Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır? (Kiracının Tahliyesi)
Kiracının tahliyesi için ev sahibinin dayanabileceği birçok farklı tahliye imkanı mevcuttur. İleri sürülecek olan tahliye nedenine göre ev sahibinin atması gereken adımlar da değişkenlik gösterir.
İçindekiler
Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır?
Kiracı evden tahliye davası açılması veya tahliyeye yönelik icra takibi başlatılması yoluyla çıkarılır. Hangi durumlarda kiracının evden çıkarılabileceği ise 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Kiracısını evden çıkarmak isteyen ev sahibi bu durumlardan birini ileri sürmelidir.
Kiracıyı evden çıkarma yolları aşağıdaki gibidir:
- İhtiyaç nedeni ile kiracının tahliyesi
- Yeni ev sahibinin ihtiyacı nedeniyle kiracıyı evden çıkarması
- Tahliye taahhütnamesi ile kiracı tahliyesi
- Kirayı ödemeyen kiracıyı evden çıkarma
- Aidat ödemeyen kiracıyı evden çıkarma
- İki haklı ihtar ile kiracının tahliyesi
- 10 yıllık kiracının tahliye
- Kiracının tadilat nedeniyle tahliyesi
- Kiracının eve zarar vermesi nedeniyle tahliyesi
- Komşuları rahatsız eden kiracının tahliyesi
- Kiracılık ilişkisinin çekilemez hale gelmesi nedeniyle kiracının tahliyesi
Kiracının tahliyesine ilişkin TBK kapsamında düzenlenen bu tahliye nedenlerini ayrı ayrı ele almakta yarar vardır.
İhtiyaç Nedeni ile Kiracının Tahliyesi
İhtiyaç nedeni ile kiracının tahliyesi, kiraya verenin kendisinin veya Kanun’da sayılan yakınlarının taşınmaza ihtiyaç duyması halinde mümkündür. Bu tür durumlarda, söz konusu ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olması gerekmektedir. Bu kriterler, hakim tarafından her somut durum için ayrıca değerlendirmeye tâbi tutulacaktır.
İhtiyacın hangi kişiler nezdinde ortaya çıkması gerektiği, TBK 350’de şöyle ifade edilmiştir.
“Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa…”
Davanın hangi tarihlerde açılması gerektiği kanunda belirtilmiş, belirli ve belirsiz süreli kira sözleşmeleri bakımından bir ayrıma gidilmiştir. Belirli süreli sözleşmelerde, sürenin sonunda açılacak dava ile sözleşme sona erdirilir.
Belirsiz süreli sözleşmelerde ise her 6 ay bir kira dönemi sayılır. 6 aylık kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya ihtar çekilmeli ve tahliye tarihi verilmelidir. Bu tarih geldikten sonraki 1 ay içerisinde de tahliye davası açılmalıdır.
İhtiyaç nedeniyle tahliye için kiracıya gönderilecek ihtarnamede, eve duyulan ihtiyaç ileri sürülmeli ve tahliyenin ne zaman istendiği belirtilmelidir.
Kiracının ihtiyaç nedeniyle tahliyesine ilişkin ihtarname sonrası süreçte ve dava aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Tüm bu detaylar ve Yargıtay kararlarına yansıyan ihtiyaç hali örnekleri, “ihtiyaç nedeniyle tahliye” yazımızda mevcuttur.
Ev Sahibi Kendim Oturacağım Diye Kiracıyı Çıkarabilir mi?
Ev sahibi, kira konusu eve ihtiyacı varsa kendim oturacağım diye kiracıyı çıkarabilir. Kira sözleşmesi belirli süreli ise sürenin sonunda kiracının tahliyesi için dava açılmalı ve ihtiyacını ispatlamalıdır. Sözleşme belirsiz süreliyse her 6 aylık kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce çekilebilecek ihtarda kiracıya tahliye tarihi verilmeli ve bu tarihten itibaren 1 ay içinde tahliye davası açılmalıdır.
Yeni Ev Sahibi Kiracıyı Nasıl Çıkarır?
Yeni ev sahibi; kendisinin, eşinin, altsoyunun, üstsoyunun veya kardeşlerinin konut veya işyeri gereksinimi ortaya çıkmışsa dava açarak kiracıyı çıkarır. Dava da eve ihtiyacı olduğunu objektif bir biçimde ispat etmelidir.
Yeni ev sahibinin bu şekilde kiracıyı çıkarabilmesi için taşınmazı edinme tarihinden itibaren 1 ay içerisinde kiracıya ihtarname çekmesi ve yine edinme tarihinden 6 ay sonra dava açması gerekir. Yeni ev sahibi, bu hakkını kira sözleşmesinin sonundan itibaren 1 ay içerisinde açacağı dava ile de kullanabilir.
Yeni ev sahibinin evi edindikten sonraki 1 ay içerisinde kiracıya göndermesi gereken ihtarnamede, eve duyulan ihtiyaç izah edilmeli ve edinme tarihinden itibaren 6 ayın dolmasıyla dava açılacağı ikazı yapılmalıdır.
Yeni ev sahibinin kiracı tahliyesi için ileri süreceği ihtiyacın samimi, gerçek ve zorunlu bir ihtiyaç olması gerekir. Bunu mahkeme değerlendirecektir. Hangi tür ihtiyaçların bu çerçevede değerlendirildiğine ve sürecin nasıl işlediğine, Yargıtay kararları çerçevesinde “yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi” yazımızda değinilmiştir.
Tahliye Taahhütnamesi ile Kiracının Tahliyesi
Tahliye taahhütnamesinde bulunan tahliye tarihi geldiğinde, ev sahibinin başka bir işlem yapmasına veya sebep sunmasına gerek kalmadan kiracının tahliyesi sağlanabilir. Bu durumda, taahhütnamedeki tahliye tarihinden itibaren 1 ay içinde tahliye davası açma veya icra takibi başlatma yoluna gidilmelidir.
Kiracının tahliyesinin sağlanabilmesi için taahhütnamenin yasal geçerlilik koşullarını taşıması gerekir. Tahliye taahhütnamesinin geçerli olması için aranan şartlar, aşağıda liste halinde verilmiştir.
- Yazılı olmalıdır.
- Kiracı veya temsilcisi taahhütnameyi imzalamış olmalıdır.
- Kiralananın tahliye edileceği tarih belirtilmiş olmalıdır.
- Taahhütname, kiralanan taşınmaz kiracıya teslim edildikten sonra yapılmalıdır.
Bu şartların her birine ilişkin detaylar ve bir taahhütname örneği, “tahliye taahhütnamesi örneği” yazımızda yer almaktadır.
Kiracı boş taahhütnameye imza atmışsa bunun sonradan ev sahibi tarafından doldurulacağını kabul etmiş sayılacağı için taahhütnamenin geçersizliğini ileri süremeyecektir. Konuyla ilgili bilinmesi gereken bu tür detaylara ve tahliye taahhütnamesiyle ilgili şartlara dair ayrıntılara, “tahliye taahhütnamesi ile tahliye” yazımızdan erişebilirsiniz.
Kirasını Ödemeyen Kiracı Nasıl Çıkarılır?
Kirasını ödemeyen kiracı, ihtarname gönderip kiranın ödenmesi için en az 30 gün süre vererek çıkarılır. Kiracı bu süre zarfında ödeme yapmazsa tahliye davası açılabilir. Ev sahibinin uygulayabileceği bir başka seçenek ise ödenmeyen kira bedeli için tahliye talepli icra takibi başlatmaktır. İki yoldan hangisinin izleneceği, kiraya verenin seçimine tâbidir.
İhtarname gönderme yolu seçilirse TBK 315’te belirtildiği üzere kiracıya en az 30 günlük mühlet verilir. Bu süre zarfında kira bedelini ödemesi gerektiği, aksi takdirde tahliye davası açılacağı belirtilir.
Doğrudan icra takibini başlatma yolu seçilirse kiracının ödemediği bedel için yine 30 günlük süre verilir. Ancak kiracı, 7 gün içerisinde icra takibine itiraz etme imkanına sahiptir. Bu durumda, icra hukuku prosedürleri kapsamında itirazın kaldırılması davası gündeme gelir.
Somut olayda hangi yolun tercih edilmesi gerektiği, durumun koşullarına göre değişebilmektedir. Dolayısıyla, hangi hukuki yolun izleneceği doğru tespit edilmeli ve bu doğrultuda adım atılmalıdır. Bu noktada, uzman gayrimenkul avukatından yardım alarak süreci yürütmekte yarar vardır.
Konunun ana hatlarıyla işlendiği bu başlık altında, kirasını ödemeyen kiracıyı evden çıkarma konusundaki temel hususlara değinilmiştir. Ayrıntılı bilgi ve ev sahibinin başvurabileceği iki hukuki imkana dair detaylar için “kirayı ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır” yazımızı inceleyebilirsiniz.
10 Yıllık Kiracı Nasıl Çıkarılır?
10 yıllık kiracı, TBK 347’de düzenlenen sürelerin dolması ve ihtar sürecinin işletilmesiyle çıkarılır. İlgili düzenlemeye göre, kira sözleşmesi belirli süreli ise ilk etapta sözleşmede belirlenen sürenin ve bunun ardından 10 uzama yılının dolması gerekir. Bunu takip eden her kira yılının bitiminden en az 3 ay önce ihtar çekilerek dönem sonunda tahliye davası açılabilir.
Kira sözleşmesi belirsiz süreli ise kira ilişkisinin kurulmasından itibaren 10 yıl geçmiş olmalıdır. Bunu takip eden her 6 ay, bir kira dönemi kabul edilir. 6 aylık kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya ihtar çekilmesi halinde, dönem sonunda tahliye davası açılabilir.
10 yıllık kiracıya gönderilmesi gereken ihtarnamede, sürenin dolduğu ileri sürülmeli ve kiracıdan evi tahliye etmesi istenmelidir.
10 yıllık kiracı tahliyesinde, belirli ve belirsiz süreli sözleşmeler bakımından süre hesabının değiştiğine dikkat edilmelidir. Aynı şekilde, ihtar süreleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi ve örnekler, “10 yıllık kiracının tahliyesi” yazımızda bulunmaktadır.
Aidat Ödemeyen Kiracı Nasıl Çıkarılır?
Aidat ödemeyen kiracı, ihtar çekilmesi yoluyla en az 30 gün süre verilerek çıkarılır. Kiracı kendisine verilen sürede ödemeyi yerine getirmezse ev sahibi tahliye davası açabilir. Ev sahibinin, aidat ödemeyen kiracıya karşı tahliye talepli icra takibi yoluna başvurma imkanı da mevcuttur.
Aslında aidat ödemeyen kiracının tahliyesine ilişkin süreç, kirasını ödemeyen kiracının tahliyesi ile aynı kurallara tâbidir. Dolayısıyla; yukarıdaki başlıkta izah edilen prosedür, aidat ödemeyen kiracının tahliyesi bakımından da geçerlidir.
Aidat ödemeyen kiracı varsa ev sahibi ilk etapta aidatı ödemek durumunda kalabilir. Kat maliklerinin ev sahibinden bunu talep etme hakkı vardır. Fakat sonrasında ev sahibi, buna dayanarak kiracı tahliyesi sürecini işletebilir ve ödediği aidat bedelini de kiracıdan tahsil edebilir. Konuyla ilgili ayrıntılar, “aidat ödemeyen kiracı” yazımızda yer almaktadır.
İki Haklı İhtar ile Kiracının Tahliyesi
İki haklı ihtar ile kiracının tahliyesinde, kiracıya aynı kira yılındaki iki farklı aya ait kira bedelinin ödenmesi için farklı ihtarlar çekilmiş olmalıdır. Kiracı da bu ihtarlar çerçevesinde kendisine tanınan sürede, kira bedelini ödemiş olmalıdır. Kiracı, ihtarlardan biri kapsamında kendisine verilen sürede ödeme yapmayacak olursa bu durum zaten ayrı bir tahliye nedenidir.
İki haklı ihtarın çekildiği kira yılının sona ermesinden itibaren 1 ay içinde tahliye davası açılabilir. Fakat ihtarların haklı nitelik taşıması son derece önemlidir. Bunun için ihtarlar yazılı olmalı, kiracı kira bedelini ödemeden önce ihtar kendisine ulaşmış olmalıdır. Diğer ayrıntılar ve sürecin işleyişi, “iki haklı ihtar nedeniyle tahliye” yazımızda bulunmaktadır.
Kirasını Düzenli Ödeyen Kiracı Nasıl Çıkarılır?
Kirasını düzenli ödeyen kiracı, Kanun’da tahliye imkanı öngörülen durumlarda çıkarılır. TBK kapsamında düzenlenen tahliye nedenlerinden biri mevcutsa kirasını düzenli şekilde ödüyor olsa dahi kiracı tahliye edilebilir.
Söz konusu tahliye sebeplerinden bazıları, aşağıda liste halinde verilmiştir.
- Tadilat nedeniyle kirasını düzenli ödeyen kiracının tahliyesi,
- Kirasını düzenli ödeyen 10 yıllık kiracının tahliyesi,
- Tahliye taahhütnamesi nedeniyle kirasını düzenli ödeyen kiracının tahliyesi,
- Yeni ev sahibinin ihtiyacı nedeniyle kirasını düzenli ödeyen kiracının tahliyesi,
- Ev sahibinin veya yakınlarının ihtiyaç duyması nedeniyle kirasını düzenli ödeyen kiracının tahliyesi.
Listelenen tüm bu hususlar ve diğer tahliye yolları, yazımız içerisinde ayrıntılı şekilde açıklanmıştır. İlgili durumlardan hangisi somut olayda mevcutsa buna dayanarak kirasını düzenli ödeyen kiracının tahliyesi sağlanabilir. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi, “kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılır” yazımızda da mevcuttur.
5 Yılı Dolduran Kiracının Tahliyesi
5 yılı dolduran kiracının tahliyesi, yalnızca kiracının 5 yıldır evde oturduğu ileri sürülerek sağlanamaz. Bir başka deyişle, kiracı sırf 5 yıldır kira ilişkisinde bulunuyor diye tahliye edilemez. Eğer bundan bağımsız olarak TBK kapsamındaki herhangi bir tahliye nedeni mevcutsa kiracının tahliyesi sağlanabilir.
5 yıllık kiracıya karşı ev sahibinin kira tespit davası açma imkanı mevcuttur. Kira tespit davasının işlevi ve şartları, aşağıda farklı bir başlık halinde izah edilmiştir. 5 yıllı kiracıya karşı atılabilecek adımlara, “5 yılı dolduran kiracının tahliyesi” yazımızda da ayrıca değinilmiştir.
Kiracının Tadilat Nedeniyle Tahliyesi
Kiracının tadilat nedeniyle tahliyesi; kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ise mümkündür. Fakat tadilat sırasında, evin kiracı için kullanımının imkansız hale gelmesi gerekmektedir. Bu şartlar gerçekleştiği takdirde, kiracı tahliye edilebilecektir.
Tadilat nedeniyle tahliye, TBK 350/2’de düzenlenmiştir. İlgili düzenlemeye göre, kira sözleşmesi belirli süreli ise kira sözleşmesinin sonunda bu dava açılmalıdır. Kira sözleşmesi belirsiz süreli ise 6 aylık kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya ihtar çekilmeli ve tahliye tarihi verilmelidir. Bu tarihten itibaren 1 ay içinde de dava açılmalıdır.
Hangi tadilatların kiracının tahliyesini sağlayacağı, Yargıtay içtihatlarıyla şekillenmektedir. Bunu değerlendirecek olan mahkemeye, tadilata ilişkin bir projenin de sunulması gerekir. Tadilatın/onarımın esaslı nitelikte olup olmadığına mahkeme karar verecektir.
Konunun ana hatlarıyla işlendiği bu başlık altında, kiracının tadilat nedeniyle tahliyesindeki temel hususlara değinilmiştir. Ayrıntılı bilgiye erişmek için, konunun detaylı şekilde ele alındığı ve Yargıtay tarafından esaslı tadilat olarak kabul edilen örneklerin verildiği “tadilat nedeniyle kiracının tahliyesi” yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kiracının Eve Zarar Vermesi Nedeniyle Tahliyesi
Kiracının eve zarar vermesi nedeniyle tahliyesi mümkündür. Böyle bir durumda, ev sahibi kiracıya ihtar çekmeli ve zararı gidermesi için en az 30 gün süre vermelidir. Kiracı bu süre içerisinde zararı giderirse problem ortadan kalkar. Eğer verilen sürede zarar giderilmezse ev sahibi kiracının tahliyesi için dava açabilir. Uğradığı zararı da ayrıca talep etme imkanı mevcuttur.
Kiracının eve zarar vermesiyle ilgili Yargıtay kararlarına yansıyan birçok örnek bulunmaktadır. Mahkemelerin yapacağı değerlendirme bakımından da önem arz eden bazı karar örneklerine ve eve zarar veren kiracının tahliyesi sürecine, “kiracının eve zarar vermesi” yazımızda değinilmiştir.
Komşuları Rahatsız Eden Kiracının Tahliyesi
Komşuları rahatsız eden kiracının tahliyesi için öncelikle kiracıya ihtarname gönderilmeli ve rahatsızlık halinin giderilmesi için en az 30 gün süre verilmelidir. Bu süre dolana kadar kiracı rahatsızlık halini ortadan kaldırmazsa ev sahibi tahliye davası açabilir.
Hangi durumların bu kapsamda değerlendirileceğini mahkeme tayin eder. Buna hükmederken Yargıtayın içtihatları ve kriterleri yol gösterici olacaktır. Konuyla ilgili Yargıtay karar örnekleri ve dava sürecine dair detaylı bilgiler, “komşuları rahatsız eden kiracının tahliyesi” yazımızda bulunmaktadır.
Polisle Kiracı Çıkarılabilir mi?
Kira ilişkisinde doğrudan polisle kiracı çıkarılamaz. Ancak mahkeme tarafından kiracının tahliyesine karar verilmesine rağmen kiracı taşınmazı tahliye etmiyorsa kolluk kuvvetleri yardımıyla zorla tahliye gerçekleştirilebilir.
Zorla tahliye sürecinde; polis, evi tahliye edecek nakliye aracı, avukat ve ev sahibi birlikte taşınmazı boşaltmaya gidecektir. Ancak bu durumda dahi polisin doğrudan müdahalesi söz konusu olmayacak, polis tahliye işleminin yapılmasına yalnızca eşlik edecektir. Kiracının fiziksel olarak direnmesi durumunda, polis devreye girecektir.
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi ve zorla tahliye sürecinde dikkat edilmesi gerekenler, “polisle kiracı çıkarma” yazımızda yer almaktadır.
Sözleşmesi Olmayan Kiracı Nasıl Çıkarılır?
Sözleşmesi olmayan kiracı, kanunen belirlenen kiracı tahliyesi sebeplerinden birinin bulunması durumunda çıkarılır. Çünkü kira sözleşmesi yazılı yapılmak zorunda değildir. Dolayısıyla, sözlü olarak yapılmış olsa bile hukuken kira sözleşmesinin var olduğu bilinmelidir. Bu durumda, ilişki yalnızca kağıda dökülmemiştir.
Tahliye bakımından, kira sözleşmesi olan ya da olmayan kiracı arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Sözleşmesi olan kiracı nasıl tahliye edilebilecekse sözleşmesi olmayan kiracı da o şekilde tahliye edilebilir. Dolayısıyla; yazımızda bulunan bütün tahliye sebepleri, sözleşmesi olmayan kiracılar hakkında da geçerli olacaktır.
Sözleşmesi olmayan kiracının çıkarılması konusunda sözleşmenin ve kira ilişkisinin ispatı gerekiyorsa bu durumda yapılması gerekenlere ve sürecin işleyişine “sözleşmesi olmayan kiracı nasıl çıkarılır” yazımızda değinilmiştir.
Alt Kiraya Verme Yasağının İhlali Halinde Tahliye
Alt kiraya verme yasağının ihlali halinde tahliye mümkündür. TBK 322 uyarınca, kiralanan taşınmaz konut veya iş yeri niteliğinde ise kiracının bir başka kişiyle alt kira sözleşmesi yapabilmesi için ev sahibinin yazılı rızasını alması gerekmektedir.
Kiracı ev sahibinden yazılı rıza almadan evi bir başkasına kiralarsa ev sahibi kiracıya ihtar çekerek durumu düzeltmesi için en az 30 gün süre vermelidir. Kiracı, bu süre dolmasına rağmen evi başkasına kiralamayı devam ettirdiği takdirde ev sahibi tahliye davası açabilir.
Yargıtay, kiralanan taşınmazın tamamı için hem alt kiracı hem de asıl kiracı aleyhine tahliye davası açılabileceğine hükmetmiştir. (Y. 6 H.D, E 1979/760, K 1979/3275, T 13.4.1979)
1 Yıllık Kira Sözleşmesi Bitince Ev Sahibi Kiracıyı Çıkarabilir mi?
1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkaramaz. Ev sahibi, başka bir tahliye nedeni yoksa sırf sözleşmede kararlaştırılan süre sona erdi diye kiracıyı çıkaramaz. Fakat tahliye taahhüdü varsa 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir.
Tahliye taahhüdü dışında yazımızda izah edilen herhangi bir özel tahliye nedeninin mevcut olması durumunda da 1 yıllık kiracının tahliyesi sağlanabilir. Fakat belirtildiği üzere, sırf sözleşme süresi doldu diye kiracı tahliye edilemez. Konuya dair ayrıntılı bilgi ve tahliye ihtimalleri, “1 yıllık kira sözleşmesi biten kiracı çıkarılabilir mi” yazımızda bulunmaktadır.
Kiracının Tahliyesinde Arabuluculuk Süreci
7445 sayılı Kanun ile birlikte, 01.09.2023 tarihinden itibaren açılacak tahliye davaları bakımından zorunlu arabuluculuk şartı getirilmiştir. Buna göre, arabuluculuk süreci işletilmeden tahliye davası açılamayacaktır. Aksi takdirde, dava reddedilir.
Gerek arabuluculuk sürecinde gerekse dava sürecinde herhangi bir usul hatası yapmamak adına, uzman gayrimenkul avukatına danışarak adım atmakta yarar vardır.
Kiracıya İhtarname Nasıl Çekilir?
Kiracıya ihtarname, sebebine bağlı olarak kanunen öngörülen usule ve sürelere uygun olarak noter yoluyla çekilir. İhtarnamede ihtarnamenin çekilme nedeni ve talep açıkça belirtilir. İhtarnameye konu kanuni dayanaklar yazılır. Bu şekilde hazırlanan ihtarname notere götülür ve kiracıya çekilir.
Konuyla ilgili, “kiracıya ihtarname nasıl çekilir” yazımıza göz atabilirsiniz. İlgili yazıda, tek tek ihtar gerekçeleri sıralanarak her biri için nasıl ihtar çekileceğine ve bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğine değinilmiştir.
Kiracıya İhtarname Örneği
Kiracıya ihtarname örneğine çeşitli sebeplerle ihtiyaç duyulabilir. Kiracı tahliyesi söz konusuysa ve ihtarname bu doğrultuda gönderilmek isteniyorsa “kiracı tahliyesi ihtarname örneği” yazımızdaki ihtarname örneğinden faydalanılabilir. İlgili yazıda, tahliye nedenlerine göre dikkat edilmesi gereken noktalara da ayrı ayrı değinilmiştir.
Kiracıya ihtarname örneğine, kiracıyı ikaz için de ihtiyaç duyuluyor olabilir. Özellikle eve zarar verilmesi, komşuların rahatsız edilmesi, evin başkasına kiraya verilmesi gibi durumlar için ihtiyaç duyulabilecek genel bir ihtarname örneğine “kiracıya ihtarname örneği” yazımızda yer verilmiştir.
Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç
Kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreçte yapılması gerekenler, ihtarnamenin hangi nedenle gönderildiğine göre şekillenmektedir. İhtarname, kiracının tahliyesi ve ikaz edilmesi için gönderilmiş olabilir. Dolayısıyla, gönderim nedeni tespit edilmeli ve bu çerçevede bir yol haritası belirlenmelidir.
İhtarname tahliye amacı ile gönderilmişse ihtarnameden sonra süresi içerisinde kiracıyı çıkarmak için tahliye davası açılmalıdır.
Konuyla ilgili “kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreç” yazımızda, çeşitli ihtimallere ve gönderim nedenlerine göre ihtar sonrası süreçte yapılması gerekenler izah edilmiştir.
Kiracının Tahliyesi Dava Dilekçesi
Kiracının tahliyesi için ihtar prosedürleri ve diğer hazırlık işlemleri tamamlandıktan sonra, dava dilekçesinin hazırlanması gündeme gelir. Bu süreçte, somut olaydaki tüm şartlar ve hukuki argümanlar dilekçeye yansıtılmalıdır. Kiracıya gönderilmiş olan ihtarnameler, kira sözleşmesi ve arabuluculuk tutanağı da dilekçeye ek olarak eklenmelidir.
Kiracının tahliyesine ilişkin dava dilekçesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken tüm hususlar, “kiracı tahliye davası dilekçe örneği” yazımızda yer almaktadır.
Kiracı Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?
Kiracı tahliye davası, tahliye sebebine bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 6 ay ila 18 ay arasında sürer.
Bu süreler; mahkemelerin iş yoğunluğuna, tahliye nedenine ve usul işlemlerinde hata yapılmamasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu noktada; “kiracı tahliye davası ne kadar sürer” yazımızda dava sürecindeki her bir aşamanın ne kadarlık zaman dilimine yayıldığı izah edilmiş, süreyi uzatıp kısaltan nedenlerin üzerinde durulmuştur.
Avukatsız Kiracı Tahliyesi Mümkün Müdür?
Avukatsız kiracı tahliyesi mümkündür. Ancak kanunlarımızda, kiracının tahliyesi için genellikle usuli işlemlerin zamanında ve eksiksiz şekilde yapılması aranır. Bu yerine getirilmezse ya dava uzun sürelere yayılmakta ya da tahliye sağlanamamaktadır. Ev sahibi haklı bile olsa kanunen aranan şartları ve süreleri sağlamadığı için mağdur olabilmektedir. Bunların yaşanmaması adına, süreç uzman gayrimenkul avukatıyla yürütülmelidir.
Kiracı Hakları ve Ev Sahibi Hakları
Kiracı hakları ve ev sahibi hakları, TBK bünyesinde düzenlendiği gibi kira sözleşmesi ile de düzenlenebilir. Kira ilişkisinde, taraflar birbirinin hakkını çiğnediği veya üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmediği takdirde hukuken sorumlu olur. Dolayısıyla, taraflar hak ve yükümlülüklerini iyi bilmelidir.
Kira ilişkisinde kiracının ne gibi haklara sahip olduğu, “kiracı hakları” yazımızda düzenlenmiştir. Ev sahibinin hakları ise “ev sahibi hakları” yazımızda belirtilmiştir. Fakat ifade edildiği üzere, kira sözleşmesiyle taraflar kendi aralarında anlaşıp birbirine karşı belirli haklar ve yükümlülükler getirebilir.
Kiracının Evi Gösterme Zorunluluğu
Kiracının evi gösterme zorunluluğu, ev sahibinin temel haklarındandır. Evini satmak isteyen veya yeni kira döneminde başkasına kiralamak isteyen ev sahibi, evi başkalarına gezdirme hakkına sahiptir. Kiracı da bulunduğu evi göstermekle yükümlüdür. Elbette bu durum, makul gün ve saatler için söz konusu olabilir.
Kiracı ve ev sahibi bu konuda anlaşamıyorsa veya kiracı evi göstermeyi tamamen reddediyorsa ev sahibinin atması gereken hukuki adımlar ve sürecin işleyişi, “kiracının evi gösterme zorunluluğu” yazımızda izah edilmiştir.
Kiracının Anahtarı Teslim Etmeden Evi Terk Etmesi
Kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi halinde ev sahibinin hangi haklara sahip olduğu önem arz eder. Bu durumda, ev sahibi kiralanmış bulunan eve girmemelidir. Kiracıya bu süreçte ödemediği kira bedeli için tahliye talepli icra takibinde bulunmalı ve kiracının evden hukuki olarak da tahliye edilmesini sağlamalıdır. Sonrasında ev sahibi eve girebilir ve evi farklı birine kiraya verebilir.
Kira Tespit Davası
Kira ilişkisi 5 yılı doldurmuşsa ev sahibi kira tespit davası açabilir. Bu dava sayesinde, kira bedeli emsal kiralar göz önünde bulundurularak mahkemece yeniden belirlenir. Fakat bu aşamada, hakim herhangi bir üst sınıra tâbi olmaz. Konuyla ilgili bilirkişi görevlendirir ve gelecek raporu dikkate alarak genel bir değerlendirme yapar.
Kira tespit davası ile belirlenecek bedelin ilgili kira döneminin başından itibaren geçerli olması isteniyorsa ve sözleşmede kira artışına ilişkin hüküm yoksa kira dönemi başlamadan en az 30 gün önce kiracıya ihtarname gönderilmeli veya dava açılmalıdır. Aksi takdirde, yeni kira bedeli bir sonraki kira döneminden itibaren geçerli olur.
Kira tespit davasıyla ilgili dikkat edilmesi gereken pek çok husus bulunmaktadır. Örneğin mahkeme, talep edilen kira bedelinin üzerinde bir bedele hükmedemeyecektir. Bunun gibi önem arz eden ayrıntılara ve yeni kira bedelinin belirlenmesindeki kriterlere, “kira tespit davası” yazımızda yer verilmiştir.
Kira Sözleşmesi/Kira Kontratı
Kira sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken pek çok nokta mevcuttur. Bunlar, ilerleyen süreçlerde kiracının tahliyesi söz konusu olduğunda önemi ortaya çıkan hususlardır. Dolayısıyla, kira kontratı özenle hazırlanmalıdır.
Kira kontratına ilişkin göz önünde bulundurulması gereken hususlar ve bir sözleşme örneği, “kira sözleşmesi örneği – kira kontratı örneği” yazımızda bulunmaktadır.
Sonuç
Kiracının tahliyesi, birçok farklı sebeple gündeme gelebilir. Bu nedenle, somut durum iyi tahlil edilmeli ve kiracı tahliyesine imkan tanıyan bir durum olup olmadığı tespit edilmelidir. Sonraki süreçte ise ilgili tahliye nedeni için öngörülen usul işlemleri gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde, ev sahibi haklı olsa bile kiracının tahliyesi sağlanamayacaktır. Bu noktada, uzman gayrimenkul avukatından destek alarak hareket etmekte fayda vardır.