Ortaklığın Giderilmesi Dava Dilekçesi

Ortaklığın Giderilmesi Dava Dilekçesi

Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi doldurulurken göz önünde bulundurulması gereken birçok husus mevcuttur. Doğru şekilde doldurulmuş bir dilekçe ile davadan istenen neticenin elde edilme ihtimali artacaktır.

Ortaklığın Giderilmesi Dava Dilekçesi

Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi olarak aşağıda bir örnek bulunmaktadır. Fakat bu dilekçe örneğinin bir taslak niteliğinde olduğuna dikkat edilmelidir. Dava dilekçesi, her durum için özel olarak hazırlanmalı ve somut olayın şartlarını taşımalıdır.

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVA DİLEKÇE ÖRNEĞİ

…SULH HUKUK MAHKEMESİNE

(Yetkili mahkemeye hitaben yazılır.)

DAVACI: (Ortaklığın giderilmesini isteyen paydaşın adı-soyadı, T.C. kimlik numarası ve adresi yazılır.)

VEKİLİ: (Davacı paydaşın; varsa vekilinin adı-soyadı, T.C. kimlik numarası, baro sicil numarası, UETS numarası, adresi ve telefon numarası yazılır.)

DAVALI(LAR): (İzale-i şuyu davasına konu malın diğer paydaşının, bunlar birden fazla ise her bir paydaşın adı-soyadı, T.C. kimlik numarası ve adresi yazılır. Ölen bir paydaş varsa mirasçıların bilgileri yazılacaktır.)

KONU: (Davanın niçin açıldığı ve dava sonucunda neyin talep edildiği yazılır. Örneğin, “ortaklığın giderilmesi taleplidir” gibi bir ibare eklenir.)

AÇIKLAMALAR: 

1-Davacının davalılar ile aynı mal üzerinde paydaş olduğu belirtilir. Eğer dava konusu taşınmazlar varsa tapu kaydı da dilekçeye eklenir. Ardından, paydaş olunan taşınmazın açık adresi yazılır. Örneğin, …ili…ilçesi…ada…parselde kayıtlı taşınmaz şeklinde yazılır. Ortaklık ilişkisi bir sözleşmeye dayanıyorsa bu sözleşme de eklenir. Ortaklığın ne zamandır sürdüğü belirtilir.

2-Ortaklığın hangi sebebe dayanarak sonlandırılması istendiği ifade edilir. Paydaşların paylaşım hususunda anlaşamadıkları ve bu yüzden taşınmazı kullanamadıkları veya paydaşlığın çekilmez bir hal aldığı, somut gerekçelerle açıklanır.  

3-Ortaklığın giderilmesinin hangi suretle sağlanacağı noktasında talep ileri sürülür. Örneğin davacı paydaş; malın aynen taksimini istediğini, eğer aynen taksim mümkün değilse satış yoluyla ortaklığın sonlandırılmasını istediğini belirtir.  

DELİLLER: Bu bölümde, dava dilekçesinde dayanılan olgulara ilişkin bütün deliller yazılır. Örneğin mirasçılık belgesi, tapu kaydı, taraflar arasındaki sözleşme vs. gibi unsurlara değinilir. Bunların aslı, ayrıca dilekçeye eklenecektir.

HUKUKİ SEBEPLER: Bu bölümde, dava dilekçesindeki iddialara temel teşkil edebilecek hukuki kaynaklar yazılır. Örneğin, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve sair mevzuat gibi. Bunların yanında, konuyla ilintili Yargıtay içtihatlarına da bu bölümde yer verilebilir.

SONUÇ VE TALEP: 

1-Açıklamalar kısmında belirtilen hukuki argümanlara dayanılarak davanın kabulü ve ortaklığın giderilmesi istenir. Ortaklığın giderilmesi bakımından aynen taksim veya satış yolundan hangisinin talep edildiği net biçimde belirtilir. Bunların dışında, somut olayın şartlarına göre davaya konu mallarla ilgili talep edilmesi gereken özel bir husus varsa buna da değinilmelidir.

2-Davanın kabul edilmesi durumunda; davacı paydaşın yargılama giderinin, tarafların payları oranında tüm paydaşlara yüklenilmesi istenecektir.

Davacının (Varsa vekilinin) Adı Soyadı:

İmza:

Ortaklığın Giderilmesi Dava Dilekçesi

Ortaklığın Giderilmesi Davası Cevap Dilekçesi

Ortaklığın giderilmesi davası cevap dilekçesi, yukarıda verilen ortaklığın giderilmesi dava dilekçesine benzer biçimde yazılmalıdır. Buradaki temel fark, dilekçe içeriğinde değinilecek hususlar bakımından ortaya çıkar.

Ortaklığın giderilmesi davasında, dava dilekçesi mahkeme aracılığıyla davalı hissedarlara tebliğ edilir. Davalı her paydaş, dilekçenin tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde cevap verme ve delillerini bildirme imkanına sahiptir. Sürenin dolmasıyla birlikte artık ileri sürülen iddialara dilekçe üzerinden cevap verme imkanı ortadan kalkacaktır. Davalı paydaşlar, cevap dilekçesini ayrı ayrı verebilecekleri gibi tek bir cevap dilekçesi de verebilir.

Davalı paydaş, dava dilekçesinde ileri sürülen iddialara karşı itirazlarını ve karşı iddialarını cevap dilekçesinde ileri sürmelidir. Bu çerçevede; dilekçede somut durum izah edilmeli ve doğru hukuki argümanlara dayanılarak karşı iddialarda bulunulmalıdır. Dilekçenin talep kısmı da bu yörüngede doldurulmalıdır.

Ortaklığın Giderilmesi Dava Dilekçesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken çeşitli hususlar mevcuttur. Bunlara göz önünde bulundurulmadığı takdirde, davadan beklenen netice elde edilemeyecektir. Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi hazırlanırken dikkat edilecek hususlara aşağıda değinilmiştir.

İzale-i şuyu davasında görevli mahkeme, sulh hukuk mahkemesidir. Dava konusu mal taşınmaz ise yetkili mahkeme, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Davaya konu mal taşınır ise yetkili mahkeme, davalılardan birinin yerleşim yeri mahkemesidir. Yanlış mahkemede dava açılması, zaman kaybına neden olacaktır.

Davacı paydaş, ortaklığın giderilmesi davasını açarken diğer tüm hissedarları davalı olarak göstermelidir. Dava dilekçesi diğer hissedarlara tebliğ edileceğinden ötürü, davalıların tam ve eksiksiz gösterilmesi hususu önemlidir. Bunu temin edebilmek için tapu sicilinden faydalanılabilir. Ölmüş bir ortak varsa tüm mirasçıları taraf gösterilmelidir.

Ortaklığın giderilmesinin önünde, kanun bakımından veya davaya konu malların durumu açısından engel bulunan hallere dikkat etmek gerekir. Aksi halde, davanın reddedilmesiyle birlikte gereksiz masraf ve zaman kaybı gündeme gelecektir. Ortaklığın giderilmesine engel teşkil edebilecek bu ihtimalleri öğrenmek için “izale-i şuyu engelleme” yazımızı okuyabilirsiniz.

Ortaklığın giderilmesi, malın aynen taksimi ya da satılması yoluyla gerçekleşebilir. Bu nedenle, dava dilekçesinde talepler açık biçimde belirtilmelidir. Dava dilekçesinde, aynen taksim ve satış yoluyla ortaklığın giderilmesi ihtimallerinden mümkünse birini değilse diğerini dereceli biçimde (Terditli olarak) talep etmenin önünde de herhangi bir engel yoktur.

Ortaklığın giderilmesi davasında basit yargılama hükümleri uygulandığı için tarafların mahkemeye ikinci bir dilekçe sunarak iddia ve taleplerinde değişiklik veya ekleme yapma imkanı olmayacaktır. Dolayısıyla, dava dilekçesi de bu durum göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır.

DİKKAT: 7445 sayılı Kanun ile birlikte; 1 Eylül 2023 ve sonrasında açılacak ortaklığın giderilmesi davaları öncesinde arabulucuya başvurulması zorunlu hale getirilmiştir. Dava dilekçesine, arabulucu tutanağı eklenmelidir. Aksi takdirde mahkeme, 1 hafta içerisinde tutanak sunulmazsa davanın reddedileceğini belirtir. Arabulucuya başvurmadan dava açılması durumda ise dava usulden reddedilecektir.

Yazıdan anlaşılabileceği üzere, izale-i şuyu davasının ayrıntılı boyutları mevcuttur. Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi hazırlanırken ve dava açılırken dikkat edilmesi gereken birçok hukuki incelik bulunmaktadır. Bunları ihmal ederek mağduriyet yaşamamak adına, uzman gayrimenkul avukatına danışmakta fayda vardır.

Ortaklığın giderilmesi davası, dava dilekçesinin mahkemeye sunulmasıyla noktalanmaz. Devamındaki dava sürecine ilişkin dikkat edilmesi gereken birçok husus mevcuttur. Tüm bunlar ve izale-i şuyu sürecinin adım adım işleyişi, “izale-i şuyu” yazımızda incelenmiştir.

Sonuç

Ortaklığın giderilmesi davası, niteliği itibariyle karmaşık bir yapıya sahiptir. Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesinde eksiklik bulunması, dava süresini uzatmakta ve çeşitli masraflara neden olmaktadır. Bu sebeplerle, davanın en kısa sürede tamamlanması ve usule uygun şekilde yürütülebilmesi için alanında uzman gayrimenkul avukatına danışmakta fayda vardır.

Telefonla Sor