idari gözetim kararına itiraz dava dilekçesi örneği

İdari Gözetim Kararına İtiraz Dava Dilekçesi Örneği

İdari gözetim kararına itiraz dava dilekçesi örneği ile idari gözetim kararına itiraz davası talebinde bulunulabilir. İdari gözetim kararına itiraz dava dilekçesi örneği doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler hem dilekçenin içerisinde yer alan talimatlarda hem de aşağıda yer alan dikkat edilmesi gerekenler başlığında belirtilmiştir.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi alarak dilekçeyi daha doğru yazmak için “İdari gözetim kararına itiraz dava” yazımızı okuyabilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Dava Dilekçesi Örneği

Aşağıdaki idari gözetim kararına itiraz dava dilekçesi örneğinin bir taslak niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Her olayın kendi özgü koşulları dikkate alınarak özel bir dilekçe hazırlanmalıdır. Ayrıca usul hukuku kurallarına dikkat edilmelidir. Usul hukukunda hatalar yapılması durumunda haklı olsanız bile talebiniz ret ile sonuçlanacaktır. Bundan dolayı hukuki destek alınması tavsiye edilir.

Dilekçe Örneği

…………… NÖBETÇİ SULH CEZA MAHKEMESİ’NE

İTİRAZ EDEN (DAVACI):  İsim-Soyisim, Yabancı Kimlik Numarası, Adres

VEKİLİ:  İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası

(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)

DAVALI: ……….. Valiliği, ……… İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Adres

KONU: ……… Valiliği tarafından verilen idari gözetim kararına itiraz taleplerinden ibarettir.

TEBELLÜĞ TARİHİ: …./…../…..

AÇIKLAMALAR: 

  1. Müvekkilimiz, Türkiye’ye yasal bir şekilde kendi pasaportu ile giriş yapmış olup, uçak ile seyahat etmiştir. İkamet ettiği adres, ……./……..’da bulunan … mahallesindeki ……… Sitesi, …. Blok, No:…’tir. Evli olan müvekkilimizin eşi, iş nedenleriyle ABD’de bulunmaktadır ve müvekkilin geçimini sağlamaktadır. Türkçe dilini bilmeyen müvekkil, yaklaşık bir yıldır Türkiye’de yasal olarak bulunmaktadır ve sicili temiz olup herhangi bir olaya karışmamıştır.
  1. Ancak müvekkil, Türkiye’de yasal izinlerle yaşamını sürdürmek istemektedir. ……….. İlçe Çalışma Grup Başkanlığı’na başvurduğunda, bu ilçede ikamet izni verilmediği, …………… İlçe Grup Başkanlığı’nda ise durumları uygun başvurulara ikamet izni verildiği sözlü olarak kendisine bildirilmiştir.
  1. Müvekkil, polis eşliğinde alınan ifadesi sonrasında ……… Valiliği’nin …/…./….. tarih ve ………. sayılı kararı ile 6458 Sayılı Yasa’nın 54/1-d maddesi doğrultusunda sınır dışı etme kararı alınmıştır. Sınır dışı etme kararına bağlı olarak aynı tarihinde 6458 Sayılı yasanın 57. Maddesi kapsamında ……. sayılı karar ile ….. aylık idari gözetim kararı da alınmıştır. Bu kararlara yapılan itiraz sonucunda idare mahkemesinde yürütmeyi durdurma talepli dava açılmıştır.
  1. Müvekkilin belgeleri usule uygun ve hatasızdır. Türkiye’ye yasal yollarla gelmiş, bir yıldan fazla süredir burada yasal kayıtlar ile yaşamını sürdürmektedir.
  1. Müvekkil, sadece bir gün gözaltında kalmış, kolluk kuvvetleri tarafından ifadesi alınmış ve ardından …….. Geri Gönderme Merkezi’ne götürülerek idari gözetim altına alınmıştır. Ceza soruşturması ve yargılama sonuçlanmadan, müvekkil hakkında sınır dışı ve idari gözetim kararları uygulanmıştır. Bu durum, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde ihlal oluşturabilir.
  1. Ayrıca müvekkilin ifadesi, müdafi huzurunda alınmamıştır, bu durum usule aykırıdır. Türkçe bilmemesine rağmen ifade tutanağına çevrilen metnin altına, çevirisinin yapılmadığı belirtilmeden imza attırılmıştır.

(Yukarıdaki altı paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)

  1. Müvekkilin geri gönderme merkezinde tutulması, müvekkili mağdur etmektedir. Müvekkilin yaş ve ev hanımı olma durumu göz önüne alınarak daha hafif alternatif yaptırımların uygulanması gerekmektedir.
  1. Müvekkilin sağlık durumu, bulunduğu yerdeki karantina koşulları nedeniyle risk altındadır. Ayrıca, idari gözetim kararının kaldırılması veya daha hafif yaptırımların uygulanması talep edilmektedir.
  1. Müvekkilin suç işleme kastı olmaksızın, bilgisizlik ve cahillik nedeniyle karşılaştığı sorunlar göz önüne alındığında, müvekkilin lehine delil sunma ve müdafi yardımından yararlanma hakkının ihlal edildiği ve hakkında verilen kararların hatalı olduğu savunulmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına da atıfta bulunularak, müvekkilin haklarının ihlal edildiği ifade edilmektedir.
  1. Yukarıda belirtilen sebeplerle, müvekkilin lehine bir değerlendirme yapılması ve uygulanan kararların gözden geçirilmesi talep edilmektedir.

HUKUKİ DELİLLER: Müvekkile Ait … Geri Gönderme Merkezi Dosyası, Müvekkilin İfadesi, Deport Kararı, İdari Gözetim Kararı ve sair hukuki deliller

NETİCE-İ TALEP: Yukarıda detaylı bir şekilde ifade edilen ve değerlendirmeye alınacak diğer nedenlerle;

  • Müvekkilin, ……. Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından …/…/….. tarihinde ve ……. sayılı idari gözetim kararı şeklinde hukuka aykırı bir biçimde alınmış olan kararın iptaline,
  • Müvekkil lehine uygun tedbirlerin uygulanmasına dair karar verilmesini, tarafımızca vekaleten talep ederiz.(…../……../……)

İSİM-SOYİSİM

İMZA

İdari Gözetim Kararına İtiraz Dava Dilekçesi Örneği Yazılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İdari gözetim kararına itiraz dava dilekçesi örneği doldurulurken her olayın kendi özgü koşullarına dikkat edilerek doldurulmalıdır.
  • Yetkili ve görevli mahkeme doğru tespit edilerek yazılmalıdır.
  • Dilekçede kanun gereği bulunması gereken zorunlu unsurlar mutlaka doldurulmalıdır.
  • Her iddianın dayandığı ispat araçları hukuki deliller kısmında mutlaka belirtilmelidir.
  • İdari gözetim kararına itiraz dava dilekçesi örneği doldurulurken netice-i talep bölümünde talep edilecek hususlar eksiksiz ve açıkça yazılmalıdır.
  • Dava açarken ve dava sırasında hak düşürücü sürelere, zamanaşımı sürelerine ve hukuki sürelere dikkat edilmelidir.
  • Dava açmadan önce arabuluculuk şartı var ise ilk olarak arabuluculuğa başvurulmalıdır.
  • Dava açılırken/başvuru yapılırken gerekli harç ve gider avanslarının ödenmesi unutulmamalıdır.

Sonuç

Görüldüğü üzere, idari gözetim kararına itiraz dava dilekçesi örneği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta mevcuttur. Bunlarda eksiklik olduğu takdirde, zaman kaybı ve gereksiz masraflar gündeme gelir. Gerek dilekçe hazırlama gerekse sonraki dava sürecini doğru şekilde yürütebilmek adına, alanında uzman bir avukattan destek almakta fayda vardır.

Telefonla Sor