildir. Ya da işyerine yakın olma isteğiyle açılan davada, İstanbul ilinde ulaşımın çok rahat sağlanması nedeniyle ihtiyaç reddedilirken başka bir ilde farklı değerlendirmeler olabilmektedir. Dolayısıyla, her olaya özgü değerlendirmede bulunulmalıdır.
Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname örneğinin doldurulması bakımından önem arz eden ihtiyaç kavramı, “yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi” yazımızda detaylı biçimde izah edilmiştir. İlgili yazıda, Yargıtay karar örneklerinden yola çıkarak sürecin gidişatı ve dikkat edilmesi gereken noktalar izah edilmiştir.
Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname örneğinde dikkat edilmesi gereken diğer bir husus, sürelere yöneliktir. İlgili kanun hükmü olan TBK m.351’de, yeni malike tahliye için iki farklı iman sunulmuştur. İlk olarak evi “…edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.”
Bunun anlamı, taşınmazın satın alındığı günden başlayarak 1 ay içerisinde kiracıya ihtarname gönderilmesi şartıyla, tescilden 6 ay sonra dava açılabileceğidir. Bu sürede, mutlaka kiracıya durumu bildiren ihtarname gönderilmelidir.
İkinci olarak ise “…sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.” Bu noktada, tercih edilen tahliye imkanına göre süreç ilerleyecektir.
Kiracı tahliyesine ilişkin, ihtarname gönderimi dışında önem arz eden pek çok nokta daha mevcuttur. “kiracıyı evden çıkarma” yazımızda, tüm tahliye nedenlerine ve bunlara dair yürütülecek usule değinilmiştir. Dolayısıyla, ilgili yazıya da göz atabilirsiniz.
Sonuç
Tahliye süreçleri, bilinenin aksine usul hukukunun fazlaca yer bulduğu ve hukukun teknik boyutunun önem kazandığı işlemlerden oluşmaktadır. Bu sebeple, gerek ihtarname gerekse dava süreci sağlıklı yürütülmediğinde kiracının tahliyesi de uzun zamana yayılmaktadır. Tahliye sürecini hızlı şekilde yürütebilmek için, alanında uzman gayrimenkul avukatına danışmakta büyük yarar vardır.