400 Bin Dolara Gayrimenkul Alarak Türk Vatandaşlığı
400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığını kazanabilmek için başvuru süreci dikkatle yürütülmeli ve Kanun’da aranan tüm şartlar sağlanmalıdır. Böylelikle; Türkiye’de 400.000 dolar değerinde ev alarak Türk vatandaşlığı kazanılabilir.
İçindekiler
Kimler 400 Bin Dolara Gayrimenkul Alarak Türk Vatandaşı Olabilir?
6458 sayılı YUKK m. 31/j hükmünde belirtilen yabancılar, 400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşı olabilir. Bu kişi grupları; 400 bin dolara ev alarak kısa dönem ikamet izni sahibi olan yabancılar ile turkuaz kart sahibi olan yabancılardır. Sayılan kişi gruplarının yabancı eşleri ve ergin olmayan çocukları da bu hükme göre Türk vatandaşlığını kazanabilir.
400.000 Dolara Gayrimenkul Alarak Türk Vatandaşlığı ile İlgili 2023 Düzenlemesi
12/12/2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, 400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığı kazanabilmek için; gayrimenkulün boş arsa, arazi veya tarla olmaması gerekir. Konut, üzerinde yapı olan arsa, kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş arsa gibi gayrimenkullerin satın alınması halinde ise vatandaşlık kazanılabilir. Konuyla ilgili detaylar, yazının devamında yer almaktadır.
400 Bin Dolara Gayrimenkul Alarak Türk Vatandaşlığı Alma Şartları
400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığı alma şartları şunlardır:
- En 400 bin dolar değerinde kat mülkiyeti/irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsayı, tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyarak satın almak.
- Ya da en az 400 bin doları peşin yatırılmış, üzerinde kat mülkiyeti/irtifakı kurulmuş gayrimenkul hakkında, noterde düzenlenmiş taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapmış olmak. (Bu durumda, 3 yıl boyunca devir ve terkin yapılmayacağına dair tapu kütüğüne şerh düşülmelidir ve durum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tespit edilmelidir.)
- Yukarıdaki iki gruptan birinden olmanın yanında, milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından vatandaşlığa alınmasında sakınca görülmemek gerekir.
Belirtilen şartları sağlayıp gerekli belgeleri temin eden yabancı, vatandaşlık başvurusunda bulunarak Türk vatandaşlığını kazanabilir.
400 Bin Dolara Gayrimenkul Alarak Türk Vatandaşlığı Başvurusu Nasıl Yapılır?
400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığı başvurusu; gayrimenkulü satın almak için gerekli tapu prosedürlerinin yerine getirilmesi, ilgili idarelere başvurup uygunluk belgesinin alınması, kısa dönem ikamet izni alınması ve son olarak il nüfus müdürlüğüne sunulması yoluyla yapılır.
Belirtilen şartların sağlanması ve başvuru yapılması neticesinde, Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığı kazanılabilir.
Gayrimenkulün Satın Alınması
Gayrimenkulün satın alınması şartı; en az 400.000 dolar tutarındaki taşınmazın, tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın alınması yoluyla sağlanabilir.
Bir başka yol ise kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 400.000 doları peşin olarak yatırılmış ve tapu siciline 3 yıl süreyle devir ve terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşme ile yabancıya taşınmaz satış vaadinde bulunulmuş olmasıdır. Fakat bu durumun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tespit edilmesi gerekir.
Tapu prosedürünün tamamlanması için gerekli belgeler ise şunlardır:
- Gayrimenkulün tapu kaydı veya köy/mahalle, pafta, parsel, bina ve bağımsız bölüm bilgileri,
- Yabancının vatandaşı olduğu ülkenin düzenlediği fotoğraflı kimlik veya pasaport, (Latin alfabesi dışındaki alfabelerde düzenlenen kimlik kartları ve pasaportların noter tasdikli ve yeminli çevirileri iletilmelidir.)
- Kimlik beyan formu, (Yabancı gerçek kişiden “Kimlik Beyan Formu” için 1 adet fotoğraf istenir)
- Yabancı kimlik numarası, (Yabancı kimlik numarasının olmaması durumunda başvuru sırasında tapu müdürlüğünce tahsili sağlanır.)
- İşlemin vekâlet içermesi halinde, temsile ilişkin belge, (Vasiliğe ilişkin karar, yetki belgesi, vekâletname vb.)
- İlgili belediye tarafından düzenlenen, gayrimenkulün güncel piyasa değeri hakkında belge, (Değerleme raporu.)
- Binalar için zorunlu deprem sigortası poliçesi,
- Banka onaylı havale dekontları, (Satış öncesi veya sonrası verilebilir.)
- Satıcının bir, alıcının iki fotoğrafı, (Son altı ayda çekilmiş ve 6×4 cm boyutunda olmalıdır.)
- Taraflardan birinin Türkçe bilmemesi halinde yeminli tercüman gereklidir.
Gayrimenkulün satın alınması noktasında dikkat edilmesi gerekenler, tapu/noter işlemleri, gerekli belgeler ve konu hakkındaki detaylı bilgi; “yabancıların Türkiye’de gayrimenkul alması” yazımızda yer almaktadır.
Uygunluk Belgesi Alınması
Uygunluk belgesi, TVK Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik m. 20 hükmünde yer alan asgari yatırım şartının sağlandığını tespit etmek amacıyla ilgili kurumlarca düzenlenen belgedir.
Gayrimenkulün satın alınması işlemlerinin tamamlanmasının ardından, işlem bilgisi tapu müdürlüğü tarafından uygunluk belgesi verecek makama iletilir. Uygunluk belgesi düzenlendiğinde, üst yazı ile gereğinin yapılması için Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ve il müdürlüğüne e-mail yoluyla gönderilir. Neticede, uygunluk belgesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne başvurulur.
Uygunluk belgesi alındıktan sonra Göç İdaresi İl Müdürlüğüne ikamet başvurusu ve sonrasında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri İl Müdürlüğüne vatandaşlık başvurusu yapılır.
İkamet İzni Alınması
Uygunluk belgesinin alınmasından sonra yapılacak işlem, ikamet izni alınmasıdır. Başvurulacak ikamet izni türü, kısa dönem ikamet iznidir. Kısa dönem ikamet izni, e-ikamet web sitesi üzerinden yapılacak başvuru işlemiyle bir randevu alıp randevu gününde gerekli belgeler ile il göç idaresine başvurarak alınır.
Kısa dönem ikamet izninin 400 bin dolara gayrimenkul alarak kazanılması için gereken diğer şartlar, başvuruda aranan belgeler ve sürecin işleyişine dair dikkat edilmesi gereken noktalar; “Türkiye’de gayrimenkul alarak ikamet izni” yazımızda bulunmaktadır.
Vatandaşlık Başvurusunun Yapılması
Kısa dönem ikamet izni alındıktan sonra, vatandaşlık başvurusunun yapılması gerekir. Söz konusu işlem için yerleşim yerindeki valilik bünyesinde yer alan il nüfus müdürlüğüne başvurulur. Başvuru öncesinde, gerekli belgelerin tamamı hazırlanmış olmalıdır.
Yabancı kişinin başvurusu, öncelikle arşiv araştırmasına tabi tutulur. Arşiv araştırması, milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir halin bulunup bulunmadığına ilişkin olarak yapılır.
Arşiv araştırmasının olumlu sonuçlanması halinde, dosya Cumhurbaşkanlığına gönderilmek üzere Bakanlık makamına sunulur. Sonrasında ise Cumhurbaşkanlığına gönderilir. Cumhurbaşkanı tarafından karar verilmesi üzerine, Türk vatandaşlığı kazanılır.
Görüldüğü üzere, 400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığı kazanabilmek için gerçekleştirilmesi gereken birçok işlem mevcuttur. Fakat usul işlemlerine riayet edildiği ve süreç dikkatle yürütüldüğü takdirde, daha hızlı ve olumlu bir neticeye ulaşma şansı artar. Bunu sağlayabilmek adına, uzman gayrimenkul avukatından destek almakta yarar vardır.
400 Bin Dolara Gayrimenkul Alarak Türk Vatandaşlığı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığı başvurusu için gerekli belgeler, ilgili Yönetmeliğin m. 20/3 hükmü uyarınca şunlardır:
- İsteği belirten form dilekçe.
- Kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge,
- Medenî hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanma belgesi, dul ise eşine ait ölüm belgesi,
- Kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge ve evli ise eş ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge,
- Türk vatandaşı birinci veya ikinci derece yakınları varsa bu kişilere ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği,
- Kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 39 uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı,
- Hizmet bedelinin maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz gerekir.
Vatandaşlık başvurusunun bizzat değil de vekil aracılığıyla yapılması halinde, bu konuda özel yetkiyi içeren vekaletnamenin de başvuru makamına sunulması gerekir. Ayrıca, yabancı menşeli belgelerin noter tasdikli Türkçe tercümesiyle sunulması gerekir.
400 Bin Dolara Gayrimenkul Alarak Türk Vatandaşlığı Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığı başvurusu, 10 ila 12 ay aralığında sonuçlanır.
Bu süre; vatandaşlık başvurusunda gerekli usuli iş ve eylemlerin sağlıklı şekilde yapılıp yapılmadığına, güvenlik soruşturması sürecine ve çeşitli diğer etmenlere göre değişebilir.
400 Bin Dolara Gayrimenkul Alarak Türk Vatandaşlığı Başvurusu Sorgulama Nasıl Yapılır?
400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunan kişiler, başvurunun hangi aşamada olduğunu sorgulayabilir. Sorgulama, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün vatandaşlık başvuru sorgulama sistemi üzerinden yapılır. Sisteme girişte istenen başvuru numarası, il nüfus müdürlüklerinden temin edilebilir.
400 Bin Dolara Gayrimenkul Alarak Türk Vatandaşlığı Başvurusunun Reddine İtiraz ve İptal Davası
400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığı başvurusu; usul işlemlerinin eksik yapılması, milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir halin bulunması veya gayrimenkule ilişkin kriterlerin mevcut olmaması gibi nedenlerle reddedilebilir.
Vatandaşlık başvurusunun reddi kararına karşı, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde itiraz ve iptal davası yollarına başvurulabilir.
Vatandaşlık başvurusunun reddine karşı yürütülecek itiraz ve iptal davasına dair bilinmesi gereken tüm detaylar ve dikkat edilmesi gereken noktalar, “Türk vatandaşlığı başvurusunun reddine itiraz ve iptal davası” yazımızda yer almaktadır.
400 Bin Dolara Gayrimenkul Alarak Türk Vatandaşlığı Kazanmanın Eşe ve Çocuklara Etkisi
400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığı kazanmanın eş ve çocuklara etkisi, 5901 sayılı TVK m. 12 kapsamında düzenlenmiştir. Buna göre, vatandaşlık kazanan kişinin yabancı eşi buna dayanarak Türk vatandaşlığını kazanabilir. Ayrıca, başvurucunun ve eşinin ergin olmayan yabancı çocukları da Türk vatandaşlığını kazanabilir.
Suriyeliler 400 Bin Dolara Gayrimenkul Alarak Türk Vatandaşlığını Kazanabilir mi?
Suriyeliler 400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığını kazanamaz. Zira 1062 sayılı Kanun ve bu Kanun kapsamında çıkarılan çeşitli yönetmelik ve kararnameler gereğince, Suriye uyruklu kişilerin ülkemizde gayrimenkul edinmeleri mümkün değildir.
50 Bin veya 75 Bin Dolara Ev Alarak Oturma İzni ve Vatandaşlık
50 bin veya 75 bin dolara ev alarak doğrudan vatandaşlık kazanılamasa da oturma izni alınabilir. Daha sonraki süreçte, bu izne bağlı olarak Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunma imkanı mevcuttur.
Türkiye’de gayrimenkul alarak ikamet izni; büyükşehirlerde 75.000 USD, diğer şehirlerde ise 50.000 USD değerinde konut satın alarak elde edilebilir. Bu durumda elde edilecek olan ikamet izninin türü, kısa dönem ikamet iznidir.
Bu şekilde ikamet izni alan yabancıların, 5 yıl boyunca kesintisiz olarak Türkiye’de ikamet etmesi ve diğer şartları taşıması halinde, Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunma imkanı doğar. Konuyla ilgili detaylar, “5 yıl ikamet yoluyla vatandaşlık alma” yazımızda bulunmaktadır.
Diğer vatandaşlık kazanma imkanları ile bunlar için öngörülen şartları ve prosedürleri öğrenebilmek için “Türk vatandaşlığı nasıl alınır” yazımızı inceleyebilirsiniz. İlgili yazıda, TVK kapsamında düzenlenen bütün vatandaşlık kazanma imkanları yer almaktadır.
Türkiye’den Gayrimenkul Almak İsteyen Yabancılar Nelere Dikkat Etmelidir?
Türkiye’den gayrimenkul almak isteyen yabancıların, gerek tapu müdürlüklerindeki işlemlere gerekse taşınmaza ilişkin diğer hususlara dikkat etmesi gerekir. Zira uygulamada, taşınmazın yabancı kişinin istediği niteliklerde olmaması gibi problemler görülmektedir.
Bu kapsamda yabancıların dikkat etmesi gereken bazı temel hususlar, aşağıda liste halinde verilmiştir.
- Türkiye’de gayrimenkule ilişkin bilgiler, doğrudan Tapu Müdürlükleri veya Noterler aracılığıyla sağlanmalıdır. Taşınmazın üzerinde satışı engelleyebilecek ipotekler, hacizler ve benzeri türlerde yükümlülükler bulunabilir. Bunların ilgili tapu müdürlüğünde kontrol edilmesi gerekir.
- Noterlerin düzenlediği taşınmaz satış vaadi sözleşmesi veya gerçek kişilerle yazılı olarak yapılan gayrimenkul ön sözleşmeleri, tek başına gayrimenkulün devrini sağlayan işlemler değildir. Devir için tapuda işlem gerekir.
- Taşınmazlar ile ilgili sorgulamalar, parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden çevrimiçi olarak yapılabilir. Böylece güncel olarak taşınmaza dair temel bilgilere ulaşılabilir. Ancak bunların temel bilgiler olduğu unutulmamalı, mutlaka tapu müdürlükleri veya noterler aracılığıyla sorgulamalara önem gösterilmelidir.
Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul alırken dikkat etmesi gereken birçok farklı husus daha bulunur. Konuyla ilgili ayrıntılar için “yabancıların Türkiye’den gayrimenkul alması” yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Sonuç
400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığının edinilmesi hususu, içerisinde pek çok usuli süreç barındırır. Bunun için aranan pek çok şart olduğu gibi satın alınacak gayrimenkule ilişkin yeterli araştırmanın yapılması da elzemdir. Hukuki sürecin uzun bir zaman dilimine yayılmaması veya yapılacak başvurulardan olumsuz sonuçlar alınmaması için uzman yabancılar avukatına danışmakta fayda vardır.