c-116-tahdit-kodu

Ç-116 Tahdit Kodu

Ç-116 tahdit kodu, Türkiye’de meşru olmayan yollardan geçimini sağlayan yabancılar hakkında tesis edilen kod türüdür. Uygulamada fuhuş kodu olarak da bilinir. Ç-116 tahdit kodu tesis edilen yabancılar, sınır dışı edilir ve ülkeye 5 yıl giriş yasağı alır. Yabancı kişi kodun iptali için, idari itiraz başvurusu, iptal davası açılması veya meşruhatlı vize alınması yollarına başvurabilir. Ayrıca, sınır dışı kararına karşı iptal davası açarak, sınır dışı işlemlerini durdurabilir.

Ç-116 Tahdit Kodu Nedir?

Ç-116 tahdit kodu, gayrimeşru yollardan geçimini sağlayan yabancıların sınır dışı edilmesini sağlamak ve 5 yıl süreyle Türkiye’ye girişi yasaklamak için konulan koddur. Ç-116 tahdit kodu, İl Göç İdaresi İl Müdürlükleri tarafından tesis edilir.

Yabancıların meşru olmayan yollardan geçimi sağlamaları halinde verilen Ç-116 tahdit kodu kapsamında, Türkiye’den deport edilmeleri ve Türkiye’ye girişinin yasaklanması ile ilgili olarak 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda aşağıdaki hüküm düzenlenmiştir.

“Aşağıda sayılan yabancılar hakkında sınır dışı etme kararı alınır: (…) ç) Türkiye’de bulunduğu süre zarfında geçimini meşru olmayan yollardan sağlayanlar (…)”

Ç-116 Tahdit Kodu Neden Konulur?

Ç-116 tahdit kodu; Türkiye’de gayrimeşru yollardan geçimini sağlayan yabancılar hakkında, Türkiye’den sınır dışı etme kararı alabilmek ve 5 yıl süre ile Türkiye’ye girişini yasaklamak amacıyla konulur.

Ç-116 tahdit kodu uygulamada genellikle fuhuş benzeri suçlar nedeniyle tesis edilir. Dolayısıyla, bazı durumlarda eğlence mekanlarında bulunan yabancı uyruklu kadınlara Ç-116 kodu kapsamında fuhuş işlemi uygulandığı görülmektedir.

Ç-116 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?

Ç-116 tahdit kodu, Göç İdaresi Genel Başkanlığına itiraz edilmesi veya idare mahkemelerinde açılacak iptal davası ile kaldırılır. Ayrıca, hakkında tahdit kodu konulan yabancı, meşruhatlı vize alarak da Türkiye’ye giriş yapabilir.

Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır

İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma

Ç-116 tahdit kodunun kaldırılması için Göç İdaresi Genel Başkanlığına itiraz başvurusu yapılabilir. Bu başvuru, tahdit kodu kararının yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde, gerekçeli bir dilekçe ile yapılır.

Yapılan itiraz üzerine idare, 30 gün içinde karar verir. Eğer ki idare, 30 gün içinde karar vermezse, belirsiz karar verirse veya başvuru olumsuz sonuçlanırsa, başvuru reddedilmiş sayılır. Bu durumda yabancı kişi iptal davası açabilir. Ancak, iptal davası açmak için öncelikle idareye başvurma zorunluluğu yoktur.

DİKKAT: Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne yapılan itiraz başvurusu, itiraz sonuçlanana kadar iptal davası açmak için kanunen belirlenen 60 günlük süreyi durdurur.

İptal Davası ile Tahdit Kodu Kaldırma

Tahdit kodunun kaldırılması için, idare mahkemesinde iptal davası da açılabilir. İptal davası, tahdit kodu kararının yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde Göç İdaresi Genel Başkanlığına karşı açılır.

Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edildikten sonra ret kararı verildiğinde de iptal davası açılabilir. Bu durumda iptal davası açma süresi olan 60 günden, tahdit kodunun yabancıya tebliğ edilmesi ile bu karara itiraz edilmesi arasındaki süre, 60 günden düşülür.

Örneğin, tahdit kodu kişiye tebliğ edilmesini izleyen günden itibaren 37. günde itiraz edilmişse, iptal davası açmak için kişinin, ret kararının tebliğini izleyen günden itibaren 23 günü vardır.

Göç İdaresi Genel Başkanlığına başvuru yapılmadan, doğrudan iptal davası açılırsa itiraz başvurusu yapılamaz.

Yabancı hakkında tesis edilen tahdit kodu ve sınır dışı uygulamasının somut nedenlere dayanması gerekmektedir. Örneğin uygulamada Ç-116 tahdit kodunun genellikle fuhuş gibi gayrimeşru yollarla geçim sağlanmasına yarayacak suçlar için tesis edildiği görülür. Ancak, yabancının suçunu ispat edecek yeterli ve somut kanıtlar bulunması gerekir.

Özellikle polis raporlarında yer alan “fuhuş amacıyla mekana geldiği değerlendirilmiştir” veya “fuhuş yapmak amacıyla eve geldiği değerlendirilmiştir” gibi yalnızca değerlendirme içeren ve fuhuş yapıldığı hakkında somut kanıtlar bulunmayan durumlarda, iptal davası ile mahkemelerin tahdit kodunu ve sınır dışı kararını iptal ettiği görülür. (İstanbul 1. İdare Mahkemesi E. 2018/3110, K. 2019/963 ve T. 28.03.2019.)

Tahdit kodunun kaldırılması için açılacak olan iptal davasında yürütmenin durdurulması talep edilebilir. Yürütmenin durdurulması talebi kabul edilirse, tahdit kodunun meydana getireceği etkiler dava sonuna kadar durur. Bu karar, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacak olması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması halinde verilir. Bu şartların karşılandığı dilekçede belirtilir.

Tahdit kodlarına ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı ve idare tarafından düzenlenen tüm tahdit kodlarının incelendiği “yabancı tahdit kodları ve kodun kaldırılması yazımızı inceleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması

Ç-116 tahdit kodundan dolayı hakkında yurda giriş yasağı uygulanan yabancı, meşruhatlı vize alarak ülkeye giriş yapabilir. Bu anlamda meşruhatlı vize, yabancı hakkında tahdit kodu ve yurda giriş yasağı kalkmamış olsa da ülkeye giriş izni sağlar.

Meşruhatlı vize; aile birleşim, çalışma, öğrenci, tedavi ve ticaret vizesi gibi çeşitli amaçlar ve sebepler için idare tarafından özel olarak verilen bir vize türüdür.

Meşruhatlı vize konusunun bütün detaylarıyla incelendiği, “meşruhatlı vize nedir?” yazımızı inceleyerek konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

 Sınır Dışı Kararına İtiraz İçin İptal Davası

Ç-116 tahdit kodu düzenlenen yabancılar için sınır dışı edilme kararı da verilebilir. Bu durumda yabnacının, sınır dışı kararının tebliğinden itibaren 7 gün içinde sınır dışı kararının iptali davası açması gerekir. Sınır dışı kararının iptali davası, kararı veren valiliğin bulunduğu yerdeki idare mahkemesinde açılır.

Sınır dışı kararına karşı açılacak olan iptal davası, yabancı için başlatılan sınır dışı etme işlemlerini durdurur. Ancak, hakkında sınır dışı kararı bulunan yabancıların, kararın kendilerine tebliğden itibaren 7 gün içinde, mümkün olan en kısa sürede davayı açması gerekir. Zira bu kişiler, sınır dışı işlemleri tamamlandığında, 7 günlük iptal davası açma süresinin bitmesi beklenmeden deport edilmektedir.

Sınır dışı kararına karşı idare mahkemesinde açılacak olan iptal davası dilekçesinde, tahdit kodunun da kaldırılması talep edilebilir. Bu durumda, talep edilen hususlar mahkemece yerinde görülürse, hem deport kararı hem de tahdit kodu uygulaması kaldırılacaktır.

Hem sınır dışı kararının hem de tahdit kodunun iptali davaları, içerisinde pek çok usuli iş ve eylem barından davalardır. Bu davalarda sürelerin kaçırılmaması ve dava dilekçesinin hukuki bir çerçevede yazılması son derece önemlidir. Aksi halde davanın reddi sonucunda, kişinin deport edilmesi tehlikesi ile karşılaşılabilir. Dolayısıyla sürecin başından itibaren alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Sınır dışı (deport) kararına karşı açılacak iptal davası hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl iptal edilir?” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu

Yabancının Ç-116 tahdit kodu ile sınır dışı edilmek için geri gönderme merkezine götürülmesi halinde, idari gözetim altına alınmış olmaktadır. İdari gözetim kararına karşı itirazlar, sınır dışı kararını veren yer Sulh Ceza Hakimliğine yapılmaktadır.

İdari gözetim kararına karşı itirazlar ise sulh ceza hakimliğine yapılmaktadır. İdari gözetim kararına itiraz, yabancının gözetimde kaldığı süre boyunca yapılabilecek, deport kararına karşı açılan iptal davasından bağımsız bir hukuki yoldur. Yabancı idari gözetim kararına yaptığı itirazın kabul edilmesi ile sınır dışı kararının iptali davası sürecinde özgür olabilecektir.

İdari gözetim kararına itiraz başvurusu için yapılacak başvuru hakkında yazılan “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz” isimli makalemizi inceleyerek konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu

Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?

Tahdit kodunun kaldırılması için Göç İdaresi Genel Başkanlığına yapılan başvuru 1-3 ay arasında sonuçlanır. Tahdit kodunun kaldırılması amacıyla idare mahkemesinde açılan iptal davası ise 1 yıl sürer.

Tahdit Kodu Kaldırma Dava Harç ve Masrafları?

Ç-116 tahdit kodunu kaldırmak için idare mahkemesinde açılacak iptal davası harç ve masrafları 2023 yılı için yaklaşık 4000 TL‘dir.
Ayrıca bu harç ve masraflar her yıl yeniden değerleme oranına göre değişmektedir. 10.07.2023 tarihinden itibaren iptal davalarının harç ve masrafları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

İDARE MAHKEMELERİNDE DAVA AÇILIRKEN PEŞİN ALINAN POSTA GİDERLERİ
Yeni Dava Açılış Posta Masrafı,580,00 TL,
Duruşma İstemli Yeni Dava,696,00 TL,
Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava,812,00 TL,
Duruşma ve Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava,928,00 TL,
İDARE MAHKEMESİ HARÇLARI
Başvuru Harcı,269,85 TL,
Karar Harcı,269,85 TL,
Yürütmeyi Durdurma Harcı,444,60 TL,
Delil Tespiti Harcı,444,60 TL,
Suret Harcı,13,95 TL x Sayfa Sayısı,
Vekalet Harcı,38,40 TL,
Keşif Harcı,1.912,35 TL.

Ç-116 Tahdit Kodu İptali Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Ç-116 tahdit kodu iptali davasında görevli ve yetkili mahkeme, Ankara İdare Mahkemeleridir. Söz konusu tahdit koduna dayanılarak verilen sınır dışı kararının iptaline ilişkin davada yetkili ve görevli mahkeme, deport kararını veren valiliğin bulunduğu yer idare mahkemeleridir.

Sonuç

Ç-116 tahdit kodu; fuhuş gibi meşru olmayan yollardan geçimini sağlayan yabancılar için tesis edilir. Bu kodun iptali ve sınır dışı kararının kaldırılması içinse, dava açmak veya itiraz başvurusunda bulunmak gerekir. Hukuki imkanlar kullanılırken, usuli işlemlerin doğru yapılmaması veya sürelerin kaçırılması gibi hatalar başvuruların reddine sebep olacaktır. Bu gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için alanında uzman yabancılar avukatından hukuki destek almak önemlidir.

Telefonla Sor