g-26-tahdit-kodu

G-26 Tahdit Kodu

G-26 tahdit kodu, yasa dışı örgüt faaliyetine katılan, bu örgütlerle bağlantısı olan veya bunlara ilişkin şüpheler bulunan yabancılara konulan koddur. Hakkında G-26 kodu konulan yabancı kişi, kodun kaldırılması için iptal davası açabilir, itirazda bulunabilir veya meşruhatlı vize alabilir. Ayrıca, sınır dışı kararına karşı iptal davası açarak, sınır dışı işlemlerini durdurabilir.

G-26 Tahdit Kodu Nedir?

G-26 tahdit kodu, yasa dışı örgüt faaliyetine katıldığı tespit edilen ya da hakkında bu yönde şüpheler olan yabancılar hakkında düzenlenen tahdit kodudur. Bu yabancıların Türkiye’ye girişine izin verilmez ve kişi Türkiye’de ise deport (sınır dışı) edilmek üzere işlemler başlatılır.

G-26 Tahdit Kodu Neden Konulur?

G-26 tahdit kodu, yabancıların yasa dışı örgüt faaliyetine katılması, bu örgütlerle bağlantısı olması veya bunlara ilişkin şüpheler bulunması nedeniyle konulur.

Bu tahdit kodunun tesis edilmesi noktasında yabancı hakkında bilgiler, Göç İdaresi Başkanlığı’na çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından gelebilir. Örneğin, MİT veya emniyet birimlerinden, milli güvenlik aleyhine faaliyette bulunduğu hususunda istihbarat gelirse, yabancı hakkında G-26 kodu tesis edilebilir.

G-26 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?

G-26 tahdit kodu, idari makama itiraz edilmesi veya idare mahkemesinde iptal davası açılması yollarıyla kaldırılır. Ayrıca, hakkında tahdit kodu konulan yabancı, hakkında düzenlenen bir tahdit kodu olmasına rağmen, meşruhatlı vize alarak da Türkiye’ye giriş yapabilir.

Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır

İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma

G-26 tahdit kodunun kaldırılması için Göç İdaresi Genel Başkanlığına bir dilekçe ile itiraz başvurusu yapılabilir. Bu itiraz, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde yapılır. Başvuru üzerine idare, 30 gün içinde olumlu veya olumsuz bir cevap verir. Bu sürede cevap verilmez veya belirsiz cevap verilirse itiraz reddedilmiş sayılır.

Göç İdaresi Başkanlığı itirazı kabul edilirse, tahdit kodu kalkar. Eğer itiraz reddedilirse, yabancı iptal davası yoluna başvurabilir. Ancak, iptal davası açabilmek için öncelikle yetkili makama itiraz edilmesi gerekmez. Yabancı kişi itiraz başvurusunda bulunmadan doğrudan iptal davası açabilir.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne yapılan itiraz başvurusu, itiraz sonuçlanana kadar iptal davası açmak için kanunen belirlenen 60 günlük süreyi durdurur.

İptal Davası ile Tahdit Kodu Kaldırma

G-26 tahdit kodunun kaldırılması için başvurulabilecek bir diğer yol, iptal davası açılmasıdır. İptal davası, kararın yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde, idare mahkemesinde açılır. Bu dava Göç İdaresi Genel Başkanlığına karşı açılacaktır.

Eğer ki iptal davası, Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edildikten sonra açılmışsa, iptal davası açma süresi olan 60 günden, tahdit kodunun kişiye tebliğ edilmesi ile bu karara itiraz edilmesi arasındaki süre düşülür. Örneğin, tahdit kodunun kişiye tebliğini izleyen günden itibaren 36. günde itiraz edilmişse, iptal davası açmak için itiraz sonucu verilen kararın tebliğini izleyen günden itibaren 14 gün vardır.

Tahdit kodunun kaldırılması için açılacak olan iptal davasında yürütmenin durdurulması talep edilebilir. Yürütmenin durdurulması talebi kabul edilirse, tahdit kodunun meydana getireceği etkiler dava sonuna kadar durur. Bu karar, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacak olması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması halinde verilir. Bu şartların karşılandığı dilekçede belirtilir.

Tüm tahdit kodu türleri ve kodun iptali davasına ilişkin tüm detaylara, “yabancı tahdit kodları ve kodun kaldırılması davası” başlıklı makalemizi inceleyerek ulaşabilirsiniz.

Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması

G-26 tahdit kodundan dolayı hakkında yurda giriş yasağı uygulanan yabancı, meşruhatlı vize alarak ülkeye giriş yapabilir. Bu anlamda meşruhatlı vize, yabancı hakkında tahdit kodu ve yurda giriş yasağı kalkmamış olsa da ülkeye giriş izni sağlar.

Meşruhatlı vize; aile birleşim, çalışma, öğrenci, tedavi ve ticaret vizesi gibi çeşitli amaçlar ve sebepler için idare tarafından özel olarak verilen bir vize türüdür.

Meşruhatlı vize konusunun bütün detaylarıyla incelendiği, “meşruhatlı vize nedir? nasıl alınır?” yazımızı inceleyerek konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sınır Dışı Kararına İtiraz İçin İptal Davası

G-26 tahdit kodu tesis edilen kişiler için sınır dışı işlemleri yapılır. Bu işlemler tamamlandığında ise kişi deport (sınır dışı) edilecektir. Yabancı hakkında verilen sınır dışı kararı, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde kararı veren valiliğin bağlı bulunduğu idare mahkemesinde dava açılarak iptal edilebilir. Ayrıca bu dava açıldığında, sınır dışı işlemleri tamamen durur.

Bu dava açıldığında, sınır dışı işlemleri kendiliğinden duracaktır. Yani, dava sonuçlanana kadar kişinin sınır dışı edilmesi mümkün değildir. Ancak, dava açma süresi olan 7 gün içinde, daha dava açılmamış ve sınır dışı işlemleri tamamlanmışsa, idarece kişi deport edebilir. Dolayısıyla, karar kişiye tebliğ edildikten sonra çok hızlı şekilde dava açılması gerekir.

Sınır dışı kararının iptalinin istenildiği bu davada, aynı zamanda kodun iptali de istenebilir. Eğer ki mahkemece bu talep hukuki ve yerinde görülürse, hem kod hem de deport kararı kaldırılacaktır.

Hem sınır dışı kararının iptali hem de kodun iptali davalarında, kanunen belirlenen sürelere dikkat edilmelidir. Aynı zamanda, bu davalarda dilekçelerin hukuki bir şekilde yazılmasına da özen gösterilir. Aksi halde, yabancının deport edilmesi gibi ağır olumsuz sonuçlar gündeme gelebilir. Bu konular hakkında, sürecin sağlıklı ilerlemesi için alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Sınır dışı kararına karşı açılacak olan iptal davası hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu

Yabancı kişi G-26 kodu nedeniyle ve sınır dışı işlemlerinin tamamlanması amacıyla idari gözetim altına alınabilir. İdari gözetim altına alınmaktan kasıt, yabancının geri gönderme merkezine gönderilmesidir. Geri gönderme merkezlerinde yabancılar, denetim altında ve özgürlüklerinden mahrum olarak işlemleri tamamlanana kadar bekletilir.

İdari gözetim kararının kaldırılması için itirazlar, gözetim kararını veren valiliğin bulunduğu yer veya yabancının idari gözetim altında tutulduğu yer Sulh Ceza Hakimliğine yapılır.

İdari gözetim kararına itiraz konusunun tüm ayrıntılarıyla incelendiği “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz” isimli makalemizi inceleyerek konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu

G-26 Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?

G-26 tahdit kodunun kaldırılması için açılacak iptal davası ortalama 1 yıl sürer. G-26 tahdit koduna itiraz başvuruları ise ortalama 1-3 ay aralığında sürer.

Tahdit Kodu Kaldırmada Avukatlık Ücreti Ve Dava Masrafları

G-26 tahdit kodu kaldırma masrafları, 2023 yılı itibariyle ortalama 4000 TL‘dir. Bu masraflar her yıl yeniden değerleme oranına göre değişmektedir.

10.07.2023 tarihinden itibaren iptal davalarının harç ve masrafları aşağıda tablo halinde belirtilmiştir.

İDARE MAHKEMELERİNDE DAVA AÇILIRKEN PEŞİN ALINAN POSTA GİDERLERİ
Yeni Dava Açılış Posta Masrafı,580,00 TL,
Duruşma İstemli Yeni Dava,696,00 TL,
Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava,812,00 TL,
Duruşma ve Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava,928,00 TL,
Duruşma ve Yürütmenin Durdurulması İstemli Temyiz,300-500 TL.
İDARE MAHKEMESİ HARÇLARI
Başvuru Harcı,269,85 TL,
Karar Harcı,269,85 TL,
Yürütmeyi Durdurma Harcı,444,60 TL,
Delil Tespiti Harcı,444,60 TL,
Suret Harcı,13,95 TL x Sayfa Sayısı,
Vekalet Harcı,38,40 TL,
Keşif Harcı,1.912,35 TL.

G-26 Tahdit Kodu İptali Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

G-26 tahdit kodu iptali davasında görevli ve yetkili mahkeme, Ankara İdare Mahkemeleridir. Söz konusu tahdit koduna dayanılarak verilen sınır dışı kararının iptaline ilişkin davada yetkili ve görevli mahkeme, deport kararını veren valiliğin bulunduğu yer idare mahkemeleridir.

Sonuç

G-26 tahdit kodu, yasa dışı örgüt faaliyetlerinde bulunan yabancılar hakkında idare tarafından düzenlenmektedir. Tahdit kodunu kaldırmak isteyen yabancıların başvurabileceği birkaç hukuki imkan bulunur. Bu imkanlar kullanılırken, kanunen belirlenen sürelere riayet edilmeli ve dilekçelerde hukuki gerekçelendirme yapılmasına özen gösterilmelidir. Bu anlamda sürecin başından itibaren alanında uzman yabancılar avukatına danışılması yararlı olacaktır.

Telefonla Sor