yabancilarin-banka-hesabi-acmasi

Yabancıların Banka Hesabı Açması

Yabancıların banka hesabı açması, gerekli belgelerle birlikte ilgili bankaya başvurulmasıyla mümkündür. Ancak başvurudan önce gerekli belgelerin temin edilmesi ve hangi bankaya başvurulacağın belirlenmesi gerekir. Bununla birlikte, uygulamada bankalar arasında hesap açma işlemine dair farklılık bulunduğundan, bankaların faaliyet işlemlerinin de göz önünde bulundurmak gerekir.

Yabancılar Nasıl Banka Hesabı Açabilir?

Yabancılar, hesap açacakları bankaların kendilerinden istediği belgeleri hazır bulundurarak ilgili bankaya başvurmak suretiyle hesap açabilirler.

Yabancıların banka hesabı açması işlemlerinin sorunsuz şekilde tamamlanması için öncelikle şu işlemleri yapması gerekir:

  • Banka hesabı açacak yabancının pasaportunu hazır bulundurması, yani ilgili bankaya ibraz etmeye hazır ve geçerli bir pasaportun bulunması gerekir.
  • Uygulamada bankaların birçoğu banka hesabı açacak yabancıya ait yabancı kimlik numarası istemektedir. Geçici koruma altındaki yabancıların, örneğin ülkemizdeki Suriyelilerin, geçici koruma kimlik kartı varsa yabancı kimlik numarası gerekmez. Bunun dışında bazı bankalar yabancı kimlik numarası olmadan banka hesabı açsa da ek belgeler talep etmektedir.
  • Banka hesabı açacak yabancıya ait potansiyel vergi numarası alınmalıdır. Potansiyel vergi numarası vergi dairesine yapılan başvuru ile alınır.
  • Banka hesabı açacak yabancının tebligat adresi bulunmalıdır. Esasen tebligat adresi bulunmaması sorun yaratmayabilir. Ancak gerek banka ile olan iletişimde gerekse ilerleyen süreçte sorun çıkmaması adına tebligat adresi bulunması önemlidir.
  • Banka hesabı açacak yabancıya ait bir telefon numarası da bankalar tarafından çoğunlukla istenir.
  • Uygulamada bankaların, hesap açacak olan yabancıya ait Türkiye’de kaldığı adresi gösteren bir belge istemektedir.

Yabancı şahıs, geçici koruma altında bulunuyorsa bu şahıslar için geçici kimlik numarası tahsis edilmektedir. Yabancı kimlik numarasının nasıl alınacağı ile ilgili olarak “yabancı kimlik numarası alma” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Oturma İzni Olmayan Yabancıların Banka Hesabı Açması

Oturma izni olmaksızın yabancının banka hesabı açabilmesi mümkündür. Ancak yabancı, yalnızca Ziraat Bankasından, kendisinden istenen teminatı yatırarak hesap açabilir. Diğer bankalarda yabancıların banka hesabı açması için, Türkiye’de bir tebligat adresine sahip bulunması gerekmektedir. Oturma izni olmaksızın yabancı hakkında tebligat adresi belirlenemez. Bu nedenle yabancı, diğer bankalarda banka hesabı açamaz. 

Yabancıların Banka Hesabı Açması İçin Gerekli Belgeler

Yabancıların banka hesabı açması için gerekli belgeler şunlardır:

  • Yabancıya ait pasaport,
  • Yabancıya ait vergi numarasını gösteren belge,
  • Yabancının tebligat adresini gösterir belge (Fatura gibi, ikamet adresini kanıtlayan son 3 ay içinde alınmış bir belge de yeterli olabilmektedir.)
  • Türkiye’deki operatörlere ait GSM numarası veya yabancı adına düzenlenmiş fatura.(Her banka istememektedir)
  • Oturma izni belgesi. 

Bu belgelerin eksiksiz bir şekilde hazırlanarak hesap açılmak istenen bankaya başvuruda bulunulmalıdır. Banka tarafından istenen ek belgeler var ise bu belgeler temin edilmelidir. Tüm bu işlemlerden sonra yabancı şahıs adına banka hesabı, banka tarafından açılır.

Tüm bu bilgilerden anlaşılacağı üzere, yabancıların banka hesabı açması işlemleri her bankaya göre farklılık arz etmektedir. Bu kapsamda, banka hesabı açılması işlemlerinden önce bankalarla görüşülmesi ve gerekli usuli işlemlerin doğru şekilde yapılması gerekir. Aksi halde başvuru süreci uzayabilir veya başvuruların reddi gündeme gelebilir. Dolayısıyla sürecin alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılarak yürütülmesi faydalı olacaktır.

Yabancıların Banka Hesabı Açması

Türkiye’ye Gelmeden Vekalet ile Banka Hesabı Açmak Mümkün Müdür?

Yabancıların Türkiye’ye gelmeden vekalet ile banka hesabı açması mümkündür. Ancak uygulamada her banka buna izin vermemektedir. Bankanın izin verdiği durumlarda, yabancının tercüme edilmiş ve tercümesi onaylanmış apostil şerhli vekaletname göndermesi gerekmektedir. Ayrıca, vekaletname ile hesap açan bankalar, vekaletnamede ekstra şartlar aramakta ve avukata, bankacılık işlemleri ile ilgili tüm yetkilerin verilmiş olmasını talep etmektedir.

Yabancı Şirketler Nasıl Banka Hesabı Açabilir?

Yabancı şirketler, şirketin imza yetkisine sahip müdürü, ortakları veya başkaca bir gerekli belgelerle bankaya müracaat edilmesiyle banka hesabı açabilir.

Yabancı Şirketlerin Banka Hesabı Açması İçin Gerekli Belgeler

Yabancı şirketlerin banka hesabı açması için gerekli belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler genel olarak şu şekilde listelenebilir:

  • Şirket merkezinin bulunduğu yer adresi (Şirkete ait herhangi bir adres olabilir),
  • Şirkete ait vergi numarası,
  • Şirket ana sözleşmesi, (Tercüme edilmiş, noterce veya konsoloslukça onaylanmış olmalıdır.)
  • Ticaret Odası kaydı, (Tercüme edilmiş, noterce veya konsoloslukça onaylanmış olmalıdır.)
  • Şirkete ait kuruluş belgesi ve faaliyet raporları, (Tercüme edilmiş, noterce veya konsoloslukça onaylanmış olmalıdır.)
  • Şirkete ait sicil kayıtları. (Tercüme edilmiş, noterce veya konsoloslukça onaylanmış olmalıdır.)
  • Şirketin lisans kayıtları (Uygulamada bazı bankalarca talep edilir.)

Bu belgelerin eksiksiz olarak hazırlanması sonrasında bankaya gerekli başvurunun yapılması şarttır. Bankaya başvuru yapabilmek için, şirketin Türkiye’de bulunması gerekmez. Merkezi yurt dışında olan bir şirket de Türkiye’de banka hesabı açabilmektedir. Ancak Türkiye’de herhangi bir şubeye, adrese yahut irtibat bürosuna veya buna benzer Türkiye içerisinde adrese sahip olan şirketler için banka hesabı açmak daha kolaydır.

Yabancıların Online Bankacılık Uygulaması Kullanması

Banka hesabının açılmasının ardından, yabancı şahsın mobil bankacılık (online bankacılık) kullanması mümkündür. Hesap açılırken de mobil bankacılık giriş şifresi alabileceği gibi daha sonra da alabilir.

Hangi Bankalar Yabancılara Hesap Açmaktadır?

Türkiye’de pek çok banka yabancı şahıslar ve şirketler için banka hesabı açmaktadır. Ancak her bankanın kendisine özel şartları olabilmektedir. Uygulamada, şu bankalar yabancılara daha kolay hesap açmaktadır:

  • Türkiye İş Bankası,
  • Denizbank,
  • HSBC,
  • Yapıkredi,
  • Garanti BBVA,
  • Halk Bankası,
  • QNB Finansbank,
  • Vakıflar Bankası,
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası,
  • TEB Bankası.

Yabancıların hesap açabileceği bankalardan bazıları bunlardır. Ancak bazen, bankalar arası uygulama farklılıkları bulunabilmektedir. Mesela Denizbank Rus vatandaşlarına, Kuveyt Türk de Arap ülkelerinin vatandaşlarına daha kolay banka hesabı açmaktadır.

Bankaların Yabancılara Hesap Açma Uygulamaları ve Farklılıkları

Bankalar arasında, yabancılara hesap açma işlemlerinde farklı uygulamalar bulunduğu görülmektedir. Bazı bankalar, ekstra belge talep edebilmektedir. Bazı bankalar ise belirli ülke vatandaşlarının hesap açma taleplerini reddetmektedir. Bu şartların doğru şekilde öğrenilmesi için, her bankanın şartlarının neler olduğu ayrıca banka ile iletişime geçerek görüşülmelidir.

Ayrıca, özellikle terörizmin ve terör faaliyetlerinin yüksek olduğu bölgeden gelen yabancıların banka hesabı açması daha zordur. Bahsedilen bölgede faaliyet gösteren şirketlerin de banka hesabı açmasında güçlükler oluşabilmektedir. Ayrıca, dünya gündemine bağlı olarak savaş, siyasi politika ve bazı kanuni düzenlemeler nedeniyle de banka stratejileri değişebilir. Uygulamada özellikle Rusya, İran ve Afganistan vatandaşlarının banka hesabı açmakta zorlandığı görülmektedir.

Yabancıların Banka Hesabı Açması Ne Kadar Sürer

Yabancıların banka hesabı açması, yaklaşık olarak 1 hafta sürmektedir. Belgelerde eksiklik bulunması halinde, süreç uzayacaktır.

Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanmada Banka Hesabı Açma

Yabancıların yatırım yoluyla Türk Vatandaşlığı kazanması mümkündür. Bu yol ile vatandaşlık kazanmanın çeşitli formları bulunmaktadır. Örneğin; 500 bin ABD doları yahut bunun diğer döviz cinsleri veya TL karşılığının 3 yıl süreyle bankada saklanarak yatırım yapılması gerekir.

Bu şekilde yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanma yolu için banka hesabı açılması gerekmektedir. Ayrıca gayrimenkul satın almak suretiyle vatandaşlık kazanmak için de banka hesabı açılması gerekmektedir.

Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığının nasıl alınacağı konusunda kapsamlı şekilde yazılmış “yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı” makalemizi okuyabilir ve daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.

Savaş Sonrası Rus Vatandaşları için Banka Hesabı Açılması

Savaş sonrası Rus vatandaşları için banka hesabı açılması mümkündür. Ancak, Ukrayna-Rusya savaşı sonrasında, Rus Vatandaşlarının özellikle uluslararası alanda faaliyet gösteren bankalarda hesap açması zorlaşmıştır. Bu noktada bankalar ya hiç hesap açmamakta ya da Rus vatandaşlarını farklı bir prosedüre tabi tutmaktadır. Ancak sürecin doğru yürütülmesi ile banka hesabı açılması mümkün olabilmektedir.

Sonuç

Yabancıların banka hesabı açması için ilgili ülke ve banka kuruluşuna başvuru yapılması yeterlidir. Ancak, başvuruda hesap açılacak bankanın doğru seçilmesi, belgelerin eksiksiz olması gibi hususlar göz önünde bulundurulmalıdır. Hesap açma işlemleri esnasında yapılan hatalar, sürecin uzamasına ve hatta hesap açma talebinin reddine sebep olabilmektedir. Bahsedilen nedenlerle alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Telefonla Sor