5 Yılını Dolduran Kiracının Tahliyesi
5 yılını dolduran kiracının tahliyesi, kira ilişkinin 5 yılı doldurduğu ileri sürülerek sağlanamaz. Fakat kira tespit davası açmanın önünde bir engel yoktur. Bu dava ile hakim, hiçbir sınırlamaya bağlı kalmadan yeni kira bedelini belirler.
İçindekiler
5 Yılını Dolduran Kiracının Tahliyesi Mümkün müdür?
5 yılını dolduran kiracının tahliyesi, herhangi bir tahliye nedeni yoksa mümkün değildir. Kira ilişkisinin 5 yılı doldurmuş olması, ev sahibine kiracıyı tahliye imkanı sağlamaz. Fakat ev sahibi, 5 yılını dolduran kiracıya yöneltmek üzere kira tespit davası açabilir.
5 yılını dolduran kiracının tahliyesi, sırf bu nedenle mümkün olmasa da 6098 sayılı TBK kapsamındaki tahliye nedenlerinden birinin varlığı halinde mümkündür. Kanun kapsamında belirtilen tahliye nedenlerinden bazıları, aşağıda liste halinde sıralanmıştır.
- Tahliye taahhütnamesi ile tahliye
- İhtiyaç nedeniyle tahliye
- Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi
- Tadilat nedeniyle tahliye
- İki haklı ihtar ile tahliye
- Kirayı ödemeyen kiracının tahliyesi gibi nedenlerle 5 yılını dolduran kiracının tahliyesi sağlanabilir.
Esasında, yukarıda belirtilen tahliye nedenleri varsa kira ilişkisinin 5 yılı doldurmuş olmasına da gerek yoktur. Kiracı tahliyesine imkan tanıyan tüm durumlar, “kiracı nasıl çıkarılır” yazımızda izah edilmiştir. Somut durumda tahliye nedeni bulunup bulunmadığının tespit edilmesi ve buna göre bir yol haritasının çıkarılması noktasında, uzman gayrimenkul avukatından destek almakta yarar vardır.
Eğer 5 yıllık kiracının tahliyesine imkan sağlayan herhangi bir tahliye nedeni mevcut değilse kira tespit davası açma yoluna gidilebilir. Kira tespit davasında hakim, TÜFE oranına veya kira sözleşmesinde belirlenen oranlara bağlı kalmadan tamamen günün şartlarına göre yeni kira bedelini belirleyecektir. Sürecin işleyişi, aşağıda izah edilmiştir.
5 Yılını Dolduran Kiracının Kira Bedelini Artırma
5 yılını dolduran kiracının kira bedelini artırma, kira ilişkisi 5 yılı doldurunca ve mevcut kira bedeli emsal bedellerin altında kalınca kira tespit davası ile sağlanır. Bu durumda, kira bedeli TÜFE oranıyla bağlı olmadan yeni koşullara göre hakim tarafından yeniden belirlenir.
Kira tespit davası açmadan önce kiracıya ihtarname gönderilmesi şart değildir. Ancak hakim tarafından belirlenecek kira bedelinin ilgili kira döneminin başından itibaren geçerli olması isteniyorsa ve sözleşmede kira artışına ilişkin bir hüküm yoksa yeni kira dönemi başlamadan en az 30 gün önce dava açılmalı veya kiracıya yazılı bildirimde bulunulmalıdır. Aksi takdirde, yeni kira bedeli bir sonraki kira döneminden itibaren geçerli olur.
Kira tespit davası açıldıktan sonra hakim, yeni kira bedelini belli kriterleri göz önünde bulundurarak tespit edecektir. Buna göre, hakimin kira bedelini takdir ederken dikkat edeceği kriterler aşağıda liste halinde verilmiştir.
- TÜFE oranı,
- Kiralanan evin durumu,
- Hakkaniyet,
- Benzer evlerin kira bedelleri.
TÜFE oranı, her ay için TÜİK tarafından açıklanmaktadır. Hakim bu oranla bağlı olmamakla birlikte yeni kira bedelini tespit ederken bu oranı göz önünde bulunduracaktır. Aynı şekilde, kiralanan evin durumu da bedelin tespiti için önem arz etmektedir. Burada hakim, bilirkişiden de faydalanabilir. Nihayetinde, belirtilen kriterleri göz önünde bulundurarak yeni kira bedelini tespit edecektir.
Kira tespit davası açılırken dava dilekçesinde yeni kira bedelinin ne kadar talep edildiği son derece önemlidir. Çünkü hakim, talep edilen kira bedelinden daha yüksek bir bedele hükmedemez. Dolayısıyla, dava dilekçesi hazırlanırken durum iyi tespit edilmelidir.
Kira tespit davası sayesinde, 5 yılını dolduran kiracı tahliye edilemese de kira bedeli günün koşullarına göre yeniden belirlenmiş olacaktır. Böylelikle, ev sahibinin ekonomik mağduriyeti ortadan kalkacaktır. Bunun yanında kiracının herhangi bir ihlali mevcutsa yukarıda izah edilen tahliye nedenlerine dayanarak kiracı evden çıkarılabilir.
5 yılını dolduran kiracının tahliyesi çerçevesinde gündeme gelen kira tespit davası, tahliye imkanı sunmasa da kira bedelinin ciddi oranda değişmesine imkan sağlayabilir. Kira tespit davasının şartlarına, koşullarına, yeni bedelin belirlenme kriterlerine ve sürecin işleyişine ilişkin diğer detaylar “kira tespit davası” yazımızda mevcuttur.
Sonuç
5 yılını dolduran kiracının tahliyesi ve kira bedelinin artırılması, yazının başında belirtildiği üzere ev sahiplerince sıklıkla sorulan konulardır. Dolayısıyla konu; kiracıya ihtarname gönderilmesi, dava dilekçesi hazırlanması ve sürecin işletilmesi bakımından çeşitli detaylar arz etmektedir. Tüm bunların eksiksiz ve doğru şekilde yürütülmesini sağlamak için, alanında uzman gayrimenkul avukatından yardım almakta fayda vardır.