Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç

Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç

Kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreçte neler yapılması gerekenler, ihtarnamenin hangi nedenle çekildiğine göre şekillenmektedir. Bu noktada, ihtar nedeni belirleyici rol oynar.

Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreçte Ne Yapılmalıdır?

Kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreçte, ihtar gönderim nedeni için Kanun kapsamında belirlenen adımlar atılmalıdır. Bu süreçte bazen belli bir süre beklenilmesi bazen doğrudan tahliye davası açılması gerekebilir. İhtar hangi nedenle çekilmişse sonraki süreç de ona göre şekillenecektir.

Kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreçte herhangi bir sorun yaşamamak adına, sürecin başında ihtar doğru şekilde çekilmelidir. Bu nedenle, henüz ihtar çekmemişseniz “kiracıya ihtarname nasıl çekilir” yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Aşağıda, farklı başlıklar halinde TBK kapsamında düzenlenen ve kiracıya ihtar çekilmesini gerektiren bazı durumlara değinilmiştir. Her biri için kiracıya ihtar çekildikten sonraki süreçte hangi adımların atılması gerektiğine de değinilmiştir.

İhtiyaç Nedeniyle Tahliyede Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç

İhtiyaç nedeniyle tahliyede, kira sözleşmesinin belirli yahut belirsiz süreli olmasına göre durum şekillenir. Sözleşme belirli süreliyse sürenin dolmasıyla birlikte doğrudan tahliye davası açılabilir. Burada bir ihtar şartı aranmaz.

Eğer sözleşme belirsiz süreliyse her 6 ay bir kira dönemi sayılır. Ev sahibi, 6 ayın bitiminden en az 3 ay önce kiracıya ihtar çekmeli ve tahliye tarihi vermelidir. Kiracıya ihtar çekildikten sonraki süreçte, tahliye tarihinin gelmesi beklenmelidir. Bunu takip eden 1 ay içinde tahliye davası açılabilir.

İhtiyaç nedeniyle tahliye davasına ilişkin bilinmesi gereken birçok detay mevcuttur. Bu nedenle, konunu tüm yönleriyle ele alındığı “ihtiyaç nedeniyle tahliye” yazımıza göz atabilirsiniz.

10 Yıllık Kiracının Tahliyesinde Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç

10 yıllık kiracının tahliyesi süreci, kira sözleşmesinin belirli veya belirsiz süreli olmasına göre farklı prosedürlere tâbidir.

Kira sözleşmesi belirli süreli ise sözleşmeden belirlenen süre dolmuş ve bunun üzerine 10 yıl daha dolmuş olmalıdır. Bunu takip eden her uzama yılında, kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya ihtar çekilebilir. İhtar çekildikten sonraki süreçte, kira döneminin sona ermesi beklenmeli ve akabinde tahliye davası açılmalıdır.

Kira sözleşmesi belirsiz süreli ise sözleşmenin başladığı günden itibaren 10 yılın dolması gerekir. Sonraki süreçte her 6 ay bir kira dönemi sayılır. 6 aylık kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce, kiracıya ihtar çekilmeli ve tahliye tarihi verilmelidir. Bu tarih geldiğinde tahliye davası açma imkanı doğar. Bu noktada, hem süreler hem de usul işlemleri bakımından problem yaşamamak adına uzman gayrimenkul avukatına danışmakta fayda vardır.

10 yıllık kiracının tahliyesine ilişkin bilinmesi gereken birçok detay daha mevcuttur. Konu, tüm yönleriyle “10 yıllık kiracının tahliyesi” yazımızda ele alınmıştır.

Kira Ödemeyen Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç

Kirayı ödemeyen, eksik ödeyen veya geç ödeyen kiracıya ihtar çekilmeli ve ödemeyi yapması için en az 30 gün süre verilmelidir. Bunu takip eden süreçte ise ilk etapta verilen sürenin dolması beklenmelidir. Süre sonunda kira bedeli hala ödenmemişse kiracıya tahliye davası açılabilir. Ayrıca, tahliye talepli icra takibinde de bulunulabilir.

Kirayı ödemeyen kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreçte yapılması gerekenler ve atılabilecek adımlar, “kirayı ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır” yazımızda detaylı biçimde ele alınmıştır.

Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç

İki Haklı İhtar ile Tahliyede Kiracıya İkinci İhtar Çekildikten Sonraki Süreç

İki haklı ihtar ile tahliye, aynı kira yılındaki farklı iki ay için kiracıya iki ayrı ihtarname gönderilmesi ve kiracının, verilen süre içerisinde kira bedelini ödemesi halinde söz konusu olur.

Kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreçte kiracı ikinci ihtarda verilen süre içerisinde kira bedelini ödemişse kira döneminin sonu beklenmelidir. Kira döneminin sona ermesinde itibaren 1 ay içinde kiracı tahliye davası açılabilir.

İki haklı ihtar ile tahliye konusunda birçok detay bulunmaktadır. İhtarların niteliği ve gönderim süresi dışında dava aşamasında da dikkat edilmesi gereken unsurlar mevcuttur. Bu noktada, “iki haklı ihtar ile tahliye” yazımızı okuyarak ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesinde Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç

Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesinde, ihtarname ev satın alındıktan sonraki 1 ay içinde kiracıya çekilmelidir. Kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreçte, evin satın alındığı günden itibaren 6 ay geçmelidir. Bu süre dolduktan sonra, yeni ev sahibi kiracı tahliye davası açabilir.

Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesine ilişkin dikkat edilmesi gereken birçok ayrıntı mevcuttur. Konuyla ilgili detaylar, “yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi” yazımızda bulunmaktadır.

Kiracıya Kira Tespit Davası İçin İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç

Kira tespit davası ile belirlenecek yeni kira bedelinin, ilgili kira döneminin başından itibaren geçerli olabilmesi için kira dönemi başlamadan en az 30 gün önce kiracıya ihtar çekilmeli veya dava bu sürede açılmalıdır. Belirtilen aralıkta ihtar çekilmediği veya dava açılmadığı takdirde, belirlenen kira bedeli bir sonraki dönemden itibaren geçerli olacaktır.

Kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreçte, ev sahibi kira tespit davası açmalı ve usulüne uygun biçimde süreci yürütmelidir. Kira tespit davasına ilişkin detaylar, “kira bedelinin tespiti davası” yazımızda yer almaktadır.

Eve Zarar Veren Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç

Kiracının eve zarar vermesi halinde, ihtarname çekilmeli ve zararın ortadan kaldırılması için en az 30 gün süre verilmelidir. İhtar çekildikten sonraki süreçte, öncelikle sürenin dolması beklenmelidir. Eğer süre dolmuşsa ve kiracı zararı gidermemişse ev sahibi tahliye davası açabilir. Zararın tazmini için de ayrıca dava açılabilir.

Kiracının eve zarar vermesi halinde atılması gereken adımlar ve dava sürecinde dikkat edilmesi gerekenler, “kiracının eve zarar vermesi” yazımızda yer almaktadır.

Komşuları Rahatsız Eden Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç

Komşuları rahatsız eden kiracıya ihtarname çekilir ve rahatsızlık halinin giderilmesi için en az 30 gün süre verilir. İhtar sonrası süreçte, kiracıya verilen sürenin dolması beklenir. Bu süre zarfında rahatsızlık hali ortadan kaldırılmamışsa artık ev sahibi kiracı tahliye davası açabilir.

Komşuları rahatsız eden kiracının tahliyesi sürecinde dikkat edilmesi gereken birçok husus mevcuttur. Bu noktada, sürecin işleyişinin ele alındığı “komşuları rahatsız eden kiracının tahliyesi” yazımıza göz atmanızda fayda vardır.

Diğer Durumlarda Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç

Kiracıya ihtar çekilmesini gerektirecek birçok gerekçe söz konusu olabilir. İhtar, tahliye süreci için çekilebileceği gibi ikaz için de çekilebilir. Dolayısıyla, ihtar çekildikten sonraki süreçte atılması gereken adımlar da ihtarın hangi gerekçeyle çekildiğine bağlıdır.

Kiracı tahliye nedenleri olarak yazıda verilen haller dışında çeşitli gerekçeler daha söz konusu olabilir. Bu noktada, tüm tahliye nedenlerinin ele alındığı “kiracı nasıl çıkarılır” yazımıza göz atmanızda fayda vardır.

Sonuç

Kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreçte atılması gereken adımlar ihmal edilmemelidir. Burada bir ihmal olduğu takdirde, ihtardan beklenen netice de elde edilemeyecektir. Bu nedenle, sürecin her aşaması dikkatle yürütülmelidir. Dava süresi veya bir usul işlemi öngörülmüşse buna riayet edilmelidir. Bu konularda bir sorunla karşılaşmamak adına, uzman gayrimenkul avukatına danışmakta fayda vardır.

Telefonla Sor