Ç-152 Tahdit Kodu

Ç-152 Tahdit Kodu

Ç-152 tahdit kodu, yabancı kişilerin ülkeye girişlerini veri girişi işlemiyle ihtiyaten engelleyen uygulamaya verilen isimdir. Bu kod siciline işlenen yabancılar için Türkiye’ye giriş yapmak belirli süreliğine mümkün olmamaktadır. Yabancının ülkeye girebilmesi için tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin hukuki yollara başvurmak gerekir.

Ç-152 Tahdit Kodu Nedir?

Ç-152 tahdit kodu, yabancı bir kişinin Türkiye’ye girişini ihtiyaten (her türlü olasılığa karşın) engellemek amacıyla konulan idari koddur. Giriş yasağı, idari makamlar tarafından genellikle 1 yıl olarak belirlenmektedir. 

Ç-152 Tahdit Kodu Neden Konulur?

Ç-152 tahdit kodu; her türlü ihtimale karşın, yabancı kişinin ülkeye girişini 1 yıl süre ile engellemek amacıyla konulur. Hangi durumların ve eylemlerin, Ç-152 tahdit kodunun konulması için gerekçe oluşturduğu hususu yetkili makamlar tarafından takdir edilmektedir.

Ç-152 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?

Ç-152 tahdit kodu, Göç İdaresi Başkanlığına tahdit kodunun kaldırılması istemiyle gerekçeli bir dilekçe ile itiraz başvurusu yapılması veya idare mahkemesinde iptal davası açılması ile kaldırılır. 

Tahdit kodunun iptali amacıyla başvurulacak hukuki imkanların usulüne uygun şekilde kullanılması gerekmektedir. Zira, tahdit kodunun kaldırılmaması durumunda, yabancı kişi için Türkiye’ye giriş yasağı gibi son derece ağır sonuçları olmaktadır. Bu anlamda özellikle usul hukuku alanına giren işlemlerin sağlıklı şekilde yürütülmesi için, alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır. 

Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır

İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma

Adına Ç-152 tahdit kodu düzenlenen yabancının, kodun kaldırılması için başvurabileceği ilk yol, yetkili makama itirazda bulunmaktır. İtirazın, konuya ilişkin gerekçeli bir dilekçe ile yapılmaktır. İtirazın yapılacağı idari makam, Göç İdaresi Başkanlığıdır. Tahdit kodunun tebliğini öğrenilmesini izleyen günden itibaren 60 gün içinde yapılması gerekir.

Göç İdaresi Başkanlığının, yapılan itirazı kabul etmesi halinde tahdit kodu kaldırılır. Başkanlığın itirazı reddetmesi halinde, ret kararının tebliğini veya idarenin 30 günlük cevap verme süresinin bitimini izleyen günden itibaren 60 gün içerisinde iptal davası açılacaktır.

Yetkili makama itirazda bulunmak zorunlu bir yol değildir. Yabancı, idareye itirazda bulunmadan da iptal davası açabilir. Ancak, iptal davası açıldıktan sonra yetkili makama itirazda bulunmak söz konusu değildir.

Tahdit Kodunun Kaldırılmasına İlişkin İptal Davası

Tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin iptal davası, adına ç-152 tahdit kodu düzenlenen yabancının sahip olduğu haklardandır. Tahdit kodunun iptali davasında davalı, Göç İdaresi Başkanlığı olarak gösterilir. Dava, tahdit kodunun konulması işleminin tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içerisinde açılmalıdır.

İptal davası açmadan önce yetkili makama başvurulmuş olması halinde, tahdit kodunun yabancı tarafından öğrenilmesinden yetkili makama itirazda bulunulmasına kadar geçen süre 60 günden düşülür. Yetkili makamın cevap verme süresi hesaplamaya katılmaz. İdarenin cevap vermemesi halinde, 30 günlük cevap süreninin tamamlanmasını izleyen gün süre işlemeye devam eder.

Tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin iptal davasında yürütme kendiliğinden durmaz. Mahkemeye sunulan dilekçede ayrıca talep edilmesi gerekir. Talebin mahkeme tarafından kabul edilmesi halinde, tahdit kodunun verilmesine ilişkin işlemler dava sonuçlanıncaya kadar duracaktır.

Tüm tahdit kodu türleri ve kodun iptali davasına ilişkin tüm detaylara, “yabancı tahdit kodları ve kodun kaldırılması davası” başlıklı makalemizi inceleyerek ulaşabilirsiniz.

Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması

Ç-152 tahdit kodu konulan yabancı 1 yıl süre ile Türkiye’ye giriş yapamaz. Fakat, Ç-113 tahdit kodu ile hakkında işlem tesis edilen kişi, istisnai olarak meşruhatlı vize alması yoluyla Türkiye’ye giriş yapabilecektir. 

Meşruhatlı vize, özel durumlarda verilen bir vize türüdür. Dış temsilciliklere yapılan başvuru ile alınabilmektedir. Meşruhatlı vizenin hangi durumlarda verildiği, başvuruda bulunurken taşınması gereken şartlar yahut usuli prosedür gibi hususlar “meşruhatlı vize” başlıklı makalede açıklanmaktadır.

Sınır Dışı Kararına Karşı İptal Davası

Sınır dışı kararına karşı iptal davası, tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin iptal davasından farklıdır. Eğer, tahdit kodunun yanında kişi hakkında sınır dışı edilme prosedürü de başlatılmışsa ayrıca deport kararının iptali davası açmak gerekir.

Deport kararının iptali davası, kararın yabancıya tebliğinden itibaren 7 gün içinde açılmak zorundadır. Bununla birlikte, idare, sınır dışı işlemlerini yapmak için bu 7 günlük sürenin dolmasını beklememektedir. Diğer bir ifade ile, bu süre zarfında yabancının sınır dışı edilmesi gündeme gelebilir. Dolayısıyla, yabancının Türkiye’de kalmaya devam etmesi için en kısa sürede iptal davasının açılması gerekir.

İdare mahkemesinin sınrı dışı kararının iptaline ilişkin verdiği karar kesindir. Ancak, ret kararı verilmesi halinde yabancı Anayasa Mahkemesine tedbir talepli bireysel başvuruda bulunabilir.

Deport kararının iptaline ilişkin davada yürütme kendiliğinden durmaktadır. Diğer bir ifade ile, davanın açılmasıyla birlikte, yabancının sınır dışı edilmesine ilişkin işlemler durur. Dava sonuçlanıncaya kadar yabancı Türkiye’de kalmaya devam eder.

Sınır dışı kararına karşı açılacak olan iptal davası hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz

Sınır dışı davası devam ederken geri gönderme merkezinde bulunmak istemeyen yabancılar, idari gözetim kararına itiraz etmek zorundadır. Sınır dışı davasının açılması, yabancının salıverilmesi sonucunu doğurmaz. İdari gözetim kararına itiraz, sınır dışı kararını veren valiliğin bağlı bulunduğu sulh ceza hakimliğine yapılır.

Yabancı, en faz 6 ay süreyle geri gönderme merkezinde idari gözetim altında tutulabilir. Gerekli şartların sağlanması halinde, bu süre bir kereye mahsus olmak üzere 6 ay daha uzatılabilir. Söz konusu süreler dolmasına rağmen yabancının geri gönderme merkezinde tutulması hukuka aykırıdır. Bu halde de idari gözetim kararına itiraz etmek gerekecektir.

İdari gözetim kararına itiraz konusunun tüm ayrıntılarıyla incelendiği “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz” isimli makalemizi inceleyerek konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ç-152 Tahdit Kodu

Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?

Ç-152 tahdit kodunun kaldırılması, ilk itiraz başvurusunda ortalama 1-3 ay aralığında sürer. Yapılan ilk itiraza karşı ret kararı verilirse ve idare mahkemesinde iptal davası açılırsa Ç-114 tahdit kodunun kaldırılması ortalama 1 yıl sürmektedir. 

Bununla birlikte önemle ifade edilmelidir ki, yukarıda belirtilen süreler mahkemelerin iş yoğunluğuna ve tahdit kodunun kaldırılması için gereken hukuki iş ve eylemlerin doğru şekilde yapılıp yapılmamasına göre değişkenlik gösterebilmektedir. 

Tahdit Kodu Kaldırma Dava Masrafları

Ç-152 tahdit kodu kaldırma dava masrafları, 2023 yılı itibariyle ortalama 4000 TL’dir. Bu ücret, açılacak dava özelinde bulunan harç ve masraflar, teminat ücreti ve posta giderleri gibi çeşitli kalemlerden oluşmaktadır. Aşağıda yer alan tutarlar 2023 yılı için geçerlidir. Masraf kalemleri her dönem yetkili makamlar tarafından yeniden belirlenmektedir.

Yeni Dava Açılış Posta Masrafı,420,00 TL
Yeni Dava (Yürütmeyi Durdurma İstemli),588,00 TL
Başvuru Harcı,179,90 TL
Karar Harcı,179,90 TL 
Yürütmeyi Durdurma Harcı,296,40 TL
Delil Tespit Harcı,296,40 TL
Temyiz Yoluna Başvuru Harcı,886,80 TL

Tahdit Kodunun Kaldırılmasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Tahdit kodunun kaldırılmasında görevli ve yetkili mahkeme, Ankara idare mahkemeleridir. Deport kararının iptaline ilişkin davada görevli ve yetkili mahkeme, sınır dışı kararını veren valiliğin bulunduğu yer idare mahkemeleridir.

Sonuç

Ç-152 tahdit kodu kaldırılması işlemleri, sağlıklı ve usulüne uygun şekilde yerine getirilmediğinde büyük zaman kayıpları veya tahdit kodunun iptal edilememesi gibi geri dönüşü olmayan zararlara sebep olabilmektedir. Bu nedenlerden ötürü, sürecin en başından itibaren alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılarak sürecin işletilmesi en doğru tercih olacaktır.

Telefonla Sor