Aile İkamet İzni
Aile ikamet izni, aile yapısının korunması amacıyla Türk vatandaşlarının veya Türkiye’de oturma izni sahibi kişilerin ailelerine verilmektedir. Uygulamada genelde Türk vatandaşı ile evlenen yabancıya verilir.
İçindekiler
Aile İkamet İzni Nedir?
Aile ikamet izni, aile birliğinin korunması sebebiyle Türkiye’de ikamet eden kişilerin, yabancı eş ve çocuklarına verilen ikamet izni türüdür. Bu kişiler, Türk vatandaşları, mavi kart sahipleri, farklı bir ikamet iznine sahip olan yabancılar ya da mülteciler olabilir.
Aile İkamet İzni Nasıl Alınır?
Aile ikamet izni, e-ikamet sistemine, yabancı bilgilerinin girilmesinin ardından, randevu gününde, gerekli belgelerin il göç idaresine sunulmasıyla alınır.
İkamet izni başvuruları, kural olarak yurt dışından yapılmaktadır. Ancak uygulamada, başvurular henüz yurt dışından alınamamaktadır. Başvuruda bulunacak yabancının, vize muafiyeti ile Türkiye’ye gelip online sistem üzerinden başvuruda bulunması gerekmektedir. Yetkili kurum aracılığıyla başvuru da mümkündür.
Yapılan başvuru direkt olarak ikamet izni sağlamaz. İşlemlerde eksiklik veya hata olması halinde, ikamet izni çıkarılamayacaktır. Bu sebeple, ikamet izni başvuru sürecini bir yabancılar avukatı danışmanlığında yönetmek oldukça önemlidir.
Aile İkamet İzni Kimlere Verilir?
Aile ikamet izni, Türk vatandaşlarının, bir başka ikamet iznine sahip olanların, ikincil koruma statüsüne sahip olanların, Türk vatandaşlığından çıkmış olanların yabancı eşine ve kendisinin veya eşinin ergin olmayan ya da özel bakıma muhtaç olan yabancı çocuğuna verilir. Destekleyicinin evlatlığı da aile oturma izni alınabilecek kişiler arasında sayılmaktadır.
Birden fazla eşliliği kabul eden ülke vatandaşları söz konusu olduğunda, eşlerden yalnızca biri için bu izin düzenlenebilir. Diğer eşler için, şartların taşınması halinde, farklı ikamet izinlerine başvurulabilir. Diğer tüm ikamet izni türlerine ilişkin bilgi “oturma izni (ikamet izni) nasıl alınır” yazısında yer almaktadır.
Çocuklar için düzenlenecek aile ikamet izinlerinde, ortak velayet sahibi diğer ebeveynin muvafakatnamesi gerekir.
Aile İkamet İzni Alma Şartları Nelerdir?
Aile ikamet izni alma şartları, ilgili kanun hükümlerinde yer alan, destekleyicinin sağlaması gereken şartlar ve yabancının sağlaması gereken şartlardır.
Destekleyici olarak adlandırılan kişiler, Türk vatandaşı olan, mavi kart ya da ikamet iznine sahip olan kişilerdir. Bu kişilerin eşi, kendisinin veya eşinin ergin olmayan yabancı çocuğu, kendisinin ya da eşinin bağımlı yabancı çocuğu ise yabancı olarak ifade edilmektedir.
Destekleyicinin Sağlaması Gereken Şartlar
Destekleyicinin sağlaması gereken şartlar şunlardır:
- Destekleyicinin toplam geliri asgari ücretten az olmamak şartı ile ailedeki fert başına asgari ücretin üçte birinden az olmayan aylık geliri bulunması gerekir.
- Adli sicil kaydının alınması gerekir.
- Adres Kayıt Sisteminde güncel adresin kayıtlı olması gerekir.
- Genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun barınma şartlarına sahip olmak ve yabancı sağlık sigortası yaptırmış olmak
- En az 1 yıldır Türkiye’de ikamet izni ile kalıyor olunması gerekir.
Türk vatandaşıyla evli olan yabancılar, 5091 sayılı kanunun 28.maddesinde sayılı olanlar, bilimsel araştırma amaçlı ikamet izni bulunan kişiler açısından 1 yıldır Türkiye’de kalıyor olma şartı aranmaz.
Yabancının Sağlaması Gereken Şartlar
Aile ikamet izni almak için başvuran yabancının sağlaması gereken şartlar şunlardır:
- Başvuruda bulunan yabancı; destekleyicinin eşi olup bunu, evlilik cüzdanı veya vatandaşı olduğu ülkede evlilik cüzdanının muadili belge ile ispat etmelidir.
- Adına başvuruda bulunulan çocuk, destekleyicinin veya yabancı eşinin yabancı uyruklu reşit olmayan ya da bağımlı çocuğu olmalıdır. Bu soybağı da resmi belgelerle ispat edilmelidir.
- İkamet şartı hariç olmak üzere, destekleyici için belirlenen şartların aynen sağlanması gerekir.
- Destekleyici ile yaşadığını ve yaşama niyeti olduğunu ispat etmesi gerekir.
- Evliliğin aile oturma izni almak amacıyla yapılmamış olması, diğer bir ifade ile, sahte olmaması gerekir.
- Eşlerin on sekiz yaşını doldurmuş olması gerekir.
Bu şartlar başvuru ve geçerlilik şartı olarak kabul edilmektedir. Şartların sağlanmaması halinde, yapılan başvurunun reddi gündeme gelmektedir. Şartların sonradan sağlanmaması ya da sağlanmadığının sonradan tespit edilmesi halinde ise aile oturma izninin iptali gündeme gelmektedir.
Aile İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler
Aile ikamet izni için gerekli belgeler destekleyici ve yabancı kişinin ibraz etmesi gereken belgelerdir. Bu belgelerin eksikliği ya da yokluğu halinde, bu izin için yapılan başvuru değerlendirmeye alınmayacaktır. Aşağıda, destekleyiciden istenen belgeler ile başvuruda bulunan yabancıdan istenen belgeler sıralanmıştır.
Yurt dışından alınan belgelerin apostilli ve noter onaylı türkçe tercümesiyle sunulması gerekmektedir. Belgelerde eksiklik olması halinde, yetkili makam tarafından, başvuruda bulunan yabancıya 30 günlük süre verilmektedir. Bu süre zarfında eksikliğin giderilmemesi halinde başvuru reddedilmektedir.
Destekleyiciden İstenen Belgeler
İkamet izni başvurusunda bulunurken destekleyici tarafından ilgili makama sunulması gereken belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler şunlardır:
- Kimlik kartı ve fotokopisi
- Türk vatandaşı olanlar için T.C. kimlik kartı ve fotokopisi
- Yabancılar için, pasaport ya da pasaport yerine geçen belge ve fotokopisi.
- İkamet/çalışma izni belgesi, mavi kart, mülteci veya ikincil koruma statü sahibi kimlik belgelerinin fotokopisi
- Türkiye’de ikamet edilecek süre boyunca yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olunduğuna dair onaylı ve imzalı belge
- Sağlık sigortası belgesi
- Türkiye’de sağlık hizmetlerinden yararlandığına dair il sosyal güvenlik birimlerinden alınan imzalı ve mühürlü belge
- Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış imzalı ve mühürlü provizyon belgesi
- Genel sağlık sigortalısı olmak için SGK’ya yapılan başvuruya dair imzalı ve mühürlü belge
- Özel sağlık sigortası
- Adli sicil kaydı
- Adres Kayıt Sistemine kayıtlı olduğunu gösterir belge.
- Türkiye’de ikamet edilecek yeri gösterir belge
- Ev, ikamet başvurusunda bulunan kişinin mülkü ise, ikamet edilecek eve ait tapu belgesi,
- Ev kira ise, kira sözleşmesi
- Üçüncü bir kişinin mülkü ise, yanında kalınan kişinin/kişilerin noter onaylı taahhüdü.
Başvurucu Yabancıdan İstenen Belgeler
Aile oturma izni başvurularında, başvuran yabancının, destekleyiciden ayrı olarak yetkili makama sunması gereken belgeler bulunmaktadır. Başvuruda bulunan yabancı kişiden istenen belgeler şunlardır:
- İkamet izni başvurusu formu
- Pasaport veya benzeri belgenin aslı ve fotokopisi
- Son 6 ay içinde çekilmiş 4 adet biyometrik fotoğraf
- İkamet harcı ve kart bedelinin ödenmesine ilişkin makbuz
- Evlilik cüzdanı ve fotokopisi
Başvuruda bulunanın çocuk olduğu durumlarda ya da destekleyicinin veya eşinin bakmakla yükümlü olduğu çocuğu olması durumunda ayrıca şu belgeler de eklenir:
- Anne ve baba tespit edilemiyorsa, çocuğun onaylı doğum belgesi
- Boşanma halinde çocuğun onaylı velayet belgesi veya velayetin ortak olması durumunda diğer ebeveynin vereceği onaylı muvafakatname
- Anne veya babanın ölümü halinde ebeveynin onaylı ölüm belgesi
Yabancı Sağlık Sigortası
Sağlık sigortası, Türkiye’de 1 yıldan uzun süreli ikamet için başvuruda bulunacak yabancılardan istenir. 1 yıldan az süreli ikametler için ise bu izne ilişkin sağlık sigortası alınması gerekli değildir.
Aile bireylerinin tümü için ayrı ayrı sigorta yaptırmak zorunludur. Destekleyicinin SGK kapsamında sigortalı olması halinde başvurucunun ayrıca sağlık sigortası yaptırması şart değildir.
Aile İkamet İzni Kaç Yıllık Verilir?
Aile ikamet izni en çok 3 yıllık verilir. Destekleyici kişinin ikamet izninin 3 yıldan az olması halinde, bu izin, destekleyicinin ikamet izninden uzun süreli olamaz. En fazla 3 yıllık verilen bu ikamet izninin yenilenmesi mümkündür.
Yapılan başvurunun ardından, durumun şartlarına uygun süre göç idaresi tarafından tayin edilmektedir. Örneğin, 2 yıllık ikamet iznine sahip bir kişinin yabancı eşine, 2 yıldan fazla aile oturma izni verilmez. Ancak, bu izni yeniden almak için başvuruda bulunulabilir.
Aile İkamet İzni Ne Kadar Sürede Çıkar?
Aile ikamet izni, 15 ila 30 günde çıkar. Başvuruda istenen belgelerin yokluğu veya eksikliği halinde bu süre uzayacaktır. Başvurunun yapılmasından itibaren 90 gün içinde, yetkili makam tarafından olumlu ya da olumlu cevap verilmektedir.
Aile ikamet izni başvurusu randevusu sonunda, başvuruda bulunan yabancıya, il göç idaresi tarafından müracaat belgesi düzenlenir ve verilir. Başvuruda bulunan yabancı bu müracaat belgesi ile yurt dışına çıkabilir. Her defasında 15 gün içinde Türkiye’ye dönmek şartı ile ülkeye çoklu giriş yapılabilir.
Aile İkamet İzni Başvuru Avukatlık Ücret ve Masrafları
Aile ikamet izni başvuru masrafları ortalama 8 bin TL tutmaktadır. Bu bağlamda, noter masraflarının 2 bin Lira, sağlık sigortası masraflarının 3 bin lira, ikamet harçlarının 3 bin lira olduğu söylenebilir. Diğer bir taraftan, bu ücretlerin, her yeni dönemde yeniden düzenlendiği hususu unutulmamalıdır.
Ülkeler arasında yapılan ikili anlaşmalar uyarınca, Çekya, Danimarka, Kosova, İrlanda, Türkmenistan, Suriye ve Sri Lanka vatandaşları ikamet harcından muaf tutulmaktadır. Bu ülke vatandaşları, aile oturma izni başvurusunda bulunurken ikamet harcı ödemek zorunda değildir.
Aile İkamet İzni Başvurusunun Reddi
Aile ikamet izni başvurusu şu hallerde reddedilir:
- Başvurucu ve yabancının sağlaması gereken şartların sağlanmaması,
- Bu iznin şartları ortadan kalktıktan sonra kısa dönem ikamet izni verilmemesi,
- Başvuran kişi hakkında sınır dışı etme ve Türkiye’ye giriş yasağı bulunması,
- Alınan ikamet izninin farklı amaçlarla kullanılması,
- Evliliğin sahte olduğunun tespit edilmesi.
Aile ikamet izni başvurusunun reddi halinde, başvuruda bulunan yabancının, ret kararının tebliğini izleyen günden itibaren 10 gün içinde ülkeyi terk etmesi istenir. Yabancının, verilen süre içinde sınır dışına çıkmaması halinde, kişi hakkında deport kararı verilebilir. Bu noktada, Türkiye’de kalmaya devam edebilmek için ret kararına itiraz veya iptal davası yollarına başvurmak gerekir.
Aile İkamet İzni Reddine Karşı İtiraz ve İptal Davası
Aile ikamet izni reddine karşı, yetkili makama itiraz ve iptal davası yollarına başvurmak mümkündür. Hukuki yollara başvurulabilecek süre, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 60 gündür.
Ret kararına karşı başvurulabilecek bir diğer imkan, verilen süre içinde, idare mahkemesinde iptal davası açmaktır. Yetkili makamın itirazı reddetmesi halinde yahut direkt olarak iptal davası açılabilr.
Hukuki yollara başvurulması durumunda, yabancının Türkiye’de bulunma süresi uzayabilmektedir. Ancak, sürelere ve usule dikkat etmek oldukça önemlidir. Bu konudaki detaylı bilgi “ikamet izni başvurusunun reddi” konulu yazıda yer almaktadır.
Aile İkamet İzninin İptali
Aile ikamet izni alındıktan sonra, başvuru şartlarının sağlanmadığı ortaya çıkarsa, oturma izni iptal edilir. Yukarıda yer alan aile oturma izninin reddi sebepleri, bu oturma izni türünün iptali için de geçerlidir.
Yabancı başvuru sırasında şartları taşındığı için aile ikamet izni verilmektedir. Ancak, ikamet izni alındıktan sonra bu sağlanmaya devam etmemiş olabilir. Bunun yanında, ikamet izninin amacı dışında kullanıldığı tespit edilmiş olabilir. Böyle bir durumda ikamet izni iptal edilecektir.
Aile İkamet İzninin İptaline Karşı İtiraz ve İptal Davası
Aile ikamet izninin iptaline karşı itiraz ve iptal davası, iptal kararının tebliğinden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde açılır. Bununla birlikte, aynı süre içinde itiraz yoluna da başvurulabilir. İtiraz, ret kararını veren makama ya da bir üst makama yapılır. İtiraz için belirlenen süre de iptal davası için belirlenen idari dava açma süresiyle aynıdır.
İptal davası ve idari makama itiraz yollarında, sürelerin hesaplanması, iptal davası açıldıktan sonra Türkiye’de kalmaya devam edebilme durumu gibi birçok usuli ayrıntı mevcuttur. Bu işlemlere ilişkin ayrıntılı bilgi “oturma izninin iptali” başlıklı makalede açıklanmaktadır.
Anlaşmalı Evlilik Yoluyla Talep Edilen Aile İkamet İzni
Anlaşmalı evlilik yoluyla talep edilen aile ikamet izni iptal edilir. Yapılan başvurular ise reddedilir. Evliliğin bu ikamet izni türünü alabilmek amacıyla yapıldığının tespiti açısından bir denetim süreci belirlenmiştir. İkamet izni alındıktan sonra da, valilikler tarafından bu konuda denetimler yapılmaktadır.
İlgili yönetmeliğin 34.maddesinde yer alan sebeplerin bir ya da birkaçının varlığı halinde, bir komisyonu kurulur ve evliliğin anlaşmalı olup olmaması hususunda araştırma yapılır. Bu sebeplerden bazıları şunlardır:
- Eşlerin aynı konutta yaşamaması,
- Konuşulan ortak bir dilin bulunmaması,
- Eşlerin, anlaşmalı evlilik ile birlikte olduklarını beyan etmeleri,
- Eşler arasında, kabul edilemeyecek düzeyde yaş farkının olması,
- Eşlerden birinin izinsiz ya da gayrimeşru yollardan çalışıyor olması,
- Ailenin toplam gelirinin ile yaşam standartlarının dengesiz oluşu.
Yapılan denetimler sonucunda, yukarıda yer alan sebeplerin varlığı halinde evliliğin anlaşmalı olduğu sonucu ortaya çıkabilmektedir.
Aile İkamet İznini Uzatma Nasıl Yapılır?
Aile ikamet izni uzatma başvurusu e-ikamet sistemi üzerinden online olarak yapılır. Daha önceden bu ikamet iznini almış kişilerin, mevcut izinlerini uzatabilmek ve Türkiye’deki ikametlerine devam etmek için başvurulan bir yoldur.
Yapılan online başvurunun ardından, il göç idaresi başvurucuya bir randevu tarihi verir. Başvuruda bulunan yabancı, randevu gününde, uzatma için gerekli belgelerle birlikte il göç idaresine giderek başvuruyu tamamlar.
İkamet izni uzatma başvurusu, mevcut aile oturma izninin süresinin dolmasına 60 gün kalmasından itibaren yapılır. Aynı zamanda, mevcut ikamet izninin süresi dolmadan önce uzatma başvurusu yapılmış olmalıdır. Başvuruların belirtilen sürelerin dışında yapılması halinde, sistem uzatma başvurusuna izin vermeyecektir.
Aile ikamet izni uzatma başvurusuna ilişkin işlemlerde dikkat edilmesi gerekenler ve konu hakkındaki ayrıntılı bilgi “ikamet izni uzatma” yazısında yer almaktadır.
Mevcut ikamet iznindeki ad, soyad, medeni hal, anne adı, baba adı, uyruk, pasaport belge numarası, doğum tarihi ve adres bilgilerinden en az birinin değişmesi durumunda, bu bilgilerin il göç idaresine gidilerek güncellenmesi gerekmektedir. Bilgilerin güncel olmaması halinde, uzatma başvurusu posta yolu ile yapılamaz. İl göç idaresinden yüz yüze randevu alınması gerekir.
Aile İkamet İzni Uzatma Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Aile ikamet izni uzatma başvurusu için gerekli belgeler, e-ikamet sistemi üzerinden yapılan başvuru formunun çıktısı, mevcut ikamet izninin fotokopisi ve aile oturma izni başvurusunda bulunurken ibraz edilen belgelerdir. Bu belgeler yukarıda detaylı şekilde açıklanmaktadır.
Aile İkamet İzni Uzatma Başvurusunun Reddi
Aile ikamet izni uzatma başvurusunun reddi, başvuru şartlarının sağlanmaması halinde gündeme gelir. Hem destekleyici kişi hem de başvuruda bulunan yabancı kişi için düzenlenen şartların sağlanmaması, uzatma başvurusunun reddedilmesine yol açar. Bununla beraber, belgelerin eksikliği, yokluğu durumunda da uzatma başvurusunun reddi söz konusu olmaktadır.
Aile İkamet İzninin Uzatma Başvurusunun Reddine İtiraz ve İptal Davası
Uzatma başvurusunun reddi halinde başvurulacak hukuki imkanlar, ilk başvurunun reddinde başvurulan hukuki yollar ile aynıdır.
Aile ikamet izninin uzatma başvurusunun reddi halinde, başvurusu reddedilen yabancının iki itiraz yolu vardır. Yabancı, 60 gün içinde, idare mahkemesinde dava açabilir. Aynı şekilde, bu süre içinde başvuruyu reddeden makama ya da üst makama itiraz yolu ile başvurabilir. Bu süre, red kararının yabancıya ya da avukatına tebliğinden itibaren başlar.
Aile İkamet İzni Uzatma Masrafları
Aile ikamet izni uzatma 2023 yılı için masrafları yaklaşık olarak 8 bin Türk Lirası tutmaktadır. Aile oturma izni alırken yapılan masrafların içinde, noter ücreti, sağlık sigortası ve aile ikamet izni harç bedeli yer almaktadır. Bu ücretler her dönemde değişikliğe uğramaktadır.
Ödenmesi gereken aile ikamet izni uzatma ücretinin, aile bireyleri için ayrı ayrı hesaplandığı unutulmamalıdır.
Türkiye’ye Giriş Yasağı Bulunan Yabancıya Aile İkamet İzni Nasıl Alınır?
Türkiye’ye giriş yasağı bulunan yabancıların aile ikamet izni alması mümkün değildir. Böyle bir durumun varlığı halinde yapılan başvuru reddedilir, mevcut izin ise iptal edilir.
İstisnai olarak, meşruhatlı vize olarak adlandırılan özel vize türlerinden aile birleşim vizesinin varlığı halinde, kişi hakkında deport kararı olsa dahi, yasal olarak ülkeye giriş sağlanabilir. Bu vize türü, bulunulan ülkedeki Türk Konsolosluğuna başvuru suretiyle talep edilebilir. Konu hakkında ayrıntılı bilgi, “özel meşruhatlı vize nedir, nasıl alınır” makalesinde yer almaktadır.
Aile İkamet İzni Durumunda Çocukların Okula Gitme Hakkı Nedir?
Aile ikamet izni durumunda çocukların okula gitme hakkı on sekiz yaşına kadar, ilk ve ortaöğretim için sağlanmıştır. On sekiz yaşını dolduran yabancıların yüksek öğretim hakkından faydalanmaları için ayrıca ikamet iznine başvurmaları gerekmektedir.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik 30/5 hükmünde bu durum şöyle açıklanmaktadır,
“Aile ikamet izinleri, on sekiz yaşına kadar, öğrenci ikamet izni almadan ilk ve ortaöğretim kurumlarında eğitim hakkı sağlar.”
Aile İkamet İzni Olan Yabancı Çalışabilir Mi?
Aile ikamet izni olan yabancılar, bu izin ile çalışamaz. Diğer bir ifade ile, bu ikamet izni ile Türkiye’de ikamet eden yabancılara aynı zamanda çalışma izni verilmez. Türkiye’de çalışmak isteyen kişilerin, aranan şartları sağlayıp ayrıca çalışma izni başvurularında bulunması gerekmektedir.
Ölüm veya Boşanma Halinde Aile İkamet İzni Ne Olur?
Ölüm veya boşanma halinde, aile ikamet izninin devamı ya da bir başka ikamet iznine geçiş mümkündür. Destekleyicinin ölmesi halinde ikamet izni, geçerlilik süresinin sonuna kadar devam eder.
Aile ikamet izni süresi dolduğunda, kısa ikamet iznine geçiş başvurusu yapılabilir. Boşanma halinde ise, mevcut izni ile 3 yıl boyunda Türkiye’de ikamet etmiş olan yabancı eşe kısa dönem ikamet izni verilebilmektedir. Şartların sağlanması halinde, diğer ikamet izinlerine de başvurulabilir.
Aile içi şiddete ilişkin lehe mahkeme kararının, yabancı eş tarafından ibrazı halinde, aile ikameti izni ile üç yıl boyunca Türkiye’de ikamet etmiş olmak şartı aranmaz.
Aile İkamet İzni Geçiş Başvurusu
Aile ikamet izni geçiş başvurusu, geçerli ikamet izni sebebi ortadan kalkan ancak Türkiye’de kalmaya devam etmek isteyen kişiler tarafından yapılmaktadır. Bu kişiler, önceki ikamet izninin verilmesine sebep olan gerekçenin ortadan kalkmasından itibaren 10 gün içinde valiliğe başvuruda bulunmalıdır.
Mevcut ikamet izninin yanında, yeni ikamet izni almasına sebep olacak bir gerekçenin daha ortaya çıkması da söz konusu olabilir. Bu durumda, yabancı kişi mevcut ikamet izni ile Türkiye’de kalmaya devam eder ancak yeni ikamet izninin sağladığı haklardan da yararlanabilir.
Örneğin, öğrenci ikamet izni ile Türkiye’de bulunan yabancı kişinin evlenmesi sonucu aile oturma iznine geçmesi mümkündür. Bu noktada, öğrenci ikamet izni şartlarını sağladığı sürece öğrenci ikamet izninin kazandırdığı haklardan yararlanmaya devam eder.
Aile ikamet izni geçiş başvurusunun yapılabileceği durumlar, başvuru prosedürü, gerekli belgeler ve konu hakkındaki detaylı bilgi “ikamet izni geçiş başvurusu” makalesinde yer almaktadır.
Aile ikamet izni başvuruları kural olarak yurt dışından (uygulamada e-ikamet sistemi üzerinden) yapılmaktadır. Ancak, aile oturma izninden kısa dönem ikamet iznine geçerken valiliklere de başvuru yapılabilir.
Sonuç
Aile ikamet izni başvurusu, detaylı bir prosedüre sahiptir. Gerekli belgelerin eksikliği, yokluğu halinde, gerekli şartların taşındığının ispat edilememesi halinde başvurunun reddi ya da ikamet izninin iptali söz konusu olmaktadır. Sürecin en kısa sürede ve hatasız tamamlanabilmesi için alanında uzman bir yabancılar avukatından hukuki danışmanlık almak son derece önemlidir.