m-67-interpol-dolandiricilik-tahdit-kodu

M-67 İnterpol Dolandırıcılık Tahdit Kodu

M-67 interpol dolandırıcılık tahdit kodu, İnterpol nezdinde dolandırıcılık suçu ile aranan kişiler hakkında konulan tahdit kodudur. Hakkında bu kod tesis edilen kişilerin ülkeye girişleri ön izin prosedürüne tabi olur ve hakkında sınır dışı işlemleri başlatılabilir. M-67 İnterpol dolandırıcılık tahdit kodu, itiraz başvurusu, iptal davası veya meşruhatlı vize ile kaldırılabilir. Ayrıca, sınır dışı kararının iptali için de dava açılarak deport kararı kaldırılabilir.

M-67 İnterpol Dolandırıcılık Tahdit Kodu Nedir?

M-67 İnterpol dolandırıcılık tahdit kodu, İnterpol tarafından dolandırıcılık suçu nedeniyle aranan yabancılar için konulan koddur. Hakkında bu kod tesis edilen yabancıların ülkeye giriş yapabilmesi için İçişleri Bakanlığından ön izin alması gerekir.

M-67 İnterpol Dolandırıcılık Tahdit Kodu Neden Konulur?

M-67 interpol dolandırıcılık tahdit kodu, İnterpol tarafından dolandırıcılık nedeniyle aranan yabancı şahsın, Türkiye’ye girişinin engellenerek kamu güvenliğinin korunması amacıyla konulur.

M-67 İnterpol dolandırıcılık tahdit kodu, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 9. maddesinin 7. fıkrası uyarınca konulur. İlgili hüküm şu şekildedir:

“Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı sebebiyle Genel Müdürlükçe (…) yabancıların ülkeye kabulü ön izin şartına bağlanabilir.”

M-67 tahdit kodu, bu maddeye dayanılarak kamu güvenliğinin sağlanılması amacıyla yabancıların ülkeye kabulüne ön izin şartı getirir.

M-67 İnterpol Dolandırıcılık Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?

M-67 İnterpol dolandırıcılık tahdit kodu, idareye itiraz başvuru yolu ile veya iptal davası açmak suretiyle kaldırılmaktadır. Ayrıca, meşruhatlı vize alınarak hakkında yurda giriş yasağı ve tahdit kodu bulunmasına rağmen ülkeye giriş yapılması mümkündür.

Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır

İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma

M-67 tahdit kodunun kaldırılması için başvurulabilecek ilk yol idareye itiraz başvurusu yoludur. İdareye başvuru, zorunlu bir yol olmayıp isteğe bağlıdır. İdareye itirazlar Göç İdaresi Başkanlığına, kararın yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde bir dilekçe ile yapılır.

Yapılan itiraz başvurusu için idare 30 gün içinde kararını verecektir. Eğer ki 30 gün içinde cevap verilmezse veya belirsiz bir cevap verilirse, başvuru reddedilmiş sayılır. Bu durumda, yabancının kodun kaldırılması için iptal davası açması gerekir.

Göç İdaresi Başkanlığına yapılan itiraz başvurusu, iptal davası açma süresini durdurur. Örneğin, tahdit kodunun yabancıya tebliğini izleyen 10. günde idareye başvurulabilir. Bu durumda, idarenin vereceği kararının tebliğini izleyen günden itibaren 50 gün içinde iptal davası açılması gerekir. İdarenin olayı inceleme süresince, iptal davası açma süresi durur.

İptal Davası ile Tahdit Kodu Kaldırma

M-67 tahdit kodunun kaldırılması için başvurulabilecek ikinci yol iptal davası açılmasıdır. İptal davası, tahdit kodunun tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde açılır.

İptal davası açılmadan önce, Göç İdaresi Başkanlığına itiraz edilmiş olabilir. Bu durumda yapılan itiraz, iptal davası açma süresini durdurur. Yani iptal davası açma süresi olan 60 günden, tahdit kodunun tesis edildiğinin tebliğ edilmesi ile bu karara itiraz edilmesi arasındaki süre düşülür. Bu süre düşüldükten sonra kalan süre, iptal davası açmak için kalan süredir.

Örneğin, tahdit kodu kişiye tebliğini izleyen günden sonraki 45. günde itiraz edilmişse, iptal davası açmak için ret kararının tebliğini izleyen günden itibaren 15 gün içinde dava açılabilir.

Tahdit kodunun kaldırılması için açılacak olan iptal davasında yürütmenin durdurulması talep edilebilir. Yürütmenin durdurulması talebi kabul edilirse, tahdit kodunun meydana getireceği etkiler dava sonuna kadar durur. Bu karar, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğacak olması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması halinde verilir. Bu şartların karşılandığı dilekçede belirtilir.

Tahdit kodlarına ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı ve idare tarafından düzenlenen tüm tahdit kodlarının incelendiği “yabancı tahdit kodu ve kodun kaldırılması davası yazımızı inceleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması

M-67 İnterpol dolandırıcılık tahdit kodundan dolayı hakkında yurda giriş yasağı uygulanan yabancı, meşruhatlı vize alarak ülkeye giriş yapabilir. Bu anlamda meşruhatlı vize, yabancı hakkında tahdit kodu ve yurda giriş yasağı kalkmamış olsa da ülkeye giriş izni sağlar.

Meşruhatlı vize; aile birleşim, çalışma, öğrenci, tedavi ve ticaret vizesi gibi çeşitli amaçlar ve sebepler için idare tarafından özel olarak verilen bir vize türüdür.

Meşruhatlı vize konusunun bütün detaylarıyla incelendiği, “meşruhatlı vize nedir? nasıl alınır?” yazımızı inceleyerek konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sınır Dışı Kararına İtiraz İçin İptal Davası

Türkiye’de bulunan bir yabancı hakkında M-67 İnterpol dolandırıcılık tahdit kodu konulması halinde, deport (sınır dışı) kararı da verilebilir. Bu durumda, M-67 kodu milli güvenliği tehdit eden bir suçtan dolayı konulduğu için yabancı için terke davet prosedürü de işletilmez. Yabancı süresi içinde sınır dışı kararına karşı iptal davası açmazsa, sınır dışı prosedürü derhal uygulamaya konulur.

Sınır dışı kararının iptali davası, sınır dışı kararının kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içinde açılır. Bu dava, sınır dışı (deport) kararının iptali davası valiliğin bağlı bulunduğu idare mahkemesinde açılır. Ayrıca, dava süresince yabancı hakkında yapılan sınır dışı işlemleri de durur. Yani dava süresince yabancı deport edilemez.

Deport kararına karşı iptal davası açmak için 7 günlük süre bulunsa da, yabancının derhal davayı açması gerekir. Zira, idare kişinin deport işlemlerini tamamlarsa, 7 günlük süreyi beklemeden kişiyi deport edecektir. Bu anlamda, mümkün olan en kısa sürede, deport işlemlerinin durması için dava açılmalıdır.

Sınır dışı kararının iptali için açılacak davada, kodun iptal edilmesi de ek talep olarak sunulabilir. Bu halde, mahkeme talepleri uygun görürse, hem deport kararını hem de kod işlemini kaldıracaktır.

Yabancı hakkında düzenlenen kodun ve sınır dışı kararının kaldırılması işlemlerinde, dava dilekçesinin hukuki şekilde hazırlanması gerekir. Bununla birlikte, davaların mutlaka kanunen belirlenen sürelerde açılması gerekir. Aksi halde, kod veya deport kararının iptali için açılan davaların reddedilmesi gündeme gelecektir. Bu anlamda sürecin etkin ve hızlı şekilde işletilmesi için alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Sınır dışı kararına karşı açılacak olan iptal davası hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu

Hakkında M-67 kodu tesis edilen ve sınır dışı kararı verilen yabancı için idari gözetim kararı verilebilir. Bu durumda, yabancı geri gönderme merkezine gönderilerek denetim altına alınır. Yabancının geri gönderme merkezinden çıkarılması için idari gözetim kararına itiraz edilmesi gerekir.

İdari gözetim kararına karşı yapılacak olan itirazlar, Sulh Ceza Hakimliğine yapılır. Bu noktada, idari gözetim kararını veren valiliğin bulunduğu yer veya yabancının idari gözetim altında tutulduğu yer Sulh Ceza Hakimliği görevli ve yetkili olacaktır.

İdari gözetim kararına itiraz konusu hakkında daha fazla bilgi için, idari gözetim kararı konusunun tüm ayrıntılarıyla incelendiği “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz” isimli makalemizi inceleyebilirsiniz.

İdari Gözetim Kararına İtiraz Başvurusu

M-67 Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?

M-67 tahdit kodunun kaldırılması, itiraz başvurusunda ortalama 1-3 ay aralığında sürmektedir. Tahdit kodunun kaldırılması için açılacak iptal davası ise ortalama 1 yıl sürer.

M-67 İnterpol Dolandırıcılık Tahdit Kodu Kaldırma Dava Harç ve Masrafları

M-67 İnterpol dolandırıcılık tahdit kodu kaldırma masrafları 2023 yılı itibariyle yaklaşık 4000 TL‘dir.

Bahse konu dava harç ve masrafları, her yıl güncellenmektedir. 2023 yılı için hazırlanan tarifede öngörülen harç ve masraflardan bazıları şu şekildedir:

Yeni Dava Açılış Posta Masrafı580 TL
Yeni Dava (Yürütmeyi Durdurma İstemli)812 TL
Başvuru Harcı296,85 TL
Karar Harcı296,85 TL
Yürütmeyi Durdurma Harcı444,60 TL
Delil Tespit Harcı 444,60 TL
İstinaf Yoluna Başvuru Harcı738 TL

M-67 Tahdit Kodunun İptali Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

M-67 tahdit kodunun iptali davasında görevli ve yetkili mahkeme Ankara İdare Mahkemeleridir. Söz konusu tahdit koduna dayanılarak verilen sınır dışı kararının iptaline ilişkin davada yetkili ve görevli mahkeme, deport kararını veren valiliğin bulunduğu yer idare mahkemeleridir.

Sonuç

M-67 tahdit kodunun kaldırılması için açılacak olan davalarda, kanunen belirlenen sürelere riayet edilmeli ve dilekçeler hukuki şekilde yazılmalıdır. Ayrıca, kişi hakkında deport kararı da bulunuyorsa, bu kararın iptali için de ivedi şekilde dava açılmalıdır. Bu anlamda sürecin etkin ve hızlı biçimde yönetilmesi için alanında uzman bir yabancılar avukatına danışılması faydalı olacaktır.

Telefonla Sor