Kiracının Anahtarı Teslim Etmeden Evi Terk Etmesi
Kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi durumunda ev sahibinin, konut dokunulmazlığının ihlali suçunu işlemeden, adli yollara başvurarak eve giriş yapması gerekir.
İçindekiler
Kiracının Habersiz Evi Terk Etmesi Halinde Ev Sahibi Eve Girebilir Mi?
Kiracının habersiz evi terk etmesi halinde ev sahibi eve giremez. Kiracı evi terk etse de kira sözleşmesi devam ettiği için, eve girilmesi kiracının konut dokunulmazlığına müdahale olacaktır. Bu durumda eve girilmesi, konut dokunulmazlığını ihlal suçunu teşkil edecek ve ev sahibi kiracıya karşı suç işlemiş olacaktır.
Dikkat edilmesi gereken husus, kiracının bir yandan kira bedelini öderken öte yandan evi boş bırakması durumunda ev sahibinin yapacak bir şeyinin olmamasıdır. Zira kiracı kira bedelini ödedikten sonra evi yasal sınırlar çerçevesinde istediği gibi kullanma, dilerse belirli dönemler boş bırakma hakkına sahiptir.
Uygulamada çoğunlukla kiracılar, evi belirli dönemler için boş bırakmakta ya da yazlık-kışlık olarak farklı konutlar kullanabilmektedir. Bu durumlarda ev sahibinin eve girmesi mümkün değildir.
Kiracının Anahtarı Teslim Etmeden Evi Terk Etmesi Halinde Ne Yapılabilir?
Kiracı anahtarı teslim etmeden evi terk etmişse ev sahibi icra takibi yoluna başvurabilir. Bu durumda elbette kiracının hem kira bedelini ödememesi hem de anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi gerekir. Evi terk etmiş olan kiracıya, ödemediği kira bedeli için icra takibi başlatılacak ve bu takip çerçevesinde kiracının hukuken evden tahliye edilmesi istenecektir. Tahliye yönünde karar çıktıktan sonra, artık ev sahibi evi kullanabilecektir.
2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu kapsamında kiracıya karşı yürütülecek tahliye talepli takip sürecinde, kiracı ortaya çıkarak takip talebine karşı itirazda bulunacak olursa veya kira bedelini ödeyecek olursa zaten hukuki sonuç ev sahibi lehine olacaktır.
Kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi durumunda, halihazırda kiracı için ileri sürülebilecek çeşitli tahliye nedenleri varsa bunlara dayanarak hukuken tahliye sağlanabilir. Tahliye talepli icra takibi yolu, bu çerçevede akla gelen en pratik yoldur. Tüm tahliye nedenlerine ilişkin detaylar ve bilinmesi gerekenler, “kiracıyı evden çıkarma” yazımızda bulunmaktadır.
Eğer kiracı anahtarı teslim etmeden evi terk etmiş ve ev sahibine kira ilişkisini sonlandırdığını bildirmişse bu durumda ev sahibi eve girebilir. Bu durumda, evin anahtarlarının ev sahibinin rızası olmadan götürülmesi üzerine ayrı bir hukuki ve cezai süreç yürütülebilir.
Görüldüğü üzere, kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi hususu somut olaya göre farklı durum ve sonuçlar doğurabilir. Ev sahibinin bu gibi durumlarla karşılaşması hâlinde uzman bir gayrimenkul avukatına danışması, sürecin daha doğru ve etkin bir şekilde ilerlemesi bakımından önemlidir.
Evi Terk Eden Kiracının Evde Eşyalarını Bırakması Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Evi terk eden kiracının evde eşyalarını bırakması durumunda, ev sahibi bir yandan tahliye talepli icra takibi sürecini başlatırken diğer yandan eşyalara zarar vermemeli, onları dışarıya atmamalıdır. Kiracı her ne kadar evi terk etmiş olsa da eşyalara verilecek zarar, mala zarar verme suçunu oluşturabilir. Bunun yanında, maddi zararın tazmini de gerekebilir.
Uygulamada her ne kadar evi terk ettikten sonra kiracılar kullanmayacağı ya da kullanılamaz hale gelen eşyalarını bırakıyor olsalar da ileride hak iddia etmemeleri veya bu konuda sorun çıkartmamaları açısından, mutlaka resmi makamlarca yürütülecek icra usulleri takip edilmelidir.
Bu şekilde hem taşınmaz hukuken tahliye edilecek hem ödenmeyen kira bedeli varsa eşyalar haczedilerek bunlar tahsil edilecek hem de ev sahibi eşyalara ilişkin sorumluluktan kurtulmuş olacaktır. Dolayısıyla, kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi karşısında bu yola başvurulabilir.
Kiracının Evi Terk Ettiğinin Tespiti
Kiracının evi terk ettiğinin tespiti, doğrudan başka bir hukuki yola başvurmadan sadece tespit yapılması anlamında mümkün değildir. Zira kiracı evi terk etse de kira ilişkisinin sona erdiğine dair hukuki bir durum oluşmadığı sürece evin içerisine girilmesi, konut dokunulmazlığı hakkı gereği mümkün değildir. Ev sahibi eve giremeyeceğine göre, evin terk edildiği de bu anlamda tespit ettirilemeyecektir.
Kiracının Evi Terk Etmesi Halinde Tutanak
Kiracının evi terk etmesi halinde tutanak tutulması uygulamada çokça gündeme gelse de böyle bir tutanak türü bulunmamaktadır. Resmi makamlarca doğrudan ve sadece evin terk edildiğinin tespitine yönelik yapılabilecek bir işlem bulunmamaktadır. Dolayısıyla, kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi halinde ev sahipleri böyle bir tutanak düzenleme veya bunu talep etme imkanına sahip değildir.
Sonuç
Kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi hususunun çözüm yolu esasen hukuki süreçlerin işletilmesiyle mümkündür. Konut dokunulmazlığını ihlal veya mala zarar verme gibi suç teşkil eden eylemler gerçekleştirilmeden, icra hukuku prosedürleriyle süreç ilerletilmelidir. Söz konusu sürecin sağlıklı yürütülmesi ve eve bir an önce girilebilmesi için, alanında uzman gayrimenkul avukatına danışılmasında büyük fayda vardır.