Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Türk vatandaşlığı, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu kapsamında düzenlenen vatandaşlık kazanma imkanları kullanılarak alınır. Bu imkanlardan her biri için ayrı şartlar ve süreçler öngörülmüştür. Dolayısıyla, hangi gerekçeyle vatandaşlık başvurusunda bulunuluyorsa atılacak adımlar de bu çerçevede şekillenir.
İçindekiler
Türk Vatandaşı Olma Şartları
Türk vatandaşı olmak isteyen kişilerin, başvuru türüne göre aranan şartları yerine getirmiş olmaları gerekir. Bu koşulları sağlamayan ya da sağlamadığı Bakanlıkça tespit edilen kişilerin başvuruları, olumsuz olarak sonuçlanır. Ayrıca, vatandaşlık almak için başvuru türlerine göre farklı şartlar aranır. Türk vatandaşlığını kazanmak için yapılabilecek başvuru türleri, aşağıda belirtilmiştir.
- 5 yıl ikamet yoluyla Türk vatandaşlığı alma,
- Evlenme yoluyla Türk vatandaşlığı alma,
- Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı alma,
- Anne veya baba üzerinden Türk vatandaşlığı alma,
- Göçmenlik yoluyla Türk vatandaşlığı alma,
- Turkuaz Kart yoluyla Türk vatandaşlığı alma,
- Türk vatandaşlığının yeniden kazanılması yoluyla vatandaşlık alma,
- Seçme hakkı ile Türk vatandaşlığını alma olarak ifade edilebilir.
Vatandaşlık kazanmak için yapılabilecek başvuru türleri yukarıda belirtilmiştir. Her bir başvuru türünde hangi şartların arandığı, aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
5 Yıl İkamet Yoluyla Türk Vatandaşlığı Alma
Yabancılar, en az 5 sene kesintisiz olarak Türkiye ikamet ederek Türk vatandaşlığı alabilir. TVK m. 11’de belirtilen koşullara göre, genel yolla vatandaşlık kazanabilmek için yabancının en az 5 sene Türkiye’de ikamet etmesi gerekir. Fakat bu koşul ile birlikte, aşağıda belirtilen şartların da sağlanması gerekir.
- Ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,
- 5 yıl kesintisiz olarak Türkiye’de ikamet etmek,
- Türkiye’ye yerleşme niyetinde davranışlarda bulunmak,
- Genel sağlık bakımından tehlike teşkil etmemek,
- İyi ahlak sahibi olmak,
- Türkçe konuşabilmek,
- Geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak,
- Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil etmemek gerekir.
Yukarıda belirtilen şartların sağlanmaması halinde, vatandaşlık başvurusu reddedilir. Bu koşullar hakkında ayrıntılı bilgiler ve özellikle 5 yıl kesintisiz ikametin nasıl hesaplandığı hususu, “5 yıl ikamet yoluyla vatandaşlık alma” yazımızda yer almaktadır.
Evlenme Yoluyla Türk Vatandaşlığı Alma
Bir Türk vatandaşı ile evlenmek, doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Fakat bir Türk vatandaşı ile en az 3 yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar, vatandaşlık kazanmak için başvuru yapabilir. Bunun için ayrıca aranan şartlar şunlardır:
- Aile birliği içinde yaşamak,
- Evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmamak,
- Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak gerekir.
Evlenme yoluyla vatandaşlık alabilmek için yukarıda belirtilen şartların sağlanmış olması gerekir. Ancak başvurudan sonra Türk vatandaşı eşin ölümü nedeniyle evliliğin sona ermesi halinde, aile birliği içinde yaşama şartı aranmaz. Konuyla ve süreçle ilgili ayrıntılar, “evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak” yazımızda yer almaktadır.
Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Alma
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı alma, Türk vatandaşlığını istisnai olarak kazanma yollarından biridir. Yatırım yaparak vatandaşlık alma yolları, konuyla ilgili Yönetmelik’te düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre yabancı, vatandaşlık kazanmak için aşağıda belirtilen şartlardan herhangi birini sağlamalıdır.
- En az 500.000 dolar tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirme,
- En az 400.000 dolar değerinde gayrimenkul satın alma,
- Türkiye’de en az 50 kişiye istihdam sağlama,
- Türkiye’deki bankalara en az 500.000 dolar para yatırma,
- En az 500.000 dolar değerinde devlet borçlanma aracı satın alma,
- En az 500.000 dolar değerinde yatırım fonu katılma payı alma şartlarından herhangi birini gerçekleştiren kişi, Türk vatandaşlığına başvurabilir.
Listelenen usuller içinde en sık karşılaşılanı, 400 bin dolara ev alarak vatandaşlık kazanma halidir. Fakat bunun için atılması gereken birçok adım vardır. Gayrimenkulün ve uygunluk belgesinin alınması, ikamet ve vatandaşlık başvuru süreçlerinin yürütülmesi ve diğer önemli detaylar, “400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığı” yazımızda bulunmaktadır.
Diğer başvuru imkanlarına dair ayrıntılar ve başvuru süreçleriyle ilgili detaylar ise “yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı” yazımızda yer almaktadır. Yukarıda belirtilen tüm ihtimaller için geçerli olan bir diğer şart da başvurucunun milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından vatandaşlığa engel teşkil edecek bir halinin olmamasıdır.
Göçmenlik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Alma
Göçmenlik yoluyla Türk vatandaşlığını alma, istisnai yolla vatandaşlık kazanma hallerinden biridir. Türk kanunlarına göre kimlerin göçmen sayılacağı, 5543 sayılı İskan Kanunu’nda belirtilmiştir. Bu Kanuna göre, şu kişiler göçmen olarak kabul edilir:
“Türk soyundan ve Türk kültürüne bağlı olup, yerleşme amacıyla tek başına veya toplu halde Türkiye’ye gelip bu Kanun gereğince kabul olanlar”
Göçmen olarak kabul edilen kişiler, milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil eden bir durumun olmaması şartıyla istisnai olarak vatandaşlık kazanabilir.
Turkuaz Kart Yoluyla Türk Vatandaşlığı Alma
Turkuaz kart sahibi yabancılar ve bunların eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu, talepleri halinde istisnai yoldan Türk vatandaşı olabilir.
Turkuaz Kart; uluslararası işgücü politikası çerçevesinde, eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine ve istihdama etkisi ile Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu önerileri ve Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre başvurusu uygun görülen yabancılara verilir.
Turkuaz Kart, ilk 3 yılı geçiş süresi olmak şartıyla verilir. Geçiş süresinde iptal edilmeyen Turkuaz Kartta yer alan geçiş süresi kaydı, yabancının başvurusu halinde kaldırılır ve süresiz Turkuaz Kart verilir.
Turkuaz Kart sahibi yabancının eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına, Turkuaz Kart sahibi yakını olduğunu gösteren ve ikamet izni yerine geçen belge verilir. Turkuaz Kart sahibi yabancı, YUKK hükümleri çerçevesinde süresiz çalışma izninin sağladığı haklardan aynen yararlanır.
Turkuaz Kart ile vatandaşlık alabilmek için 3 yıllık geçiş sürecinin olumlu olarak tamamlanması ve milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir halin bulunmaması gerekir. Bu şartların sağlanması halinde, Cumhurbaşkanı kararı ile kart sahipleri ve yakınları Türk vatandaşı olabilir. Turkuaz kart hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için “turkuaz kart” yazımızı okuyabilirsiniz.
Türk Vatandaşlığının Yeniden Kazanılması Yoluyla Vatandaşlık Alma
Vatandaşlığın yeniden kazanma yoluyla alınması mümkündür. Özellikle vatandaşlıktan kendi arzusuyla çıkmış olan kişilerin, ikamet şartı aranmaksızın tekrar vatandaşlık kazanma imkanı mevcuttur. Ayrıca, anne babasına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybeden çocukların da ergin olduktan sonra vatandaşlık kazanma imkanı vardır.
Çıkma izni almak suretiyle vatandaşlıktan çıkan kişiler, mavi kartlılar olarak da bilinir. Bu kişilerin yeniden vatandaşlık kazanmak için ikamet şartını sağlamasına gerek yoktur. Konu, “mavi kartlıların yeniden Türk vatandaşlığına geçmesi” yazımızda tüm yönleriyle ele alınmıştır.
Anne babasının vatandaşlıktan çıkmasına bağlı olarak vatandaşlığı kaybetmiş olan çocuklar, ergin olmalarından itibaren 3 yıl içinde seçme hakkını kullanarak vatandaşlığı tekrar kazanabilir. Bunu gerçekleştirmeyen kişinin sonradan da ikamet şartı aranmaksızın yeniden Türk vatandaşı olma imkanı bulunur.
Her ihtimalde aranan şart ise başvurucunun milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından vatandaşlığa engel bir durumunun olmamasıdır.
Seçme Hakkı İle Türk Vatandaşlığını Alma
Çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybeden anne ya da babalarına bağlı olarak vatandaşlığını kaybeden çocukların, ergin olmalarından itibaren seçme hakkı ile Türk vatandaşı olabilecekleri belirtilmiştir.
Seçme hakkı ile Türk vatandaşı olabilmenin ilk şartı, bu hakkı kullanacak olan yabancının ergin olmasıdır. Başvurucunun ergin olup olmadığının tespiti ise vatandaşı olduğu ülkenin milli hukukuna göre yapılır.
Seçme hakkı ile Türk vatandaşlığını almak için bir diğer şart ise bu hakkın reşit olmadan itibaren 3 yıl içinde kullanılması gerektiğidir. Bu sürenin geçmesi halinde, artık seçme hakkı ile vatandaşlığın kazanılması mümkün değildir. Ancak bu süreyi kaçıran kişilerin, bir üst başlıkta belirtilen şekilde vatandaşlığı yeniden kazanması mümkündür.
Türk Vatandaşlığı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türk vatandaşlığı başvurusu; yurt içinde yerleşim yerinin bulunduğu valilik bünyesindeki il nüfus müdürlüğünden, yurt dışında ise dış temsilciliklerden randevu alıp gerekli belgeleri sunarak yapılır. Bu başvurular, bizzat ya da özel vekaletname yoluyla yapılabilir. Fakat posta ile yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz.
Vatandaşlık başvurusundan hızlı ve olumlu netice alabilmek için sürecin sıkı biçimde takip edilmesi gerekir. Ayrıca, başvurulan vatandaşlık yolu için istenen belgeler eksiksiz şekilde temin edilmeli ve usul işlemlerinde herhangi bir hata yapılmamalıdır. Bu bakımdan, uzman yabancılar avukatına danışarak adım atmakta fayda vardır.
Türk Vatandaşlığı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Türk vatandaşlığı başvurusu için gerekli belgeler, başvuru gerekçesine göre değişkenlik gösterebilir. Aşağıda, çeşitli vatandaşlık kazanma yolları için gerekli olan belgeler listelenmiştir.
Evlenme yoluyla vatandaşlık kazanmak için gerekli belgeler şunlardır:
- Başvuru isteğini belirten form,
- 2 adet biyometrik fotoğraf,
- Türk vatandaşı eşe ait nüfus kayıt örneği, (Başvuru sırasında müracaat makamı tarafından sistemden alınır.)
- Başvuruda bulunan kişinin hangi ülke vatandaşı olduğunu gösteren pasaport vb. belge,
- Başvurucunun kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi ya da nüfus kayıt örneği vb. belge,
- Yerleşim yeri Türkiye ise en son tarihli ikamet tezkeresi,
- Başvurucu hakkında herhangi bir suç nedeniyle kesinleşmiş mahkeme kararı bulunuyorsa bunun onaylı örneği,
- Başvurucunun doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa bu eksikliklerin giderilmesi için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde nüfus müdürlüğünün eksikliği gidermesine ilişkin işlem yapmasını kabul ettiğine dair imzalı beyan,
- Hizmet bedelinin maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz gerekir.
Yatırım yoluyla vatandaşlık almak için gerekli belgeler şunlardır:
- Vatandaşlık başvuru formu dilekçe,
- Hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport vb. belge,
- 2 adet biyometrik fotoğraf,
- Başvuran kişinin medeni halini gösteren belge, (Evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanma belgesi, dul ise eşine ait ölüm belgesi.)
- Başvuranın nüfus kayıt örneği ya da kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi gibi belge ve evli ise eş ve çocuklarının aile bağını ispatlayan nüfus kayıt örneği vb. belge,
- Başvurucunun Türk vatandaşı birinci veya ikinci dereceden yakınları varsa bu kişilere ait nüfus kayıt örneği, (Başvurulan kurum tarafından sistemden alınır.)
- Başvuruda bulunan kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa bu eksikliklerin giderilmesi için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise nüfus müdürlüğünün eksikliği gidermesine ilişkin işlem yapmasını kabul ettiğine dair imzalı beyan,
- Hizmet bedelinin maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz,
- Başvuruda bulunan kişinin yaptığı yatırımı gösteren belge,
- Başvurucunun taşınmaz satın alması halinde taşınmazın değerini gösteren taşınmaz değerleme raporu, tapu kaydı ve diğer belgeler,
- Başvuruya konu yatırımı kanıtlayan her türlü belge gerekir.
5 yıl ikamet yoluyla Türk vatandaşlığı almak için gerekli belgeler şunlardır:
- Vatandaşlık kazanma isteğini belirten form,
- 2 adet biyometrik fotoğraf,
- Pasaport vb. belge,
- Başvurucunun kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi ya da nüfus kayıt örneği vb. belgeler,
- Başvuran kişi evli ise eş ve çocuklarının aile bağlarını kanıtlayan nüfus kayıt örneği vb. belge,
- Kişinin medeni hal belgesi, evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanmayı ispatlayacak belge, dul ise eşine ait ölüm belgesi,
- Türk vatandaşı birinci veya ikinci derece yakınları varsa bu kişilere ait nüfus kayıt örneği, (Başvuru sırasında müracaat makamınca sistemden alınır.)
- Kişinin genel sağlık bakımından tehlike teşkil edecek hastalığının bulunmadığına ilişkin sağlık raporu,
- Kişinin Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağladığına dair gelirini veya mesleğini ispatlayan çalışma izni, vergi levhası vb. belge,
- Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz 5 yıl ikamet ettiğine dair il emniyet müdürlüğünden alınacak yurda giriş ve çıkış tarihlerini gösteren belge,
- Başvurucunun vatandaşlık işlemlerinin sonuçlandırılmasına yetecek süreli ikamet tezkeresi,
- Herhangi bir suç nedeniyle başvurucu hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunuyorsa bunun onaylı örneği,
- Maliye veznesine hizmet bedelinin yatırıldığını gösteren makbuz gerekir.
Anne veya baba üzerinden Türk vatandaşlığı almak için gerekli belgeler şunlardır:
- Başvuru formu,
- 2 adet biyometrik fotoğraf,
- İlgili Türkiye’de doğmuşsa bunu ispatlayacak doğum belgesi,
- Doğum tutanağı,
- Başvuruda bulunan çocuğun anne ve babasından dolayı herhangi bir devletin vatandaşlığını kazanamadığını ispata yarayacak belge aranır.
Türk vatandaşlığının yeniden kazanma yoluyla alınması için gerekli belgeler şunlardır:
- İsteği belirten başvuru formu,
- 2 adet biyometrik fotoğraf,
- Kişinin vatandaşı olduğu ülke pasaportu vb. belge,
- Medeni hal belgesi,
- Kişinin Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra medeni halinde değişiklik varsa buna ilişkin belge,
- Evli ise eş ve çocuklarıyla aile bağını gösteren nüfus kayıt örneği vb. belge,
- Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra kimlik bilgilerinde değişiklik olduysa bu değişikliği gösterir belge,
- Hizmet bedelinin maliye veznesine ödendiğini gösteren belge aranır.
Seçme hakkı ile Türk vatandaşlığının kazanılmasında gerekli belgeler şunlardır:
- Başvuru formu dilekçesi,
- 2 adet biyometrik fotoğraf,
- Türk vatandaşlığının kaybedilmesinden sonra kazanılan devlet vatandaşlığını gösteren belge,
- Medeni hal belgesi,
- Kişi evliyse ve çocuğu varsa bu kişilerle olan bağlarını kanıtlayan belge,
- Vatandaşlık kaybından sonra kimlik bilgilerinde meydana gelen değişiklikleri gösteren belge,
- Hizmet bedelinin maliye veznesine yatırıldığını gösteren belge gerekir.
Sayılan belgelerin doğru ve eksiksiz olarak hazırlanmasına özen gösterilmelidir. Aksi halde vatandaşlık başvurularının sonuçlanma süreci uzayabilir, hatta başvuru reddedilebilir.
Türk vatandaşı olmak isteyen kişilerin, vatandaşlık kazanma türüne göre istenen belgelerle birlikte valiliğe/dış temsilciliğe başvuru yapması gerekir. Belgeler ibraz edildikten sonra kurumlarca incelenir ve eksik belge tespit edilirse başvurucudan bunları gidermesi istenir.
Türk Vatandaşlığı Başvurusu Aşamaları
Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunabilmek için öncelikle başvuru türü belirlenmelidir. Ardından, bu vatandaşlık türü için aranan şartlar incelenmeli ve başvuru için gerekli olan belgeler hazırlanmalıdır. Daha sonrasında ise maliye veznesine, başvuru türüne göre belirlenen hizmet bedeli yatırılmalıdır. Bu ödemeye ilişkin makbuzla birlikte yetkili makama başvuru yapılmalıdır.
Vatandaşlık başvurusu, gerekli şartların sağlanmasından başvurunun sonuçlanmasına kadar çeşitli aşamalardan geçer. Bu süreçte, hem başvuruda bulunan kişinin hem de idari makamların yaptığı birtakım işlemler bulunur. Vatandaşlık başvurusunun aşamaları şu şekilde sıralanabilir:
- Gerekli şartların sağlanması,
- Başvuru için istenen belgelerin hazırlanması,
- Hizmet bedelinin yatırılması, (Ayrıca ödendiğine ilişkin makbuzun da idareye ibraz edilmesi gerekir.)
- İlgili kişi Türkiye’de ise yerleşim yeri valiliğine, yurt dışında ise T.C. dış temsilciliklerine başvuruda bulunulması,
- İdari makamın gerek görmesi halinde ek bilgi ve belgelerin sağlanması,
- Dosyanın il emniyet müdürlüğüne gönderilerek başvurucu hakkında arşiv taraması yapılması,
- Dosyanın Bakanlık bünyesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilmesi,
- Başvurucunun mülakata çağrılması,
- Başvurucu hakkındaki tüm bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi,
- Dosya hakkında nihai kararın verilmesi ve başvurucuya tebliğ edilmesi aşamalarından oluşur.
Yukarıdaki aşamalar sonucunda başvurusu olumlu değerlendirilen kişiler, vatandaşlık kazanır. Bu karar bazı durumlarda İçişleri Bakanlığı, bazı hallerde ise Cumhurbaşkanı kararı ile verilir. Sürecin herhangi bir aşamasında, gereken şartları sağlamadığı tespit edilenlerin başvurular reddedilir. Dolayısıyla, başvuru şartlarını sağlamak ve belgeleri eksiksiz olarak ibraz etmek büyük önem taşır.
Türk Vatandaşlığı Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Türk vatandaşlığı başvurusu, yaklaşık 1-2 yılda sonuçlanır.
Fakat vatandaşlık başvurusunun hangi gerekçelerle yapıldığına ve sürecin nasıl yürütüldüğüne göre başvuru süresi değişkenlik gösterebilir.
Türk Vatandaşlık Başvurusu Sorgulama
Vatandaşlık başvuru sonucunu sorgulama, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sitesinden yapılabilir. Açılan sayfaya başvuru numarası ve başvurucunun doğum tarihi yazılmalıdır. Bu şekilde başvuru sorgulaması yapılabilir ve başvurunun hangi aşamada olduğu öğrenilebilir.
Başvuru numarası; valiliklerden, dış temsilciliklerden ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden temin edilebilir.
Vatandaşlık Başvurusunun Reddine İtiraz ve İptal Davası
Vatandaşlık başvurusu, birçok farklı nedenden ötürü reddedilebilir. 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda belirtilen şartların karşılanmaması halinde, başvurunun reddi söz konusu olur. Ayrıca, başvuru için istenen bilgi ve belgeler sağlanmazsa bu da ret nedenidir. Başvurunun reddine karşı, yabancının idareye itirazda bulunma ve iptal davası açma hakkı mevcuttur.
Vatandaşlık Başvurusunun Reddine İtiraz
Vatandaşlık başvurusu reddedilmiş olan yabancı, bu karara karşı idareye itirazda bulunabilir. İtiraz süresi ise ret kararının yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gündür. İtirazı inceleyecek olan İçişleri Bakanlığı birimleri, kararın yerinde olup olmadığını değerlendirerek itirazı kabul veya reddeder. Eğer 30 gün boyunca itiraz yanıtsız kalmışsa bu ret anlamına gelir.
Vatandaşlık Başvurusunun Reddine Karşı İptal Davası
Vatandaşlık başvurusu reddedilmiş olan başvurucu, ret kararına karşı iptal davası açma imkanına da sahiptir. Bu yola, itirazdan sonuç alınamadığı takdirde başvurulabileceği gibi doğrudan da başvurulabilir. Dava için Kanun’da tanınan süre, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 60 gündür.
60 günlük süre zarfında önce itirazda bulunulması ise süreyi durdurur. İtiraz sürecinden netice alınamazsa 60 günden kalan kısım işlemeye başlar ve bu süre zarfında iptal davası açılabilir. Dava ve itiraz süreciyle ilgili bilinmesi gereken tüm hususlar ve önemli ayrıntılar, “Türk vatandaşlığı başvurusunun reddine itiraz ve iptal davası” yazımızda yer almaktadır.
Vatandaşlığın Sonradan Kazanılmasının Eşe Ve Çocuklara Etkisi
Vatandaşlığın sonradan kazanılmasının, başvurucunun eşinin vatandaşlığına herhangi bir etkisi olmaz. Dolayısıyla, eşlerin Türk vatandaşlığı kazanmak için ayrı ayrı başvuruda bulunmaları gerekir. Başvurucunun ergin olan çocukları için de aynı durum geçerlidir.
Ergin olmayan çocuklar bakımından ise farklı ihtimaller bulunur. Bu ihtimallere aşağıda yer verilmiştir.
- Vatandaşlığı birlikte kazanan anne babaya bağlı olarak bu kişilerin çocukları da vatandaşlık kazanır.
- Evlilik birliği içerisinde anne babadan birinin sonradan vatandaşlık kazanması durumunda, Türk vatandaşı olmayan eşin muvafakat vermesi halinde çocuk Türk vatandaşı olabilir.
- Eşin muvafakat vermemesi halinde, eşlerin mutat meskeninin bulunduğu yerdeki hakimin kararına göre işlem yapılır.
- Velayet sahibi olmayan kişiye bağlı olarak çocuk vatandaşlık kazanamaz.
- Anne babadan birinin ölmüş olması halinde, sağ olan ebeveyne bağlı olarak çocuk da Türk vatandaşlığını kazanır.
- Türk vatandaşlığını kazanan annenin evlilik birliği dışında doğan çocuğu, anneye bağlı olarak vatandaşlık kazanabilir.
Türk Vatandaşlığından Çıkma
Türk vatandaşlığından çıkabilmek için başka bir ülkenin vatandaşlığını kazanmış olmak veya kazanabileceğine dair emarelere sahip olmak gerekir. Bu şekilde, çıkma izni almak suretiyle vatandaşlıktan çıkılabilir. Vatandaşlıktan çıkan kimselere ise talep etmeleri halinde mavi kart verilir. Konuyla ilgili tüm ayrıntılar, “Türk vatandaşlığından çıkma” yazımızda bulunmaktadır.
Türk Vatandaşlığının İptali
Türk vatandaşlığı, çeşitli nedenlerle iptal edilebilir. Karar mercii, vatandaşlığı kazanma aşamasında hangi makamsa vatandaşlığın iptalinde de aynı makam olur. İptalin haksız nedenlerle yapıldığını düşünen kişi, kararın niteliğine göre itiraz ve iptal davası imkanını kullanabilir.
Vatandaşlık iptaline neden olan haller, iptal sonrası tasfiye işlemleri ve bu karara karşı atılabilecek adımlar; “Türk vatandaşlığının iptali” yazımızda bulunmaktadır.
Sonuç
5901 sayılı Kanun’da, vatandaşlık kazanmaya imkan tanıyan birçok durum düzenlenmiştir. Bunlardan hangisine başvurulduğu son derece önemlidir. Gerekli belgeler ve usul işlemleri de bu tercihe göre şekillenir. Süreci yürütürken dikkat edilmesi gereken noktalar göz önünde bulundurulmazsa talep reddedilebilir. Buna karşı, uzman yabancılar avukatından destek alarak hareket etmekte fayda vardır.