V-70 Tahdit Kodu
V-70 tahdit kodu, sahte evlilik yoluyla ikamet izni alan yabancılar hakkında düzenlenmektedir. İdare bu çerçevede yabancıların ikamet iznini iptal etmekte ve yabancılara 5 yıl süreyle Türkiye’ye giriş yasağı uygulamaktadır. V–70 tahdit kodunun haksız yere tesis edildiğini düşünen, Türkiye’ye yeniden giriş yapmak isteyen yabancıların, tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin hukuki yollara başvurması gerekir.
İçindekiler
V-70 Tahdit Kodu Nedir?
V-70 tahdit kodu, Türkiye’de oturma izni ya da Türk vatandaşlığı alma amacıyla sahte evlilik yapan yabancılara verilen tahdit kodudur.
Yabancılar evlenme yoluyla, oturma izni çeşidi olan aile ikamet iznini alabilirler. Bununla birlikte, sırf Türkiye’de oturma izni almak maksadıyla yabancıların formaliteden evlenmeleri halinde yabancıların ikamet izni iptal edilir.
Aile ikamet izni dışında bir ikamet iznine başvuru yapılmış olması halinde, başvuru direkt reddedilmez. Yabancının talep ettiği oturma izni türünde aranan şartları sağlaması halinde, V-70 tahdit kaydı saklı kalarak il göç idaresi tarafından doğrudan sonuçlandırılmaktadır.
Örneğin, hakkında V-70 tahdit kodu konulan yabancının şartları sağlaması halinde, kısa dönem ikamet izni başvurusu yapabilecek ve bu durumda il göç idaresi sahte evlilik kaydını da değerlendirerek başvuruyu sonuçlandıracaktır.
V-70 Tahdit Kodu Neden Konulur?
V-70 tahdit kodu; ikamet izni ya da Türk vatandaşlığı alabilmek için sahte evlilik yapan yabancıları, Türkiye’den deport etmek ve 5 yıllık süre boyunca Türkiye’ye girişini yasaklamak amacıyla konulur. Aynı şekilde, bu yabancıların mevcut aile ikamet izinleri de iptal edilmektedir.
Yalnızca, eşlerin aile birliği içerisinde yaşamadığı gerekçesiyle V-70 kodunu tahsis edilmesi mümkün değildir. Bu tahdit kodunu düzenleyebilmek için somut bilgi ve belgelerin de olması gerektiği Danıştay kararlarında da açıkça belirtilmiştir. (Danıştay 10. Daire E.2012/8144, K. 2015/4051)
Bazı durumlarda, somut bir bilgi veya belge olmadan V-70 tahdit kodunun düzenlenmesi ve yabancının ikamet izninin iptal edilmesi söz konusu olabilmektedir. Bu durumda yabancıların, hukuki yollara başvurarak kodun iptalini talep etmesi gerekir.
V-70 Tahdit Kodu Nasıl Kaldırılır?
V-70 tahdit kodu, tahdit kodunu tesis eden idareye itiraz ve tahdit kodunun iptali davası yoluyla kaldırılır. Bununla birlikte V-70 tahdit kodundan dolayı uygulanan Türkiye’ye giriş yasağı, 5 senenin dolmasıyla kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.
Tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin hukuki yollara başvururken, hukuki gerekçenin ortaya konulması gerekmektedir. İdare tarafından konulan çok sayıda tahdit kodunun olması, sunulan hukuki gerekçelerin de karışmasına sebep olmaktadır. Bu noktada, alanında uzman bir yabancılar avukatından danışmanlık almak fayda sağlamaktadır.
İdari İtiraz ile Tahdit Kodu Kaldırma
V-70 tahdit kodunun kaldırılmasında idareye itiraz başvurusu; İYUK’ta belirtilen genel kurallara göre yapılmaktadır. Dolayısıyla, bu tahdit kodunun kaldırılması için, konuyu anlatan gerekçeli bir dilekçeyle idari makama başvuru yapılır. Bu noktada başvuru yapılacak kurum, Göç İdaresi Başkanlığıdır.
İdareye itiraz başvurusu, V-70 tahdit kodunun yabancıya tebliğini izleyen günden itibaren 60 günlük idari dava süresi içerisinde yapılmaktadır. İtiraz, dava açma süresini durdurur. Başkanlık 30 gün içerisinde itiraza cevap vermezse veya başvuruyu reddederse; 30 günün bittiği tarihten veya ret kararının tebliğini izleyen günden itibaren, dava açma süresi yeniden işler.
Örneğin, adına V-70 tahdit düzenlenen yabancı, 60 günlük idari dava açma süresinin 20. gününde Başkanlığa itiraz ederse, 60 günlük süre durur. Başkanlık başvuruyu reddederse yahut süresi içinde cevap vermezse, 30 günlük sürenin dolmasını veya ret kararını izleyen günden itibaren 40 gün içerisinde iptal davası açılabilecektir.
Yukarıda belirtilen Başkanlığa başvuru usulü zorunlu bir yol değildir. Dolayısıyla yabancılar, Göç İdaresi Başkanlığına başvuru yapmadan 60 günlük dava açma süresi içerisinde doğrudan idare mahkemesinde iptal davası açabilir.
Tahdit Kodunun Kaldırılmasına İlişkin İptal Davası
V-70 tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin iptal davası, başvurulacak hukuki yollardan bir diğeridir. İptal davası, Göç İdaresi Başkanlığına karşı açılmaktadır. Açılan davanın reddedilmesi halinde, istinaf ve temyiz yollarına başvuru mümkündür.
Tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin iptal davası ile sınır dışı kararına karşı iptal davası birbirinden farklı davalardır. V-70 tahdit kodu sebebiyle hakkında sınır dışı kararı verilen kişi, tahdit kodu iptal edilse dahi sınır dışı edilmektedir. Dolayısıyla, hakkında deport kararı verilen yabancının ayrıca bu karara ilişkin iptal davası açması gerekmektedir.
V-70 tahdit kodunun kaldırılmasına ilişkin iptal davasının açılması, idari işlemin icrasını kendiliğinden durdurmamaktadır. Bu sebeple, v-70 tahdit koduna ilişkin idari işlemlerin durması için ayrıca yürütmenin durdurulması talebinde bulunulmalıdır. Mahkeme tarafından yapılan değerlendirme sonucunda yürütmenin durdurulmasına karar verilirse söz konusu işlemler dava sonuçlanıncaya kadar askıya alınır.
olması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması halinde verilir. Bu şartların karşılandığı dilekçede belirtilir.
Tahdit kodlarına ilişkin ayrıntılı bilgilerin yer aldığı ve idare tarafından düzenlenen tüm tahdit kodlarının incelendiği “yabancı tahdit kodu ve kodun kaldırılması davası” yazımızı inceleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Meşruhatlı Vize Yoluyla Ülkeye Giriş Yapılması
V-70 tahdit kodu sebebiyle sınır dışı edilen yahut ülkeye girişi yasaklanan kişiler için meşruhatı vizeye başvuru mümkündür. Meşruhatlı vize tahdit kodunu kaldırmamaktadır. Belli başlı durumlarda, yabancı hakkında giriş yasağı bulunmasına rağmen, ülkeye giriş yapabildiği özel bir vize türüdür.
Meşruhatlı vizenin verildiği durumlar, başvuru koşulları, başvuru prosedürü ve konuya ilişkin tüm detaylar “meşruhatlı vize nasıl alınır” yazısında açıklanmaktadır.
Sınır Dışı Kararına Karşı İptal Davası
Yabancının, V-70 tahdit kodu ile sınır dışı edilmesine karşı iptal davası açılabilir. Ancak açılacak bu dava, yabancı sınır dışı edilmeden önce açılmak zorundadır. Yabancı sınır dışı edildikten sonra yalnızca tahdit kodunun kaldırılmasına ilişki iptal davasının açılması yeterlidir.
Deport kararına karşı iptal davası açılması halinde, yabancının deport edilebilmesi için mahkeme kararı beklenmektedir. Bu sebeple dava sonuçlanana kadar yabancının sınır dışı edilmesi söz konusu olmayacaktır. Dolayısıyla V-70 tahdit kodu kapsamında verilen deport kararına karşı iptal davasının açılmasıyla birlikte, yapılan idari işlemler kendiliğinden durmaktadır.
Söz konusu iptal davası, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde açılmak zorundadır. Bununla birlikte, idare, yabancının sınır dışı işlemlerini yürütmek için dava açma süresini beklemektedir. Diğer bir ifade ile, bu süre zarfında da işlemlerin tamamlanıp yabancının sınır dışı edilmesi söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla, Türkiye’de kalmaya devam etmek isteyen yabancıların en kısa sürede iptal davasını açması gerekmektedir.
Mahkemenin bu konuda vermiş olduğu karar kesindir. Karar istinaf yahut temyiz aşamasına taşınamaz. Ancak, idare mahkemesi kararı aleyhine sonuçlanan yabancılar, tedbir talepli olarak AYM’ye bireysel başvuru yapabilirler.
Uygulamada süresi içinde açılan, sınır dışı kararının iptali davalarında bir istisna durum getirilmiştir. Davanın olumlu sonuçlanması halinde, sınır dışı kararının verilmesine gerekçe oluşturan tahdit kodunun da kaldırıldığı görülmektedir. Ancak bunun için, dava dilekçesinde talebin ileri sürülmüş olması gerekmektedir.
Sınır dışı kararının iptali davası ile tahdit kodunun iptali davasının hangi durumlarda açılacağı sıklıkla karıştırılmaktadır. Konuya ilişkin detaylı bilgi, “deport kararı (sınır dışı edilme) nasıl kaldırılır?” başlıklı makalede yer almaktadır.
İdari Gözetim Kararı ve Bu Karara İtiraz
Yabancının V-70 tahdit kodu ile sınır dışı edilmek için geri gönderme merkezine götürülmesi halinde, yabancı idari gözetim altına alınmış olmaktadır. İdari gözetim kararına karşı itirazlar ise sulh ceza hakimliğine yapılmaktadır. İdari gözetime itiraz hususunda sulh ceza hakiminin vermiş olduğu karar kesindir.
İdari gözetim kararına itiraz, yabancının gözetimde kaldığı süre boyunca yapılabilecek, deport kararına karşı açılan iptal davasından bağımsız bir hukuki yoldur. Yapılan itirazın kabul edilmesi halinde yabancı, sınır dışı işleminin iptali davası sürecinde özgür olabilecektir.
İdari gözetim kararına itirazın hangi durumlarda yapılacağı, itiraz usulü gibi konuya ilişkin diğer tüm bilgiler “geri gönderme merkezinde idari gözetim kararına itiraz” başlıklı yazıda açıklanmaktadır.
Tahdit Kodunun Kaldırılması Ne Kadar Sürer?
V-70 tahdit kodunun kaldırılması davası, idare mahkemelerinin iş yoğunluğuna göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 1 yıl sürer. Bu 1 yıllık süre, davalı idarenin tutumuna göre değişmektedir. Ayrıca davacı yabancının dava dilekçesinde eksiklik bulunması ya da davayı iyi bir şekilde takip etmemesi halinde dava sürecinin uzaması da söz konusu olmaktadır.
Tahdit Kodu Kaldırma Avukatlık Ücreti ve Dava Masrafları
V-70 tahdit kodu kaldırma avukatlık ücret ve masrafları yaklaşık olarak 4.000 TL’dir. Bu harç ve masraflar her yıl yeniden değerleme oranına göre değişmektedir. 10.07.2023 tarihinden itibaren iptal davalarının harç ve masrafları aşağıda tablo halinde belirtilmiştir.
İDARE MAHKEMELERİNDE DAVA AÇILIRKEN PEŞİN ALINAN POSTA GİDERLERİ |
Yeni Dava Açılış Posta Masrafı, | 580,00 TL, |
Duruşma İstemli Yeni Dava, | 696,00 TL, |
Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava, | 812,00 TL, |
Duruşma ve Yürütmenin Durdurulması İstemli Yeni Dava, | 928,00 TL, |
İDARE MAHKEMESİ VE İSTİNAF HARÇLARI |
Başvuru Harcı, | 269,85 TL, |
Karar Harcı, | 269,85 TL, |
Yürütmeyi Durdurma Harcı, | 444,60 TL, |
Delil Tespiti Harcı, | 444,60 TL, |
Suret Harcı, | 13,95 TL x Sayfa Sayısı, |
Vekalet Harcı, | 38,40 TL, |
Keşif Harcı, | 1.912,35 TL. |
Bölge İstinaf Başvuru Harcı, | 738,00 TL, |
ANAYASA MAHKEMESİ BİREYSEL BAŞVURU HARCI, | 2.220,60 TL. |
Tahdit Kodunu Kaldırmak İçin Açılan Davada Görevli ve Yetkili Mahkeme
V-70 tahdit kodunun kaldırılmak için açılan davada görevli ve yetkili mahkeme, Ankara idare mahkemeleridir. Söz konusu tahdit koduna dayanılarak verilen sınır dışı kararının iptaline ilişkin davada yetkili ve görevli mahkeme, deport kararını veren valiliğin bulunduğu yer idare mahkemeleridir.
Sonuç
V-70 tahdit kodu, sahte evlilik yaptığı tespit edilen yabancıların oturma iznini iptal etmek amacıyla tesis edilmektedir. Bununla birlikte idarenin bazı hatalı tespitleri sonucunda da gerçek evlilik yapmalarına rağmen hakkında bu kodun düzenlendiği yabancılar da bulunmaktadır. Bu kapsamdaki yabancıların hak kaybına uğramamaları ve çeşitli mağduriyetler yaşamamaları için uzman yabancılar avukatından hukuki destek almaları önem arz etmektedir.